Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Conservatorii şi socialiştii, cap la cap în sondajele pentru europarlamentare

Ziarul de Vrancea
6 mai 2014 565 vizualizări
Cu mai bine de două săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, onservatorii şi socialiştii sunt la egalitate în sondaje, extremiştii îşi anticipează un succes categoric, iar experţii consideră posibil un impas în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Conservatorii şi socialiştii se află în continuare la egalitate în sondajele de opinie, arată rezultatele unui sondaj realizat de Instititutul TNT pe tema alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit sondajului, Partidul Popular European (PPE) este creditat cu 215 mandate din cele 751 ale Parlamentului European, în timp ce socialiştii ar obţine 205 locuri în Legislativul european. Cu mult în urma celor două formaţiuni, liberalii şi stânga radicală îşi dispută locul trei cu 58, respectiv 50 de mandate. Sondajul nu a luat în calcul eventuala formare a unui grup de extremă-dreapta între Frontul Naţional francez, PVV olandez şi FPÖ austriac, dar subliniază că populiştii ar putea obţine cel puţin 106 locuri în Parlamentul European.
Pe de altă parte, un sondaj Viavoice publicat luni de cotidianul francez de stânga Liberation arată că şase francezi din zece se opun ieşirii Franţei din UE sau din zona euro, dar aproape două treimi doresc ca UE să-şi îndrepte atenţia asupra anumitor ţări. Uniunea Europeană înseamnă "ceva negativ" pentru 49 la sută dintre persoanele intervievate şi "pozitiv" pentru 45 la sută dintre participanţii la sondaj.

Visul lui Marine Le Pen

"Cred că vom abţine între 15 şi 20 de eurodeputaţi şi vom forma un grup în Parlamentul European. Voi organiza un grup, pentru a combate diferenţele îngrozitoare din Uniunea Europeană împreună cu alte formaţiuni, dintre care unele se află în fruntea sondajelor în ţările lor", a afirmat preşedintele Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, într-un interviu pentru postul de radio francez. Frontul Naţional are doar trei deputaţi în actualul Parlament European.
Niciunul dintre candidaţii aflaţi în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene nu va reuşi să-şi asigure majoritatea în Parlamentul European în urma alegerilor, iar şefii de stat şi de Guvern din UE vor desemna un candidat de compromis, anticipează Jose Ignacio Torreblanca, directorul biroului spaniol al Consiliului European pentru Relaţii Externe. Preşedintele Eurogrup, Jeroen Djisselbloem, s-a declarat, luni, onorat de faptul că numele său este evocat în acest scenariu, dar a declarat că nu se află în cursa pentru acest plan B.

Vrei să naşti? Emigrează în Finlanda!

Femeile din SUA se confruntă cu acelaşi risc de deces matern ca şi cele din România, arată un studiu specializat

Finlanda este locul cel mai bun pentru a fi mamă, ţară urmată de Suedia şi de Islanda, susţine World Mothers' Index, top realizat de către organizaţia "Salvaţi Copiii" şi preluat de cotidianul The Telegraph.
Pe de altă parte, Marea Britanie a coborât în topul ţărilor în care este cel mai bine să fii mamă, ajungând pe poziţia a 26-a, la egalitate cu Belarus, potrivit Indexului care analizează ratele mortalităţii, statutul economic şi educaţia mamelor şi a copiilor.
În prezent, Marea Britanie se situează cu mult în urma celor mai multe state din Europa Occidentală, inclusiv a Germaniei, Danemarcei şi Spaniei, deşi în urmă cu 14 ani ea ocupa locul al şaptelea. Cu toate acestea, Marea Britanie rămâne în continuare înaintea SUA, care ocupă locul 31. Femeile americane se confruntă cu acelaşi risc de deces matern ca şi cele din Iran sau România, arată raportul. Acesta subliniază, totodată, că în SUA, riscul ca o fată de 15 de ani să moară pe parcursul vieţii din cauza unei sarcini a crescut cu peste 50% din 2000, de la una la 3.700 la una la 2.400.
Potrivit raportului, România se situează pe locul 65, la egalitate cu Trinidad-Tobago şi înaintea Republicii Moldova (92), dintr-un număr de 178 de ţări. Pe de altă parte, conflictele armate, instabilitatea politică şi dezastrele naturale au jucat un rol-cheie în erodarea bunăstării mamelor şi copiilor din cele mai sărace ţări din lume. Naţiunile confruntate cu probleme din Africa s-a situat la coada clasamentului, cu Somalia pe locul 178, în spatele Republicii Democrate Congo, clasată pe locul 177 şi al Maliului şi Nigerului, ambele clasate pe 175.

Numărul victimelor incendiului din Odesa s-ar putea dubla

48 de persoane sunt date dispărute după incendiul provocat în oraşul din estul Ucrainei

Patruzeci şi opt de persoane erau în continuare date dispărute, aseară, în urma incidentelor violente de la Odesa, unde zeci de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la Casa Sindicatelor, a anunţat postul local de televiziune 1^1. Potrivit postului, zeci de cadavre se află la morga din oraş.
"În afara celor 46 de persoane decedate, alte 48 de persoane au fost date dispărute. Zeci de cadavre se află încă la morga din oraş", a anunţat postul de televiziune.
Peste 1.500 de susţinători ai Guvernului de la Kiev au fost atacaţi cu pietre, bâte şi lanţuri, vineri, în centrul oraşului Odesa, de sute de militanţi proruşi. Ulterior, activiştii proruşi s-au baricadat în Casa Sindicatelor din oraş, care a luat foc în timp ce era asediată de naţionalişti. În urma incendiului, 46 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 200 au fost rănite.
Moscova susţine că incendiul a fost declanşat de naţionalişti radicali din gruparea Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), care au blocat intrarea în clădire şi nu le-au permis celor aflaţi în interior să se salveze. La rândul său, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a atribuit duminică întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate forţelor de ordine, dar, pe de altă parte, el a declarat că violenţele de la Odesa fac parte "dintr-un plan" al Rusiei având ca scop "distrugerea Ucrainei".

Roşiile ar putea creşte fertilitatea masculină cu 70%

Consumul de roşii ar putea creşte producţia de spermă cu până la 70%, datorită licopenului, o substanţă nutritivă responsabilă pentru culoarea roşie a acestor legume. Un grup de sprijin al persoanelor infertile va începe un studiu cu durata de un an, pentru a vedea dacă suplimentele alimentare zilnice cu licopen administrate bărbaţilor vor putea stimula fertilitatea acestora. "În general, se consideră că infertilitatea este o problemă feminină, deoarece femeile sunt cele care nasc, dar, în jumătate dintre cazuri, este vorba despre probleme legate de calitatea şi funcţionarea spermatozoizilor", a declarat Karen Veness, purtătoare de cuvânt a asociaţiei Britain's Infertility Network.
Totodată, un raport publicat de Cleveland Clinic din Ohio, care a trecut în revistă 12 studii efectuate de diferite grupuri de specialişti din lume, a arătat că licopenul din roşii poate creşte numărul spermatozoizilor şi le îmbunătăţeşte viteza, reducând în acelaşi timp numărul celor anormali.
Ashok Agarwal, directorul Centrului pentru medicină reproductivă de la Cleveland Clinic, care a coordonat noul studiu, a spus că licopenul are efecte benefice pentru sistemul de reproducere masculin. Alte cercetări au arătat că această substanţă poate preveni afecţiunile prostatei, glanda care produce spermă, şi poate încetini sau chiar stopa evoluţia cancerului de prostată.
Oamenii de ştiinţă din echipa lui Ashok Agarwal au început deja, în cadrul unor teste clinice, să administreze suplimente cu licopen bărbaţilor care suferă de infertilitate fără o cauză aparentă şi vor anunţa rezultatele lor anul viitor.

Minorităţile etnice din Marea Britanie vor reprezenta o treime din populaţie până în 2050

Aproape o treime din britanici vor proveni din rândul minorităţilor etnice până în 2050, în cazul în care tendinţele actuale continuă, potrivit unui studiu publicat ieri de către Policy Exchange, un centru de cercetare. Comunităţile de culoare şi ale altor minorităţi etnice se dezvoltă într-un ritm mult mai important decât populaţia albă şi schimbă în mod radical "faţa" Marii Britanii, relevă studiul. Cele mai importante cinci comunităţi dintre acestea - indiană, pakistaneză, cea originară din Bangladesh, africani de culoare şi caraibi de culoare - reprezintă aproximativ opt milioane de locuitori, adică 14% din populaţia actuală, precizează Policy Exchange.
Acest număr s-a dublat în ultimul deceniu, în timp ce populaţia albă a rămas aproape la acelaşi nivel. Dacă această tendinţă continuă, minorităţile etnice vor reprezenta între 20 şi 30 la sută din populaţia totală până în 2050. Jumătate din aceste comunităţi trăiesc în oraşele Londra, Manchester şi Birmingham, potrivit acestui studiu şi unor date oficiale.
Nivelul şomajului în cadrul acestor comunităţi este de două ori mai mare decât media naţională, cu excepţia minorităţii indiene, ai cărei membri tind să fie mai calificaţi.
Autorii acestui studiu apreciază că există "diferenţe clare şi importante" între aceste diferite comunităţi, care este necesar să fie luate în calcul de către lumea politică britanică. Totuşi, ele au toate tendinţa să susţină Partidul Laburist, aflat în opoziţie, mai degrabă decât Partidul Conservator al premierului David Cameron, indiferent de vârstă şi apartenenţa socială, potrivit studiului.

O fantomă bantuie Coreea de Nord

Fostul baschetbalist american Dennis Rodman afirmă că l-a văzut la începutul lui ianuarie, în cursul unui sejur în Coreea de Nord, pe unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, Jang Song-thaek, executat în decembrie de către regim.
Într-un interviu pentru revista americană DuJour, sportivul, cunoscut pentru stilul său excentric, îl ridică în slăvi pe Kim Jong-un, "prietenul său pe viaţă", pe care l-a vizitat de cel puţin patru ori în decurs de un an, ultima dată în ianuarie. "Ultima dată când am fost acolo, când se spunea că şi-a omorât prietena, că l-au ucis pe unchiul său şi l-au aruncat la câini, aceştia se aflau chiar alături de mine", afirmă Dennis Rodman.
Întrebat de jurnalistă dacă vorbeşte frumos despre Jang Song-thaek, fostul număr doi al regimului, eliminat de către nepotul său în decembrie, Rodman răspunde că "era în picioare chiar acolo".
În acest interviu, sportivul a reafirmat că Kim Jong-un doreşte să-l întâlnească pe preşedintele american Barack Obama şi că nu intenţionează să folosească bomba atomică.
Jang Song-thaek, considerat mentorul tânărului lider nord-coreean, a fost arestat, judecat sumar şi executat pe 12 decembrie, în cadrul unei epurări considerate cea mai importantă schimbare politică din Coreea de Nord de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011. Execuţia acestuia a fost confirmată de către regim.
Coreea de Nord, care a procedat la trei teste nucleare, efectuează pregătiri care sugerează că ar putea să treacă foarte curând la al patrulea test, potrivit unor oficiali americani.
Rodman, cunoscut atât prin stilul său excentric, tatuaje, piercing-uri, frizuri multicolore, cât şi pentru cele cinci titluri NBA, a fost foarte criticat în Statele Unite după ce a efectuat recent o vizită în Coreea de Nord, împreună cu alte vedete din campionatul nord-american de baschet.
La întoarcerea din ultimul sejur la Phenian, el s-a internat într-o clinică specializată în probleme de alcoolism, o adicţie pe care fostul jucător de baschet o recunoaşte. "Am fost întotdeauna un petrecăreţ. Beau pentru că-mi fac griji", a spus el.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.