Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rusia se inspiră din retorica celui de al Doilea Război Mondial

Ziarul de Vrancea
5 mai 2014 509 vizualizări
Rusia optează tot mai mult, în faţa evenimentelor din Ucraina, pentru o retorică inspirată de traumatismul produs de al Doilea Război Mondial şi nu ezită să compare violenţele care au loc în prezent în sud-estul fostei republici sovietice cu cele mai cumplite crime naziste, relatează AFP.

De la destituirea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie, televiziunea şi oficiali ruşi i-au catalogat, în numeroase rânduri, "fascişti" pe cei care conduc Ucraina în prezent. Însă această retorică s-a intensificat după incendiul soldat cu 42 de morţi, inclusiv zeci de proruşi, provocat vineri la Odesa, un oraş din sudul Ucrainei, relevă unii analişti. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a catalogat incendiul de la Odesa drept "raid de represalii", apreciind că "extremiştii" au ars de vii oameni dezarmaţi. Televiziunea rusă de stat şi anumiţi reprezentanţi politici au comparat acest eveniment tragic cu un masacru nazist şi l-au numit în mai multe rânduri "noul Hatîn".
În martie 1943, în al Doilea Război Mondial, ca represalii pentru asasinarea unui ofiţer nazist, satul belarus Hatîn a fost ras de pe suprafaţa pământului, iar populaţia localităţii a fost masacrată de către un batalion alcătuit din colaboratori, inclusiv naţionalişti originari din Ucraina de vest. În total, 149 de locuitori au fost arşi de vii. "Ceea ce s-a întâmplat, mai ales în Casa Sindicatelor (unde a avut loc incendiul de la Odesa), aminteşte crimele naziştilor din al Doilea Război Mondial", a declarat un parlamentar pro-Kremlin, Leonid Sluşki. "Sunt noile Hatîn şi Auschwitz", a apreciat el.
În cărţile de istorie din Rusia, masacrul de la Hatîn este prezentat ca unul dintre cele mai brutale "raiduri de represalii", o expresie pe care Kremlinul a adoptat-o pentru a descrie operaţiunea militară lansată de către autorităţile de la Kiev împotriva separatiştilor proruşi care au preluat controlul asupra mai multor oraşe în sud-estul Ucrainei.

"Rezistenţă antifascistă"

Vladimir Putin a utilizat primul expresia "raiduri de represalii", pentru a cataloga asaltul forţelor de la Kiev. Ea a devenit ulterior un laitmotiv pentru descrierea evenimentelor din Ucraina, fiind utilizată de la politicieni ruşi şi până la ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin. Pierderile de vieţi şi pierderile materiale suferite de către fosta Uniune Sovietică în al Doilea Război Mondial rămân un subiect foarte sensibil pentru ruşi, iar Putin desprinde adesea elemente de comparaţie din acest context istoric, în discursurile sale despre criza din Ucraina. Astfel, în opinia preşedintelui rus autorităţile pro-occidentale de la Kiev sunt moştenitoarele Armatei ucrainene de insurecţie (UPA), care a luptat împotriva armatei sovietice şi a colaborat cu Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.
Oficiali ruşi de rang înalt îi urmează exemplul. Ministrul rus al Culturii Vladimir Medinski a catalogat, într-un mesaj postat pe Twitter, drept "rezistenţă antifascistă" evenimentele din sud-estul Ucrainei.
În opinia lui Konstantin Kalaşcev, care conduce Grupul de experţi politici, Moscova se joacă cu focul utilizând această retorică, ea nefăcând altceva decât să intensifice tensiunile şi să ridice cele două naţiuni slave una împotriva celeilalte. "Alimentează pasiunile. Oare cum le vor domoli?", îşi exprimă expertul îngrijorarea.

Moscova: Criza ucraineană ameninţă pacea în Europa

Criza ucraineană ameninţă stabilitatea şi pacea în Europa în cazul în care comunitatea internaţională nu răspunde în mod adecvat încălcării "masive" a drepturilor omului comise în aceste ţări, a afirmat ieri Rusia într-un raport oficial. Ministerul rus al Afacerilor Externe a întocmit o listă cu încălcări "masive" ale drepturilor omului comise în Ucraina de "forţe ultranaţionaliste, extremiste şi neonaziste" într-o "Carte albă" dată publicităţii. El a cerut o reacţie internaţională "fără subiectivitate" sub pedeapsa unor "consecinţe distructive pentru pacea, stabilitatea şi dezvoltarea democratică a Europei".
Pe de altă parte, lupte intense aveau loc, ieri, în apropiere de Slaviansk (est) şi au existat şi victime, potrivit ministrului ucrainean de Interne Arsen Avakov. Ministrul nu a precizat cărei tabere îi aparţin victimele. La Slaviansk, bastion al rebelilor separatişti proruşi, "ni se livrează un război contra teritoriului nostru", a declarat ministrul. "Misiunea mea este de a elimina teroriştii", a subliniat el. "Singura tactică este să avansăm încetul cu încetul către centrul" Slaviansk, a adăugat el. "Nu există o soluţie militară, ea trebuie să fie politică". Şeful Gărzii Naţionale, Stepan Poltorak, prezent la faţa locului, a remarcat: "Adversarii noştri sunt bine antrenaţi şi echipaţi".

Parlamentarii francezi vor face practică în companii

Scopul este de a înţelege mai bine lumea afacerilor

Mai mulţi membri ai Parlamentului francez sunt interesaţi să facă practică în marile companii active în Franţa, precum L'Oreal, Vinci Construction, Pepsico France, Sanofi şi Total, pentru a înţelege mai bine mediul de afaceri, potrivit CNBC. Până în prezent, 15 parlamentari s-au arătat interesaţi de iniţiativa lansată de organizaţia Entreprise et Progres, însă numărul acestora ar putea creşte. Parlamentarii vor putea face practică timp de o săptămână la una dintre cele 120 de companii afiliate Entreprise et Progres. Obiectivul programului este să asigure membrilor legislativului o mai bună înţelegere a modului în care operează companiile private, astfel încât aceştia să poată lua cele mai bune decizii în chestiunile legate de economie.
Iniţiativa a fost lansată din cauza îngrijorării privind gradul de cunoaştere a sectorului privat în rândul parlamentarilor, care provin în cea mai mare parte din sectorul public, potrivit unui raport al centrului de cercetare En Temps Reel. Raportul, publicat în decembrie anul trecut, a evidenţiat şi că 90% din parlamentari deţin şi alte funcţii politice, fără să aibă un loc de muncă în afara activităţii politice.

Transfuzii cu sânge tânăr, folosite împotriva îmbătrânirii creierului

O cură de transfuzii cu sânge recoltat de la şoareci tineri a avut un efect revigorant asupra creierului unor şoareci în vârstă, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, publicat duminică în revista Nature Medicine.
"Există cu siguranţă ceva special în sângele tânăr care permite ameliorarea multor aspecte ale îmbătrânirii", a declarat coordonatorul studiului, Saul Villeda, cercetător la Universitatea California din San Francisco. "Cred că acum putem să extindem cercetările pe oameni", a adăugat el.
Cercetătorii de la Universitatea California au comparat efectele avute de injecţiile repetate (8 într-un interval de 24 de ore) cu plasmă prelevată de la şoareci tineri (în vârstă de 3 luni) şi cu plasmă recoltată de la şoareci în vârstă de 18 luni asupra unei populaţii de animale în vârstă de 18 luni (durata medie de viaţă a unui şoarece este de doi ani). Rezultate: transfuziile cu "sânge tânăr" au avut ca efect ameliorarea performanţelor cognitive ale şoarecilor testaţi, în ceea ce priveşte capacitatea de memorare şi aceea de învăţare a unor sarcini noi. În plus, dacă "sângele tânăr" este denaturat prin încălzire, fapt care alterează structura proteinelor, înainte de a-l injecta şoarecilor bătrâni, efectul "dopant" asupra capacităţilor cognitive nu se mai produce. "Datele noastre arată că injectarea de sânge tânăr contracarează îmbătrânirea la nivel molecular, structural, funcţional şi cognitiv la nivelul hipocampusului", au declarat autorii studiului.
Hipocampusul este o parte a creierului deosebit de sensibilă la efectele îmbătrânirii şi care joacă un rol central pentru memorie, mai ales pentru cea spaţială şi de orientare.

SUA şi Norvegia fac zboruri de observaţie în Rusia cu un avion românesc

O misiune comună Norvegia-Statele Unite efectuează în perioada 5-8 mai zboruri de observaţie în spaţiul aerian al Rusiei, cu un avion de observaţie de tip An-30 din România, în cadrul Tratatului Cer Deschis, potrivit unui oficial rus de rang înalt. "În cursul zborului pe o rută coordonată, specialişti ruşi de la bordul avionului românesc de observaţie (de tip) An-30 vor controla observarea strictă a parametrilor coordonaţi şi utilizarea echipamentului de monitorizare prevăzut de Tratatul Cer Deschis", a declarat pentru Itar-Tass Serghei Rîjkov, şeful Centrului naţional rus pentru reducerea ameninţării nucleare. Potrivit Rîjkov, avionul de tip Antonov-30 nu este conceput să aibă la bord vreun tip de armament. Echipamentul de observaţie montat respectă certificarea internaţională necesară, la care participă şi specialişti ruşi.
Tratatul Cer Deschis a fost semnat în 1992 de 34 de state. Zborurile de observaţie sunt efectuate în spaţiile aeriene ale Rusiei, Statelor Unite şi unor state europene.
Principalele obiective ale Tratatului sunt dezvoltarea transparenţei, acordarea de asistenţă în supervizarea îndeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilităţilor de evitare a crizelor şi soluţionarea situaţiilor de criză în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi altor organizaţii internaţionale.

Cititul, indispensabil pentru sănătatea mentală a vârstnicilor

Persoanele în vârstă care dorm între şase şi opt ore pe noapte şi continuă să aibă activităţi intelectuale păstrează o mai bună sănătate intelectuală, arată un studiu desfăşurat de Universitatea Cardenal Herrera din Valencia (Spania). Potrivit autorilor cercetării, somnul suficient şi cititul sunt indispensabile în menţinerea sănătăţii mentale.
Dintre vârstnicii studiaţi de cercetătorii spanioli, 12% sufereau de tulburări cognitive (boala Alzheimer sau alte forme de demenţă). Oamenii de ştiinţă au constatat că cei care dormeau prea mult sau insuficient (peste opt ore sau sub şase ore) şi care nu aveau nicio activitate intelectuală riscau mai mult să dezvolte tulburări cognitive. Astfel, persoanele care au recunoscut că nu citesc deloc riscau de 3,7 ori mai mult să aibă o tulburare cognitivă faţă de cele care citeau mult, în timp ce vârstnicii care citeau ocazional prezentau un risc de 2,5 ori mai mare decât amatorii de lectură. În privinţa celor care dormeau prea mult sau insuficient, riscul de a înregistra tulburări cerebrale era de 2,6 ori mai mare decât la cei care dormeau între şase şi opt ore pe noapte. Un somn bun nu înseamnă însă unul cu somnifere. Potrivit altui studiu, realizat recent, consumul de tranchilizante şi somnifere cu benzodiazepine ar favoriza dezvoltarea bolii Alzheimer.
În prezent, circa 44 milioane de persoane din toată lumea suferă de pierderea importantă a capacităţilor cognitive, iar numărul lor urmează să crească de trei ori până în 2050.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.