Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Sfarşit agonizant pentru un condamnat la moarte

Ziarul de Vrancea
30 apr 2014 588 vizualizări
O injecţie letală cu conţinut experimental a ucis un deţinut după 43 de minute de chinuri

Un condamnat la moarte executat în statul american Oklahoma a decedat după 40 de minute de agonie, marţi seara, în urma experimentării unei noi proceduri de injecţie letală. La câteva minute după ce a început injectarea cocteilului letal - care nu a fost testat niciodată - directorul închisorii acestui stat din sud, Robert Patton, a ordonat oprirea execuţiei lui Clayton Lockett.
Dar bărbatul a murit după o "criză cardiacă bruscă" la ora 19.06 (03.23 ora României), respectiv la 43 de minute după ce a început procedura şi în timp ce cele trei medicamente prevăzute de procedură au fost injectate.
La câteva minute după injecţie, deţinutul a intrat într-o stare de suferinţă, fiind foarte agitat, corpul tremurându-i, ridicându-şi umerii de pe masa de execuţie, grohăind şi rostind cuvinte neinteligibile, potrivit presei locale.
Directorul a decretat imediat amânarea cu 14 zile a execuţiei celui de-al doilea condamnat, Charles Warner, care era prevăzută la ora locală 20.00 (04.00 ora României), a precizat el. "După mai multe săptămâni de refuz din partea Oklahomei de a oferi informaţii elementare despre medicamentele utilizate pentru procedurile de injecţie letală în această seară, Claytin Lockett a fost torturat până la moarte", a denunţat imediat Madeline Cohen, avocata lui Charles Warner.
Oklahoma a programat pentru marţi seara prima sa execuţie dublă în aproape 80 de ani, în pofida apelurilor repetate ale celor doi condamnaţi care cereau informaţii despre noul protocol de injecţie letală decis de autorităţile penintenciare.
Noua procedură din Oklahoma, care nu a mai fost testată până în prezent, prevede injectarea unui cocteil cu trei produse, un sedativ, un anestezic şi clorură de potasiu în doză letală.

De "vină" sunt europenii

În timp ce Oklahoma, ca şi alte state americane, s-a confruntat cu o penurie de barbiturice pentru execuţii, apărarea celor doi deţinuţi a depus în zadar numeroase recursuri pentru a obţine informaţii cu privire la noile produse. Curtea Supremă din Oklahoma, care a suspendat la 21 aprilie pe termen nedifinit cele două execuţii pe durata rezolvării acestei controverse, a apreciat după două zile că cei doi bărbaţi "nu au dreptul la informaţiile pe care le cer decât dacă vor fi executaţi pe scaunul electric". "Trebuie să obţinem răspunsuri complete cu privire la ce nu a mers. Trebuie să avem o anchetă independentă condusă de o parte terţă şi nu de autorităţile penitenciarului", a cerut Madeline Cohen, într-un comunicat publicat imediat după execuţie. În plus, "statul trebuie să dezvăluie toate informaţiile privind medicamentele, inclusiv gradul lor de puritate, eficienţa lor, originea şi rezultatele tuturor testelor", a adăugat Cohen, apreciind că "nicio execuţie nu poate fi autorizată în Oklahoma atât timp cât nu se vor afla mai multe informaţii despre experienţa ratată a execuţiei din această seară".
Clayton Lockett a fost condamnat la moartea în 2000 pentru violarea şi uciderea unei tinere, pe care a răpit-o, a bătut-o şi a îngropat-o de vie. Charles Warner a fost condamnat în 1997 pentru violarea şi uciderea fiicei în vârstă de 11 luni a partenerei sale.
De la refuzul fabricanţilor europeni de a furniza anestezicul obişnuit (pentobarbital) pentru executarea oamenilor, mai multe state americane se luptă pentru a găsi o soluţie de repliere. Multe dintre ele fac apel la preparate ale farmaciilor care nu sunt omologate la nivel federal, ceea ce a condus la o creştere a numărului de recursuri judiciare ale avocaţilor care se tem că clienţii lor vor fi supuşi unor suferinţe neconstituţionale.

Leacul împotriva obezităţii va fi creat în curând

Visul cercetătorilor de a crea o pastilă care "distruge" apetitul şi care ar putea fi utilizată în lupta contra obezităţii este pe cale să devină realitate, după descoperirea unei molecule în fibrele vegetale, care anulează pofta de alimente nesănătoase. Acea moleculă, acetat, se găseşte în fibrele dietetice şi ar putea să îi ajute pe oameni să lupte eficient contra kilogramelor în plus şi, astfel, să slăbească. Cantităţi mari de acetaţi sunt eliberate în organism atunci când verdeţuri şi legume sunt digerate de bacterii la nivelul colonului. Acetaţii transmit un semnal creierului spunându-i că persoana în cauză trebuie să se oprească din mâncat.
Studiul sugerează faptul că obezitatea a devenit o epidemie în ultimele decenii din cauza faptului că oamenii au înlocuit dieta sănătoasă din trecut cu alimente procesate, care conţin puţini acetaţi.
Studiul, publicat în revista Nature Communications, confirmă beneficiile pentru sănătate aduse de fibre, iar oamenii de ştiinţă spun că acestea pot fi utilizate în tratamentele administrate persoanelor care vor să slăbească.
Gary Frost, profesor la Imperial College London, a spus: "Principala provocare constă în a dezvolta o metodă care să livreze cantitatea necesară de acetaţi pentru a suprima apetitul, însă într-o formă care să fie acceptabilă şi sigură pentru oameni".

Forţele armate ucrainene sunt "în stare de alertă totală"

Forţele armate ucrainene sunt "în stare de alertă totală" pentru luptă, a declarat ieri preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. El a subliniat că forţele armate ucrainene sunt în stare de alertă în eventualitatea unei intervenţii ruseşti. Preşedintele a declarat, de asemenea, că Ucraina trebuie să împiedice "terorismul" să se extindă dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe săptămâni de o insurecţie armată prorusă.
"Obiectivul numărul unu este să împiedicăm terorismul să se extindă din regiunile Doneţk şi Lugansk în alte regiuni", a declarat Turcinov în cadrul unei întâlniri cu guvernatorii regiunilor. El a spus că se teme de "acţiuni de sabotaj" din partea Rusiei, în timpul festivităţilor de la începutul lui mai.
"Există tentative de destabilizare a situaţiei la Harkov (est), Odesa (sud), Dniepropetrovsk (est), Zaporoje (sud-est), Herson şi Mîkolaiv (sud)", a subliniat el.
Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au afirmat, tot ieri, că au "descoperit" un grup de sabotori care pregăteau un atentat la marcarea victoriei, pe 9 mai. "Criminalii se pregăteau să comită un atentat cu exploziv în momentul în care foşti combatanţi urmau să depună flori la monumentul celui de-al Doilea Război Mondial", la Mîkolaiv, a anunţat SBU într-un comunicat. Turcinov a mai anunţat că "miliţii teritoriale alcătuite din voluntari" vor fi create "în fiecare regiune" ucraineană. Cu o zi înainte, Turcinov a denunţat "lipsa de acţiune", chiar "trădarea" poliţiştilor în regiunile din est unde insurgenţii au luat cu asalt administraţiile publice în 12 oraşe, practic fără să întâmpine rezistenţă din partea forţelor de ordine.

Bilanţul victimelor tornadelor din SUA a ajuns la 35 de morţi

Cel puţin 35 de persoane au murit din cauza tornadele care s-au produs duminică şi luni în sudul şi în centrul Statelor Unite, anunţă presa americană. Tornadele au provocat pagube importante în cel puţin şase state. Potrivit CNN, cel puţin 17 persoane au murit luni în Mississippi, Alabama şi Tennessee, după ce alte 18 persoane au fost ucie duminică în Arkansas, Iowa şi Oklahoma.
Serviciile de meteorologie au avertizat că "furtuni importante", însoţite de grindină de mărimea unei mingi de baseball, sunt aşteptate în estul şi în sudul statului Mississippi, în vestul statului Alabama şi în estul statului Louisiana. Peste 70 de milioane de persoane erau ameninţate ieri de noile intemperii, potrivit serviciilor meteorologice americane.
În mai anul trecut, cel puţin 20 de persoane, printre care şapte copii, au murit după ce tornade puternice au devastat Oklahoma.

Peste 9.000 de copii angajaţi în lupte în Sudanul de Sud

Peste 9.000 de copii luptă în cadrul forţelor celor două tabere care se confruntă de la jumătatea lunii decembrie în Sudanul de Sud, a declarat ieri Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Navi Pillay, denunţând fapte ce ţin de crime de război. Printre altele, potrivit lui Pillay, 32 de şcoli se află în mâinile trupelor celor două tabere, circa douăzeci de centre de îngrijire medicală au fost atacate, numeroase femei şi fete au fost violate sau răpite şi mai mulţi copii au murit în masacrele civile comise atât de armată, loială preşedintelui Salva Kiir, cât şi de forţele fidele fostului vicepreşedinte Riek Mashar. "Comunitatea internaţională trebuie să pună presiune asupra conducătorilor politici din ţară astfel încât aceştia să nu-şi mai angajeze poporul pe calea autodistrugerii", a subliniat Pillay, criticându-i dur pe liderii celor două tabere.
Pe de altă parte, ONU a anunţat că nu va permite ca un genocid asemănător celui produs în Rwanda în 1994 să aibă loc în Sudanul de Sud, a subliniat consilierul special al ONU pentru prevenirea genocidului Adama Dieng, la capătul unei vizite comune în ţară alături de Navi Pillay.

Ţigara electronică, interzisă în locurile publice din New York

Ţigara electronică este interzisă, începând de marţi, la New York, în locurile publice, restaurante, baruri, parcuri şi pe plaje, la fel ca ţigările obişnuite. Măsura, adoptată de Consiliul municipal pe 19 decembrie, a fost semnată de fostul primar al oraşului Michael Bloomberg şi a intrat în vigoare marţi. Legislaţia împotriva fumatului este deosebit de severă la New York. Vârsta legală pentru a putea cumpăra ţigări, obişnuite şi electronice, va creşte la 21 de ani pe 18 mai, măsura fiind fără precedent pentru un mare oraş american.
Tot marţi a intrat în vigoare măsura de interzicere a ţigărilor electronice în locurile publice şi la Chicago. La începutul lunii martie, şi primăria din Los Angeles a votat pentru interzicerea acesteia în locurile publice şi în spaţiile de lucru.
Tânăra industrie a ţigărilor electronice este înfloritoare în Statele Unite, unde reprezintă o piaţă de aproape 2 miliarde de dolari (faţă de 80 miliarde ţigările tradiţionale). Potrivit mai multor studii, vânzările au crescut de nouă ori din 2010 până în 2012. Legea diferă de la un stat american la altul, în unele fiind permisă vânzarea ţigărilor electronice şi minorilor.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.