Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: China vrea să construiască cel mai mare oraş din lume

Ziarul de Vrancea
15 apr 2014 633 vizualizări
Megalopolisul va adăposti peste o sută de milioane de locuitori

Autorităţile chineze plănuiesc să realizeze un nou megalopolis, cu caracteristici nemaiîntâlnite până acum - 100 de milioane de locuitori, o suprafaţă mai mare decât state ca Uruguay sau Senegal şi o populaţie mai numeroasă decât cea a Germaniei -, care va fi un fel de prelungire a capitalei Beijing. Ideea este să se unifice capitala chineză, oraşul Tianjin şi anumite părţi ale provinciei Hebei. Numele noului mega-oraş va fi Jing-Jin-Ji (Jing provine de la Beijing, iar Jin de la Tianjin). Pe cei 216.000 km2 vor locui 100 de milioane de oameni, iar Jing-Jin-Ji ar produce 970 de miliarde de dolari, adică 10,9% din produsul intern brut total al Chinei. Foarte discrete în această privinţă, autorităţile chineze vor să lanseze acest proiect pentru a reduce poluarea din Beijing şi a-l scăpa de ambuteiaje.
Unii specialişti apreciază însă că ambiţiosul proiect nu oferă suficiente garanţii. Jan Wampler, specialist de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT, SUA), arată că "nu se pot construi la infinit noi axe rutiere''. ''La un moment dat, această acţiune trebuie să înceteze, iar eu cred că acest moment a sosit", a declarat el pentru Wall Street Journal.
Data lansării noului proiect nu se cunoaşte, autorităţile chineze păstrând deocamdată tăcerea în privinţa lui.

Metodă revoluţionară în tratarea cancerului de prostată

Extirparea pe cale chirurgicală a prostatei, urmată de administrarea unui cocteil de medicamente, ar putea revoluţiona tehnicile de tratare a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer avansat al acestei glande. Pacienţii care fac această operaţie şi urmează un tratament medicamentos beneficiază de o dublare a şanselor de supravieţuire la 14 ani după diagnosticare, în comparaţie cu pacienţii care optează doar pentru tratamentul cu medicamente, afirmă autorii acestui studiu, realizat de cercetători din Marea Britanie şi Suedia. Dacă rezultatele studiului vor fi confirmate de o serie de teste viitoare, atunci tratarea cancerului de prostată în stare avansată ar putea fi "revoluţionată", spun autorii studiului.
Cancerul de prostată reprezintă cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaţilor britanici. În această ţară, boala afectează aproximativ 41.000 de persoane în fiecare an şi face aproximativ 11.000 de victime.
Cancerul avansat, care este răspândit şi la alte organe din corp, este tratat în mod obişnuit cu medicamente ce inhibă sinteza acelor hormoni masculini de care celulele canceroase au nevoie pentru a creşte.
Pacienţii diagnosticaţi cu cancer de prostată trăiesc, în medie, cinci ani după ce încep să primească medicamente ce blochează sinteza de testosteron. În acest studiu, cercetătorii britanici şi suedezi au încercat să afle dacă extirparea prostatei, în combinaţie cu o terapie hormonală, oferă rezultate mai bune decât simplul tratament medicamentos.
Jumătate dintre cei 1.400 de bărbaţi din acest studiu a beneficiat de o extirpare a prostatei înainte de începerea administrării de medicamente ce blochează sinteza de testosteron. Ceilalţi pacienţi au primit doar tratament medicamentos. Un număr de 321 de pacienţi din al doilea grup au murit în timpul studiului - de două ori mai mult decât numărul decedaţilor din primul grup. Deşi prostatectomia radicală (extirparea prostatei) este folosită în stadiile incipiente ale bolii, procedura nu este în mod obişnuit folosită după ce cancerul s-a răspândit în organism. Această situaţie este cauzată de faptul că oamenii de ştiinţă credeau până acum că boala aflată într-un stadiu terminal este atât de avansată încât nu mai are sens să încerce să o stopeze. Totuşi, potrivit acestui studiu, prezentat la conferinţa anuală organizată de Asociaţia europeană de urologie, prostata continuă să alimenteze cancerul, chiar şi după ce acesta s-a răspândit în organism.

Suedezii au început să plătească prin scanarea palmei

Identificarea prim scanarea palmei a ajuns să fie un mijloc de plată destul de răspândit la Lund, oraş studenţesc din sudul Suediei, a anunţat universitatea la care studiază autorul inovaţiei. Circa 15 magazine şi restaurante din acest oraş dispun de terminale care scanează venele mâinii, sistemul fiind conceput de un student care a avut această idee când stătea la coadă să plătească. Aproximativ 1.600 de persoane utilizează în prezent acest sistem, considerat de autorul său nu numai mai rapid, dar şi mai sigur decât mijloacele de plată tradiţionale (cash şi card bancar). "Dispunerea venelor oricărui individ este unică, aşa încât nu există niciun mijloc de fraudă", spune Fredrik Leifland, student la inginerie industrială şi fondator al unei firme. Chiar dacă identificarea prin vene exista deja, ea nu mai fusese niciodată folosită în acest fel. "A trebuit să stabilim relaţia între părţile componente ale sistemului, lucru destul de complicat: terminalele care scanează venele, băncile, magazinele şi clienţii", arată Leifland. Ca să se înscrie în sistem, clienţii trebuie să meargă la un magazin care dispune de terminalul de scanare, să îşi scaneze mâna de trei ori şi să îşi lase numerele de asigurare socială şi ale telefonului mobil. Primesc prin SMS un link pentru activarea contului lor, care este pus în legătură cu contul bancar, de unde sumele cheltuite vor fi eliberate automat de două ori pe lună.

Declinul cognitiv începe după vârsta de 24 de ani

Activitatea creierului uman începe să încetinească şi declinul cerebral se instalează după împlinirea vârstei de 24 de ani, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada. Studiul, realizat pe câteva mii de pasionaţi ai jocului pe computer StarCraft 2, a evidenţiat o scădere universală a capacităţilor cognitive care se instalează mult mai devreme decât credeau specialiştii în trecut.
Potrivit savanţilor canadieni, participanţii la studiu ating maximul funcţiilor cognitive înainte de a împlini vârsta de 25 de ani. Studiul a fost realizat pe un număr de 3.305 persoane pasionate de jocul video StarCraft 2 cu vârstele cuprinse între 16 şi 44 de ani. StarCraft 2 este un joc pe computer creat sub forma unei competiţii războinice, intergalactică şi nemiloasă.
Înregistrările cu jocurile lor, care pot fi vizionate rapid, constituie date foarte importante, întrucât ele reprezintă multe mii de ore valoroase cu decizii cognitiv-strategice luate în timp real, la diverse niveluri de îndemânare ale jucătorilor. Folosind modele statistice complexe, cercetătorii canadieni au analizat felul în care jucătorii reacţionau în faţa acţiunilor oponenţilor lor şi timpul de care aveau nevoie pentru a reacţiona. "După vârsta de 24 de ani, jucătorii au arătat o scădere a vitezei cognitive, despre care se ştie că este importantă pentru a face performanţă", a spus Joe Thompson, coordonatorul studiului. "Acest declin al performanţei cognitive este prezent chiar la mai multe niveluri de îndemânare", a adăugat el. Totuşi, există şi o veste bună pentru jucătorii mai în vârstă.
"Jucătorii mai în vârstă, deşi mai lenţi, par să compenseze prin folosirea unor strategii mai simple şi prin folosirea interfeţei jocului într-o manieră mai eficientă decât jucătorii tineri, reuşind astfel să îşi păstreze îndemânarea, în ciuda scăderii vitezei lor cognitive", a adăugat Joe Thompson.

Glicemia scăzută, factor nefast pentru liniştea cuplurilor

Concentraţiile scăzute de zahăr din sânge îi fac pe partenerii de cuplu să devină mai furioşi şi cresc riscul de agresivitate, potrivit unui studiu american publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Astfel, simpla senzaţie de foame, care rezultă dintr-un nivel scăzut de glucoză, poate fi un factor de tensiune în cupluri, poate duce la certuri şi uneori chiar la violenţă. Studiul, efectuat pe 107 cupluri căsătorite, timp de 21 de zile, a arătat că simpla măsurare a glicemiei, la sfârşitul zilei, a permis prezicerea gradului de furie resimţit de participanţi faţă de partenerii lor de cuplu. Pentru a cuantifica acea furie, cercetătorii americani au oferit fiecărui participant o păpuşă voodoo, care îl reprezenta pe partenerul de cuplu al acestuia, dar şi 51 de ace cu gămălie. La sfârşitul zilei, fiecare dintre soţi a înfipt un anumit număr de ace în păpuşa primită, în funcţie de cât erau de supăraţi pe soţii lor. Voluntarii erau întotdeauna singuri atunci când înfigeau ace în păpuşile voodoo şi notau pe o foaie numărul de ace utilizate. În acelaşi timp, fiecare soţ trebuia să îşi măsoare glicemia înainte de micul-dejun şi înainte de a merge la culcare. Potrivit rezultatelor, cu cât glicemia era mai scăzută, cu atât numărul acelor înfipte în păpuşile voodoo era mai mare. Legătura dintre glicemie şi gradul de furie persista chiar şi atunci când se lua în calcul faptul că soţii se declarau satisfăcuţi de acea căsătorie. O altă analiză a relevat că voluntarii care au înfipt cele mai multe ace în păpuşile voodoo erau, totodată, aceia care şi-au supus soţii în faţa celor mai mulţi decibeli şi pentru cele mai lungi perioade de timp.
Acest fenomen se explică prin faptul că glucoza este principalul "carburant" al creierului şi că gradul de control de sine necesar pentru a stăpâni accesele de furie şi impulsurile agresive necesită multă energie, au subliniat autorii.

The Guardian şi Washington Post, recompensate cu Premiul Pulitzer

Cotidianele britanic The Guardian US şi american The Washington Post, care au publicat dezvăluirile lui Edward Snowden despre programele americane de supraveghere, au fost recompensate luni, la New York, cu Premiul Pulitzer. Acesta este unul dintre cele mai prestigioase în materie de jurnalism şi cele două publicaţii l-au obţinut în categoria "serviciu public". Juriul Pulitzer, a cărui decizie a fost foarte aşteptată, a ales să recompenseze mai degrabă publicaţiile, ci nu jurnaliştii autori ai articolelor, "pentru un exemplu distins de serviciu public meritoriu, al unei publicaţii sau site de ştiri".
Cele două publicaţii s-au făcut portavocea dezvăluirilor lui Edward Snowden, un fost consultant al NSA (Agenţia americană pentru Securitate Naţională), despre amploarea programelor americane de supraveghere.
Aceste dezvăluiri provenite din documente furnizate de fostul consultant al NSA au deranjat administraţia americană şi tensionat relaţiile Statelor Unite cu ţări aliate furioase să descopere că Washingtonul înregistra inclusiv conversaţiile private ale unora dintre liderii lor. Dezvăluirile lui Snowden au provocat de asemenea o dezbatere aprinsă în Statele Unite cu privire la meritele şi moralitatea unor astfel de programe de supraveghere.

Silvio Berlusconi va face muncă în folosul comunităţii

Fostul premier italian Silvio Berlusconi îşi va ispăşi pedeapsa de un an de detenţie sub formă de muncă de interes general, a decis ieri tribunalul pentru aplicarea pedepselor din Milano. Berlusconi a fost condamnat definitiv în august la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, dar trebuie să ispăşească doar unul. Avocaţii săi au cerut săptămâna trecută ca fostul premier să beneficieze de regimul de muncă de interes general mai degrabă decât să fie arestat la domiciliu, ceea ce îi oferă mai multă libertate de mişcare. Ca urmare a vârstei sale, de 77 de ani, Berlusconi nu risca închisoarea, dar arestul la domiciliu, care este foarte restrictiv, i-ar fi limitat puternic deplasările şi l-ar fi obligat să se prezinte periodic la comisariatul de poliţie. "Tribunalul pentru supraveghere" din Milano a decis, în schimb, că Berlusconi va trebui să se prezinte cel puţin o dată pe săptămână într-un centru medical pentru îngrijirea persoanelor în vârstă cu dizabilităţi din Cesano Boscone, în apropiere de Milano, unde va trebui să petreacă "cel puţin patru ore".

Armata rusă a înrolat peste 16.000 de foşti militari şi civili ucrianeni

Forţele armate ruse au înrolat peste 16.000 de foşti militari şi civili ucraineni după anexarea Crimeii, a anunţat ieri vice-ministrul rus al apărării, generalul Arkadi Bajin. "Până în prezent, 9.268 de militari ucraineni au obţinut cetăţenia rusă şi au fost înrolaţi în Forţele Armate ale Rusiei", dintre care "2.768 sunt ofiţeri, 1.302 subofiţeri, 5.007 soldaţi şi 191 cadeţi", a precizat generalul. El a menţionat că toţi aceştia urmează în prezent programe suplimentare de instrucţie pentru a se adapta standardelor militare ruse. De asemenea, un număr de "7.050 civili care au lucrat anterior pentru Forţele Armate ucrainene au fost angajaţi în unităţile Flotei ruse a Mării Negre", a mai indicat generalul Bajin.
Ministerul rus al Apărării a anunţat la sfârşitul lunii martie că va restitui autorităţilor de la Kiev echipamentele unităţilor militare ucrainene care nu au trecut de partea separatiştilor ruşi în timpul operaţiunii de ocupare a Crimeii.




 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.