Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: SUA îşi reduce bugetul pentru apărare, Rusia şi China îl sporesc

Ziarul de Vrancea
14 apr 2014 1370 vizualizări
Cheltuielile militare au scăzut pe ansamblu la nivel mondial în anul 2013 ca urmare a reducerii bugetelor armatelor occidentale, mai ales al celei americane, dar se confirmă continuarea creşterii sumelor dedicate înarmării în cazul Rusiei şi Chinei, a anunţat ieri Institutul Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Şi în anul 2012 aceste cheltuieli globale au scăzut pentru prima dată după anul 1998, înregistrând un recul de 0,4% faţă de anul anterior, dar în 2013 această reducere s-a accentuat, situându-se la 1,9%, precizează sursa citată. Dar, spre deosebire de statele occidentale, în ţările emergente aceste cheltuieli continuă să crească. Dacă în unele dintre ele sporirea cheltuielilor pentru apărare este o consecinţă firească a creşterii economice sau un răspuns în faţa unor nevoi reale de asigurare a securităţii, în alte cazuri ea se face pe seama deturnării unor venituri obţinute din valorificarea resurselor naturale, este un rezultat al opţiunilor unor regimuri autocratice sau al unor tendinţe regionale către înarmare, explică SIPRI.
La nivel mondial, cheltuielile dedicate sectorului militar s-au ridicat în anul 2013 la 1.250 de miliarde de euro. Cel mai ridicat buget pentru apărare continuă să fie cel al Statelor Unite, chiar dacă acesta a scăzut cu 7,8% odată cu încheierea operaţiunilor din Irak şi cu începutul retragerii din Afganistan, o altă cauză fiind reducerile bugetare automate impuse de Congres.

Asia se înarmează

În schimb, cele trei ţări care succed Statelor Unite, şi anume China, Rusia şi Arabia Saudită, se numără printre cele 23 de state care şi-au mărit bugetul apărării de mai mult de două ori faţa de nivelul din anul 2004.
Diferendele teritoriale ale Chinei cu statele vecine le-au determinat şi pe acestea din urmă să suplimenteze bugetele apărării. Astfel, "îngrijorarea Japoniei cu privire la puterea militară crescândă a Chinei, la care se adaugă politica naţionalistă a guvernului nipon, a determinat Japonia să pună capăt tradiţionalelor cheltuieli reduse pentru armată", explică Sam Perlo-Freeman, directorul de cercetare al SIPRI în problematica bugetelor militare. De altfel, pe continentul asiatic s-a înregistrat cea mai semnificativă sporire a bugetelor pentru apărare.
În Europa o notă distinctă face Franţa, întrucât, în ciuda creşterii economice reduse, ea nu şi-a diminuat substanţial bugetul alocat armatei, care a scăzut cu numai 4% faţă de cel din anul 2008. Franţa se situează pe poziţia a cincea în ierarhia mondială a cheltuielilor cu apărarea, fiind urmată de Marea Britanie.
Bugetul francez este uşor depăşit de cel al Arabiei Saudite, care şi-a suplimentat cheltuielile pentru apărare cu 14% în anul 2013, situaţie determinată probabil şi de tensiunile cu Iranul. Pe ansamblul Orientului Mijlociu, bugetele militare au crescut cu circa 4%, dar statisticile trebuie privite cu precauţie întrucât există puţine date despre bugetele Siriei, Iranului, Emiratelor Arabe Unite şi Qatarului.
Cât despre Africa, cheltuielile cu apărarea au sporit cu 8,3%, contribuţia cea mai semnificativă având-o marii producători petrolieri precum Algeria şi Angola.

Un nou medicament marchează un progres în tratamentul hepatitei C

Rata de însănătoşire a pacienţilor a depăşit 90%

Un nou tratament pentru hepatita de tip C este extraordinar de eficient, având ca rezultat vindecarea a 90% dintre pacienţii care au participat la etapa de studii clinice, în doar 12 săptămâni, conform oamenilor de ştiinţă de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Texas. Acest studiu reprezintă "un important pas înainte" şi marchează "o schimbare de paradigmă" în tratamentul hepatitei C, asigură oamenii de ştiinţă.
Hepatita C este o boală infecţioasă ce afectează în principal ficatul, maladie provocată de infecţia cu virusul hepatitei C (VHC). Deseori hepatita C se manifestă asimptomatic, iar după o perioadă mai lungă poate declanşa ciroza. Acest virus se transmite prin contact cu sângele persoanei infectate, prin ace nesterilizate folosite pentru a lua droguri sau pentru tatuaje. Cercetătorii americani au testat noul medicament, care se ia pe cale orală, pe un eşantion de 380 de pacienţi din 78 de spitale din SUA, Spania, Germania şi Anglia, în cursul anului trecut.
Etapa de testare clinică a acestui nou medicament a cuprins două studii, unul ce s-a desfăşurat timp de 12 săptămâni, iar celălalt timp de 24 de săptămâni. Pacienţii cu care s-a lucrat sufereau de ciroză, stare ce indică un nivel avansat de infectare cu VHC.
După 12 săptămâni, 191 dintre cei 208 pacienţi nu mai prezentau semne ale infecţiei cu VHC. În cazul studiului de 24 de săptămâni, 165 dintre cei 172 de pacienţi au reuşit să se însănătoşească, ceea ce indică o rată de succes de 96% pentru noul tratament. Conform coordonatorului acestor studii, Dr Fred Poordad, acest medicament acţionează asupra unei proteine, având ca rezultat stoparea înmulţirii corpurilor virale VHC. "În cele din urmă, pentru că nu se mai poate înmulţi, virusul este învins", a subliniat el.
Acest studiu a fost realizat pe bolnavi cu infecţii cu genotipul viral 1, infecţii ce reprezintă aproximativ jumătate din totalul infecţiilor cu VHC

Salariul lui Putin va fi triplat printr-un decret emis de Kremlin

Salariul preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi cel al premierului său Dmitri Medvedev vor fi aproape triplate, potrivit unui decret al Kremlinului, difuzat ieri. Salariile preşedintelui şi şefului Guvernului vor fi mărite de 2,65 de ori, stabileşte decretul. Potrivit unor date cu privire la venituri publicate vineri de către Kremlin şi Guvern, Putin a obţinut în 2013 un venit inferior celui al lui Medvedev, dar şi veniturilor consilierilor şi majorităţii miniştrilor săi. Putin a declarat venituri de 3,7 milioane de ruble (74.000 de euro) anul trecut, mai mici decât în 2012. Medevedev a obţinut, în schimb, venituri de 4,3 milioane de ruble (85.000 de euro). Cel mai puternic om din Rusia, care revendică un mod de viaţă "ascetic", a primit un salariu mai mic decât consilierii săi, inclusiv purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov (9,2 milioane de ruble, adică 185.000 de euro).
Peskov a declara ieri pentru postul de radio Ecoul Moscovei că această creşterea salarială acordată preşedintelui este o "prindere din urmă". Putin şi Medevedev nu au beneficiat de creşteri de salarii, acordate funcţionarilor şi personalului administraţiilor Kremlinului şi Guvernului.

Trei morţi în Kansas, în timpul unui atac împotriva comunităţii evreieşti

Un bărbat alb, septuagenar, a ucis duminică trei persoane într-un centru comunitar şi un azil evreieşti din Kansas, înainte de a fi reţinut de poliţie.
Şeful poliţiei din Overland Park, un orăşel situat în apropiere de Kansas City, a refuzat să califice în acest stadiu drept antisemite faptele bărbatului, argumentând în cadrul unei conferinţe de presă că este "prea devreme în anchetă". Martori oculari citaţi de presa americană au declarat că l-au auzit pe bărbat strigând "Heil Hitler" în timpul arestării, care a avut loc fără violenţe. Şeful poliţiei, John Douglass, a refuzat să confirme această informaţie.
Preşedintele Barack Obama a condamnat acest atac pe care îl consideră "oribil" şi a prezentat condoleanţe familiilor victimelor.
Faptele au avut loc în cursul după-amiezii, iar primele apeluri la serviciile de urgenţă au fost înregistrate la ora locală 13.03 (21.03 ora României), când suspectul a deschis focul asupra Centrului comunitar evreiesc din Kansas City, provocând moartea a două persoane, între care un adolescent. Potrivit rabinului Herbet Mandl, bărbatul şi-a întrebat victimele dacă sunt evrei înainte de a deschide focul asupra lor. Bătranul a părăsit apoi rapid locul faptei la bordul maşinii sale, pentru a merge într-un azil din apropiere, numit Village Shalom. Acolo, el a ucis o septuagenară, despre care nu se ştie dacă era rezidentă a azilului. În total, suspectul a deschis focul asupra a cinci persoane, ratând două şi ucigând trei, a rezumat şeful poliţiei.
Incidentele cu caracter antireligios nu reprezintă decât o cincime din crimele şi delictele calificate drept motivate de "ură" de către FBI, faţă de aproape jumătate dintre incidentele cu caracter rasial.
Într-un comunicat, Consiliul pentru relaţii islamo-americane (CAIR), cea mai mare asociaţie musulmană de apărare a drepturilor civice în Statele Unite, şi-a exprimat "solidaritatea" faţă de comunitatea evreiască americană.

Mafioţii sunt mai sensibili şi mai altruişti decât alţi infractori

Mafioţii nu au reputaţia unor sentimentali, însă un studiu a descoperit că aceştia sunt mai sensibili, mai altruişti şi mai orientaţi spre familie decât alţi infractori.
Un studiu realizat în rândul deţinuţilor dintr-o închisoare din Palermo (Sicilia) a indicat că, spre deosebire de ceilalţi deţinuţi violenţi, infractorii care aveau legături cu mafia nu erau psihopaţi. Cercetarea, publicată în revista "Descoperă", a arătat că mafioţii aveau tendinţa de a-şi împărţi viaţa în două: pe de-o parte, activităţile lor penale, iar pe de alta, sentimentele faţă de rude şi prieteni. Aproximativ jumătate dintre mafioţii chestionaţi se aflau în închisoare pentru infracţiuni violente, un sfert erau criminali, iar restul fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni cum ar fi răpirea, traficul de droguri şi frauda. Mai mult, în timpul interviurilor, mafioţii şi-au exprimat de multe ori preocuparea pentru copiii şi familiile lor, cărora nu au încetat să le scrie şi pe care îi sună mereu. De asemenea, mafioţii au părut mai puţin susceptibili de a avea probleme de dependenţă prin comparaţie cu ceilalţi deţinuţi.
Cercetătorii italieni au analizat răspunsurile a 30 de mafioţi şi 39 de persoane condamnate pentru alte infracţiuni. Subiecţii au fost analizaţi psihologic, folosind un sistem de evaluare numit "Hare Psychopaty Checklist" (PCL-R), care evaluează caracteristicile psihotice ale unei persoane. Cei care primesc un scor de peste 30 sunt consideraţi psihopaţi, însă nici unul dintre membrii mafiei participanţi la studiu nu a depăşit acest scor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.