Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: SUA ar putea trimite trupe în Europa de Est

Ziarul de Vrancea
10 apr 2014 523 vizualizări
Un astfel de plan ar putea fi anunţat cel mai tarziu săptămana viitoare

Comandantul NATO în Europa, care a fost însărcinat să prezinte contramăsuri faţă de ameninţările militare ruse la adresa Ucrainei, a declarat miercuri că acestea pot include desfăşurarea de trupe americane în state est-europene membre ale Alianţei care se simt ameninţate.
Generalul Philip Breedlove, din cadrul forţelor aeriene americane, a declarat în acest interviu pentru AP că nu va "exclude implicarea niciunei naţiuni, inclusiv a Statelor Unite".
Miniştrii de Externe din cele 28 de state membre ale NATO i-au dat lui Breedlove termen până marţi să propună "paşi" care să asigure membrii Alianţei Nord-Atlantice aflaţi cel mai aproape de Rusia că celelalte state membre le susţin. "În esenţă, căutăm un pachet de măsuri terestre, aeriene şi maritime care să consolideze asigurările celor mai estici aliaţi", a declarat generalul pentru AP. "Sunt însărcinat să prezint (măsurile) până săptămâna viitoare. Intenţionez să le prezint mai devreme", a adăugat el.

Trupele ruseşti din estul Ucrainei, "în pregătire de luptă"

Întrebat din nou dacă militari americani ar putea să fie trimişi în primele linii, în statele NATO cele mai apropiate de Rusia, generalul american de patru stele a răspuns "nu voi îndepărta contribuţii din partea niciunei naţiuni".
La finalul unei conferinţe NATO la Paris, Breedlove a declarat pentru AP că prezenţa militară rusă în apropierea frontierei Ucrainei este neschimbată.
Pentru a ilustra aceste afirmaţii, membri ai personalului generalului au furnizat agenţiei americane fotografii efectuate de un satelit comercial în care, afirmă ei, apar avioane de război, elicoptere de luptă, blindate, artilerie şi o brigadă aeropurtată sau din cadrul forţelor speciale, în locuri situate la est de frontiera dintre Ucraina şi Rusia, inclusiv de-a lungul coastelor, la Marea Azov.
Un analist de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un think tank cu sediul la Washington, a declarat, după ce a văzut fotografiile, că forţele care apar în imagini nu par să efectueze exerciţii, ci că ar fi "în pregătire de luptă". "Ceea ce vedem acolo este o forţă de aproximativ 40.000" de oameni, a declarat Breedlove, apreciind că este vorba despre "o armată interarme. Cu alte cuvinte aceasta este o armată care dispune de toată aprovizionarea şi facilitarea de care are nevoie pentru a atinge obiective militare, dacă îi sunt date". Activele ruse includ aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipament de comunicaţii şi bruiaj, a precizat generalul.

Rusia reacţionează nervos

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus ieri că amplasarea de forţe NATO în ţările din Estul Europei ar încălca acordurile dintre Moscova şi alianţa nord-atlantică. Lavrov a spus că pană şi faptul că NATO discută amplasarea de trupe sau tehnică în ţări aflate în proximitatea Rusiei contravine acordului semnat de Rusia şi NATO în 1997.
Reamintim că România a cerut, prin preşedintele Traian Băsescu şi prin ministerul de Externe, că NATO să mute mai multe trupe în România pentru a contracara mişcările din ultima perioadă ale Federaţiei Ruse.

Medicamentele care elimină cuprul din organism ar putea "înfometa" celulele canceroase

Medicamentele care reduc cantitatea de cupru din organism ar putea combate cancerul prin "înfometarea" celulelor tumorii, au constatat cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA. O serie de experimente efectuate de cercetătorii americani au dat la iveală faptul că un excedent de cupru în organism, cauzat în unele cazuri de consumul exagerat de legume verzi şi fructe de mare, este asociat cu apariţia melanoamelor, precum şi a cancerului mamar, pulmonar şi tiroidian.
Deşi oamenii de ştiinţă nu au afirmat că surplusul de cupru cauzează cancer, ei consideră că această substanţă ajută celulele canceroase să "respire", astfel încât eliminarea cuprului ar putea combate cancerul.
Cercetări anterioare au arătat că cuprul din apa potabilă - administrat în nivelurile maxime permise în reţelele publice de canalizare - a accelerat dezvoltarea tumorilor la şoareci. Pe de altă parte, reducerea nivelurilor de cupru a încetinit creşterea tumorilor, ceea ce indică faptul că acesta este un factor de risc esenţial pentru cancer, în cazul oamenilor.
Noul studiu a arătat că nivelurile de cupru ar putea juca un rol în apariţia unor forme ale bolii care prezintă o mutaţie frecventă a unei gene ce cauzează cancer, denumită BRAF. Experimentele pe şoareci şi examinarea celulelor canceroase au dezvăluit că acest metal este necesar pentru creşterea acestor tumori. Studiul ar putea permite oamenilor de ştiinţă să combată cancerul cu ajutorul medicamentelor folosite pentru inhibarea absorbţiei de cupru în cazul pacienţilor cu această mutaţie rară.
"Formele de cancer cauzate de gena BRAF, cum ar fi melanoamele, se hrănesc aproape numai cu cupru", a declarat profesorul Christopher Counter, de la Universitatea din Carolina de Nord. "Medicamentele administrate pe cale orală utilizate pentru reducerea nivelurilor de cupru la pacienţii cu boala Wilson (boală genetică ce determină acumularea de cupru în ţesuturi şi distrugerea creierului şi ficatului, n.r.) ar putea fi folosite şi pentru tratarea cancerului tiroidian şi pulmonar", a declarat Donita Brady, coordonatoarea studiului.

Căutarea zborului MH370, pe cale să devină cea mai scumpă din istoria aviaţiei

La o lună după dispariţia avionului companiei Malaysian Airlines, căutarea zborului MH370 este pe cale să devină cea mai scumpă din istoria aviaţiei, cu 26 de ţări care au pus la dispoziţie avioane, nave şi sateliţi în acest mare efort internaţional. O mare parte din ţările implicate în operaţiunile de salvare au refuzat să dezvăluie costurile acestor operaţiuni, având în vedere că, potrivit responsabililor implicaţi în căutare, ar fi o lipsă de sensibilitate să se vorbească de bani în timp ce un avion comercial şi cei 239 de pasageri aflaţi la bord sunt daţi dispăruţi.
Totuşi potrivit estimărilor unor agenţii de presă, Australia, China, SUA şi Vietnam au cheltuit deja cel puţin 31,9 milioane de euro prin desfăşurarea de nave şi avioane militare în Oceanul Indian şi în Marea Chinei Meridionale. Această cifră se bazează pe statistici de apărare privind costurile pe oră a diferitelor efective, estimări ale unor experţi în apărare şi cifre ale Pentagonului.
Suma cheltuită în prima lună de căutare egalează deja cifra oficială de 32 de milioane de euro cheltuiţi pentru găsirea epavei zborului AF447 al Air France, prăbuşit în mijlocul oceanului Atlantic, în 2009, şi a cărui căutare a durat mai multe luni împărţite pe parcursul a doi ani.
În ultimele săptămâni, după schimbarea zonei de căutare a avionului dispărut în Oceanul Indian, greul operaţiei a fost asumat de o coaliţie de şapte ţări: Australia, China, Japonia, Malaezia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi SUA. Aceste ţări au contribuit cu cel puţin 10 nave de război, o navă de alimentare, 14 avioane militare şi 5 avioane civile, potrivit informaţiilor obţinute de ziarul The New York Times. Marea Britanie s-a alăturat în ultimele zile cu un crucişător de investigaţie navală şi un submarin nuclear.
Cifrele nu cuprind însă şi operaţiunile realizate în perioada când căutările au oscilat între Marea Chinei de Sud şi Strâmtoarea Malacca, la care au contribuit mai multe ţări cu zeci de avioane şi bărci.


NASA nu crede în marţieni

Un punct luminos apărut în câteva fotografii realizate pe Marte de robotul american Curiosity, pe 2 şi 3 aprilie, nu are nimic misterios şi nu reprezintă semnul care ar atesta prezenţa marţienilor, a afirmat agenţia spaţială americană (NASA).
Acest fenomen, care a generat numeroase speculaţii fanteziste pe internet, inclusiv teorii despre existenţa extratereştrilor, ar fi fost de fapt "reflexia luminii Soarelui pe o rocă sau raze cosmice care au căzut direct pe senzorul camerei foto", a precizat Justin Maki, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, coordonatorul echipei care a fabricat camera foto şi sistemul de navigaţie de pe Curiosity. "Acestea sunt explicaţiile cele mai probabile", a adăugat el, într-un comunicat publicat pe site-ul NASA. "În miile de imagini pe care le primim de la Curiosity, vedem puncte strălucitoare aproape în fiecare săptămână", a subliniat acelaşi cercetător.
Roverul Curiosity a realizat acele imagini imediat după ce a ajuns într-o zonă denumită "Kimberley". Punctul luminos apare la orizont în aceeaşi direcţie (nord-vest) în care se află roverul şi Soarele în cursul după-amiezei. Dacă este vorba de o reflexie a razelor Soarelui pe o rocă, aceasta se afla probabil la 160 de metri de Curiosity.
Punctul luminos apare în imaginile realizate cu obiectivul din partea dreaptă a camerei stereo denumită Navcam, dar nu şi în imaginile captate o secundă mai târziu de obiectivul din partea stângă, a precizat Justin Maki. "În mod normal, putem foarte repede să determinăm sursa probabilă a unui punct strălucitor dintr-o imagine, în funcţie de apariţia sau lipsa sa în imaginile captate de ambele obiective ale camerei", a adăugat cercetătorul american.

Deputaţii ruşi cer judecarea lui Gorbaciov pentru destrămarea URSS

Un grup de deputaţi ruşi a cerut ieri deschiderea unei anchete penale împotriva fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, pentru dezmembrarea URSS, în 1991, şi responsabilitatea care îi revine în urma acelor evenimente în actuala criză din Ucraina. "Toţi morţii de la Kiev vor fi pe conştiinţa celor care se aflau la Kremlin în 1991 şi care au susţinut destrămarea acestei mari ţări", a declarat la postul de radio Ecoul Moscovei deputatul naţionalist Mihail Degtiarev, făcând referire la cele aproximativ o sută de persoane ucise în reprimarea protestelor care au condus la demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, în februarie.
Mihail Degtiarev a semnat solicitarea trimisă în acest sens justiţiei împreună cu alţi doi deputaţi ai partidului pro-Kremlin Rusia Unită şi alţi doi reprezentanţi în Parlament ai Partidului Comunist.
Mihail Gorbaciov, în vârstă de 84 de ani, "este un bătrânel, nimeni nu-l va trimite în spatele gratiilor, dar fără acest proces nu vom putea progresa nici ca ţară şi nici ca naţiune", a adăugat deputatul.
În replică, Mihail Gorbaciov a atribuit responsabilitatea pentru destrămarea URSS deputaţilor din Parlamentul sovietic care au aprobat dezintegrarea Uniunii Sovietice, pronunţată contrar opiniei sale, de către Boris Elţîn, preşedintele rus, şi omologii săi aflaţi în acel moment la conducere în Ucraina şi Belarus. "Nu este nevoie de nicio anchetă: Duma (Camera inferioară a Parlamentului rus), care a votat (pentru această decizie) trebuie să urce în vagoanele trenului cu destinaţia Magadan", regiune din Extremul Orient, cunoscută pentru lagărele Gulagului sovietic, a afirmat, ironic, Gorbaciov, într-o declaraţie pentru postul de radio Ecoul Moscovei

Jumătate de milion de oameni au fost asasinaţi în 2012

Aproape jumătate de milion de oameni, majoritatea bărbaţi, au fost asasinaţi în 2012 pe plan mondial, conform unui studiu dat publicităţii ieri de Oficiul Naţiunilor Unite împotriva Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC).
Potrivit celui mai recent "Studiu global privind omorurile", prezentat la Londra, UNODC arată că, dintre cele 437.000 de persoane ucise în acel an, 80% erau bărbaţi, ca şi 95% dintre autorii crimelor. Din totalul asasinatelor, 15% (63.000) au fost cauzate de violenţa în familie, caz în care 70% (43.600) dintre victime au fost femei. Mai bine de jumătate dintre victimele omorurilor intenţionate înregistrate pe plan mondial aveau vârsta sub 30 de ani, iar 8% au fost copii mai mici de 15 ani (36.000), informează UNODC, potrivit căruia majoritatea omorurilor au avut loc pe continentul american şi în Africa, unde trăiesc aproape 750 de milioane de persoane.
Concret, cele mai multe acte de violenţă din lume s-au înregistrat în America Centrală şi sudul Africii, cu 26 şi, respectiv, 30 de asasinate la fiecare 100.000 de locuitori, faţă de media mondială de 6,2 la 100.000 de locuitori. Zonele care au înregistrat cele mai puţine acte de violenţă din lume au fost estul Asiei şi sudul şi vestul Europei, în timp ce nordul şi estul Africii şi părţi din sudul Asiei au prezentat o îngrijorătoare tendinţă ascendentă din cauza unei tot mai mari instabilităţi sociale.
Omorurile legate de bande şi grupuri de delincvenţă organizată au reprezentat 30% din omorurile din America, faţă de 1% în Asia, Europa şi Oceania.

Google a renunţat la limba moldovenească

Compania Google a schimbat denumirea limbii în motorul de căutare pentru utilizatorii din Republica Moldova (Google.md). După ce, în anul 2006, Google a creat varianta în limba "moldovenească", acum câteva săptămâni a revenit la motorul de căutare în "limba română".
Anterior, o serie de astfel de funcţii erau indisponibile pentru că Google nu dezvoltase instrumente localizate pentru "limba moldovenească", motivul fiind că un robot nu poate face distincţie între limba română şi aşa-numita limbă "moldovenească", potrivit agora.md.

Viagra creşte riscul de a dezvolta cancer de piele

Cercetătorii americani au descoperit că bărbaţii care iau sildenafil, mai cunoscut sub denumirea de viagra, prezintă un risc cu 84% mai mare de a dezvolta melanom, forma cea mai letală a cancerului de piele. Oamenii de ştiinţă consideră că acest medicament, administrat pentru stimularea potenţei şi tratarea disfuncţiilor erectile, ar putea afecta aceleaşi mecanisme genetice care favorizează dezvoltarea unei forme mai invazive a cancerului de piele. Cu toate acestea, cercetătorii au precizat că experimentele sunt încă într-o etapă preliminară şi că este prea devreme pentru interzicerea administrării "pilulei albastre". "Deoarece este doar un studiu preliminar, nimeni nu sugerează că bărbaţii ar trebui să nu mai ia viagra pentru tratarea disfuncţiilor erectile", a declarat Abrar Qureshi, profesor de dermatologie la Universitatea Brown, care a sfătuit pacienţii cu risc de melanom să se consulte cu medicul, înainte de administrarea acestui medicament. Studiul, publicat în revista JAMA Internal Medicine, arată că bărbaţii care au luat viagra chiar şi o singură dată şi-au dublat riscul de a dezvolta melanom.
Printre alte efecte secundare cunoscute ale viagrei se numără arsuri stomacale, greaţă şi dureri de cap. Acest medicament este, de asemenea, nerecomandat bărbaţilor cu angină pectorală şi hipertensiune arterială.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.