Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Omenirea trebuie să contruiască oraşe cu climat controlat

Ziarul de Vrancea
9 apr 2014 524 vizualizări
Omul de ştiinţă şi inventatorul britanic James Lovelock afirma că omenirea ar trebui să renunţe la încercarea de a salva planeta de încălzirea globală şi să se concentreze mai degrabă pe construirea de oraşe cu climat controlat.

Acesta afirmă că salvarea planetei de încălzirea globală este "dincolo de abilităţile noastre", iar oamenii ar trebui să înceteze să piardă timpul încercand să controleze schimbările climatice. James Lovelock, cel care a detectat pentru prima oară CFC (clorofluorocarburi) în atmosferă şi a propus teoria Gaia, crede că oamenii ar trebui să se retragă în "oraşe cu climat controlat" şi să renunţe la vastele întinderi de pămant, care vor deveni de nelocuit. "Atingem o varstă în istorie în care nu mai putem prezice viitorul cu şanse de succes. Ar trebui să abandonăm tentativele vanitoase de salvare a lumii", afirmă acesta, potrivit hotnews.ro. "Sună frumos să încerci să salvezi planeta, dar în realitate noi nu ne gandim să salvăm Gaia, ne gandim să salvăm Pămantul pentru noi sau pentru naţiunea noastră. Ideea de a salva planeta este o nebunie extravagantă a ideologiilor romantice ale Nordului şi, probabil, mult dincolo de puterile noastre", crede acesta. "În condiţiile în care majoritatea dintre noi trăieşte în oraşe, aşa cum se pare că va fi în curand, reglementarea climatului acestor oraşe ar fi mult mai uşoară, mai economică şi mai sigură într-un climat fierbinte decat reglementarea prin geo-inginerie a întregii planete", adaugă el.
Profesorul James Lovelock, în varstă de 93 de ani, unul dintre părinţii fondatori ai mişcării Verzi, este celebru pentru inventarea "Teoriei Gaia" şi a prezis că încălzirea globală va elimină o cincime din populaţia mondială pînă în 2100. Potrivit teoriei sale, Pămantul este un organism care se auto-reglează şi se va adapta astfel încat să elimine ameninţările la adresa ecosistemului său. Oamenii nu vor fi la fel de norocoşi şi ar putea fi nevoiţi să migreze în regiunile arctice pentru a supravieţui.


Viorilor moderne, superioare viorilor Stradivarius?

n un studiu contrazice teoria unanim acceptată pană în prezent

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, fabricate acum 300 de ani în Italia, a fost zdruncinată de un test efectuat de violonişti recunoscuţi în plan internaţional, majoritatea preferând instrumentele moderne. În cadrul experimentului, cercetători francezi au invitat câţiva concertişti de prestigiu să cânte la 12 viori, şase moderne şi şase vechi, din care cinci Stradivarius, întrebându-i apoi pe care ar prefera-o într-un ipotetic turneu de concerte. Fiecare solist a testat instrumentele într-o sală de concerte de 300 de locuri şi într-una mai mare din Paris. Fiecare sesiune de testare a durat peste o oră, iar muzicienii nu au putut identifica instrumentele, viorile moderne fiind transformate ca să pară vechi.
Autorii studiului, printre care se numără Claudia Fritz de la Institutul Jean le Rond d'Alembert din Paris, precizează că şase din cei zece solişti au preferat o vioară modernă. Când au comparat calităţile viorii alese în urma testului cu vechea lor vioară favorită, interpreţii au considerat superior, în medie, noul instrument. Niciunul din cei zece violonişti nu a putut ghici vechimea diferitelor instrumente şi, prin urmare, să facă diferenţa între viorile vechi şi cele moderne.
Rezultatele testului pun sub semnul întrebării opinia, necontestată până acum, că viorile Stradivarius au calităţi tonale ce nu pot fi egalate de instrumentele moderne.
Fabricate de meşterul Antonio Stradivari în secolul al XVII-lea, viorile valorează în prezent milioane de dolari. Una din ele, "MacDonald", a fost scoasă la licitaţie la sfârşitul lunii martie, iar preţul său ar putea atinge preţul record de 45 milioane de dolari.


Nava USS Donald Cook soseşte azi în Marea Neagră

Nava de război USS Donald Cook este programată să intre în Marea Neagră astăzi, în cadrul eforturilor militare americane de susţinere a aliaţilor est-europeni îngrijoraţi de masarea unor trupe ruse la frontiera cu Ucraina, relatează CNN. Deplasarea distrugătorului dotat cu rachete ghidate a fost confirmată pentru CNN de doi oficiali americani care au refuzat să fie identificaţi, din cauza lipsei unui anunţ oficial în acest sens. Nava urmează să efectueze exerciţii şi vizite în porturi de la Marea Neagră. Distrugătorul USS Truxtun, dotat cu rachete ghidate, a efectuat exerciţii planificate în Marea Neagră luna trecută şi a părăsit regiunea pe 21 martie.
Membrii NATO România, Bulgaria şi Turcia au ieşire la Marea Neagră, la fel ca Ucraina şi Georgia, care nu sunt membri ai Alianţei Nord-Atalntice, dar şi Rusia. Prezenţa navei de război americane în Marea Neagră este prevăzută înaintea reuniunii reprezentanţilor politici NATO pe 15 aprilie, care vor discuta şi eventual vor aproba o serie de recomandări cu privire la măsuri militare suplimentare, inclusiv o scurtare a "timpului de răspuns" din partea forţelor NATO în cazul unei crize. Şi alte opţiuni sunt pe masă, între care exerciţii militare suplimentare cu state membre, inclusiv Statele Unite, şi o eventuală furnizare a unor consilieri militari Ucrainei, mai precizează corespondenta CNN la Pentagon.
Pe baza unor imagini clasificate captate de sateliţi comerciali, Statele Unite estimează că până la 40.000 de militari ruşi sunt staţionaţi la frontiera de est a Ucrainei. Aceste trupe rămân poziţionate atât de aproape de frontieră şi sunt atât de puternic înarmate, încât Statele Unite şi NATO estimează că acestea ar putea "trece" în estul Ucrainei în trei-cinci zile, potrivit unui oficial.

Twitter are un nou look, asemănător cu cel al Facebook

Twitter a început marţi o vastă operaţiune de modificare a designului profilurilor utilizatorii săi, care le permite acestora să afişeze mai multe elemente personale, însă care fac ca această platformă să semene foarte mult cu reţeaua de socializare concurentă Facebook. "Clipă de clipă, profilul vostru de Twitter arată lumii cine sunteţi. Începând de astăzi, va fi şi mai uşor (şi, credem noi, şi mai distractiv) să vă exprimaţi prin intermediul unui profil nou şi îmbunătăţit", a declarat David Bellona, responsabil cu designul Twitter. Potrivit lui David Bellona, noul Twitter le permite utilizatorilor să folosească fotografii de profil de dimensiuni mai mari decât cele pe care le puteau folosi până în prezent. De asemenea, utilizatorii îşi pot personaliza conturile folosind imagini de copertă şi îşi pot prezenta cele mai populare tweet-uri. Noul design al conturilor utilizatorilor va fi implementat treptat, însă poate fi admirat deja pe paginile unor personalităţi precum prima doamnă a Statelor Unite Michelle Obama (@flotus) şi cântăreţul John Legend (@johnlegend), dar şi pe pagina agenţiei de presă franceze France-Presse (AFP).

Cercetătorii au regenerat un organ imunitar în animale vii

Oamenii de ştiinţă britanici au reuşit în premieră mondială să folosească cu succes medicina regenerativă pentru a obţine un organ imunitar complet funcţional în corpul unui animal viu şi consideră că această tehnică inovatoare va putea fi utilizată şi pe oameni în viitor. Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au reuşit să reconstruiască timusul - un organ cu rol central în sistemul imunitar, situat în faţa inimii şi în spatele sternului - unor şoareci foarte bătrâni, reactivând un mecanism natural care se opreşte odată cu înaintarea în vârstă. Timusul regenerat era nu numai similar ca structură şi detalii genetice cu cel dintr-un şoarece tânăr, afirmă oamenii de ştiinţă, ci era capabil şi să funcţioneze din nou, iar şoarecii în cauză au început să sintetizeze mai multe celule T - un tip de celule albe cu rol cheie în lupta contra infecţiilor. Timusul regerat era, totodată, de două ori mai mare decât acelaşi organ din organismele şoarecilor bătrâni netrataţi. Studiul a fost coordonat de Clare Blackburn de la Centrul pentru medicină regenerativă afiliat Medical Research Council (MRC) din Edinburgh. "Rezultatele noastre sugerează că prin utilizarea aceleiaşi metode pe pacienţi umani am putea îmbunătăţi funcţionarea timusului şi, astfel, impulsiona imunitatea pacienţilor în vârstă sau imunitatea acelora cu sisteme imunitare suprimate", a declarat coordonatoarea studiului.
Timusul este primul organ care se deteriorează pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Micşorarea lui este unul dintre motivele pentru care sistemul imunitar devine mai puţin eficient, iar oamenii îşi pierd abilitatea de a lupta contra infecţiilor odată cu înaintarea în vârstă.

Italia a salvat 4.000 de imigranţi, în ultimele ore, în Marea Mediterană

Aproximativ 4.000 de imigranţi au fost salvaţi în ultimele ore de Italia în Marea Mediterană, iar numărul a depăşit 15.000 de persoane de la începutul anului, a afirmat, ieri, ministrul italian de Interne, Angelino Alfano.
"Debarcările nu se opresc, iar urgenţa este din ce în ce mai mare: două nave se pregătesc să salveze două vapoare având la bord 300 şi, respectiv, 361 de persoane. De asemenea, se pare că există cel puţin un cadavru la bordul uneia dintre cele două vapoare", a adăugat ministrul. "Italia se află sub o presiune migratorie foarte puternică venind din Libia", a mai afirmat ministrul italian de Interne. Potrivit oficialului italian, "între 300 şi 600.000 de imigranţi" ar urma să se îmbarce din Libia pentru a ajunge în Europa.  Europa "trebuie să se ocupe de această situaţie. Bruxellesul nu poate spune că, prin alocarea celor 80 de milioane de euro pentru FRONTEX (Agenţia de supraveghere a frontierelor europene) a rezolvat problema", a apreciat oficialul italian.
Guvernul italian a lansat în toamna anului trecut operaţiunea Mare Nostrum, pentru a consolida dispozitivul militar şi umanitar din regiune după două naufragii soldate cu circa 400 de morţi, în decurs de o săptămână în luna octombrie, în apropierea de insula Lampedusa şi Malta.

Numărul tinerilor unguri care vor să migreze a crescut cu 50% din 2000

Numărul tinerilor unguri care plănuiesc să muncească în străinătate sau să migreze a crescut cu 50% din 2000, iar Germania şi Marea Britanie sunt destinaţiile favorite, potrivit unei cercetări publicate de către de Biroul Central de Statistică al Institutului de demografie. Aproximativ o treime dintre tinerii din Ungaria nu-şi plănuiesc viitorul în ţară - ori nu exclusiv în ţară -, potrivit datelor furnizate de către Institutul de cercetare Tarki . În 2001, 22% din grupul de populaţie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani plănuia să muncească sau să trăiască în străinătate. Până în 2005, numărul a crescut la 34%, precizează Institutul KSH. Aproape 10% din grupul de vârstă de 18-39 de ani - care reprezintă aproximativ o treime din populaţia Ungariei - afirmă că nu doar au plănuit să migreze, ci că vor face cu siguranţă sau foarte probabil acest lucru în următorul an sau în următorii doi ani. Ei indică Germania şi Marea Britanie ca principalele două destinaţii pentru muncă pe termen lung sau migrare, urmate de Statele Unite şi Austria, potrivit aceleiaşi surse.

Kerry: Un atac SUA asupra Siriei nu ar fi schimbat cursul războiului

Secretarul de Stat american John Kerry a apreciat, marţi, că un atac militar din partea Statelor Unite asupra Siriei, aşa cum se planifica în vara lui 2013, nu ar fi schimbat cursul războiului. Şeful diplomaţiei americane şi-a petrecut o parte a zilei în faţa Comisiei de Afaceri Externe din cadrul Senatului, apărând politica externă a preşedintelui american Barack Obama, foarte criticată de senatori. În ce priveşte Siria, preşedintele american a renunţat în ultimul minut, la sfârşitul verii lui 2013, la o lovitură militară împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Statele Unite reuşind să găsească un acord cu Rusia, care susţine Damascul, cu privire la distrugerea arsenalul chimic sirian. În acea perioadă, Kerry milita cu insistenţă pentru o acţiune militară "ţintită" şi limitată în timp împotriva Siriei. Kerry a asigurat marţi, în faţa Senatului, că această eventuală lovitură "ar fi avut efect, însă nu şi impactul devastator datorită căruia (preşedintele sirian) ar fi fost nevoit să-şi modifice" strategia pe teren.
"A fost nevoie de 30.000 de soldaţi şi 30 de zile în Bosnia pentru a avea un impact. Acolo (în Siria) am fi avut una sau două zile pentru a reduce (capacităţile militare ale regimului sirian) şi a trimite un mesaj", a declarat secretarul de Stat.
În urmă cu zece zile, Obama a apărat, la postul de televiziune CBS, decizia sa de a nu ataca Damascul, apreciind că acest fapt n-ar putea "împiedica" desfăşurarea războiului şi subliniind că Statele Unite au "limitele" lor, după un deceniu de conflicte în Irak şi Afganistan.

Ruşii susţin concentrarea puterii în mâinile lui Vladimir Putin

Concentrarea a aproape tuturor puterilor din Rusia de către preşedintele Vladimir Putin este considerată ca fiind în interesul ţării de către 63 la sută dintre ruşi, potrivit unui sondaj al Centrului independent Levada. În martie 2013, 49 la sută dintre ei împărtăşeau această opinie. În plus, potrivit acestui sondaj, efectuat în perioada 21-24 martie pe un eşantion reprezentativ de 1.603 persoane, un sfert dintre ruşi (31 la sută) consideră că o "putere solidă şi autoritară" este necesară indiferent de situaţia din ţară. Totodată, 46 la sută consideră că doar în unele circumscripţii este necesar ca puterea să fie concentrată în mâinile unei singure persoane.
Dintre persoanele intervievate, 15 la sută se opun acestei idei, indiferent de situaţie. Cota de popularitate a lui Vladimir Putin nu a scăzut practic niciodată sub 60 la sută de la preluarea puterii, în 2000. Fostul agent KGB a doborât în martie un nou record de popularitate odată cu alipirea Crimeei la Rusia, 80 la sută dintre ruşii intervievaţi afirmând că "aprobă politica sa", potrivit unui alt sondaj al Centrului Levada.

Milioane de site-uri web, afectate de un virus periculos

Un virus informatic afectează milioane de site-uri online - inclusiv platforme ale băncilor, servicii de email şi reţele de socializare -, existând riscul expunerii numelor de identificare, parolelor de acces şi conţinutului comunicaţiilor, avertizează experţi citaţi de ziarul The Washington Post.
Deficienţa tehnică, intitulată de experţi "Heartbleed" şi provocată de un virus cibernetic, a fost depistată la softul OpenSSL, cu care operează cele mai multe site-uri Internet şi care are rolul protejării datelor cu caracter privat. Sistemul SSL permite criptarea datelor pe legătura între un server web şi un sistem de operare. Virusul cibernetic le permite hackerilor să acceseze informaţii care circulă din servere spre calculatoare, existând riscul expunerii numelor de identificare, parolelor de acces şi conţinutului comunicaţiilor online. Companiile care administrează servere au luat măsuri pentru remedierea problemelor.
Specialiştii le recomandă clienţilor să nu se grăbească să schimbe numele de identificare şi parolele de acces la conturi online înainte de remedierea defecţiunii de către administratorii serverelor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.