Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Estul Ucrainei cere alipirea la Rusia

Ziarul de Vrancea
7 apr 2014 629 vizualizări
Comentan este vorba doar despre manifestanţi proruşi care au luat cu asalt clădirile publice din marile oraşe, precum Harkiv şi Doneţk

Regiunile din estul Ucrainei, frontaliere cu Rusia, au cunoscut duminică o creştere bruscă a tensiunilor când manifestanţii proruşi, dintre care unii purtau măşti sau cagule, au atacat şi au preluat controlul clădirilor oficiale - administraţia locală sau serviciile de securitate (SBU) din marile oraşe Harkiv, Lugansk şi Doneţk. Forţele de ordine, care au primit instrucţiuni să evite la maxim violenţele, nu s-au opus prin forţă.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis să respecte "prin toate mijloacele" populaţia rusofonă a republicilor din fosta URSS în caz de violenţe şi a trimis aproximativ 40.000 de militari la frontierele Ucrainei, generând temeri privind o invazie. Protestatarii au coborât imediat drapelele ucrainene pentru a le înlocui cu cele ruse.
În urma negocierilor, manifestanţii au evacuat sediul administraţiei din Harkiv, dar cei din Doneţk s-au baricadat în clădire. Ieri dimineaţa, ei au organizat o reuniune în cursul căreia au proclamat o "republică suverană".

"Republica populară Doneţk"

Jurnaliştii nu au primit autorizaţia de a intra în clădire, dar reprezentantul lor a anunţat informaţia în faţa uşilor, la prânz. Potrivit agenţiei Interfax, protestatarii au decis să organizeze un referendum privind suveranitatea lor regională înainte de 11 mai. Site-ul de informaţii locale Ostrov susţine că aceştia au decis să ceară alipirea la Federaţia Rusă.
O înregistrare video postată pe Internet şi prezentată ca fiind o reuniune organizată de manifestanţi prezintă un bărbat care afirmă: "Proclam crearea unui stat suveran al republicii populare Doneţk". Acest bărbat a apărut deja duminică în înregistrări video postate pe Internet ca unul dintre liderii manifestanţilor care au preluat controlul sediilor administraţiei regionale din Doneţk după scurte confruntări cu poliţia.
Câteva zeci de manifestanţi proruşi au fost mobilizaţi în faţa clădirilor administraţiei locale pentru a aplauda această autoproclamare, dar protestatarii nu par să controleze alte părţi din acest oraş cu un milion de locuitori.

Kievul denunţă un "plan" al Moscovei

Guvernul proeuropean de la Kiev a denunţat aceste evenimente pe care le califică drept un plan al marelui vecin rus de a "dezmembra" ţara. Este vorba despre "un plan pentru destabilizarea (ţării), pentru ca o armată străină să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul ucrainean, ceea ce noi nu vom permite", a declarat premierul Arseni Iaţeniuk, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Guvernului. "Acest scenariu este scris de Federaţia Rusă şi singurul său scop este dezmembrarea Ucrainei", a continuat el, exprimându-se uneori în rusă pentru a li se adresa direct locuitorilor din regiunile de est. Nu a fost nicio reacţie pentru moment a autorităţilor ruse faţă de această degradare a situaţiei din Ucraina.
De la îndepărtarea de la putere a regimului prorus de la Kiev, tensiunea între cei doi vecini nu a încetat să se accentueze. Criza a condus, în martie, la alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, după un referendum nerecunoscut de Ucraina şi occidentali, care vorbesc despre o "anexare". Pentru a încerca să reglementeze situaţia în est, ministrul de Interne Arsen Avakov a fost trimis la Harkiv, iar vicepremierul care se ocupă de securitate, Vitali Iarema, la Doneţk.
Duminică, preşedintele ceh Milos Zeman a apreciat că dacă trupele ruse vor intra în estul Ucrainei, NATO ar trebui să intervină militar.

Un sat din Moldova cere un referendum pentru a trece sub jurisdicţia Transnistriei

Mai mulţi locuitori din satul Doroţcaia, din raionul Dubăsari, aflat sub jurisdicţia R. Moldova, ameninţă cu organizarea unui referendum în vederea trecerii în subordinea administraţiei separatiste de la Tiraspol, considerând că astfel vor avea acces la terenurile agricole din regiune.
Câteva sute de persoane au protestat la Doroţcaia, cerând acces la terenurile agricole pe care le deţin în regiune şi controlate de forţele regimului separatist transnistrean. Potrivit UNIMEDIA, protestatarii s-au pronunţat în favoarea organizării unui referendum privind trecerea localităţii sub jurisdicţia administraţiei separatiste de la Tiraspol şi, de asemenea, şi-au exprimat, nemulţumirea în legătură cu pensiile mici şi taxele ridicate pentru locuitorii din sat.
Chişinăul a criticat iniţiativa şi a sugerat că acţiunea este susţinută de Tiraspol, pentru a amplifica tensiunile din regiune.
Protestul are loc în condiţiile în care Chişinăul şi Tiraspol discută pe tema accesului la terenurile agricole din regiune, însă fără succes. Cele două părţi au încheiat în 2006 un acord în acest sens, însă administraţia separatistă de la Tiraspolul doreşte modificarea documentului, iar, în absenţa unei înţelegeri cu autorităţile de la Chişinău, a blocat accesul locuitorilor la proprietăţile situate la est de zona Tiraspol - Camenca.
Organizatorii protestului au anunţat organizarea unei noi manifestaţii la 10 aprilie. Potrivit autorităţilor locale, în Doroţcaia locuiesc aproximativ 3.600 de persoane.

Persoanele materialiste sunt mai predispuse la depresie

Persoanele materialiste îşi doresc întotdeauna ce este mai bun, fie că este vorba de cel mai scump telefon sau o maşină de lux. Dar, chiar şi cand cererile acestora sunt îndeplinite, materialiştii nu reuşesc să fie fericiţi. Un nou studiu sugerează că indivizii materialişti sunt mai predispuşi la a fi deprimaţi şi nesatisfăcuţi cu propria viaţă. Potrivit unei echipe de cercetare, care a publicat concluziile în revista Personality and Individual Differences, persoanele materialiste au dificultăţi în a fi recunoscători pentru ceea ce au, ceea ce le cauzează o stare de nefericire. Jo-Ann Tsang, autorul principal al studiului, a explicat că recunoştinţa este o stare de spirit pozitivă, care este mai degrabă legată de alte persoane decat de noi înşine. "Cercetările anterioare au descoperit că oamenii sunt motivaţi să ajute persoanele care i-au ajutat la randul lor, dar şi să îi ajute pe ceilalţi în general. Suntem fiinţe sociale şi concentrarea asupra celorlalţi, într-un mod pozitiv, este bună pentru sănătate", spune acesta, citat de hotnews.ro.
Echipa a explicat că persoanele materialiste tind să fie centrate pe propria persoană. Acestea se concentrează mai degrabă pe ceea ce nu au şi sunt incapabili să fie recunoscători pentru ceea ce au, fie că este vorba de propria familie, o casă sau un loc de muncă satisfăcător. Pentru a ajunge la concluziile finale, cercetătorii au evaluat 246 de indivizii dintr-un departament de marketing al unei universităţi care aveau o varstă medie de 21 de ani. Toţi participanţii au completat un formular care a măsurat materialismul, recunoştinţa, satisfacţia nevoilor şi satisfacţia asupra vieţii.
Cum era de aşteptat, rezultatele studiului au arătat că persoanele care au avut rezultate slabe în ceea ce privea recunoştinţa şi ridicate în ceea ce privea satisfacţia nevoilor erau mai predispuse la materialism şi mai puţin satisfăcute cu propria viaţă. Faptul că suntem capabili să ne adaptăm destul de bine la situaţii noi ar putea explica de ce lucrurile materiale nu ne fac fericiţi, potrivit lui James Roberts, co-autor al studiului. "Chiar dacă adunăm mai multe posesiuni, nu devenim mai fericiţi, ci pur şi simplu ne ridicăm punctul de referinţă", a adăugat acesta. "Se numeşte «banda consumului». Continuăm să cumpărăm mai multe lucruri, dar nu ne apropiem de fericire, pur şi simplu acceleram banda", a explicat Roberts.

Fidesz caştigă detaşat alegerile din Ungaria

Partidul premierului conservator populist ungur Viktor Orban, Fidesz, a obţinut un scor de 44,37% pentru lista pe care a prezentat-o în alegerile legislative de duminică, iar socialiştii 25,88%, la numărarea a 98,87% din voturile exprimate pentru liste, relatează MTI. Potrivit agenţiei, care precizează că este vorba despre rezultate parţiale, alianţa condusă de Fidesz a obţinut 2.132.996 de voturi (44,37%) pentru lista sa, alianţa socialiştilor a obţinut 1.244.261 de voturi (25,88%), Jobbik (extremă dreapta) a obţinut 1.244.261 de voturi (20,46%), iar LMP 251.928 de voturi (5,24%). În total, 4.807.450 de voturi au fost exprimate pentru listele prezentate de partide şi minorităţi în alegerile legislative, precizează agenţia.

Partidul lui Putin, înfrânt în alegerile municipale de la Novosibirsk

Partidul Comunist rus, susţinut de opoziţie, a obţinut o victorie în alegerile pentru Primăria Novosibirsk, al treilea cel mai important oraş din Rusia, învingând partidul aflat la putere al lui Vladimir Putin, potrivit rezultatelor publicate ieri. Deputatul comunist Anatoli Lokot a obţinut 43,75% din voturile exprimate, iar primarul interimar Vladimir Inatkov 39,57%, candidatul Rusiei Unite, formaţiunea preşedintelui rus, a anunţat Comisia electorală a oraşului din Siberia. "Am creat o situaţie unică în Rusia, printr-o uniune a opoziţiei care a permis învingerea Rusiei Unite", şi-a exprimat satisfacţia Lokot, în vârstă de 55 de ani, citat de site-ul Partidului Comunist rus. Lokot a primit sprijinul deputatului de opoziţie Ilia Ponomarev, unul dintre liderii mişcării de protest fără precedent care a avut loc înainte de revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012.
Alegerile municipale anticipate au fost convocate după demisia lui Vladimir Gorodeţki, membru al partidului aflat la putere, care a condus oraşul cu 1,5 milioane de locuitori timp de 14 ani, numit viceguvernator la începutul anului.

Laptele previne artrita, branza o agravează

Femeile care beau zilnic un pahar cu lapte degresat sau cu conţinut redus de grăsimi prezintă un risc mai scăzut de artrită, potrivit unui studiu recent.
Cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit că laptele, consumat zilnic, reduce gravitatea osteoartritei la nivelul genunchiului, însă acest efect a fost constatat numai în cazul femeilor. În acelaşi timp, consumul zilnic de brânză agrava această problemă, iar iaurtul nu avea niciun efect, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Osteoartrita este o boală degenerativă, care provoacă inflamarea dureroasă a articulaţiilor mâinilor, şoldurilor şi genunchilor. "Consumul de lapte joacă un rol important în sănătatea oaselor. Studiul nostru este cel mai amplu de până acum care cercetează impactul consumului de lactate asupra evoluţiei osteoartritei la nivelul genunchilor", a declarat Bing Lu, coordonatorul studiului, de la Brigham & Women's Hospital din Boston.
Osteoartrita, cea mai frecventă afecţiune articulară, este mai des întâlnită în cazul femeilor decât al bărbaţilor şi peste un milion de adulţi sunt nevoiţi să meargă la medic în fiecare an din cauza acestei boli. Atunci când doctorii evaluează severitatea osteoartritei, aceştia utilizează imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura spaţiul existent între articulaţii. Îngustarea spaţiului dintre articulaţii indică subţierea cartilajului, fapt care agravează osteoartrita.
La experiment au participat 888 de bărbaţi şi 1.260 de femei cu artitră a genunchiului, care au mers la controale periodice într-un interval de până la patru ani. "Descoperirea noastră arată că, pentru femeile care beau frecvent lapte, evoluţia osteoartritei este mai redusă", a precizat Bing Lu.
Acesta a mai spus că nu se ştie exact de ce laptele are rezultate mai bune în cazul femeilor, însă a adăugat că acest fenomen ar putea avea legătură cu creşterea nivelului de calciu şi cu faptul că acest aliment, ca parte a unei diete sănătoase, contribuie la combaterea obezităţii.

Ministrul mauritan de Externe: Am o datorie faţă de Romania

Ministrul mauritan de Externe, Ahmed Ould Teguedi, a studiat în România şi şi-a cerut scuze, în timpul vizitei pe care a făcut-o ieri la Bucureşti, că a părăsit această ţară, faţă de care a simţit întotdeauna că are o obligaţie.
"Vreau să vă cer scuze că am părăsit ţara dumneavoastră acum 33 de ani (...) Întotdeauna am considerat că am o datorie vizavi de ţara dumneavoastră care m-a pregătit ca un om şi am ajuns la funcţia pe care o ocup acum", a declarat, în limba română, Ahmed Ould Teguedi, în cadrul conferinţei comune de presă cu omologul român, Titus Corlăţean.
Ministrul de Externe din Mauritania a spus că are "amintiri foarte frumoase" din România şi consideră că poporul român este "în primul rând foarte ospitalier şi foarte deschis". "După ce am plecat acasă întotdeauna am rămas cu amintiri frumoase şi întotdeauna am vrut să joc un rol ca să dezvolt relaţiile bilaterale între ţara mea şi România", a mai spus Teguedi.
Acesta a povestit că, la scurt timp după ce a ajuns ministru, s-a întâlnit la ONU cu Titus Corlăţean, în 2013, căruia i-a comunicat faptul că nu este mulţumit de nivelul de cooperare dintre cele două ţări. "Eu, când am ajuns la minister, am spus că nu sunt mulţumit de nivelul de cooperare cu România şi, din cauza asta, domnul ministru m-a invitat şi mi-a spus să vin să discutăm toate subiectele astea şi am venit aici ca să vă spun că vin cu un entuziasm, cu sufletul, cu tot, ca să ridicăm această cooperare", a spus şeful diplomaţiei din Mauritania. Totodată, el s-a arătat nemulţumit de faptul că România exportă produse piscicole din Mauritania prin intermediari, precizând că vor exista discuţii în acest sens, pentru un comerţ direct.
La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat că Ahmed Ould Teguedi este "un foarte bun prieten şi cunoscător al României", fiind "un distins absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Planificare, Cibernetică Economică", pe care a absolvit-o în 1981.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.