Internațional

Metoda Duicu:Cum să controlezi un judeţ

Ziarul de Vrancea
3 apr 2014 903 vizualizări
Procurorii l-au reţinut, ieri, pe şeful CJ Mehedinţi, acuzat de numeroase fapte de corupţie n Adrian Duicu îşi forţa colegii din PSD să plătească publicitate la televiziunile sale n de asemenea, el i-a promis şefului Poliţiei Judeţene că va fi promovat dacă îl scapă de un proces cu ANI

Procurorii DNA i-au reţinut, ieri, pe preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, pe şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi pe omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova.
Potrivit procurorilor, în luna decembrie 2013, înaintea sărbătorilor de iarnă, Adrian Duicu şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ca preşedinte al CJ Mehedinţi şi preşedinte al PSD Mehedinţi pentru a obţine foloase necuvenite pentru două televiziuni care îi aparţin. "Duicu Ioan-Adrian a impus, prin intermediari, tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere de pe raza judeţului Mehedinţi, să plătească contravaloarea unor «urări» care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunţuri scrise pe «burtiera» ecranului) la cele două posturi de televiziune. Concret, fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de «urări» a trebuit să plătească suma de 600 lei", arată procurorii.
Ulterior, Adrian Duicu i-ar fi solicitat unui director al unei televiziuni locale, controlată de el, să determine alte persoane să-i ofere unei asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mehedinţi o sumă de bani, în schimbul eliberării unei adeverinţe medicale şi, totodată, să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care asistenta ar fi primit banii.
Duicu mai este acuzat că, în perioada mai - septembrie 2013, împreună cu doi funcţionari publici, au permis unor reprezentanţi ai unui furnizor de echipamente medicale şi ai unei societăţii de leasing accesul la informaţii privind o procedură de achiziţie publică. În acest fel, Duicu a urmărit să împiedice alţi agenţi economici să participe la licitaţia publică ce avea să fie organizată şi, implicit, cei doi agenţi economici "beneficiari ai informaţiilor", să încheie contractele de achiziţie publică în condiţii financiare avantajoase.
De asemenea, Duicu ar fi determinat doi funcţionari publici să îşi îndeplinească atribuţiile de control în aşa fel încât să închidă o firmă. 
Mai mult, el este acuzat şi că, în ianuarie 2014, ar fi determinat două persoane din subordine să îi pună la dispoziţie unui protejat al său subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la CJ Mehedinţi.

Promovare şi terenuri în schimbul unei sentinţe favorabile

Potrivit DNA, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din Orşova, pe de altă parte. Astfel, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe membrii Guvernului să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară acesta să fie avansat în funcţie. "În ceea ce îi priveşte pe membrii CL Orşova, influenţa urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ştefan, la un preţ «convenabil», a două suprafeţe de teren", mai arată procurorii. Ulterior, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-a folosit influenţa asupra a 11 membri ai CL Orşova, prin intermediul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu. În schimbul acestor "servicii", Duicu i-a cerut lui Ponea să intervină pe langă sora lui, judecătoare la Craiova, pentru a caştiga un proces cu Agenţia Naţională de Integritate.

Cel mai mare cotizant la PSD în 2013

Adrian Duicu a plătit, în anul 2013, cotizaţii la PSD în sumă de 36.000 de lei, aceasta fiind cea mai mare sumă plătită din cotizaţii la partid anul trecut. Suma a fost plătită în trei tranşe, pe 21 ianuarie şi pe 1, respectiv 9 aprilie 2013. Pe locul secund, ca sume cotizate, se află senatorul PSD Ioan Chelaru, cu 33.000 lei, iar pe locul al treilea se află europarlamentarul PSD Adriana Ţicău, cu suma de 30.936 lei.
În anul 2013 PSD a primit, din cotizaţii, suma de 1.089.859 lei de la 80 de membri de partid. Duicu se numără printre aceşti 80 de membri de partid care au plătit în 2013 cotizaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară (7000 lei)

Anchetă la un cămin unde persoane internate ar fi bătute sau abuzate sexual

Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internaţi circa 90 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în urma unor reclamaţii privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuţi, legaţi de paturi, abuzaţi sexual, sedaţi sau obligaţi să muncească.
Centrul de Resurse Juridice a întocmit anterior un raport privind situaţia de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo - una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014. În raport se arată că unele dintre persoanele cazate acolo - adulţi cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale - ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească şi ar trăi în condiţii inumane. Raportul arată că unii dintre cei 93 de beneficiari ai centrului erau ţinuţi legaţi cu sfoară de paturi, iar alţii erau sedaţi. De altfel, personalul centrului ar fi recunoscut în discuţiile cu reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice că se practică sedarea bătrânilor asistaţi. Raportul mai precizează că, în timpul interviurilor, o tânără a spus că a fost abuzată sexual de alţi beneficiari din centru şi că s-a plâns de acest lucru, dar că nimeni nu a luat nicio măsură. Un alt tânăr le-a mărturisit celor din echipa de monitorizare că îi este frică să vorbească de teama bătăilor pe care le va primi ulterior şi de la personalul azilului, dar şi de la colegi. Rezidenţii au mai povestit că între unii dintre asistaţi există relaţii de cuplu care se consumă pe terenul din spatele clădirilor azilului.
Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea Aldeni funcţionează de circa 20 de ani şi este deţinut de Vasile Alexandru. El spune că unitatea funcţionează cu bani proveniţi din contractele încheiate cu primării de sector din Bucureşti, de unde sunt aduşi cei care beneficiază de serviciile căminului.

Primarul Bacăului, trimis în judecată pentru corupţie

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost trimis în judecată de DNA, pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuinţe către un subaltern. În acelaşi dosar vor fi judecaţi Gheorghe Muntianu, la data faptelor şef al Serviciului administrare fond locativ, care este acuzat de tentativă la abuz în serviciu, dar şi Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău, acuzat tot de tentativă la abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în calitate de şef al Serviciului administrare fond locativ la Primăria Bacău, Gheorghe Muntianu "şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflată în administrarea Consiliului Local Bacău (apartament în municipiul Bacău), în vederea achiziţionării acesteia". La 25 februarie 2009, Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru locuinţa respectivă, ca urmare a solicitării formulate de Muntianu, deşi cererea acestuia nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Bacău, iar la cerere nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaş şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din această calitate, susţin procurorii. Toate acţiunile lui Gheorghe Muntianu au fost "subsumate scopului urmărit de acesta, respectiv cumpărarea unei locuinţe din fondul locativ de stat, la un preţ derizoriu", arată DNA. Gheorghe Muntianu nu a mai intrat în posesia apartamentului pentru că procurorii au început la scurt timp ancheta în acest caz.

STS, premiat la nivel european

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a primit premiul european pentru cea mai bună reformă în Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), la decernarea Premiilor europene 112.
La acest eveniment au fost aproximativ 350 de participanţi, reprezentanţi ai serviciilor de urgenţă, organizaţii internaţionale, oficiali ai instituţiilor europene, furnizori de soluţii, care au susţinut şi au recunoscut excelenţa în domeniul serviciilor de urgenţă din Europa. Juriul internaţional a apreciat că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a dezvoltat sistemul 112 într-o manieră eficientă, luând în calcul, atât rezultatele tehnice, cât şi pe cele operaţionale cu impact major asupra calităţii serviciilor şi a siguranţei cetăţenilor. Acesta este cel de-al patrulea premiu european 112 obţinut de STS după cele din 2009 şi 2013 pentru cele mai bune campanii de educare - informare şi cel din 2011 pentru salvare remarcabilă.
În România, 112 este singurul număr de urgenţă organizat de către stat.
STS a reuşit să realizeze un timp mediu de răspuns de 3,77 secunde, în condiţiile în care 94,04 la sută din apelurile recepţionate au fost preluate în primele 10 secunde. Totodată, România, prin Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, este printre primele ţări din Uniunea Europeană care a dezvoltat soluţia tehnică eCall. În cazul unui accident auto, sistemul eCall instalat pe maşină va apela automat dispeceratul 112, odată cu transmiterea de informaţii relevante privind locul evenimentului şi date tehnice ale vehiculelor implicate.
Sondajele Eurobarometru ale Comisiei Europene arată că România se află pe primul loc în domeniul informării cetăţenilor privind numărul unic de urgenţă 112. Un alt raport al Comisiei Europene situează România pe primul loc în ceea ce priveşte modalitatea de răspuns la numărul 112 în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

Precipitaţii cu praf saharian în România

Un ciclon din Atlantic care a antrenat şi nisip din Sahara şi a adus precipitaţii în ultimele zile în vestul şi sud-vestul Europei s-ar putea manifesta şi în România, vineri şi sâmbătă, având ca unic efect murdărirea maşinilor şi geamurilor locuinţelor.
În Marea Britanie, unde apa s-a amestecat, pe lângă praf, şi cu smogul din aer, mizeria depusă a fost foarte vizibilă. Fenomenul s-a înregistrat şi în Franţa şi Italia. Astfel de precipitaţii aduse de ciclon, alături de cantităţi de praf din Sahara, au mai fost înregistrate în România şi la începutul lunii aprilie anul trecut, dar şi acum doi ani.

Ponta nu vrea ca doctoranzii să intre în politică

Premierul Victor Ponta i-a îndemnat pe doctoranzii beneficiari ai unor burse finanţate din fonduri europene să nu intre în politică, pentru a rămâne astfel cu doctoratul. "Mă gândesc la acei doctoranzi, post-doctoranzi care merită să fie sprijiniţi. Mă rog, o să le spun ca nu cumva să intre în politică, să rămână cu partea de doctorat şi cu cercetarea", a spus ieri Ponta.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui eveniment de la Palatul Victoria în cadrul căruia au fost semnate contracte de finanţare în valoare de 300 milioane euro, de care vor beneficia mai multe universităţi şi institute de cercetare din ţară, precum şi circa 5.600 de cercetători doctoranzi şi post-doctoranzi.
Universitatea Bucureşti a propus în 2012 retragerea titlului de doctor acordat anterior premierul Victor Ponta, după ce o comisie de specialitate a instituţiei a decis că teza de doctorat este un plagiat.
În luna martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca inadmisibilă contestaţia formulată de Papahagi, Neamţu şi Ofiţeru în cazul soluţiei de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului.

Violatoarea taximetristului a scăpat de închisoare

Luminiţa Perijoc, femeia acuzată că în august 2012 a sechestrat, bătut şi violat un taximetrist din Tulcea, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare, decizia magistraţilor Curţii de Apel Constanţa fiind definitivă. În primă instanţă, Luminiţa Perijoc fusese condamnată la cinci ani de închisoare cu executare.
Potrivit procurorilor, în noaptea de 22 spre 23 august 2012, în jurul orei 00.20, Luminiţa Perijoc a invitat în apartamentul în care locuieşte singură un taximetrist căruia îi solicitase de mai multe ori în acea zi să îi cumpere băuturi alcoolice şi ţigări. "Pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice şi a unui conflict spontan din motive pasionale, inculpata Perijoc Luminiţa i-a aplicat taximetristului două lovituri cu un cuţit în zona capului. Taximetristul a reuşit să se refugieze în bucătărie, de unde a apelat 112, alertând Poliţia şi Ambulanţa", se menţionează în rechizitoriu.
În instanţă, taximetristul a susţinut că femeia l-ar fi ameninţat cu un cuţit şi astfel l-ar fi forţat să întreţină relaţii sexuale, iar ulterior l-a şi lovit cu cuţitul, când el a încercat să scape. Luminiţa Perijoc a negat însă că l-ar fi violat pe bărbat. Taximetristul are 36 de ani, este căsătorit şi are trei copii.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vica, acum 3669 zile, 6 ore, 11 minute, 56 secunde
Acest Duicu e pui pe langa MOprisan...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.