Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: SUA vor să combată propaganda rusă din Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
2 apr 2014 789 vizualizări
O strategie în acest sens a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor, pe fondul crizei ucrainene

Camera Reprezentanţilor a adoptat marţi, odată cu pachetul de ajutorare, măsuri vizând combaterea propagandei ruse în estul Ucrainei, Crimeea şi R. Moldova, cerând Radio Free Europe şi Voice of America să contracareze dezinformarea şi propaganda ruse, relatează Wall Street Journal. Potrivit site-ului publicaţiei, textul îndeamnă atât Europa Liberă, cât şi Vocea Americii să contracareze dezinformarea şi propaganda Moscovei prin "jurnalism de investigaţie şi analitic".
Casa Albă a apreciat că legislaţia adoptată marţi va permite Statelor Unite să ofere un "ajutor crucial" Guvernului Ucrainei. "Împreună cu partenerii noştri internaţionali, preşedintele va continua să construiască o susţinere pentru poporul ucrainean în această perioadă critică", afirmă purtătorul de cuvânt Jay Carney.
Pachetul legislativ adoptat marţi de reprezentanţi permite americanilor să furnizeze Kievului garanţii pentru un împrumut în valoare de un miliard de dolari. În plus, el autorizează sancţiuni suplimentare - blocarea averilor şi interdicţii de călătorie - contra unor persoane din interiorul şi din afara Rusiei acuzate că au contribuit la criza politică din Ucraina. Congresmenii au autorizat totodată un ajutor suplimentar în valoare de 50 de milioane de dolari destinat consolidării organizaţiilor politice şi civile înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate de la 25 mai, dar şi suma de 100 de milioane de dolari în cadrul unei asistenţe în domeniul securităţii. "Această lege transmite un mesaj puternic de susţinere poporului Ucrainei într-un moment critic", a declarat marţi democratul Eliot Engel. "Suntem cea mai măreaţă ţară din lume, avem interese în întreaga lume şi cred că este important să nu ne eschivăm", a adăugat el.
Reprezentanţii au adoptat cu 378 la 34 de voturi aceste măsuri despre care afirmă că vor oferi administraţiei lui Barack Obama o influenţa mai mare în negocierile cu Rusia privind criza din Ucraina. În opinia lor, ele îi vor arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că vor exista consecinţe pentru escaladarea crizei din Ucraina, în urma anexării Crimeei.

"Trupele ruse pot invada estul Ucrainei în cel mult 12 ore de la primirea ordinului"

Pe de altă parte, rrupele ruse pot invada regiunile din estul Ucrainei în cel mult 12 ore de la primirea ordinului în acest sens, a avertizat ieri generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa. Potrivit generalului american, aproximativ 40.000 de militari ruşi rămân mobilizaţi în apropierea frontierei de est a Ucrainei. "Aceste efective sunt susţinute de avioane militare, de elicoptere şi de toate echipamentele necesare efectuării unei incursiuni, în caz de necesitate", a spus Breedlove. El a avertizat că NATO are planuri de disuasiune la nivel aerian şi maritim, urmând să eleboreze, în câteva zile, şi planuri terestre.

Spaniolii spun că au descoperit Sfantul Graal

vasul ar fi stat pană acum la vedere, ca exponat banal într-un muzeu

Sfântul Graal, vasul din care, după unii, Iisus ar fi sorbit vin la Cina cea de Taină, sau în care, după alţii, Iosif din Arimateea ar fi strâns sângele lui Iisus după crucificare, reprezintă un mister la fel de vechi ca şi creştinismul, şi ar fi fost descoperit în Spania. Doi istorici susţin că un pocal din aur încrustat cu pietre preţioase, care mai bine de 1.000 de ani s-a aflat în bazilica San Isid din Leon, Spania, şi apoi a ajuns într-un muzeu, ar fi legendarul Sfânt Graal. Cei doi istorici, Margarita Torres şi Jose Manuel Ortega del Rio, autori ai cărţii "Kings of the Grail" (Regii Graalului), susţin că au descoperit dovezi incontestabile cu privire la soarta Graalului din nişte papirusuri egiptene în care se precizează că obiectul a fost furat de musulmani din Ierusalim şi apoi dus în Egipt. Apoi această cupă, simplă la început, a fost acoperită cu aur bătut cu pietre preţioase şi a fost oferită drept cadou regelui spaniol Ferdinand I. Cei doi autori susţin că nu au nicio îndoială că au descoperit cea mai căutată relicvă a creştinătăţii.
Dr. Robert Cargill, profesor de studii clasice şi religie la Universitatea din Iowa nu le împărtăşeşte însă entuziasmul. "Nu cred că vom descoperi vreodată Sfântul Graal. Chiar dacă am avea acest pocal, nu am avea cum să confirmăm că este chiar Sfântul Graal", a explicat el. Totul rămâne astfel o chestiune de credinţă. Anunţarea acestei descoperiri însă, în apropierea Sărbătorilor Pascale, atrage numeroşi credincioşi care merg să vadă pocalul.

A fost creat ţesutul muscular care se vindecă singu

Un tip de ţesut muscular care se poate vindeca singur a fost creat în laborator de cercetătorii de la Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord. Accidentările suferite de sportivi, dar şi bolile pot să afecteze ţesuturile musculare şi să diminueze calitatea vieţii. Descoperirea cercetătorilor americani, care au creat în laborator ţesut muscular capabil să se contracte la fel ca ţesutul natural şi, în plus, este capabil să se vindece singur, oferă o rază de speranţă acestor pacienţi. În cadrul acestui studiu realizat pe şoareci, cercetătorii de la Universitatea Duke au obţinut în laborator ţesut muscular produs din celule precursoare imature - celule albe care nu au o funcţie specifică.
Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au creat în laborator ţesuturi musculare, însă a fost pentru prima oară când cercetătorii au obţinut un ţesut muscular care se contractă la fel de puternic ca muşchii scheletici neonatali nativi. Noul muşchi se contractă puternic şi rapid, s-a integrat foarte repede în sistemul muscular al şoarecilor şi a demonstrat că deţine capacitatea de a se vindeca singur în laborator, dar şi în corpul animalului în care a fost transplantat. După avarierea muşchiului cu o toxină extrasă din veninul de şarpe, celulele-satelit au intervenit, s-au activat, s-au multiplicat şi au reparat fibrele musculare avariate.
Noua tehnică este considerată o descoperire majoră, care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să obţină ţesuturi musculare viabile în laborator, pentru studierea unor maladii, dar şi pentru tratarea pacienţilor care au suferit diverse accidente.

NATO consideră Georgia "un model" pentru Europa de Est

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat ieri "progresele" înregistrate de Georgia, apreciind că fosta republică sovietică, candidată la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, ar putea fi "un model" pentru Europa de Est. "Georgia poate deveni un model pentru regiune, o ţară care oferă securitate şi stabilitate, care urmăreşte reforme reale şi care este pe cale de a-şi realiza alegerea suverană de integrare europeană şi euro-atlantică", a declarat Rasmussen, la reuniunea NATO-Georgia de la Bruxelles. "În ultimii ani, Georgia a demonstrat că poate să fie exportator de stabilitate. Vă număraţi printre principalii contributori la trupele non-NATO pentru misiunea noastră în Afganistan", a adăugat secretarul general al Alianţei, în prezenţa ministrului georgian de Externe Maia Panjikdze. El a subliniat că NATO rămâne în continuare "fermă" în susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei.
Criza ucraineană şi anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia au amintit de tensiunile dintre Georgia şi Rusia legate de controlul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, care au dus la războiul de cinci zile din august 2008. Kremlinul a recunoscut ulterior independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, un alt teritoriu separatist din Georgia, şi a desfăşurat mii de soldaţi în cele două regiuni. Tbilisi şi ţările occidentale au denunţat, la organizaţiile internaţionale, ocupaţia rusă în Osetia de Sud şi Abhazia.
La rândul său, preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili, aflat ieri în vizită la Varşovia, a reafirmat dorinţa Georgiei privind aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. "Suntem foarte clari în aspiraţiile noastre de a adera la NATO, precum şi în aspiraţiile europene", a declarat şeful statului. El a adăugat că Georgia doreşte să semneze "în cel mai scurt timp" Acordul de Asociere cu UE, parafat în noiembrie anul trecut la Vilnius.

Putin e din nou holtei

Preşedintele rus Vladimir Putin a divorţat în mod oficial de Liudmila, de care era despărţit de mai mulţi ani, a confirmat ieri un purtător de cuvânt al Kremlinului, fără să precizeze o dată în acest sens. Menţiunea "căsătorit" a dispărut din biografia lui Vladimir Putin postată online pe site-ul preşedinţiei ruse, a subliniat ieri agenţia de stat Itar-Tass, informaţia fiind preluată de televiziunea publică. Agenţia l-a întrebat pe Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt a Kremlinului, dacă acest lucru înseamnă că preşedintele rus a divorţat în mod oficial. "Acest lucru înseamnă că divorţul a avut loc", a răspuns Peskov, fără să ofere alte detalii.
Vladimir Putin, a cărui viaţă privată - atunci când informaţiile nu provin de la Kremlin - este un subiect tabu pentru presa rusă, a surprins întreaga ţară, în iunie, anunţând, alături de Liudmila, că s-a despărţit de ea, într-un interviu televizat regizat cu atenţie. Preşedintele rus a declarat că este vorba despre "o decizie comună", după aproape 30 de ani de căsătorie.
Agenţia Itar-Tass adaugă că oficialii politici ruşi sunt obligaţi să-şi depună la 1 aprilie declaraţiile de venituri şi interese. Aceste informaţii cuprind şi resursele membrilor familiilor lor, deci, în mod implicit, şi situaţia familială.
Singurele informaţii personale publicate în biografia preşedintelui le vizează, de-acum, doar pe fiicele sale Maria şi Katerina, născute în 1985 şi, respectiv, 1986.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.