Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Una din cinci franţuzoaice visează o "aventură fierbinte" cu noul premier

Ziarul de Vrancea
1 apr 2014 637 vizualizări
Manuel Valls, desemnat luni prim-ministru al Franţei, este un personaj atipic pentru scena politică din Hexagon

Imigrant catalan, susţinător al unui socialism francez după modelul Tony Blair, Manuel Valls, în vârstă de 51 de ani, desemnat luni premier, a şocat de multe ori stânga în funcţia de ministru de Interne. Deşi mai apreciat în cadrul dreptei decât al stângii, acest bărbat cu ambiţii asumate, cu ton de multe ori autoritar, şi-a trasat timp de doi ani în această funcţie drumul către Matignon, sediul Guvernului, în ritm de polemici generate de fermitatea sa. Ultima este disputa din ianuarie cu polemistul Dieudonné, condamnat de mai multe ori pentru antisemitism şi ale cărui spectacole a reuşit să le interzică. Cu câteva luni înainte, el a provocat o revoltă după arestarea la şcoală şi expulzarea în Kosovo a unei eleve de liceu de etnie romă, în vârstă de 15 ani, care locuia în estul Franţei.
Membri ai stângii radicale din cadrul partidului au cerut deseori demiterea lui. Aceasta pentru că Manuel Valls place mai mult dreptei. Într-un sondaj publicat în martie, 41 la sută dintre simpatizanţii dreptei l-ar fi ales drept premier dintre personalităţile socialiste, faţă de doar 20 la sută dintre simpatizanţii stângii. Energia sa la Ministerul de Interne şi mediatizarea intervenţiilor sale amintesc de predecesorul său de dreapta devenit preşedinte, Nicolas Sarkozy. "El spune lucruri cu o oarecare sinceritate, o certitudine lucidă şi da, uneori, cu o certitudine brutală", rezumă Alain Bauer, profesor de criminologie şi prieten al lui Manuel Valls din timpul universităţii.

Mama elveţiană italiană, tatăl catalan

El este apreciat de femei şi pentru imaginea sa de bărbat care arată bine şi, potrivit unui sondaj al revistei Elle, 20 la sută dintre franţuzoaice şi-ar dori o "aventură fierbinte" cu acest brunet cu ochii albaştri, recăsătorit cu o violonistă. Născut la Barcelona la 13 august 1962 dintr-o mamă elveţiană italiană şi un pictor catalan, Manuel Valls a devenit cetăţean francez la vârsta de 20 de ani şi a rămas un suporter fidel al clubului de fotbal Barcelona. El a studiat istoria şi este tatăl a patru copii. După modelul lui Tony Blair, care a zdruncinat partidul socialist, el s-a afirmat în cadrul aripii "conservatoare" a partidului, sugerând că ar trebui să se renunţe la cuvântul "socialist". El a criticat şi legea votată de socialişti care limitează munca în Franţa la 35 de ore pe săptămână.
Ales primar al Evry, o periferie multiculturală din Paris, în 2001, şi în Adunarea Naţională după un an, Manuel Valls rămâne un outsider în partidul său, adeseori agresiv şi dificil. În 2011, el s-a prezentat la alegerile primare ale partidului socialist în calitate de candidat la prezidenţiale. El s-a făcut remarcat prin criticile aduse "vechilor reţete" ale stângii dar nu a obţinut decât 6 la sută. El s-a raliat atunci cu François Hollande, căruia i-a devenit director de comunicare în campanie.
Când Hollande a câştigat alegerile în 2012 în faţa lui Nicolas Sarkozy, el l-a recompensat pe Manuel Valls, care a făcut mereu din securitate o miză majoră, numindu-l ministru de Interne, un minister perceput deseori drept o rampă de lansare către Matignon. Acolo, el continuă politica lui Nicolas Sarkozy demolând numeroase tabere ilegale ocupate de romi. Această acţiune este aprobată de majoritatea francezilor, dar criticată de asociaţiile pentru consolidarea politicii de inserţie a romilor.


Cinci porţii de fructe şi legume pe zi nu vă salvează de boli grave

Mai mult decat atat, fructele şi legumele conservate nu sunt de nici un folos pentru sănătate, arată un studiu recent

Cinci porţii zilnice de fructe şi legume ar putea să nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) şi nici al decesului din orice altă cauză, în acest scop fiind nevoie de cel puţin şapte porţii zilnice, în special de legume, este concluzia unui studiu britanic prezentat ieri de publicaţia The Guardian. În urma analizei obiceiurilor alimentare a 65.000 de persoane monitorizate timp de opt ani în cadrul cercetării anuale Health Survey for England, experţii de la University College London au constatat că cel puţin şapte porţii zilnice de fructe şi legume reduc cu 42% riscul decesului în general, cu 25% pe cel de cancer şi cu 31% pe cel de atac de cord sau AVC. Dar ei atrag atenţia că legumele par să ofere o protecţie mai bună împotriva bolilor decât fructele.
Mai mult decât atât, fructele conservate sau congelate ar putea să nu fie de niciun folos în acest scop. Această situaţie este greu de explicat, unul dintre autorii studiului enunţând ipoteza că cei care consumă astfel de produse au de obicei o dietă săracă sub aspectul valorii nutritive şi un stil de viaţă dezordonat. Însă cercetătorii adaugă totuşi că fructele congelate ar trebui să aibă aceeaşi valoare nutritivă ca fructele proaspete, dezaprobând în schimb consumul de fructe conservate, mai ales că acestea din urmă conţin sirop cu zahăr adăugat.
De asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului precizează că un aspect neclarificat este dacă reducerea riscului de îmbolnăvire poate fi atribuită în totalitate acestor alimente sau dacă ele acţionează doar ca un element în cadrul unui comportament alimentar pe ansamblu sănătos.


Zborul MH370 a ucis mai mulţi oameni decat toate accidentele aviatice din 2013

81 de accidente aviatice au avut loc anul trecut la cele 36,4 milioane de zboruri


Un număr de 210 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente ale aviaţiei comerciale în anul 2013, număr mai mic decât cel al pasagerilor aflaţi în avionul companiei Malaysia Airlines dispărut la 8 martie, a confirmat ieri Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA). În raportul său despre rezultatele anuale ale aviaţiei comerciale în termeni de securitate, IATA a semnalat că, în 2013, rata accidentelor a fost de unu la 2,4 milioane de zboruri, luând în considerare numai aeronave construite în ţări din Occident. Securitatea s-a îmbunătăţit, numărul victimelor reducându-se în 2013 la aproape jumătate faţă de cele 414 înregistrate în 2012. Totuşi, numărul de accidente a crescut la 81 în 2013, faţă de 75 anul anterior.
În 2013, companiile aeriene au transportat peste 3 miliarde de pasageri, care au ajuns la destinaţie cu 36,4 milioane de zboruri.

Ultima comunicare cu zborul MH370 nu dezvăluie nimic "anormal" în carlingă

Transcrierea ultimei comunicări între piloţii zborului MH370 şi controlori de trafic aerian nu a dezvăluit nimic "anormal", potrivit autorităţilor malaysiene, care au făcut ieri public conţinutul acestei comunicări. "Transcrierea nu dezvăluie nimic anormal" în cabina piloţilor înaintea dispariţiei avionului, a declarat ministrul Transporturilor Hishammuddin Hussein. Transcrierea celor 54 de minute de discuţii concise şi tehnice între controlorii de trafic aerian şi piloţi prezintă doar un interes limitat pentru anchetatori.
Anchetatorii caută să stabilească circumstanţele dispariţiei avionului, pe 8 martie, cu 239 de persoane la bord, în timp ce asigura o legătură Kuala Lumpur-Beijing. "Noapte bună, Malaysia trei şapte zero", răspunde pilotul sau copilotul, la ora locală 1.19, după 38 de minute de la decolarea de la Kuala Lumpur, cu puţin timp înainte de dispariţia avionului de pe radare civile.
Ultima conversaţie între cockpit şi controlorii de trafic aerian a alimentat speculaţii, în ultimele trei săptămâni, din cauza versiunii prezentate iniţial de către autorităţi şi care a fost modificată între timp. Potrivit acestei versiuni, ultimele cuvinte transmise de către avion au fost "De acord, noapte bună" sau "Ei, bine, noapte bună".
Această formulare, considerată prea puţin ortodoxă în aviaţie, a provocat suspiciuni asupra comandantului de bord Zaharie Ahmad Shah, în vârstă de 53 de ani, şi copilotului Fariq Abdul Hamid, în vârstă de 27 de ani, în ipoteza unei deturnări plănuite a avionului care, potrivit Malaysiei, s-a prăbuşit în partea de sud a Oceanului Indian, în direcţia opusă destinaţiei.
Niciun element material nu a permis, pentru moment, incriminarea pilotului sau secundului.

Peste 150.000 de persoane au fost ucise în conflictul din Siria

Peste 150.000 de persoane au fost ucise în Siria de la începerea conflictului, în martie 2011, potrivit celui mai recent bilanţ prezentat ieri de către Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH). Potrivit bilanţului, care se bazează pe o vastă reţea de militanţi, surse medicale şi militari, în conflict au fost ucise 150.344 de persoane, dintre care 51.212 de civili, printre aceştia numărându-se şi 7.985 de copii. În plus, violenţele au făcut 37.781 de victime în rândul combatanţilor din opoziţie, dintre care insurgenţi ai Fontului Al-Nosra şi Stat Islamic în Irak şi Levant.
În schimb, 58.480 de membri ai forţelor regimului de la Damasc au murit în conflict, dintre care 35.000 de soldaţi şi 364 de combatanţi ai mişcării şiite Hezbollah.
Organizaţia cu sediul la Londra a înregistrat, de asemenea, moartea a 2.871 de persoane a căror identitate nu a putut fi stabilită.
Conflictul din Siria a început în martie 2011 printr-o revoltă paşnică împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care s-a confruntat cu o represiune sângeroasă şi care s-a militarizat treptat.

NATO nu confirmă retragerea trupelor ruseşti de la graniţa cu Ucraina

NATO nu poate să confirme retragerea anunţată a trupelor ruseşti masate în ultima perioadă la frontiera cu Ucraina, a declarat ieri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen. "Din nefericire, nu pot să confirm faptul că Rusia îşi retrage trupele. Nu este ceea ce constatăm", a declarat Rasmussen înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cele 28 de state membre ale organizaţiei, la Bruxelles. "Desfăşurarea militară masivă nu poate să contribuie, în niciun fel, la diminuarea tensiunii. Îndemn din nou Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceapă un dialog constructiv cu Ucraina", a adăugat el.
Statele Unite au primit cu prudenţă, luni, informaţii ucrainene şi ruse privind retragerea parţială a unor trupe ruse. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, subliniind totodată că este vorba despre o etapă "necesară în vederea unei discuţii serioase" cu privire la o "dezescaladare".
Prezenţa acestor militari - 20.000 potrivit Washingtonului - alimentează temeri referitoare la o invazie a părţii de est a Ucrainei, în mare parte rusofonă, şi unei repetări a scenariului care a condus la pierderea Crimeei.

CIA a înşelat SUA cu privire la tehnicile sale dure de interogare

CIA a indus în eroare deliberat administraţia şi populaţia americană cu privire la metodele sale dure de interogare, în vigoare în timpul preşedintelui George W. Bush, apreciază un raport al Senatului. În acest document de 6.300 de pagini redactat de comisia pentru Informaţii a Senatului, CIA este acuzată că a ascuns unele detalii cu privire la brutalitatea metodelor sale, asimilate torturii, potrivit Washington Post.
Agenţia ar fi exagerat importanţa unor comploturi şi a deţinuţilor încarceraţi în închisori secrete şi ar fi ascuns să unele informaţii determinante ar fi fost oferite de deţinuţi înainte ca aceştia să fie supuşi tehnicilor brutale ale agenţilor americani. Informaţiile cele mai preţioase despre Al-Qaida, "între care cele care au condus la operaţiunea împotriva lui Osama ben Laden în 2011", nu au fost obţinute graţie metodelor CIA, afirmă Washington Post.
Acest raport este deocamdată confidenţial şi cotidianul susţine că a putut divulga aceste detalii graţie indiscreţiei oficialilor care au avut acces la el.
Contactat de AFP, Dean Boyd, un purtător de cuvânt al CIA, a refuzat să comenteze aceste informaţii. "Încă nu am obţinut versiunea finală a acestui raport", a declarat el.
Documentul a fost întocmit în jurul "declaraţiilor detaliate a zeci de persoane deţinute de CIA" între 2002 şi 2006. În perioada respectivă, agenţia a fost avanpostul "războiului împotriva terorismului" decretat de Bush şi folosea aceste tehnici asimilate torturii de numeroşi apărători ai drepturilor omului. Aceste metode includeau privarea de somn, dezbrăcarea deţinuţilor sau simularea înecului. Preşedintele Barack Obama a pus capăt acestor tehnici la sfârşitul lui 2009.

Computerele încep să recunoască expresiile faciale

Cercetătorii americani au creat o metodă prin care computerele pot să recunoască de acum înainte 21 de expresii faciale umane, dintre care unele complexe, iar oamenii de ştiinţă au salutat această descoperire majoră din domeniul analizei cognitive. Cercetătorii de la Universitatea Ohio au conceput o metodă ce permite computerelor să detecteze de trei ori mai multe expresii faciale decât în prezent. "Am mers dincolo de expresiile faciale utilizate pentru simple emoţii precum «fericire» şi «tristeţe». Am găsit o mare omogenitate în felul în care oamenii îşi mişcă muşchii faciali pentru a exprima 21 de categorii de emoţii", a explicat Alex Martinez, cercetător în ştiinţe cognitive. "E uluitor. 21 de emoţii sunt exprimate în acelaşi fel de aproape toată lumea, cel puţin în civilizaţia noastră", a subliniat acelaşi expert.
Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ar putea ajuta la diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni mintale, precum autismul şi sindromul stresului posttraumatic. Până în prezent, cercetătorii şi-au limitat studiile la recunoaşterea a şase emoţii elementare: bucurie, tristeţe, frică, furie, surpriză şi dezgust.
Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au putut să extindă acest spectru de emoţii recognoscibile după ce au fotografiat expresiile avute de 230 de voluntari în faţa unor semnale verbale precum "tocmai aţi primit veşti bune neaşteptate" şi "simţiţi un miros foarte urât". Analiza celor 5.000 de imagini care au fost obţinute a permis detectarea unor variaţii în principalele mişcări cunoscute ale muşchilor faciali, precum a acelora de la colţul buzelor sau de la extremităţile sprâncenelor. Cercetătorii au studiat datele prin intermediul Facial Action Coding System (FACS), un instrument standard din domeniul analizei limbajului corporal, pentru a identifica similitudinile şi diferenţele dintre expresiile faciale. Ei au fost astfel în măsură să identifice 21 de emoţii - cele şase de bază şi "combinaţiile de emoţii" aferente.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.