Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Jurnaliştii britanici elogiază Transilvania

Ziarul de Vrancea
30 mar 2014 402 vizualizări
"Este ultimul colţ din Europa în care vezi adevărata durabilitate şi rezistenţa completă", susţine prinţul Charles, citat de Daily Mail

"Romanii? Ne pot învăţa cateva lucruri", titrează cotidianul britanic Daily Mail, citand-ul pe prinţul Charles, care a fost fermecat de Transilvania încă de la prima sa vizită în Romania, în 1998, şi care se întoarce în fiecare an pentru a petrece cateva zile în aceste locuri. Prinţul Charles a venit în Romania în 1998 într-o vizită oficală şi a fost atat de vrăjit de aceste locuri încat a cumpărat o casă într-unul dintre satele de munte, după care o altă proprietate pe care a transformat-o într-o cabană confortabilă. El vine în vizită privată de cateva zile în fiecare an, de preferat în mai.  Pajiştile din Romania sunt spectaculoase, cu o mare varietate de specii - avand suprafeţe de aproape şase ori mai decat cele din Marea Britanie - nefiind niciodată stropite cu pesticide sau ierbicide. Aerul este parfumat, cu miros de cimbrişor.  Nu trebuie să stai prea mult în Transilvania ca să îţi dai seama de ce este fermecat prinţul Charles de aceste locuri, afirmă cotidianul britanic în ediţia electronică. ţara seamănă cu ceea ce trebuie să fi fost Anglia în jurul anului 1800. Nu sunt garduri, caii înhămaţi la căruţe sau pluguri sunt ceva comun. Circulă foarte puţini bani, dar în sat creşte sau se confecţionează aproape tot ce ai nevoie pentru a supravieţui. Toată lumea face gemuri, siropuri şi lichioruri din orice fel de fructe de pădure, nuci sau alte fructe. Este o zonă care abundă de lucruri bune, unde ţesutul şi broderia încă se mai practică. "Atemporalitatea este foarte importantă", consideră prinţul Charles. Peisajul este "aproape ca în acele poveşti pe care le citeam cand eram copil. Oamenii tanjesc după acel simţ al identităţii şi apartanenţei". "Este ultimul colţ din Europa în care vezi adevărata durabilitate şi rezistenţa completă", susţine prinţul. "Sunt atatea lucruri pe care le putem învăţa de aici înainte să fie prea tarziu", adaugă el.

Tătarii din Crimeea au votat în favoarea autonomiei lor

Minoritatea tătară din Crimeea a votat în favoarea autonomiei sale pe teritoriul anexat recent de Rusia, relatează agenţiile Ukrinform şi RIA Novosti. "Tătarii nu recunosc anexarea regiunii de către Rusia. Noi am votat în favoarea creării unei autonomii", a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, la reuniunea din oraşul Bahcisarai, unde reprezentanţi ai acestei comunităţi musulmane, formate din aproximativ 300.000 de persoane, s-au adunat sambătă pentru a-şi decide soarta. De asemenea, el s-a adresat către "ONU, Uniunea Europeană, OSCE, popoarele şi guvernele altor state, cu rugămintea de a susţine dreptul poporului tătar la autodeterminare, prin crearea autonomiei pe teritoriul istoric al tătarilor - Crimeea". Preşedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, de asemenea, prezent la reuniunea din Bahcisarai, s-a declarat pregătit să joace rolul de mediator între tătarii din Crimeea şi autorităţile ruse. "În acest an se împlinesc 70 de ani de la deportatea tătarilor din Crimeea. Din păcate, în decursul acestor 70 de ani situaţia tătarilor a rămas neschimbată. Trebuie să corectăm această nedreptate", a afirmat Minnihanov. În timp ce o mare parte a Europei trece la ora de vară, Crimeea se aliniază orei noii sale capitale, Moscova, relatează AFP.  La ora locală 22.00, ceasurile din gara Simferopol, capitala peninsulei din Marea Neagră, au fost date înainte cu două ore, în cadrul unei ceremonii în prezenţa premierului Serghei Aksionov.La două săptămani după referendumul care a deschis calea alipirii sale la Rusia, schimbarea extrem de simbolică reprezintă o etapă în plus a spectaculosului raid instituţional a Rusiei asupra Crimeei, după, de exemplu, adoptarea rublei ca monedă oficială. "Pregătiţi pentru călătoria în timp", titrează cotidianul local Krimskaia Gazeta, avertizand locuitorii asupra potenţialelor probleme de sănătate ale schimbării orei: tulburări de somn, depresie, apatie.

Alegerile locale din Turcia sunt stropite cu sange

Cel puţin opt persoane au murit, ieri, în urma disputelor din timpul alegerilor locale din această ţară, a anunţat agenţia de presă Dogan, citată de AFP. La Silvan, în provincia Hilvan (sud-est), o primă ceartă a avut loc între mai mulţi candidaţi dintr-un sat, provocand în total şase morţi şi peste zece răniţi. Un alt conflict similar a avut loc în provincia Hatay (sud), provocand doi morţi şi nouă răniţi cu armă albă, a adăugat sursa citată. Astfel de certuri sunt frecvente la alegerile din localităţile mici, dar bilanţul de duminică este ridicat. Premierul Recep Tayyip Erdogan, contestat prin proteste de stradă şi implicat de mai multe luni în scandaluri de corupţie, îşi joacă viitorul la conducerea Turciei, unde au loc alegeri municipale cu valoare de referendum, relatează AFP.  Într-o ţară afectată de polemici, peste 52 de milioane de turci au început să voteze la ora 05.00 GMT (08.00 ora Romaniei) pentru a-şi alege primarii. Birourile de vot se vor închide la ora 15.00 GMT (18.00 ora Romaniei) şi primele rezultate vor fi anunţate în cursul serii. Într-un climat poluat de afacerile politico-financiare vizand regimul, acest scrutin s-a transformat în vot de încredere pentru Erdogan, care conduce ţara de peste 12 ani. Şeful Guvernului, în varstă de 60 de ani, este aclamat de susţinătorii săi ca un artizan al impresionantei dezvoltări economice turce şi denunţat drept un "dictator" de către cei care îi reproşează deriva islamistă şi autoritară. Ultima zi a campaniei electorale, aspră şi violentă, a ilustrat sambătă aceste fracturi. Loial retoricii sale agresive şi provocatoare, Erdogan le-a cerut susţinătorilor săi să le "dea o palmă grea" adversarilor săi şi să le "dea o lecţie" "spionilor" şi "trădărilor" care complotează împotriva lui. La zece luni după marea frondă antiguvernamentală din primăvara trecută, sute de mii de persoane au profitat în această lună de funeraliile unui adolescent rănit mortal de poliţie pentru a ieşi în stradă şi a cere demisia "asasinului" Erdogan.

Berlusconi vrea să-şi îmbunătăţească imaginea au ajutorul maidanezilor

Fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a lansat în promovarea adopţiei a sute de mii de pisici şi caini comunitari din ţară, în speranţa unei îmbunătăţiri a imaginii sale, a anunţat presa ieri, relatează AFP.  "Trebuie să găsim un tată sau o mamă pentru miile de caini şi pisici abandonaţi", ar fi declarat miliardarul într-un apel telefonic adresat unuia dintre noile cluburi de susţinători "Forza Silvio" din Roma, pe care le-a lansat pentru a susţine partidul său de centru-dreapta, Forza Italia, afectat profund de căderea sa politică anul trecut. Un sondaj realizat de Ixe pentru televiziunea Rai 3, sambătă, clasează Forza Italia pe locul trei după Partidul Democrat (PD, centru-stanga) şi mişcarea Cinci Statele (M5S), în intenţiile de vot ale italienilor.  Magnatul de presă în varstă de 77 de ani - care a fost exclus din Senat după ce a fost condamnat pentru fraudă fiscală şi aşteaptă să afle unde va efectua pedeapsa de un an de muncă în interes general - a citat-o chiar pe Maica Tereza, în privinţa protecţiei animalelor: "Dacă le iubim cu se cuvine, vom fi foarte aproape de Dumnezeu". Cu aceste adoptări masive, Berlusconi speră că "peste zece milioane de italieni care au (deja) un caine sau o pisică vor fi obligaţi să îl privească tandru, ceea ce va ajuta moderaţii să devină o forţă politică, o majoritate". În plus, aceasta ar permite economisirea a 260 de milioane de euro pe an din adăposturi, a asigurat el.  Demersul lui Berlusconi a primit un răspuns modest din partea grupurilor de apărare a animalelor, Asociaţia italiană pentru apărarea animalelor şi mediului (Aidaa) subliniază că Berlusconi subestimează serios numărul pisicilor şi cainilor fără stăpan din Italia, pe care ea îl estimează la 750.000.

Un italian a escaladat a patra oară bazilica Sf. Petru

Un om de afaceri italian a escaladat pentru a patra oară cupola bazilicii Sfantul Petru, îndemnandu-l pe Papa Francisc să vină în ajutorul victimelor crizei economice din Italia, relatează AFP. Marcello Di Finzio a desfăşurat o pancartă pe care scria: "Ajută-ne, Papa Francisc", cerandu-i, de asemenea, Guvernului să anuleze măsurile de austeritate din Italia, unde rata şomajului a ajuns la un nivel record. "În numele lui Dumnezeu, opriţi-vă, sunteţi pe cale să ne ucideţi pe toţi. Daţi-ne înapoi viaţa noastră", se putea citi pe pancartă. Aceasta este a patra oară cand Di Finzio, proprietarul unui bar în localitatea Trieste, în nordul Italiei, escaladează cupola acestei bazilici, care are o înălţime de 137 de metri. În mai 2013, el a urcat pe cupola bazilicii Sfantul Petru, desfăşurand o pancartă pentru a protesta faţă de "masacrul" social din Italia. În iulie, iar apoi în octombrie 2012, acesta a mai escaladat cupola pentru a protesta faţă de criză şi constrangerile economice pe care Uniunea Europeană le impune Italiei.

Doi jurnalişti spanioli răpiţi în Siria, eliberaţi după opt luni

Doi jurnalişti spanioli răpiţi în septembrie 2013 în Siria de o grupare armată avand legături cu Al-Qaida au fost eliberaţi şi sunt aşteptaţi ieri la Madrid, a anunţat unul dintre angajatori, relatează AFP. Corespondentul El Mundo în Orientul Mijlociu Javier Espinosa, în varstă de 49 de ani, şi fotograful independent Ricardo García Vilanova, 42 de ani, au fost "eliberaţi şi predaţi militarilor turci", a anunţat cotidianul pe site-ul său de Internet.  Printr-un singur telefon, sambătă seara, către redacţia cotidianului, Javier Espinosa a anunţat că se simte bine şi a cerut să li se anunţe familiile, precizand că speră să se întoarcă "la Madrid duminică, după 194 de zile de captivitate", a adăugat cotidianul, fără alte precizări. Cei doi jurnalişti au fost răpiţi de combatanţii Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), cea mai radicală grupare jihadistă din Siria, la 16 septembrie, la un punct de control din Tal Abyad, în privincia siriană Raqqa, în apropiere de frontiera turcă, în timp ce se pregăteau să părăsească ţara după două săptămani de lucru în Siria. Un jurnalist al ziarului catalan El Periodico, Marc Marginedas, răpit în Siria la 4 septembrie, a fost eliberat la 2 martie. El fusese răpit şi sechestrat de SIIL în timpul celei de-a treia călătorii a sa în Siria, ţară considerată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului drept cea mai periculoasă din lume pentru jurnalişti.

Berlinul, pregătit să consolideze apărarea statelor baltice

Guvernul german este pregătit să consolideze militar ţările baltice în cadrul NATO, în contextul tensiunilor din Ucraina, anunţă săptămanalul german Der Spiegel, citat de AFP. Ministerul german al Apărării este "dispus să pună la dispoziţia (ţărilor baltice) pană la şase aparate pentru o supraveghere aeriană sporită", a scris sambătă Der Spiegel pe site-ul său, adăugand că Germania le-ar mai putea oferi acestor state o navă. Toate aceste decizii urmează să fie anunţate, potrivit publicaţiei, la reuniunea NATO asupra crizei din Ucraina, marţi, la Bruxelles. "Germania va participa, atunci cand va fi necesar, la operaţiuni de rutină întărite în perimetrul Alianţei", a declarat pentru AFP o sursă apropiată Ministerului german de Externe. Estonia, Letonia şi Lituania, preocupate de ambiţiile teritoriale ale Rusiei în Europa de Est, au sărbătorit sambătă primul lor deceniu în cadrul NATO. Odată cu aderarea lor la 29 martie 2004, Alianţa a lansat o misiune de supraveghere a spaţiului lor aerian, considerată un posibil răspuns la survoluri ruse nedorite.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.