Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Trupele ruseşti din estul Ucrainei, pregătite de război

Ziarul de Vrancea
28 mar 2014 510 vizualizări
Pentagonul se declară alarmat de mişcările armatei ruse n oficialii americani se plang că nu reuşesc să descigreze intenţiile lui Vladimir Putin

Trupele ruseşti amplasate în număr mare de-a lungul graniţei cu Ucraina îşi camuflează poziţiile şi stabilesc linii de aprovizionare care ar putea fi folosite pentru o desfăşurare de durată, starnind îngrijorări că Moscova nu efectuează exerciţii militare, aşa cum susţine, ci se pregăteşte pentru o altă incursiune în forţă, relatează Wall Street Journal. O astfel de intervenţie militară ar putea avea loc fără avertisment, pentru că Rusia a amplasat deja o varietate de forţe militare necesare pentru asemenea operaţiuni, susţin oficiali americani puşi la curent cu cele mai recente informaţii obţinute din regiune. Viteza cu care Kremlinul masează trupe la graniţa cu ţara vecină şi eforturile de camuflare a forţelor şi a echipamentelor au alimentat temerile Washingtonului, în parte pentru că serviciile de informaţii americane întampina dificultăţi în a evalua intenţiile preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Cui îi spune Putin planurile sale?"

Mişcările de trupe şi camuflajul echipamentului sugerează că Putin poziţionează forţe militare în eventualitatea în care decide să extindă rapid anexarea peninsulei Crimeea, punand stăpanire pe o bucată mai mare din teritoriul Ucrainei, în pofida ameninţărilor unor noi sancţiuni impuse de Occident. Kremlinul a apărat desfăşurările de trupe ca exerciţii militare legitime realizate pe teritoriu rus. "Este, în esenţă, o problemă ce ţine de intenţiile liderului. Cui îi spune Putin, în cazul în care face asta, care sunt planurile sale?", arată un oficial din administraţia Obama, citată de WSJ.
"Evident pregăteşte lucrurile pentru cazul în care vrea să intre în Ucraina. Întrebarea este dacă s-a luat sau nu decizia politică de a face acest lucru", a adăugat oficialul american.
Statele Unite estimează că Rusia are pe poziţii în jur de 50.000 de militari pregătiţi pentru posibile operaţiuni. Aici sunt incluşi cei ce participa la exerciţii militare de-a lungul graniţei ucrainene şi militarii ruşi din Crimeea.
Un oficial ucrainean a afirmat însă joi că numărul trupelor ruse în regiune se ridică la 100.000 de militari, estimare pe care un oficial american a catalogat-o ca "mult prea mare". "Nu numărul contează cel mai mult. Acum au oricum destui militari să intre, indiferent (de număr - n.red.), şi compoziţia potrivită pentru a fi periculoşi. Ceea ce contează este intenţia. Şi nu avem o idee clară care este aceasta", a declarat oficialul de la Washington.

Rusia spune că nu

Rusia a negat vineri informaţiile potrivit cărora ar fi mobilizat trupe la frontiera de est a Ucrainei, acuzând Occidentul că este prost-informat sau este de rea-credinţă. "Patru inspecţii internaţionale efectuate în martie de către OSCE în partea europeană a Rusiei, cu participarea Letoniei, Germaniei, Elveţiei, Finlandei, Estoniei, Belgiei, Franţei şi Ucrainei nu au descoperit niciun plan agresiv şi nu a fost semnalată nicio activitate militară", a comunicat Ministerul rus de Externe. "La ce servesc aceste verificări dacă rezultatele nu au influenţă asupra politicului, în special asupra abordării Statelor Unite şi ţărilor NATO privind situaţia din Ucraina?", întreabă retoric diplomaţia rusă. "Oare aceste informaţii obiective, colectate de observatori militari, nu au ajuns la conducerea politică? Sau liderii politici, lăsându-se conduşi de emoţii, au tendinţa de a ignora aceste date, în favoarea propriilor preferinţe politice?", precizează Ministerul rus de Externe.

Putin laudă "noile capacităţI" ale armatei ruse

În ciuda mesajului pacifist afişat de Ministerul de Externe, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că rolul jucat de militarii ruşi în Crimeea a arătat "noile capacităţI" ale armatei ruse. "Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Ele au demonstrat noile capacităţi ale forţelor noastre armate şi moralul puternic al militarilor", a declarat preşedintele rus, confirmând implicit participarea militară rusă la preluarea controlului asupra peninsulei ucrainene. El a mulţumit "comandamentului şi militarilor din Flota Mării Negre şi din alte unităţi dislocate în Crimeea pentru reţinerea şi curajul lor", în timpul unei ceremonii de decorare a militarilor la Kremlin, transmisă de televiziunile ruse. Profesionalismul militarilor ruşi "a permis evitarea provocărilor şi a împiedicat vărsarea de sânge pentru a garanta condiţiile organizării unui referendum liber şi paşnic", a mai spus Putin.

Germania va extinde dubla cetăţenie pentru copiii străinilor

Conservatorii cancelarului Angela Merkel (CDU/CSU) şi partenerii lor de coaliţie, social-democraţii (SPD), au convenit să extindă posibilitatea dublei cetăţenii pentru copiii străinilor din Germania, a informat vineri AFP.
Potrivit acordului, copiii străinilor din afara Uniunii Europene, dar născuţi în Germania, pot obţine cetăţenia germană, în plus faţă de cea a părinţilor, dacă au trăit opt ani în Germania, dacă au mers la şcoală timp de şase ani în ţară sau dacă pot face dovada unei calificări profesionale sau a unei diplome universitare obţinute în Germania.
Acordul a fost anunţat joi de ministrul social-democrat (SPD) al justiţiei, Heiko Maas, şi de ministrul conservator (CDU) de interne, Thomas de Maiziere. Această prevedere a fost una dintre condiţiile SPD pentru a accepta să intre într-un guvern de coaliţie cu conservatorii. "Am găsit o soluţie bună pentru dubla cetăţenie", a declarat Heiko Maas, într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului de Justiţie. "Tinerii a căror viaţă s-a scris în Germania nu vor mai fi obligaţi mult timp să se rupă de rădăcinile lor", a adăugat el.
De această măsură vor beneficia în primul rând copiii imigranţilor turci, cea mai mare dintre comunităţile de străini din Germania, care numără aproximativ trei milioane de persoane, în cea mai mare parte născute în Germania. Cetăţenii UE şi ai Elveţiei pot deja primi dublă cetăţenie după opt ani petrecuţi în Germania.

Tuberculoza se transmite de la pisică la om

Primele două cazuri din lume de tuberculoză transmisă de pisici stăpânilor lor au fost confirmate în cursul acestei săptămâni de serviciile de sănătate publică britanice (PHE). "Din câte ştim, sunt primele două cazuri din lume de transmitere a tuberculozei de la pisică la om", a anunţat vineri PHE.
Descoperirea a fost făcută după un studiu realizat anul trecut de oameni de ştiinţă ai Agenţiei veterinare pentru sănătatea animalelor (AHVLA) pe "nouă pisici domestice, purtătoare de Mycobacterian bovis", a spus un membru al PHE. "Acele pisici s-au infectat probabil după ce au fost muşcate de bursuci sau rozătoare'" au precizat cercetătorii. "Cele două persoane infectate reacţionează bine la tratament", au asigurat ei. Alţi doi stăpâni de pisici au contractat tuberculoză, dar "nu au dezvoltat boala", declară PHE.
Cazurile de transmitere a tuberculozei de la pisici la oameni "rămân totuşi foarte rare, acest lucru putându-se produce prin inhalarea bacteriilor transmise de feline".
Tuberculoza afectează de obicei plămânii, însă poate atinge toate părţile corpului, printre care oasele şi sistemul nervos. În 2012 s-au înregistrat în Marea Britanie 8.751 cazuri de tuberculoză.

Atac armat într-un tribunal din Canada

Un bărbat a deschis focul, vineri, într-o instanţă judiciară din apropiere de oraşul canadian Toronto, suspectul fiind împuşcat mortal de poliţie, informează presa canadiană. Incidentul a avut loc într-un tribunal din orăşelul canadian Brampton, situat în zona metropolitană Toronto. Potrivit ziarului The Spectator, un bărbat a deschis focul la intrarea într-un tribunal, rănind un agent de poliţie. Poliţia a ripostat, iar autorul atacului armat a fost împuşcat mortal, conform unor surse citate de Brampton Guardian. Cel puţin doi avocaţi au fost blocaţi în sediul instanţei pe durata schimbului de focuri.

Obama şi regele saudit caută variante de susţinere a opoziţiei siriene

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va discuta cu regele Abdallah al Arabiei Saudite despre modalităţile de consolidare, din punct de vedere "politic şi militar", a opoziţiei moderate din Siria, anunţă un oficial din delegaţia prezidenţială americană. "Unul dintre principalele subiecte de conversaţie între cei doi lideri se va referi la modalităţile de consolidare a opoziţiei moderate din Siria, atât din punct de vedere politic, cât şi militar", a explicat Benjamin Rhodes, adjunctul consilierului prezidenţial american pentru Securitatea Naţională. "Relaţia Statelor Unite cu Arabia Saudită este mai puternică decât era în toamna anului 2013, când existau diferenţe de ordin tactic în politicile pe tema Siriei", a adăugat Rhodes. "Cele două ţări lucrează acum în strânsă cooperare pentru susţinerea opoziţiei pe teren", a continuat oficialul american, refuzând să confirme informaţiile din Washington Post conform cărora Washingtonul va accepta oferirea de către Arabia Saudită a unor sisteme sol-aer insurgenţilor sirieni. "Noi am spus clar că anumite tipuri de arme prezintă risc de proliferare dacă ajung în Siria", a explicat Rhodes.
Arabia Saudită, aliat al Statelor Unite, reproşează Washingtonului că nu susţine suficient opoziţia din Siria, care luptă de trei ani împotriva regimului Bashar al-Assad, într-un conflict soldat cu aproximativ 140.000 de morţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.