Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea mai dură sancţiune aplicată Moscovei:Grevă sexuală împotriva bărbaţilor ruşi

Ziarul de Vrancea
27 mar 2014 579 vizualizări
Sancţiunile politice şi economice nu au impresionat prea mult Moscova, dar un grup de femei din Ucraina a găsit alt mijloc, îndemnând la o grevă a sexului cu bărbaţi ruşi, într-o campanie pe Facebook.

"Nu te oferi ruşilor", este cuvântul de ordine a acestei campanii pe Facebook care vizează să calmeze "apetitul" Moscovei pentru teritorii ucrainene şi să atragă atenţia asupra a ceea ce s-a întâmplat în Crimeea.
"Trebuie să luptăm împotriva inamicului prin toate mijloacele", afirmă animatoarele campaniei, pe site. De fapt, obiectivul lor este oprirea "comerţului carnal" dintre cele două ţări vecine. "Am ales provocarea, pentru că atrage atenţia", recunoaşte o scriitoare, Irena Karpa, totodată blogger şi artistă. "Adevăratul sens profund (al campaniei) este să nu renunţăm la demnitatea, libertatea şi patria noastră. (Campania) îl vizează mai degrabă pe (preşedintele rus Vladimir) Putin şi politica sa, nu este (vorba despre) rasism", declară tânăra pentru AFP, adăugând că ucraineni de origine rusă au participat la mişcarea de contestare care a condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, în februarie.
Campania a fost iniţiată de un grup de "femei de succes", femei de afaceri, jurnaliste şi scriitoare. Motto-ul "Nu te oferi ruşilor" a fost selectat dintr-un poem al celui mai mare poet ucrainean, Taras Şevcenko, intitulat "Katerina", care spune povestea unei ţărănci seduse de către un ofiţer rus. Gonită de părinţi, ea-şi caută iubitul la Moscova dar este respinsă şi se sinucide. "Am fost inspirate de situaţia actuală, anexarea Crimeei şi apetitul insaţiabil al lui Putin, care se uită către regiunile noastre din est", continuă ea. Pagina Facebook a grupului a obţinut rapid 2.300 de "like", a devenit foarte populară pe Internet şi a fost preluată de site-uri ruse.

Banii obţinuţi în campanie merg la armata ucraineană

Unii ruşi au ironizat iniţiativa, alţii s-au supărat. "Ar trebui «să nu vă oferiţi» doar celor care susţin politica sovietică a lui Putin şi nu tuturor ruşilor. Ce treabă au ruşii cu asta? Şi scrieţi (apelul) în rusă", scrie Anton Grigoriev pe pagina de Facebook. Pe site-ul moscovit Lifenews.ru, suspectat că are legături cu serviciile speciale, o femeie, Olga Silaeva, a scris "nu vă culcaţi cu bărbaţi ruşi, vor rămâne mai mulţi pentru noi".
De asemenea, animatoarele campaniei vând tricouri pe care sunt imprimate o imagine cu două palme unite, sugerând un gest pios şi totodată un vagin. "Banii pe care-i obţinem merg direct la achiziţionare de furnituri pentru armata noastră săracă. Femeile ucrainence caută să îi ajute pe militarii noştri", declară Karpa. Activistele ucrainene se alătură astfel multor femei din Liberia, Kenya, Togo, Columbia, între alte ţări, care au recurs în trecut la greve de acest fel, pentru a-i descuraja pe bărbaţi să plece la război.
Tradiţia provine din Grecia antică. În piesa "Lysistrata" a lui Aristofan, femeile utilizează acest mijloc pentru a opri războiul dintre Sparta şi Atena.
Karpa spune că s-a despărţit de iubitul ei "imperialist" rus, după ce s-au certat pe tema războiului dintre Georgia şi Rusia, în 2008.

NATO trebuie să se mute spre Est

n "Vor risca însă Statele Unite un război termonuclear global pentru a-i opri pe cazaci să ia cu asalt o staţie de poliţie locală din estul Letoniei?", este întrebarea de la care pleacă analiza jurnalistului de la Europeanvoice.com

NATO este din nou în cărţi şi trebuie să acţioneze rapid şi decisiv pentru a-şi consolida prezenţa în Europa de Est, susţine jurnalistul Edward Lucas, într-un articol apărut pe site-ul Europeanvoice.com. Principiul simplu al Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, potrivit căruia un atac asupra unui membru al Alianţei este un atac asupra tuturor, reprezintă descurajarea finală, însă tocmai caracterul său îl face vulnerabil la provocări de felul celor pe care le vedem în prezent în estul Ucrainei. Vor risca însă Statele Unite un adevărat război termonuclear global pentru a-i opri pe cazaci să ia cu asalt o staţie de poliţie locală din estul Letoniei? Marele pericol pentru NATO şi pentru lume, explică Lucas, este că Rusia consideră că răspunsul la această întrebare este "Nu" şi încearcă să joace la cacealma către o altă victorie. Pentru a evita acest lucru şi toate greşelile de calcul periculoase şi accidentele potenţiale care ar putea fi implicate, Alianţa trebuie să acţioneze rapid şi decisiv pentru a-şi consolida prezenţa în regiune. În mod lăudabil, NATO a elaborat deja planuri de urgenţă, iar anul trecut a demarat exerciţii. Cu toate acestea, dezechilibrul dintre ameninţare şi capacităţi este încă şocant.

O parte a aviaţiei, mutată în Romania

Potrivit un raport al think-tank-ului Center for European Policy Analysis (CEPA), dintre cei 66.217 de militari americani prezenţi în Europa, 66.081 sunt deplasaţi în Europa de Vest, şi la fel bazele majore ale NATO.
Această configuraţie datează de pe vremea principiului celor "trei de NU", stabilit la momentul în care Alianţa s-a extins spre Est. Potrivit acestui principiu, Alianţa nu are "nicio intenţie, niciun plan şi niciun motiv" de a plasa active militare importante în noile state membre. În prezent, notează Lucas, comportamentul Rusiei a transformat acest "Nu" în "Da". Pentru început, raportul menţionat susţine că Statele Unite ar trebui să mute o unitate de teren în regiune, spre exemplu Regimentul 2 de Cavalerie Stryker, în prezent staţionat la Vilseck, Germania. De asemenea, explică acesta, ele ar trebui să dezvolte apărările aeriene şi să îmbunătăţească infrastructurile de apărare în statele baltice şi în Polonia.
În plus, notează Lucas, în condiţiile în care există spaţiu din belşug, iar terenurile sunt ieftine în partea de est a Europei, SUA ar putea economisi bani prin mutarea 52 Fighter Wing (ramură a aviaţiei americane — n.red.) în România, în loc de Aviano (Italia), aşa cum este planificat în prezent.
În al doilea rând, NATO ar trebui să exploateze punctele tari şi de preocupare ale noilor state membre. Spre exemplu, dezvoltarea Centrului de excelenţă dedicat apărării cibernetice din Estonia (după atacurile cibernetice din Rusia din 2007) a transmis un mesaj clar în ceea ce priveşte angajamentul acestei ţări pe câmpul de luptă digital.
În al treilea rând, o presiune coordonată asupra activităţii serviciilor secrete ruseşti în toate ţările membre ale UE şi NATO este de mult timp aşteptată. În această privinţă, ţări ne-membre NATO, cum ar fi Suedia şi Finlanda, au multe de oferit, explică jurnalistul.

Iulia Timoşenko candidează la alegerile prezidenţiale din Ucraina

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a anunţat, ieri, că va candida la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai în Ucraina. "Prevăd să candidez pentru postul de preşedinte", a declarat Timoşenko, în vârstă de 53 de ani, în cursul unei conferinţe de presă la Kiev. Ea a precizat că intenţionează să le ceară deputaţilor partidului său Batkivşcina (Patria), care urmează să se reunească în congres la 29 martie, să îi prezinte oficial candidatura.
Timoşenko a candidat deja la preşedinţie în 2010 şi a fost învinsă de Viktor Ianukovici. Anul următor, ea a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere după încheierea unui contract privind gazele cu Rusia. În opinia susţinătorilor săi şi a unei părţi a ţărilor occidentale, condamnarea sa a fost motivată politic.
Ea a fost pusă în libertate la 22 februarie, în ziua destituirii preşedintelui Viktor Ianukovici de către contestatarii săi la Kiev. Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a declarat că nu va candida.
Potrivit unui sondaj recent, miliardarul şi omul politic Petro Poroşenko este cel mai bine plasat pentru a câştiga alegerile din 25 mai. Scrutinul va avea loc pe fondul unei crize economice şi politice majore, care a adus Ucraina în pragul falimentului şi care a costat-o peninsula Crimeea, anexată de Rusia

A fost descoperit primul asteroid cu inele

Primul asteroid cu inele a fost descoperit de astronomi, care credeau până acum că doar planeta Saturn şi uriaşele planete gazoase din sistemul solar erau prevăzute cu asemenea formaţiuni. Asteroidul, cunoscut sub denumirea de Chariklo, se află la o distanţă de peste un miliard de kilometri de Terra şi se roteşte în jurul Soarelui pe o orbită situată între Saturn şi Uranus.
Pe 3 iunie 2013, astronomii aflaţi în şapte localităţi diferite din Chile, Brazilia, Uruguay şi Argentina observau asteroidul, care trecea prin faţa unei stele, în speranţa că lumina emisă de stea va oferi detalii despre forma şi mărimea acestui corp ceresc. În timpul observaţiei, astronomii au descoperit două inele dense în jurul asteroidului Chariklo. Până atunci, se ştia că doar planete uriaşe precum Saturn, Jupiter, Uranus şi Neptun sunt prevăzute cu asemenea formaţiuni. "Nu căutam un inel şi nu credeam că asemenea corpuri cereşti de mici dimensiuni pot avea inele", a declarat astronomul brazilian Felipe Braga-Ribas, de la Observatorul naţional din Rio de Janeiro, care a coordonat operaţiunea. Inelele lui Chariklo au margini ondulate, o trăsătură provocată de efectele gravitaţionale ale sateliţilor de mici dimensiuni, care gravitează în jurul acestuia. "Cel mai probabil, Chariklo are cel puţin un mic satelit care aşteaptă să fie descoperit", a spus Felipe Braga-Ribas.
Inelul interior al lui Chariklo are o lăţime de 6,9 kilometri, iar inelul exterior are o lăţime de aproximativ 3 kilometri. Benzile sunt separate de un interval de 9 kilometri.
Originea inelelor nu este cunoscută, dar oamenii de ştiinţă presupun că acestea s-au format după ce alt corp ceresc s-a ciocnit de Chariklo, formând un disc de particule de gheaţă în jurul asteroidului.

Chinezii evită Malaysia, după dispariţia zborului MH370

Un important operator de turism din China a anunţat scăderea cererilor pentru circuite turistice în Malaysia, în timp ce o altă companie chineză a decis anularea rezervărilor la zborurile companiei Malaysia Airlines, după dispariţia avionului Boeing 777. Astfel, China International Travel Service, o companie de stat, a anunţat un "declin considerabil" al rezervărilor pentru circuite turistice în Malaysia, a declarat un reprezentant al operatorului.
La rândul său, China Youth Travel, o agenţie fondată de Liga tinerilor din Partidul Comunist chinez, a decis suspendarea rezervărilor de bilete la compania Malaysia Airlines şi transferarea rezervărilor deja făcute la alte companii, adaugă cotidianul China Daily.
Dispariţia avionului Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, în urmă cu trei săptămâni, cu 153 de pasageri chinezi la bord, continuă să provoace emoţie pe reţelele sociale din China, unde atât compania, cât şi autorităţile malaysiene au fost criticate vehement pentru gestionarea cazului.
Fluxul de turişti chinezi spre Malaysia a crescut cu 15 la sută anul trecut, ajungând la 1,8 milioane. China este cea de-a treia ţară de origine pentru turiştii chinezi care vizitează Malaysia, după Singapore şi Indonezia.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.