Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: A fost construită camera care simulează condiţiile de pe Marte

Ziarul de Vrancea
26 mar 2014 420 vizualizări
Realizată de cercetătorii spanioli, camera va permite NASA să testeze "pe viu" condiţiile de pe Planeta Roşie

Cercetătorii spanioli au creat o cameră pe Terra care simulează condiţiile de pe Marte şi care permite testarea echipamentelor necesare pentru misiunile spaţiale pe planeta roşie sau către alte destinaţii din Sistemul Solar. Pentru a răspunde numeroaselor întrebări care se pun despre posibilitatea de a locui pe Marte, este indispensabil, în primul rând, să se creeze noi senzori şi noi instrumente capabile să detecteze caracteristicile atmosferice şi cele de la suprafaţa acelei planete, au explicat oamenii de ştiinţă spanioli, al căror studiu a fost publicat în revista americană Review of Scientific Instruments. "Marte este un loc potrivit pentru a ne dezvolta cunoştinţele despre planetele asemănătoare Terrei şi reprezintă din acest punct de vedere ţinta a numeroase misiuni organizate de NASA şi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA)", a declarat Jose Angel Martin-Gago, profesor la Institutul de ştiinţa Materialelor din Madrid, coordonatorul proiectului. "Grupul nostru s-a concentrat pe misiunea robotului american Curiosity şi pune la punct o staţie meteorologică, utilizabilă pe parcursul viitoarelor misiuni de explorare ale suprafeţei lui Marte", a adăugat el.
Construind pe Terra, într-o cameră cu vid, sisteme capabile să reproducă mediul marţian, inclusiv temperatura, presiunea atmosferică, compoziţia atmosferice şi radiaţiile, oamenii de ştiinţă pot să testeze instrumente şi senzori în condiţii "reale".
O cameră de simulare a condiţiilor de pe Marte a permis deja testarea anumitor senzori meteorologici utilizaţi la bordul roverului Curiosity, robotul care a coborât pe suprafaţa marţiană în august 2013. Echipa spaniolă lucrează în prezent la un program de simulare a prafului de pe Marte.
Cercetătorii iberici au conceput şi construit camere vidate care simulează mediile şi de pe alte planete şi chiar de pe Europa, unul dintre sateliţii naturali ai lui Jupiter, acoperit cu gheaţă, dar şi spaţiul sideral şi regiunile interplanetare.
Savanţii spanioli colaborează în prezent cu NASA pentru a testa o nouă staţie meteorologică în cadrul misiunii Insight ce vizează plasarea unei sonde pe Marte pentru a studia profunzimile planetei.

Curtea Constituţională spaniolă respinge proiectul privind autodeterminarea Cataloniei

Curtea Constituţională spaniolă a declarat ilegal proiectul privind autodeterminarea Cataloniei, respins deja de Guvernul central, ceea ce reprezintă un nou eşec pentru naţionaliştii aflaţi la putere în regiunea care intenţionează să organizeze un referendum la 9 noiembrie. "Potrivit Constituţiei, o comunitate autonomă nu poate convoca unilateral un referendum în vederea autodeterminării", arată Curtea Constituţională în această decizie, care anulează parţial declaraţia de suveranitate aprobată de Parlamentul catalan în ianuarie 2013. Curtea Constituţională declară, de asemenea, "nul şi neconstituţional" principiul potrivit căruia "poporul din Catalonia este subiect politic şi juridic suveran". Curtea recunoaşte, în schimb, "dreptul de a decide" al poporului catalan, atât timp cât acesta are loc în cadrul Constituţiei.
Şeful Guvernului catalan, naţionalistul Artur Mas, a anunţat la 12 decembrie un acord cu formaţiunile politice regionale pentru organizarea, la 9 noiembrie, a unui referendum privind autodeterminarea regiunii. Cele două întrebări ale referendumului sunt: "Doriţi să existe statul Catalonia?" şi, în cazul unui răspuns afirmativ, "Doriţi ca acest stat să fie independent?".
Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternică identitate culturală şi lingvistică, se confruntă în ultimii ani cu o creştere a naţionalismului, pe fondul crizei economice şi tensiunilor politice. Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndatorate din ţară, critică Guvernul central în special pentru redistribuirea incorectă a veniturilor şi cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscală.
Guvernul spaniol a afirmat în mai multe rânduri că referendumul nu va avea loc şi o eventuală consultare populară cu privire la statutul regiunii este ilegală. Camera Deputaţilor are programată o dezbatere pe această temă la 8 aprilie. "Am fost întotdeauna dispus la dialog, dar în cadrul Constituţiei şi al legii", a declarat luna trecută premierul Mariano Rajoy.

Justiţia din Turcia a dispus anularea blocării Twitter

Un tribunal administrativ de la Ankara a dispuns ieri anularea deciziei foarte controversate a Guvernului turc de a bloca accesul la reţeaua de socializare Twitter în ţară.
Autoritatea turcă pentru telecomunicaţii (TIB) a blocat joi seara reţeaua de microblogging, acuzată de premierul Recep Tayyip Erdogan că propagă acuzaţii de corupţie vizând regimul său înaintea alegerilor municipale de la 30 martie. Această măsură este "contrară principiile statului de drept", afirmă tribunalul din capitală în hotărâre. Opoziţia parlamentară şi o serie de organizaţii nonguvernamentale au sesizat justiţia în urma deciziei autorităţilor. TIB poate să facă apel împotriva deciziei tribunalului, dar Autoritatea este obligată să suspende aplicarea deciziei, în aşteptarea pronunţării în apel.
Blocarea reţelei Twitter a fost condamnată de către navigatorii turci pe Internet şi a provocat o avalanşă de critici denunţând o "cenzură" şi o derivă a regimului islamo-conservator turc, aflat la putere din 2002.
Poziţia lui Erdogan este slăbită, de la jumătatea lui decembrie, de un vast scandal politico-financiar de corupţie. El îi acuză pe foştii aliaţi din cadrul organizaţiei predicatorului musulman Fethullah Gülen, care locuieşte în Statele Unite, că sunt instigatorii.

Posturile de televiziune ruse, interzise în Ucraina

Justiţia ucraineană a interzis, marţi, difuzarea în Ucraina a posturilor de televiziune ruse, acuzate de conducerea interimară de la Kiev că alimentează separatismul cu ajutorul unor informaţii părtinitoare, a anunţat un oficial din cadrul forţelor de securitate. Un tribunal administrativ de la Kiev a "pronunţat astăzi o decizie, potrivit căreia difuzarea posturilor de televiziune ruse trebuie să fie oprită", a declarat adjuncta secretarului general al Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare (RNBO) Viktoria Siumar. În special, sunt vizate posturile publice Pervîi Kanal, Rossia 24 şi postul privat pro-Kremlin NTV.
RNBO a sesizat luni justiţia, cu scopul de a stabili dacă au avut loc eventuale "încurajări la intoleranţă etnică, îndemnuri la război sau separatism", a adăugat Siumar. "Libertatea de exprimare nu presupune nici minciuni, nici manipulări, mai ales dacă ele provoacă confruntări în rândul populaţiei", a apreciat Irina Tciuvilska, expertă a Institutului de mass-media, într-un articol publicat pe site-ul de informare Ukrainska Pravda. "Interdicţia de a minţi nu înseamnă cenzură, ci ţine de bunul simţ", a adăugat ea, precizând că "specialişti în domeniul media, atât ucraineni, cât şi ruşi, au observat în repetate rânduri că informaţiile publicate în majoritatea publicaţiilor ruse cu privire la Ucraina erau pline de minciuni şi manipulări".

Cel puţin 24 de morţi după alunecările de teren din statul Washington

Bilanţul alunecării de teren care a devastat un sat din statul Washington, în nord-vestul Statelor Unite, a ajuns la 24 de morţi, au anunţat autorităţile.
Două corpuri au fost scoase dintre dărâmături, iar alte opt au fost localizate, adăugându-se celor 14 identificate anterior, a declarat pentru presă Travis Hots, comandantul pompierilor din comitatul Snohomish.
Comunitatea rurală de la Oso, la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Seattle, a fost devastată sâmbătă de un torent de noroi, în urma alunecării versantului unui deal într-un curs de apă din apropiere.
În total, 176 de persoane sunt date dispărute în continuare, în aşteptarea prezentării unei noi numărători de către şeriful comitatului, a precizat John Pennington, şeful serviciilor de salvare din comitat. Aproximativ 200 de persoane acţionau marţi în vederea găsirii unor eventuali supravieţuitori, în condiţii de ploaie puternică. În total, 35 de case şi aproximativ 15 locuri de parcare pentru rulote au fost "măturate" de torentul de noroi, iar şansele găsirii unor supravieţuitori sunt tot mai reduse.

Armată romană, chemată în Ucraina

Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor americani, polonezi, români şi moldoveni, conform unui proiect de lege depus ieri în Rada Supremă (parlamentul unicameral) de către preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. Proiectul de lege, postat pe site-ul parlamentului de la Kiev, cere ca forul legislativ să autorizeze accesul pe teritoriul naţional pentru trupe străine în vederea a şapte exerciţii, printre care şi "Sud-2014", cu participarea unităţilor de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.
După anexarea Crimeii de către Rusia, Ucraina şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de prezenţa unei mari concentrări de forţe ruse în proximitatea graniţelor sale estice, pe fondul tensiunilor separatiste proruse din estul ţării. Potrivit publicaţiei Hurriyet Daily News din Turcia, respectivele exerciţii militare ar face ca trupele americane să se afle în imediata apropiere a forţelor ruse din peninsula Crimeea, recent anexată de Rusia. Publicaţia turcă mai aminteşte că două din exerciţiile enumerate — Rapid Trident şi Sea Breeze — au suscitat îngrijorarea Rusiei anii trecuţi. În special, Sea Breeze irita mereu Moscova, pentru că aceste exerciţii aveau ca teren de desfăşurare Crimeea, unde se află baza Flotei sale din Marea Neagră. În ultimii ani, aceste manevre s-au desfăşurat în portul Odesa, unde Ucraina are, de asemenea, o bază navală.
Administraţia preşedintelui american Barack Obama a propus luna această o reducere cu 28% a fondurilor pentru o iniţiativă a Pentagonului care sprijină modernizarea forţelor armate ale Ucrainei şi alte altor state ex-sovietice. Dar un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că atât Rapid Trident, cât şi Sea Breeze sunt de aşteptat să continue în grafic în lunile următoare.

Durerile de spate, principala cauză a incapacităţii de muncă în lume

Durerile lombare sunt principala cauză a incapacităţii de muncă la scară mondială şi se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă, arată două studii publicate în această săptămană.
Comparând statisticile din 187 de ţări, cercetători americani şi australieni au constatat că aproape o zecime (9,4%) din populaţia lumii - inclusiv copiii - suferă de lombalgii (dureri în partea inferioară a spatelui). Acest lucru face ca lombalgia să fie pe primul loc ca durată a manifestării între bolile care provoacă o incapacitate, precizează autorii studiilor. Cele mai afectate ţări se află în Europa occidentală, Africa de nord şi Orientul Mijlociu, iar cele mai scăzute nivele, în America latină şi Caraibe.
Problemele de spate cresc odată cu vârsta, fenomen care va duce în deceniile următoare la creşterea masivă a numărului de persoane care suferă de dureri lombare în ţările unde populaţia are venituri mici şi mijlocii, scriu cercetătorii studiului publicat în Analele bolilor reumatice, revistă ce ţine de grupul British Medical Journal (BMJ).
În al doilea studiu realizat plecând de la aceleaşi statistici, cercetătorii arată că tot lombalgiile sunt la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă. Agricultorii şi persoanele între 35 şi 65 de ani se numără printre cei care prezintă cele mai mari riscuri, deoarece duc greutăţi, lucrează în poziţii "delicate" sau sunt supuşi unor vibraţii. Agricultorii riscă astfel de patru ori mai mult să sufere de dureri lombare decât cei care lucrează în alte domenii profesionale.

Cel mai prestigios premiu pentru matematică, atribuit unui americano-rus

Premiul Abel pentru matematică pe 2014 a fost atribuit, ieri, profesorului cu dublă cetăţenie (americană şi rusă) Iakov Sinai, specialist în sistemele dinamice şi în fizica matematică, a anunţat Academia Norvegiană de Ştiinţe şi Litere. În vârstă de 78 de ani, Iakov Sinai predă la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii şi la Institutul Landau de fizică teoretică din Moscova. "Iakov Sinai este unul dintre cei mai influenţi matematicieni din secolul al XX-lea", a explicat instituţia norvegiană. "A ajuns la rezultate multiple care reprezintă tot atâtea descoperiri în teoria sistemelor dinamice, în fizica matematică şi în teoria probabilităţilor", se afirmă în acelaşi comunicat.
Premiul Abel, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene (1 milion de dolari), echivalentul distincţiei Nobel în matematică, îi va fi înmânat profesorului ruso-american pe 20 mai, la Oslo, de prinţul moştenitor Haakon al Norvegiei.
Premiul Abel a fost instituit în 2003, pentru a marca realizările ştiinţifice ale matematicianului norvegian Nils Henrik Abel, decedat în 1829, la vârsta de 26 de ani. Deşi stins din viaţă la o vârstă foarte fragedă, Abel este considerat drept unul dintre cei mai mari teoreticieni ai lumii în domeniul matematicii. În 2013, premiul Abel pentru matematică a revenit profesorului belgian Pierre Deligne.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.