Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: "Să punem mana pe armă şi să-i facem praf pe ruşi"

Ziarul de Vrancea
25 mar 2014 821 vizualizări
Apelul apare într-o conversaţie purtată de Iulia Timoşenko cu un politician apropiat.Fostul premier se arată gata să i o mitralieră în mană şi să-l împuşte pe "mizerabilul" de Putin "în frunte".Timoşenko nu a infirmat decat parţial discuţia purtată

Într-o înregistrare făcută în 18 martie, la două zile după referendumul din Crimeea, Iulia Timoşenko este surprinsă în timp ce îşi varsă nervii pe ruşi şi pe conducătorul lor. Ziarul german Spiegel relatează o parte din conţinutul convorbirii telefonice dintre Iulia Timoşenko şi apropiatul acesteia, Nestor Schufritsch. Corespondentul Spiegel la Moscova, care relatează despre caz, precizează că "înregistrarea convorbirii a fost întai preluată de mass-media fidelă Kremlinului, cum ar fi ediţia în limba engleză a radioului public Russia Today şi agenţia de presă centrală Ria Nowosti".
În înregistrare, Timoşenko se arată "gata să ia o mitralieră în mană şi să-l împuşte pe mizerabil (n.r. – Vladimir Putin) în frunte". "Ar trebui să se pună mana pe arme şi să-i facem praf pe ruşi, împreună cu conducătorul lor", continua tirada Timoşenko, citată de publicaţia germană. Dialogul este condimentat cu tot felul de înjurături ruseşti, pentru care echivalentele germane "blestemat", "mizerabil" sau "caini" sunt traduceri blande, scrie Spiegel. În timpul conversaţiei, Timoşenko mai spune la un moment dat că-şi va "utiliza toate contactele, va ridica întrega lume, pentru ca din Rusia să nu mai rămână decât un câmp ars".
 La finele convorbirii, Timoşenko îi răspunde lui Schufritsch, care întrebă cum să se procedeze "cu cele opt milioane de ruşi de pe teritoriul Ucrainei", că "ar trebui să pună pe ei arme atomice".
Referitor la această ultimă declaraţie din înregistrare, Timoşenko a precizat pe Twitter că ar fi fost "un montaj" şi că în realitate ea ar fi spus: "Ruşii din Ucraina sunt şi ei ucraineni". Restul convorbirii nu a fost infirmat de ex-premierul ucrainean, cum nu a fost infirmat nici faptul că ameninţarea cu împuşcatul în frunte se referă la Putin.
Nu este prima dată cand Iulia Timoşenko îl atacă dur pe preşedintele rus. Într-un interviu acordat în urmă cu o săptămană publicaţiei Bild, ea îi atribuia lui Vladimir Putin declaraţii şi fapte în stil nazist, pe modelul lui Hitler.

Portrete robot din ADN?

n cercetătorii americani sunt pe cale să realizeze această inovaţie

Portrete robot ale infractorilor ar putea fi create pornind de la fragmentele de ADN descoperite la locul faptei, deoarece oamenii de ştiinţă americani au descoperit o metodă de a transforma acele componente genetice în imagini cu chipul persoanei respective. Cercetătorii din Statele Unite au identificat 20 de gene care au "efecte semnificative" asupra modului în care arată chipul uman prin identificarea mutaţiilor cunoscute ce cauzează deformarea feţei şi a capului. Diferitele versiuni ale genelor afectează trăsături cum ar fi buzele, forma şi alcătuirea oaselor din jurul ochilor, precum şi forma feţei şi a craniului. "În prezent, utilizăm ADN-ul pentru a asocia anumite fragmente de ţesut cu un individ sau pentru a identifica un individ, dar deocamdată, acestea sunt toate informaţiile care se pot obţine din ADN. Deocamdată, nu putem ajunge de la ADN la chipul persoanei respective şi invers, dar acest lucru ar trebui să fie posibil", a afirmat coordonatorul studiului, profesorul Mark Shriver, de la Universitatea de stat din Pennsylvania. "O asemenea modelare predictivă ar putea fi utilă din punct de vedere judiciar; de exemplu, ADN-ul lăsat la locul faptei ar putea fi testat, pentru crearea unui model facial, care să contribuie la restrângerea cercului potenţial de suspecţi. Mai mult, metodele noastre ar putea fi folosite pentru a estima trăsăturile faciale ale urmaşilor, ale strămoşilor decedaţi şi chiar ale speciilor umanoide care au dispărut", se arată în articolul publicat în revista Public Library of Science Genetics.
Echipa de cercetători a creat un model care a utilizat o serie de trăsături fizice ale unor oameni cu descendenţă mixtă vest-africană şi europeană, originari din Statele Unite, Brazilia şi Insulele Capului Verde. Pornind de la acest model, au fost realizate imagini 3D pentru a stabili relaţia dintre diferenţele faciale şi efectele acestora asupra sexului, etniei şi variantelor genetice individuale.
Tehnologia este încă într-o fază incipientă, dar oamenii de ştiinţă sunt convinşi că aceasta ar putea deveni o inovaţie majoră în domeniul înţelegerii relaţiei dintre ADN şi chipul uman.

Aerul poluat a ucis 7 milioane de persoane în 2012

Poluarea atmosferică a ucis şapte milioane de persoane în 2012, în întreaga lume, a anunţat Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS).
"Poluarea aerului a devenit fără nicio îndoială principalul risc pentru sănătate, legat de mediul înconjurător, din lume", a declarat Maria Neira, directoarea departamentului de sănătate publică a OMS, la Geneva.
Cele şapte milioane de decese din 2012 reprezintă 12,5% din totalul deceselor din toată lumea, adică o persoană din opt.
Rezultatele studiului din 2012, publicat ieri, arată că "riscurile cauzate de poluarea aerului sunt mai importante decât se credea, mai ales în ceea ce priveşte cardiopatiile şi accidentele vasculare cerebrale", a adăugat Maria Neira. Cel mai recent studiu al OMS pe acest subiect datează din 2008, dar nu a avut în vedere decât regiunile urbane, în timp ce studiul din 2012 cuprinde şi regiunile rurale.
În 2012, 3,7 milioane de persoane au decedat din cauza efectelor poluării exterioare şi 4,3 milioane din cauza poluării aerului din gospodării, adică fumul şi emisiile asociate cu aparatele de gătit, cu lemne sau cărbuni, sau din cauza mijloacelor de încălzire. Regiunile cele mai afectate de mortalitatea asociată cu poluarea atmosferică sunt Asia şi zona Pacificului, cu 5,1 milioane de morţi. Bolile cele mai frecvente cauzate de poluarea aerului sunt bolile pulmonare, cardiovasculare şi cancerul.

Cenzura a multiplicat postările pe Twitter în Turcia

Statele Unite au ironizat blocarea accesului la Twitter în Turcia, afirmând că populaţia acestei ţări a trimis, din contră, şi mai multe mesaje pe reţeaua Twitter din momentul introducerii acestei interdicţii controversate, decise de premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.
Din ordinul premierului turc, autoritatea telecomunicaţiilor a blocat joi accesul la această reţea de socializare americană, pe care opozanţii au postat înregistrări ale unor conversaţii telefonice care îl implică pe Erdogan într-un scandal de corupţie. Această măsură a stârnit furia din partea unor reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, Washingtonul denunţând vineri o "limitare a libertăţii de exprimare". O purtătoare de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat luni că "acum sunt şi mai multe mesaje pe Twitter provenind din Turcia, decât până la decizia de a bloca" reţeaua de socializare Twitter. "În opinia mea, acesta este un mesaj interesant pentru cei care încearcă să limiteze libertatea de exprimare: aceasta nu funcţionează şi nu este un lucru bun", a criticat Harf.
Statele Unite "i-au spus în mod clar Guvernului turc că blocarea accesului la reţelele de socializare pentru cetăţenii săi este inacceptabilă", a reafirmat Harf

Vizita lui Obama în Belgia costă ţara peste zece milioane de euro

Prima vizită a preşedintelui american, Barack Obama, la Bruxelles, va costa Belgia peste zece milioane de euro, relatează The Guardian. Preşedintele urma să sosească aseară, însoţit de 900 de persoane, 45 de vehicule şi trei avioane de transport. Echipele de securitate au pus la punct cele mai mici detalii ale vizitei, verificând canalizările şi marile spitale, în timp ce elicopterele americane au primit acordul de a survola oraşul.
Bruxelles-ul găzduieşte cel puţin patru summituri UE pe an, fiecare reuniune costând 500.000 de euro suplimentari pentru cheltuieli cu poliţia, armata şi transportul. "Dar de această dată, putem înmulţi acest număr cu 20", a declarat primarul capitalei belgiene, Yvan Mayeur. Nivelul de securitate va fi ridicat de la doi la trei în timpul vizitei lui Obama. Un cordon de securitate va fi instituit în jurul hotelului în care îşi va petrece noaptea preşedintele, în districtul comercial Toison d'Or.
Belgia mobilizează 350 de poliţişti şi militari pe motociclete pentru a securiza ruta pe care o va parcurge preşedintele la UE şi NATO, în timp ce un convoi de nouă elicoptere americane îl va duce pe Obama la cimitirul eroilor americani căzuţi în Primul Război Mondial. După ce va ateriza pe aerodromul Wevelgem, 30 de vehicule blindate îl vor transporta pe Obama la cimitirul american, unde va fi însoţit de regele Philippe şi de premierul belgian Elio Di Rupo.
Obama, care a petrecut ziua de luni în Amsterdam şi la Haga, va pleca din Bruxelles în această seară, pentru a se îndrepta spre Roma, unde se va întâlni cu Papa Francisc.

ONU critică dur pedepsele cu moartea pronunţate în Egipt

Înaltul comisariat ONU pentru drepturile omului a denunţat, ieri, condamnarea la moarte "în masă" a 529 de susţinători ai preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi, de către justiţia din Egipt, afirmând că aceasta încalcă dreptul internaţional. "Numărul stupefiant de persoane condamnate la moarte în acest caz este fără precedent în istoria recentă. Impunerea în masă a pedepsei cu moartea după un proces marcat de nereguli de procedură este o încălcare a dreptului internaţional", a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului comisariat, Rupert Colville. Potrivit dreptului internaţional, pedeapsa cu moartea nu poate fi pronunţată decât după un proces echitabil şi prin respectarea procedurilor, a subliniat el.
Or, a dezvăluit el, "un proces în masă a 529 de persoane care a durat timp de două zile nu poate să fi răspuns cerinţelor fundamentale ale unui proces echitabil". El a denunţat, în plus, că majoritatea acuzaţilor nu au fost prezenţi la proces.
Dintre cele 529 de condamnări la pedeapsa capitală, imediat după a doua audiere în procesul în primă instanţă deschis sâmbătă la al-Minya, la sud de Cairo, doar 153 sunt în detenţie, ceilalţi fiind fugari. Alţi 17 acuzaţi au fost achitaţi. Ei erau urmăriţi pentru presupusul rol în violenţelr care au avut loc după destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi în iulie. Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru drepturile omului a subliniat că "acuzaţiile exacte reţinute împotriva fiecăruia dintre acuzaţi nu sunt clare deoarece nu au fost citite". El a afirmat, de asemenea, că avocaţii au spus că nu au suficient acces la clienţii lor. În plus, potrivit martorilor prezenţi la proces, judecătorul nu a nominalizat fiecare acuzat în parte, ceea ce constituie o neregulă, potrivit ONU.
Conform ONU, pedeapsa cu moartea nu poate fi aplicată decât atunci când este vorba despre infracţiuni foarte grave, ceea ce nu este cazul pentru apartenenţa la un grup politic ilegal sau participarea la manifestaţii, a considerat Colville.

Stresul dublează riscul de infertilitate la femei

Un studiu desfăşurat pe 501 femei arată o legătură între stres şi dificultăţile de concepţie. O echipă de cercetători americani a demonstrat că femeile stresate rămân mai greu însărcinate decât celelalte.
Tensiunile emoţionale şi mentale pot provoca infertilitate. Cele 501 femei între 18 şi 40 de ani, dornice să aibă copii, au fost observate timp de un an sau mai mulţi, până au rămas însărcinate. "Femeile care aveau cel mai înalt nivel de stres prezentau şi o probabilitate cu 29% mai mică să conceapă copii. Acest lucru se traduce prin dublarea riscului de infertilitate", spune dr. Courtney Dennig-Johnonson Lynch de la Ohio State University. Oamenii de ştiinţă nu culpabilizează deloc viitoarele mame, ci le sugerează să recurgă la metode simple de relaxare ca să îşi sporească şansele de a rămâne însărcinate. Mersul pe jos 20 de minute, o şedinţă yoga, meditaţia sau luminoterapia pot scădea nivelul de stres.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.