Internațional

UE anchetează situaţia studenţilor români din Marea Britanie

Ziarul de Vrancea
23 mar 2014 585 vizualizări
Comisarul european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, a precizat, răspunzând unei întrebări adresată de europarlamentarul Renate Weber, că va fi declanşată o investigaţie oficială privind decizia Londrei de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere pentru studenţii români şi bulgari.

Androulla Vassiliou precizează că serviciile sale au stabilit, într-o primă fază, că măsura decisă la sfârşitul anului trecut de autorităţile britanice nu încalcă drepturile cetăţenilor, ci este una "temporară şi administrativă cu scopul de a răspunde unei îngrijorări privind creşterea bruscă a numărului de aplicaţii pentru împrumuturile de întreţinere", a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook, Renate Weber. Totodată, europarlamentarul român a postat şi scrisoarea de răspuns a comisarului Vassiliou. "Totuşi, informaţiile din scrisoarea dvs. (din 5 februarie - n.r.), precum şi mai multe plângeri primite de Comisie în acest sens au aruncat o îndoială cu privire la modul în care autorităţile din Regatul Unit s-au ocupat, într-adevăr, de această situaţie în timp util", se arată în scrisoarea comisarului pentru Educaţie. Vassiliou precizează că, în aceste condiţii, "s-a decis lansarea unei investigaţii oficiale şi se vor cere explicaţii suplimentare de la autorităţile britanice cu privire la această situaţie".
Eurodeputatul PNL Renate Weber a solicitat, la 5 februarie, Comisiei Europene să declanşeze "o anchetă completă şi amănunţită cu privire la suspendarea, în noiembrie 2013, de către guvernul britanic, a împrumuturilor de subzistenţă pentru studenţii români şi bulgari, la care anterior fuseseră îndreptăţiţi". Şi Ministerul de Externe a sesizat CE în legătură cu problema studenţilor români din Marea Britanie. În noiembrie 2013, autorităţile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere (maintenance loans) pentru studenţii din statele membre UE, în scopul verificării legitimităţii acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenţilor români şi bulgari care studiază în toate formele de învăţământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât şi universităţi de stat, precum şi studenţilor proveniţi din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private.

Britanicii nu ştiu dacă mai vor sau nu în UE

Britanicii au păreri împărţite cu privire la rămânerea ţării lor în Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj online publicat ieri de ziarul Sun on Sunday. Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană, consideră 41% dintre persoanele chestionate, dar tot 41% se declară în favoarea părăsirii UE, conform acestui sondaj comandat de lordul Michael Ashcroft şi efectuat între 7 şi 20 ianuarie pe 20.000 de persoane.
Numai 20% dintre subiecţi sunt de părere că premierul David Cameron va putea negocia o poziţie mai bună a Marii Britanii în cadrul UE, în timp ce prim-ministrul a promis un referendum asupra acestei chestiuni pentru 2017, dacă va fi reales în 2015. Pe o scară a preferinţelor celor 27 de ţări şi instituţii, Parlamentul European - pentru reînnoirea căruia sunt convocate alegeri în luna mai - se situează abia pe poziţia 21, iar Uniunea Europeană pe locul 23. În clasamentul preferinţelor, numai Arabia Saudită, Iranul şi Coreea de Nord se află după Parlamentul European.
Rusia a ocupat locul 20, însă trebuie să se ţină cont că sondajul a fost realizat înainte de anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă. Canada a ocupat primul loc în preferinţele persoanelor chestionate.
Un alt sondaj realizat pentru publicaţia Mail on Sunday arată că 48% dintre britanici ar vota pentru ieşirea din UE în cazul unui referendum, 39% pentru rămânere, iar 13% s-au declarat nehotărâţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.