Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cele mai originale teorii privind dispariţia avionului malaysian

Ziarul de Vrancea
19 mar 2014 774 vizualizări
Enigma zborului MH370 se adânceşte şi conduce la creşterea numărului de teorii în legătură cu soarta avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines şi a celor 239 de pasageri şi membri ai echipajului, în absenţa unor elemente decisive, după mai mult de zece zile de căutari.

Piloţii au reuşit să aterizeze cu avionul avariat pe o pistă improvizată, sau au zburat deliberat în "umbra" unui alt avion, pentru a evita aparatele radar? Avionul Boeing a zburat mai multe ore? A aterizat în Maldive, sau în Pakistan? Unele dintre ipotezele privind soarta avionului seamănă mai mult cu un scenariu la Hollywood şi nu au nicio legătură cu aviaţia, dar dispariţia fără urmă a Boeingului 777 permite aparţia unor explicaţii incredibile.
Una dintre cele mai recente teorii, apărută pe reţelele de socializare, susţine că un incendiu în cabina piloţilor sau un eveniment grav apărut la bordul avionului a determinat scoaterea din funcţiune a sistemului de comunicaţie ale Boeingului, la puţin timp după decolare, şi i-a obligat pe piloţi să încerce o aterizare de urgenţă. Foşti piloţi ai unor curse de linie susţin că această ipoteză ar explica de ce avionul s-a abătut de la traseul stabilit - un demers "deliberat", potrivit autorităţilor malaysiene - şi s-a îndreptat spre vest, renunţând la planul de zbor Kuala Lumpur-Beijing.
De asemenea, există şi ipoteze că piloţii avionului, sau persoane care au urmărit deturnarea aparatului, au dezactivat principalele sisteme de comunicaţie şi localizare a Boeingului 777, pentru ca acesta să nu mai poată fi detectat de radar.

"Tot ceea ce nu este dezminţit este adevărat"

Alte ipoteze sugerează că persoanele aflate la comanda avionului au profitat de traseul unui aparat al Singapore Airlines pentru a determina dispariţia Boeingului de pe ecranele radar. În China, de unde sunt originari 153 dintre pasagerii Boeingului dispărut, internauţii au lansat ipoteza că avionul s-ar fi dezintegrat, după ce a fost lovit de un meteorit.
"Toate aceste teorii iau amploare în absenţa unor informaţii verificate" în legătură cu soarta avionului, spune Paul Yap, profesor de aeronautică la Universitatea politehnică Temasek din Singapore. "Tot ceea ce nu este dezminţit este considerat adevărat, ceea ce face ca numeroase teorii să fie luate în calcul", adaugă el.
Între timp, poliţia din Maldive a infirmat ieri informaţiile publicate de un site local, care a dezvăluit că locuitorii din regiune au văzut "un avion mare zburând la mică altitudine" în ziua disparţiei misterioase. Insulele Maldive, situate însă cu mult în afara zonelor de căutare stabilite de Malaysia pe baza informaţiilor oferite de aparatele radar, nu se află printre ţările incluse în operaţiunile pentru găsirea avionului.
Anchetatorii şi-au îndreptat atenţia şi asupra piloţilor de la compania Malaysia Airlines, Zaharie Ahmad Shah şi Fariq Abdul Hamid, după ipotezele că întreruperea sistemelor de comunicaţie de la bordul aparatului ar fi putut fi făcută doar de persoane cu experienţă în acest sens.
În consecinţă, locuinţele celor doi piloţi au fost percheziţionate, trecutul lor verificat, dar nimic nu a permis pentru moment să se sugereze implicarea lor într-un eventual act de sabotaj. Comandantul avionului, Zaharie Ahmad Shah, este un susţinător al opoziţiei din Malaysia, iar presa locală a scris că ar fi avut o relaţie cu fiica liderului opoziţiei, Anwar Ibrahim.
Aceste informaţii au dus la apariţia unor dezbateri privind o eventuală răzbunare a pilotului pentru condamnarea lui Anwar Ibrahim, pronunţată cu doar câteva ore înainte de decolarea zborului MH370, la 8 martie. Apropiaţii pilotului au respins toate aceste informaţii şi le-au catalogat drept "defăimătoare".

Trei milioane de oameni caută avionul pe hărţile online

Până la descoperirea avionului, teoriile conspiraţiei şi speculaţiile privind soarta aparatului Boeing vor continua, asigură David Kaminski-Morrow, jurnalist la revista Flight International. "Orice pistă neexplorată reprezintă o posibilitate", consideră el. Între timp, milioane de persoane din întreagă lume caută pe Internet rămăşiţele avionului Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, într-un proiect amplu a cărui finalitate este însă greu de prevăzut. Compania americană de imagini prin satelit DigitalGlobe estima luni că trei milioane de persoane au folosit platforma pusă la dispoziţie pentru a "răscoli" mările şi ţările din regiune, în căutarea avionului.
Compania a identificat 257 de milioane de hărţi consultate online şi 2,9 milioane de zone marcate dintr-un motiv sau altul - urme suspecte, pete de carburant - de către utilizatorii de Internet transformaţi în anchetatori în acest caz.

SUA ar putea să trimită trupe în statele baltice

"Angajamentul nostru în domeniul autoapărării reciproce, definit de articolul 5 al NATO, este sigur ca fierul", spune vicepreşedintele SUA, Joe Biden

Statele Unite ar putea să trimită trupe, în cadrul unui sistem prin rotaţie, în statele baltice, pentru a asigura astfel aceste foste republici sovietice, îngrijorate de încorporarea Crimeei în Rusia, a anunţat ieri la Vilnius vicepreşedintele american Joe Biden. "Studiem un anumit număr de măsuri suplimentare pentru a spori ritmul şi amploarea cooperării noastre militare, inclusiv o (trimitere prin) rotaţie a unor forţe americane în regiunea Balticii pentru exerciţii terestre şi navale, dar şi misiuni de antrenament", a declarat Biden într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta lituaniană Dalia Gribauskaite şi omologul său leton Andris Berzins. În prezent, Statele Unite nu au nicio bază militară în statele baltice, unde se află doar şase avioane americane, în cadrul unei misiuni NATO. Vicepreşedintele american a avertizat că "atât timp cât Rusia continuă pe calea pe care se află, ea se va confrunta cu o izolare politică şi economică tot mai mare".
La rândul său, preşedinta lituaniană a acuzat Rusia că "se foloseşte de o forţă brutală pentru a redesena harta Europei", subliniind că situaţia constituie "o ameninţare directă" la adresa securităţii regionale. "Vreau să fie absolut clar pentru voi şi pentru toţi aliaţii noştri în regiune că angajamentul nostru în domeniul autoapărării reciproce, definit de articolul 5 al NATO, este sigur ca fierul", a mai spus Biden.

Cameron vrea excluderea definitivă a Rusiei din G8

Summitul G7, convocat luni la Haga de către Barack Obama, ar trebui să discute "excluderea permanentă a Rusiei" din G8, a declarat ieri premierul britanic David Cameron în Camera Comunelor. "Eu cred că este important ca noi să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri şi să discutăm dacă este convenabil sau nu ca Rusia să fie exclusă în mod permanent din G8, în cazul în care sunt adoptate alte măsuri", a declarat premierul britanic. "Acesta este modul bun de a proceda", a adăugat el.
Expulzarea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline în 2002, este una dintre sancţiunile internaţionale luate în considerare în urma alipirii Crimeei la Rusia marţi.
Celelalte şapte state membre - Canada, Germania, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - şi-au suspendat deja participarea la reuniunile în vederea pregătirii summitului G8 prevăzut în iunie la Soci, în Rusia, în semn de protest faţă de încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Moscova. Comunitatea internaţională va "plăti un preţ foarte mare" dacă ezită să adopte sancţiuni clare faţă de "această anexare" a Crimeei de către Rusia, a adăugat David Cameron.

Scandal în Franţa după ce o româncă s-a sinucis la spitalul în care lucra

Sinuciderea unei românce, care lucra ca anestezist la un spital din Châteauroux, un oraş din centrul Franţei, a generat o revoltă printre colegii ei, care se plâng că sunt nevoiţi să lucreze foarte multe ore pe săptămână, în detrimentul familiei, relatează La Nouvelle République. Românca a decedat duminică, după ce şi-a administrat o doză de produse mortale intravenos, în spitalul în care lucra. Colegii săi sunt devastaţi de moartea romancei. Ei sunt furioşi pe declaraţiile ministrului francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, cu privire la acest caz. El a afirmat că romanca s-a sinucis din "dor de ţară". Simona era foarte apropiată de două colege, care aveau şi ele copii. "Considerăm că declaraţiile ei sunt o injurie la adresa" Simonei, a declarat una din colegele romancei. Ministrul "ştie că ea tocmai terminase o săptămână de 78 de ore de muncă? Ştie că ne lipseau, înainte de această dramă, doi anestezişti? Ştie că suntem cu toţii extenuaţi? Exercităm o profesie dificilă şi exigentă. Simona era o profesionistă excelentă. Se dedica muncii, în detrimentul soţului şi fiului ei de şase ani", au adăugat colegii româncei. Simona, în vârstă de 37 de ani, avea un băieţel de şase ani şi un soţ care urma să înceapă luni o formare pentru a lucra pe ambulanţă. Tânăra urmează să fie înmormântată în România, în zilele următoare.

NSA poate înregistra toate apelurile telefonice efectuate pe teritoriul unei ţări

Agenţia americană de informaţii NSA are capacitatea tehnică de a înregistra toate apelurile telefonice efectuate pe teritoriul unei ţări şi de a decripta aceste conversaţii la o lună după ce au avut loc, potrivit noilor dezvăluiri ale lui Edward Snowden. Washington Post scrie, pe baza documentelor furnizate de fostul angajat NSA refugiat în Rusia, că programul, denumit MYSTIC, a fost lansat în 2009 şi a ajuns la capacitate maximă în 2011, având drept ţintă o anumită ţară. Ziarul a precizat că, la solicitarea autorităţilor americane, publicaţia nu a dorit să dezvăluie o serie de detalii care ar fi permis identificarea ţării în care acest sistem este în prezent utilizat sau a ţărilor care ar fi putea fi vizate.
Unul din instrumentele programului permite "recuperarea înregistrărilor care nu păreau a fi de interes în momentul apelului iniţial", explică documente oficiale menţionate de ziar. Proiectul iniţial al programului prevedea înregistrarea "tuturor conversaţiilor" dintr-o ţară şi păstrarea lor timp de o lună, precizează documentele. Dacă informaţia se va dovedi exactă, acest program ar fi cel mai puternic pe care îl deţine agenţia pentru că permite NSA să intercepteze toate apelurile telefonice dintr-o ţară.

Veninul unui melc marin, un analgezic mai puternic decât morfina

Combaterea durerii cronice cu ajutorul uneia din cele mai veninoase animale marine din câte există: o asemenea idee au avut cercetători australieni. Animalul cu pricina este melcul cu corn, o moluscă gasteropodă care posedă unul dintre cele mai redutabile veninuri din lumea marină. Această specie de melci este un răpitor carnivor, dotat cu o trompă fină, "înarmată" cu un harpon, la rândul său acoperit de ţepi ascuţiţi prin care poate curge veninul. Acest venin, foarte special, conţine substanţe active capabile să ucidă un om în numai două ore. Terifiant... şi totuşi: potrivit unor studii realizate de cercetători de la Universitatea din Queensland, o mică proteină extrasă din veninul melcilor cu corn marini ar permite producerea de analgezice potenţial mai puternice decât morfina, cu efecte secundare mai puţine şi cu un risc mai mic de a da dependenţă.
Chiar dacă este redutabil, acest venin conţine sute de peptide, care sunt mici proteine numite conotoxine. La oameni, unele dintre aceste conotoxine par să aibă efecte analgezice. Ele acţionează la nivelul canalelor ionice şi al receptorilor prezenţi în sistemul neuromuscular şi în sistemul nervos central. Astfel, cercetătorii au creat cel puţin cinci noi substanţe experimentale plecând de la această proteină, care ar putea conduce într-o zi la dezvoltarea de analgezice sigure şi eficace, administrate pe cale orală, pentru tratarea anumitor dureri cronice.
"Acesta este un pas important, care ar putea sta la baza dezvoltării unei noi clase de medicamente capabile să calmeze cele mai severe forme de durere cronică, în prezent foarte greu de tratat", explică David Craik, principalul autor al acestui studiu. Durerile vizate de aceste medicamente sunt provocate adesea de diabet, scleroza în plăci şi alte boli ce afectează terminaţiile nervoase, care pot dura luni sau chiar ani de zile. Actualele tratamente pentru aceste dureri cronice neuropate pot avea efecte secundare importante şi nu sunt eficiente decât în cazul unui bolnav din trei.
Plecând de la aceste studii, oamenii de ştiinţă au conchis că acest analgezic este de circa o sută de ori mai puternic decât morfina sau gabapentina, cele două analgezice considerate până acum cele mai bune tratamente în cazul unor dureri neuropate cronice.

România şi Bulgaria vor crea un muzeu subacvatic în Marea Neagră

România şi Bulgaria vor crea un muzeu subacvatic în Marea Neagră, scrie cotidianul sofiot Monitor. HERAS, un proiect comun al oamenilor de ştiinţă români şi bulgari, îşi propune investigarea patrimoniului cultural pe platoul de vest al Mării Negre, de la Dunăre până la Capul Kaliakra. Potrivit directorului Institutului de Oceanologie de pe lângă Academia Bulgară de Ştiinţe, Atanas Palazov, unul dintre scopuri este crearea unui produs turistic care să permite celor interesaţi să viziteze oraşe, porturi şi epavele unor nave scufundate. Se aşteaptă ca, după documentarea patrimoniului submarin, agenţiile de turism să organizeze tururi pentru scafandri amatori. "Practic, se va crea un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos, totul va rămâne acolo după ce va fi documentat", a spus Palazov. Pe fundul Mării Negre sunt multe lucruri interesante care merită văzute, precum localităţi scufundate, epave de nave aflate la adâncimi diferite, mai afirmă el. Omul de ştiinţă bulgar susţine că, pentru el şi colegii săi, cel mai interesant va fi patrimoniul pe partea românească, pentru că până acum nu au avut ocazia să-l studieze. "Constanţa (Tomis) a fost un port important încă din Antichitate, a fost un centru cu navigaţia intensă", a comentat Palazov. El a precizat însă că aşa-numitul muzeu subacvatic va fi foarte diferit de muzeele tradiţionale, deoarece obiectele vor fi păstrate sub aspectul lor original.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.