Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Stephen Hawking: Peste 50 de ani, vom trăi pe Lună

Ziarul de Vrancea
17 mar 2014 524 vizualizări
Celebrul om de ştiinţă este convins că dacă nu vom coloniza alte planete, rasa umană va fi ameninţată cu extincţia

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a declarat, weekendul trecut, într-o emisiune de televiziune dedicată Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), că, peste 50 de ani, oamenii vor trăi pe Lună şi se vor afla în drum spre Marte, considerând că acest secol va fi "cu adevărat o epocă a spaţiului". În timpul emisiunii de televiziune "Live from Space", celebrul astrofizician a spus că oamenii vor avea colonii pe Lună "în următorii 50 de ani" şi că alţi oameni vor trăi pe Marte până în anul 2100. Dacă nu vor fi colonizate alte planete, profesorul Hawking crede că rasa umană se va confrunta cu riscul unei extincţii iminente, întrucât prea mulţi oameni vor trăi pe Terra, iar planeta noastră nu poate să suporte un număr infinit de locuitori. "Planeta noastră este o lume veche, ameninţată de o populaţie în expansiune şi resurse limitate. Trebuie să anticipăm aceste ameninţări şi să avem un plan B. Dacă vrem ca specia noastră să supravieţuiască în următorii 100 de ani sau în următorii 1.000 de ani, atunci este imperativ să călătorim în negura spaţiului pentru a coloniza lumi noi din cosmos. Dacă vom urma această cale, atunci nu am niciun dubiu că acest secol va rămâne cunoscut în istoria omenirii sub denumirea «Epoca Spaţială»", a spus renumitul cercetător britanic, în vârstă de 72 de ani.

Transmisiune în direct de pe ISS

Profesorul Hawking a făcut aceste comentarii în timpul emisiunii "Live from Space: Lap of the Planet", difuzată de postul Channel 4, în timpul căreia astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au apărut în direct de pe orbită. ISS ocupă locul al treilea în topul celor mai strălucitoare obiecte de pe cer, după Soare şi Lună, şi poate fi văzută în nopţile senine sub forma unui punct luminos. Emisiunea a prezentat numeroase imagini spectaculoase cu planeta noastră, realizate de pe ISS, care efectuează un ocol complet în jurul Terrei în doar 90 de minute.
Stephen Hawking, care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa "Scurtă istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenită un bestseller internaţional. Fostul şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat în trecut din cauza comentariilor sale despre religie. Cartea sa intitulată "The Grand Design", lansată în 2010, a provocat un scandal uriaş în rândul liderilor religioşi, deoarece Hawking susţinea în acest volum că nu este nevoie de o forţă divină pentru a explica apariţia Universului.

Bulgaria ţine partea Rusiei

Mediile economice, în special din Germania, s-au arătat public îngrijorate în legătură cu posibilitatea impunerii acestor sancţiuni. Proprietarul companiei energetice EON, Johannes Teyssen, a avertizat, astfel, în legătură cu riscul ca relaţiile cu Rusia, cel de-al treilea partener economic al UE, să fie "considerabil afectate". La rândul său, premierul bulgar Plamen Oreşarski s-a declarat rezervat în legătură cu impunerea sancţiunilor economice, subliniind că mai multe ţări din estul Europei "ar avea de suferit" în acest caz. Bulgaria depinde în mare parte de livrările de gaze din Rusia care tranzitează Ucraina, pentru aprovizionarea energetică a Sofiei.
Între timp, rubla a devenit moneda oficială a republicii separatiste Crimeea, a anunţat ieri Parlamentul local. Hrivna, moneda ucraineană folosită până în prezent, va fi acceptată în paralel până la 1 ianuarie 2016, a precizat Parlamentul.

Propagandist al Kremlinului: Rusia poate transforma SUA în cenuşă

"Rusia este singura ţară în lume capabilă să transforme SUA în cenuşă radioactivă", a declarat duminică prezentatorul-vedetă al televiziunii publice Rusia 24, Dmitri Kiselev, considerat principalul propagandist al Kremlinului. Kiselev a rostit aceste cuvinte pe fundalul unei imagini cu o ciupercă nucleară ridicându-se spre cer în cadrul emisiunii sale săptămânale "Informaţiile săptămânii", destinată să difuzeze punctul de vedere al Kremlinului asupra politicii internaţionale. Emisiunea sa a avut ca obiect în special condamnarea de către SUA a referendumului de duminică pentru alipirea Crimeii la Rusia. Kiselev a fost numit în decembrie 2013 de către preşedintele Vladimir Putin în fruntea unei noi entităţi care regrupează fosta agenţie de presă RIA Novosti, canalul de televiziune RT şi postul de radio Vocea Rusiei. "Obiectivitatea este un mit care se vrea să ni se impună. Politica redacţională trebuie legată de iubirea de Rusia", afirmase el când şi-a preluat funcţia.

Planeta Mercur devine tot mai mică

Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, are o rază care s-a micşorat cu 5-7 kilometri, de când scoarţa ei s-a solidificat în urmă cu 4 miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat duminică în Nature Geoscience. Această nouă evaluare a contracţiei globale a lui Mercur, sub efectul răcirii sale interne, a fost realizată de echipa coordonată de Paul Byrne, de la Institutul Garnegie din Washington, pe baza unor observaţii făcute de sonda spaţială americană Messenger. Scăderea în diametru este considerabil mai mare decât estimările precedente (0,8-1,3 kilometri) făcute pe baza unor date furnizate de o altă sondă americană, Mariner 10, în anii '70. În schimb, ea este sensibil mai mică în comparaţie cu aceea prezisă de modelele ce vizează istoria termică a planetei (5-10 kilometri).
Toate planetele ajung să se răcească de-a lungul vremii şi, astfel, să se contracte. Mercur este considerat un caz extrem, datorită uriaşului ei nucleu bogat în fier, ce are o rază de 2.020 de kilometri, motiv pentru care mantaua şi scoarţa acestei planete măsoară împreună doar 420 de kilometri. Diametrul lui Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, este de doar 4.880 kilometri - cu doar 1.000 de kilometri mai mult decât diametrul Lunii.
Autorii studiului consideră că, în contextul actual, în care se descoperă tot mai multe exoplanete, Mercur ar putea servi ca un "studiu de caz" pentru a înţelege istoria răcirii şi a contracţiei planetelor telurice şi cu o singură placă tetonică, în general.
Lipsită de atmosferă, deşert de stânci când fierbinţi, când îngheţate, Mercur cunoaşte diferenţe uriaşe de temperatură între noapte şi zi (-210°C la 430°C). Suprafaţa ei este străbătută de cratere.

Cine deţinea controlul asupra avionului dispărut?

Ultimele cuvinte transmise controlorilor aerieni din cabina avionului de tip Boeing 777 aparţinând Malaysia Airlines, care a dispărut de pe radare în urmă cu zece zile, ar fi fost pronunţate de către copilot, a anunţat ieri compania aeriană. "Investigaţiile preliminare sugerează că cel care vorbea era copilotul", a declarat preşedintele-director general al Malaysia Airlines Ahmad Jauhari Yahya într-o conferinţă de presă. Această informaţie ar putea să se dovedească de o importanţă capitală în ancheta cu privire la dispariţia avionului. Investigaţiile se concentrează asupra comandantului de bord Zaharie Ahmad Shah şi copilotului Fariq Abdul Hamid. Problema centrală este să se afle cine deţinea controlul asupra avionului în momentul în care a dispărut de pe ecranele radarelor civile, în urma unei "acţiuni deliberate", potrivit autorităţilor malaysiene.

Victorie zdrobitoare a conservatorilor pro-europeni la alegerile din Serbia

Conservatorii proeuropeni (SNS), aflaţi la putere în Serbia, au obţinut 50 la sută din voturi la alegerile anticipate de duminică, o victorie zdrobitoare, cea mai evidentă din 1990, care le permite să formeze singuri noul Guvern.
"Mi se pare că de acum este clar că lista partidului nostru va avea o majoritate indiscutabilă", a declarat şeful Partidului Sârb al Progresului, vicepremier şi ministru în exerciţiu, Aleksandar Vucici. "Este cel mai bun rezultat din 1990" obţinut de un partid într-un astfel de scrutin, a subliniat cel care va fi fără îndoială noul şef al Guvernului. "Sunt sigur că Serbia îşi va continua drumul spre UE, lupta împotriva corupţiei", a adăugat el.
Potrivit estimărilor CESID, un organism independent care urmăreşte scrutinul, SNS ar obţine între 160 şi 250 de locuri în Parlament.
SNS este urmat de actualul său aliat în coaliţia guvernamentală, Partidul Socialist (SPS), care a obţinut 15 la sută din voturi, respectiv 50 de mandate, potrivit aceleiaşi surse.

O pastilă cu nutrienţi din ciocolată ar putea preveni infarctul

O pastilă care conţine flavonoizi din cacao, "ingredientele sănătoase" din ciocolata neagră, va fi supusă testelor clinice în Statele Unite ale Americii, pentru a se stabili dacă poate preveni infarctul şi accidentele vasculare.
Cercetătorii vor înscrie în acest program 18.000 de bărbaţi şi femei din Statele Unite, pentru a testa pastilele care conţin mai mulţi nutrienţi benefici decât cantitatea normală regăsită în ciocolată. Aceştia şi-au propus să stabilească beneficiile pentru sănătate pe care le-ar putea avea ciocolata, din a cărei compoziţie au fost eliminate zahărul şi grăsimile, a afirmat JoAnn Manson, medic la Brigham and Women's Hospital din Boston. Acesta va fi primul studiu mai amplu despre flavonoizii din cacao, care, în studii anterioare, de dimensiuni mai mici, au avut efecte benefice demonstrate asupra presiunii arteriale, colesterolului, metabolizării insulinei, sănătăţii arteriale şi asupra altor factori asociaţi cu funcţionarea inimii. Flavonoizii sunt compuşi naturali care se regăsesc în alimente precum fructe şi legume, iar cei din cacao conţin o combinaţie unică de nutrienţi, prezenţi numai în boabele de cacao. Cercetări anterioare au susţinut prezenţa acestor beneficii, dar la teste au participat doar bărbaţi în vârstă, cu o stare bună de sănătate. Cu acest studiu, cercetătorii doresc să stabilească dacă suplimentele alimentare de acest tip pot reduce riscul de cancer pentru un segment mai larg al populaţiei.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.