Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Oligarhii ruşi, îngrijoraţi de impactul unor sancţiuni

Ziarul de Vrancea
14 mar 2014 389 vizualizări
Înalţi oficiali şi unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia încearcă să evalueze impactul economic al unor eventuale sancţiuni pe care le-ar impune SUA şi UE, scrie cotidianul american Wall Street Journal.

"Toată lumea este îngrijorată de sancţiuni, dar nu există nicio cale de a transmite această temere celui care ia deciziile, întrucât este înconjurat de loialişti", a declarat un oficial guvernamental rus.
De la preluarea controlului în Crimeea de către forţe ruse, bursa de la Moscova s-a prăbuşit la niveluri înregistrate ultima dată în timpul crizei economice globale. Cele mai mari 50 de companii au pierdut din capitalizare 110 miliarde de dolari. Rubla a atins noi minime record şi mulţi economişti şi-au redus la mai puţin de jumătate estimările privind creşterea PIB în acest an, iar asta înainte ca Rusiei să-i fie impuse sancţiuni. Nervozitatea oligarhilor ruşi a crescut odată cu tonul tot mai dur al avertismentelor statelor occidentale, care vor oprirea unui referendum programat la sfârşitul săptămânii în Crimeea pentru a se decide secesiunea de Ucraina şi alipirea la Rusia. Până în prezent, Putin nu bate în retragere în faţa retoricii tot mai dure a Vestului şi pare pregătit să ignore, din nou, nemulţumirile mogulilor ruşi.

Avetismentele afectează deja economia rusă

Rata de popularitate a preşedintelui rus a urcat la 71,6% în ultima lună, maximul a trei ani, potrivit rezultatelor unui sondaj. Circa două treimi din persoanele consultate au invocat criza din Ucraina ca principal factor al opiniei lor, iar o treime Olimpiada de Iarnă de la Soci. Oficiali guvernamentali ruşi afirmă că cei din anturajul lui Putin sunt convinşi că au o oportunitate istorică de a redobândi Crimeea, teritoriu cedat de URSS Ucrainei în 1954, şi consideră costurile economice ca fiind mai puţin importante. O persoană care a participat la o întâlnire recentă pe teme economice a unor oligarhi cu oficiali guvernamentali a afirmat că situaţia a devenit tensionată când s-a discutat despre eventualele sancţiuni.
"Au fost puse întrebări despre cum va afecta în continuare situaţia din Ucraina piaţa şi despre modul în care va răspunde guvernul. Oamenii vroiau să ştie exact cum ar decurge lucrurile", a spus sursa citată.
Rămâne de văzut care va fi amploarea unor sancţiuni împotriva Rusiei.
Bancheri cu experienţă afirmă, însă, că avertismentele afectează deja economia Rusiei, confruntată cu probleme încă dinaintea acestei crize.

Clienţii Deutsche Bank, sfătuiţi să evite Rusia

Putin a declarat, miercuri, la o întâlnire cu şefii băncii centrale, Ministerului de Finanţe şi Ministerului Economiei că actuala rată de creştere nu este suficientă şi că Rusia are nevoie de un avans mai puternic. Fostul ministru de Finanţe Alexei Kudrin, prezent la întâlnire, a avertizat într-un discurs suţinut joi că autorităţile subestimează posibilul impact al sancţiunilor.
Băncile străine reduc limitele de finanţare pentru clienţii din Rusia, iar această atitudine precaută se extinde şi la nivelul investitorilor locali. Sancţiuni financiare de amploare ar conduce la o accelerare masivă a ieşirilor de capital, a spus el.
Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a declarat, săptămâna aceasta, că Rusia a făcut în ultimii ani mari eforturi pentru a reduce la minim impactul economic al unor decizii politice, prin diversificarea partenerilor comerciali.
Economia Rusiei este mult mai sensibilă la evenimente cu implicaţii globale, decât la sancţiuni din partea Occidentului, a spus el.
Indiferent de ce se va întâmpla în continuare, imaginea deloc bună a Rusiei în rândul investitorilor străini va avea şi mai mult de suferit, a declarat Charles Robertson, economist şef la Renaissance Capital.
"Impactul negativ nu este datorat sancţiunilor. Impactul negativ rezultă mai degrabă din percepţia Rusiei de către capitalul global ca un loc în care investiţiile sunt foarte dificile. Această percepţie scade cu cel puţin 5% valoarea activelor ruseşti pentru o lungă perioadă", a spus el. Într-o notă de cercetare recentă, analistul John-Paul Smith de la Deutsche Bank a sfătuit clienţii celei mai mari bănci germane să evite complet Rusia.

Noul lider din Crimeea, un om de afaceri originar din Moldova

n ascensiunea rapidă a acestui politician fidel Moscovei ridică semne de întrebare

Noul lider din Crimeea, Serghii Aksionov, care se pregăteşte să aducă peninsula ucraineană sub conducerea Rusiei, este un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova, puţin cunoscut înainte de ascensiunea fulminantă la Simferopol. În vârstă de 41 de ani, el şi-a construit o avere impresionantă după prăbuşirea URSS, în 1991, însă neagă legăturile cu grupările infracţionale din acea perioadă, care i-a adus şi supranumele de "Gobelin". El a fost propulsat în mod neaşteptat în postul de premier al Guvernului din Crimeea de un grup de membri ai Parlamentului local, în momentul în care sediul Legislativului era ocupat de persoane înarmate, iar un comando prorus tocmai instalase drapelul Rusiei pe sediul instituţiei din Simferopol. Aksionov a ajuns premier în pofida unei cariere politice relativ scurte, de şase sau şapte ani, şi a înfrângerii electorale din 2010, când partidul său, "Unitatea Rusă", a obţinut doar 4 la sută din voturi şi a primit doar trei din cele 100 de mandate ale Parlamentului local. Supunerea faţă de preşedintele Vladimir Putin este clară, iar trecutul acestui bărbat cu înfăţişare de boxer, în permanenţă păzit de gărzi de corp, ridică semne de întrebare.

Poartă tot timpul vestă antiglonţ

Bun orator şi în permanenţă elegant, Aksionov pare mai mult să semene cu unul dintre "noii îmbogăţiţi" decât cu un funcţionar plictisitor, iar pentru locuitorii din Crimeea este o enigmă. "Nu ştiu absolut nimic despre el. Am auzit vorbindu-se despre el pentru prima oară când a fost numit, la 27 februarie, în funcţia de şef al Guvernului", spune Lidia, angajată la o cafenea din centrul oraşului Simferopol. O reacţie asemănătoare are şi Volodimir, un inginer din regiune, care spune că ştie "doar că Aksionov era deputat" în Parlamentul local. "Dar susţin ceea ce face, pentru că este un om hotărât. Dacă ne vom da bătuţi, atunci liderii ucraineni ne vor înghiţi cu totul", adaugă bărbatul. "Vom depăşi toate obstacolele şi vom restabili dreptatea istorică", a afirmat recent Aksionov, în faţa unei mulţimi de 10.000 de persoane agitând drapele ruseşti. "Viitorul nostru este alături de Rusia", a adăugat el, iar manifestanţii i-au răspuns cu urale.
Născut în Republica Moldova la 29 noiembrie 1972, Serghii Aksionov a fost un influent om de afaceri la Simferopol, înainte de a intra în politică, în 2009. Tuns scurt şi vorbind în public fără să folosească notiţe, Aksionov conduce, împreuna cu soţia sa, mai multe firme din domeniul imobiliar, turistic sau agroalimentar. El încearcă să ofere imaginea unui politician modern. În 2010, Aksionov a dat în judecată pentru calomnie un politician local, Mihailo Baharev, care l-a acuzat că a făcut parte din gruparea infracţională Seilem. El a pierdut procesul în apel. Membru al Federaţiei locale de lupte greco-romane, Aksionov poartă tot timpul vestă antiglonţ la evenimentele publice. Autorităţile de la Kiev îl consideră "marioneta Moscovei".

Premieră medicală mondială: Operaţie pe inimă fără deschiderea cutiei toracice

Chirurgii francezi au pus la punct o metodă inedită de înlocuire completă a unei valve cardiace fără deschiderea toracelui pacientului. Este o premieră mondială, care deschide calea unor intervenţii mai rapide şi mai puţin invazive. Medici de la Spitalul de Urgenţă din Saint-Etienne (centru-est) au realizat înlocuirea totală a unei valve aortice fără să deschidă cutia toracică a pacientului. Valva aortică (numită şi valvă cardiacă) este o parte a inimii care permite sângelui să circule bine în cord. Pentru a fi înlocuită, era necesar până acum ca pacientului să i se deschidă câţiva centimetri cutia toracică şi să i se taie sternul pentru efectuarea operaţiei la vedere.
Noua operaţie a fost efectuată prin endoscopie (explorarea vizuală a unei cavităţi prin intermediul unui tub optic dotat cu un sistem de iluminare numit endoscop), iar "pe toracele pacientului au fost efectuate mici incizii de câţiva milimetri pentru a permite pătrunderea instrumentelor chirurgicale, a noii valve şi a fibrelor optice pentru ghidarea acţiunii chirurgului", arată  Marco Vola, cardiochirurg la spitalul menţionat, care a pus la punct această tehnică.
Cinci pacienţi au beneficiat până acum de acest tip de operaţie cu perspective promiţătoare: este mai puţin invazivă, pacientul nu rămâne cu cicatrici mari, durează mai puţin, produce mai puţine dureri post-operatorii şi spitalizarea este mai scurtă.

Avionul dispărut ar fi deviat intenţionat de la traiectorie

O informaţie obţinută de agenţia Reuters susţine că datele de pe radarul militar sugerează că avionul Malaysia Airlines dispărut a "deviat deliberat câteva sute de mile de la curs" către Insulele indiene Andaman, "amplificând suspiciunile privind o neregulă". Guvernul malaysian susţine că nu poate confirma informaţia. Reuters citează surse anonime şi nu precizează ce radar militar este la originea informaţiei.
Noua dezvăluire are loc în timp ce zona de căutare a fost extinsă din nou. După ce au început în mare între Malaysia şi Vietnam, ultima localizare confirmată a avionului, eforturile s-au extins înspre vest, în Oceanul Indian. Distrugătorul USS Kidd al Flotei americane în Oceanul Pacific este mutat în Oceanul Indian pentru a contribui la căutări, a declarat comandorul William Marks.
Zborul MH370, operat de Malaysia Airlines şi efectuat de un avion Boeing 777 cu 239 de persoane la bord a dispărut de pe radar undeva între estul Malaysiei şi Vietnam. Căutările nu au condus la niciun rezultat până vineri seară, în pofida mobilizării unor mijloace "fără precedent", potrivit Kuala Lumpur.

Bilanţul protestelor din Venezuela a ajuns la 28 de morţi

Bilanţul violenţelor din Venezuela a ajuns la 28 de morţi şi 365 de răniţi, a anunţat procurorul general venezuelean Luisa Ortega Diaz la Geneva, pe marginea Consiliului ONU pentru drepturile omului.
Din cele 28 de persoane care şi-au pierdut viaţa, una îşi exercita profesia de procuror şi alte trei făceau parte din Garda Naţională, a afirmat procurorul general venezuelean. Alte 365 de persoane au fost rănite, dintre care 109 funcţionari care erau membri ai Gărzii Naţionale sau ale diferitelor corpuri de poliţie, a precizat sursa.
Venezuela este zguduită de la începutul lui februarie de o mişcare de contestare, lansată iniţial de către studenţi şi care s-a extins în toată ţara, fiind puse în cauză insecuritatea, inflaţia şi lipsurile, îndeosebi de produse alimentare. În fiecare zi au loc manifestaţii, blocări de străzi şi confruntări între manifestanţi şi forţe de ordine.

Berlusconi va candida la europarlamentare

Silvio Berlusconi va candida în scrutinul europarlamentar din luna mai, afirmă Giovanni Toti, consilierul politic al fostului premier italian, citat de publicaţia La Stampa. "Normal că va candida. Berlusconi a condus Forza Italia în toate alegerile. O va face şi de această dată. Europa trece printr-o etapă de mari schimbări şi toate delegaţiile naţionale trebuie să aibă propria contribuţie. Dacă cineva îl va împiedica îşi va asuma o mare responsabilitate în faţa a milioane de italieni", a spus Toti.
Silvio Berlusconi a fost condamnat pentru evaziune fiscală în dosarul Mediaset şi trebuie să ispăşească un an de închisoare. În plus, liderul formaţiunii Forza Italia (centru-dreapta) are interdicţie de a ocupa funcţii publice timp de doi ani.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.