Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Romanii şi germanii precep diferit criza ucraineană

Ziarul de Vrancea
13 mar 2014 682 vizualizări
Nemţii consideră că noul Guvern de la Kiev este responsabil de situaţia tensionată din Ucraina, în timp ce romanii ţin majoritar partea forţelor pro-occidentale

Aproape 60% dintre români consideră că Ucraina este o ţară europeană care ar trebui să se integreze în UE, arată un sondaj sondaj INSCOP. 12,4% dintre respondenţi cred că Ucraina nu este un stat european şi că ar trebui să rămână în afara Uniunii Europene, în vreme ce un procent semnificativ - 28,4% - nu ştiu sau nu răspund pe acest subiect. Circa 30% dintre români (29,2%) sunt de părere că o prelungire a conflictelor din Ucraina poate afecta "mult şi foarte mult" securitatea României, 18,5% spun "nici mult nici puţin", iar 37,9% "puţin şi foarte puţin".  Întrebaţi despre cum cred că influenţează protestele de la Kiev viitorul ipotetic parcurs european al Ucrainei, 31,5% dintre români consideră că ajută, pentru că demonstrează o direcţie proeuropeană a populaţiei, 22,4% consideră că nici nu va ajuta, nici nu va împiedica relaţia cu UE, în timp ce 20,9% consideră că mai degrabă dăunează pentru ca lasă impresia de instabilitate a Ucrainei, lucru nu foarte ofertant pentru europeni. 35,5% dintre români consideră că în cazul protestelor de la Kiev contestatarii regimului aveau dreptate şi doar 12,2% cred că dreptatea era de partea preşedintelui Ianukovici. 27,4% dintre respondenţi consideră că vina aparţine ambelor tabere.

Nemţii nu vor sancţiuni economice pentru Rusia

Pe de altă parte, majoritatea germanilor se opun sancţiunilor economice împotriva Rusiei şi consideră că Guvernul de la Kiev este responsabil de criza ucraineană, potrivit unui sondaj publicat ieri de cotidianul Handelsblatt. Peste două treimi dintre persoanele intervievate (69 la sută) consideră sancţiunile economice "ineficiente", 24 la sută având o părere contrară. În plus, 64 la sută dintre persoanele intervievate cred că acest conflict în jurul Ucrainei ar putea avea repercusiuni negative pentru Germania, în timp ce 32 la sută anticipează că acesta nu va schimba nimic.
Şi mai surprinzător este faptul că 57 la sută dintre persoanele intervievate consideră că noul Guvern ucrainean este responsabil de criză.
Ieri, într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor germani, cancelarul Angela Merkle a avertizat Moscova împotriva consecinţelor grave pe termen lung dacă nu se găseşte rapid o soluţie diplomatică şi politică la criza ucraineană.
Miercuri, în timpul unei deplasări oficiale în Polonia, Merkel şi omologul ei polonez, Donald Tusk, au anunţat că Uniunea Europeană intenţionează să adopte o serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru a face presiune în favoarea unui dialog cu Guvernul ucrainean.

Parlamentul ucrainean a aprobat crearea unei Gărzi Naţionale

Parlamentul Ucrainei a aprobat ieri crearea unei Gărzi Naţionale din care ar putea să facă parte până la 60.000 de persoane, în contextul în care noua putere ucraineană se teme de pătrunderea armatei ruse pe teritoriul de est al ţării. Proiectul de lege a fost aprobat de către toţi cei 262 de parlamentari prezenţi şi nu a existat niciun vot împotrivă.
Autorităţile ucrainene au anunţat că acest corp, plasat în subordinea Ministerului de Interne, va fi alcătuit cu prioritate din voluntari provenind din "grupuri de autoapărare" care s-au format în Piaţa Independenţei (Maidan), un simbol al opoziţiei faţă de fostul regim al lui Viktor Ianukovici. Corpul va fi însărcinat cu asigurarea securităţii interne, cea a frontierelor şi cu lupta împotriva terorismului

Liderii religioşi din Pakistan cer aprobarea mariajelor între copii

Totodată, ei susţin că bărbaţii nu trebuie să ceară voie primei soţii pentru a se căsători cu o altă femeie

Cel mai înalt comitet religios al Pakistanului a cerut miercuri guvernului să anuleze interdicţia asupra mariajelor copiilor, considerată neconformă islamului, provocând o viguroasă reacţie din partea asociaţiilor de apărare a drepturilor omului. Comitetul ideologiei islamice, care are rolul de a consilia Parlamentul asupra compatibilităţii legislaţiei cu legea islamică, a estimat de asemenea că un bărbat nu are nevoie să ceară permisiunea primei sale soţii pentru a se căsători cu altă femeie. După o reuniune a comitetului, unul dintre membrii săi - Tahir Ashrafi - a declarat că legea care interzice mariajul copiilor, stabilind vârsta minimă a soţilor la 16 ani pentru femei şi 18 pentru bărbaţi, nu este conformă învăţăturilor islamului.
"Sharia (legea islamică) nu fixează vârsta limită specifică. Ea spune că un individ se poate căsători când el sau ea a ajuns la pubertate, ori pubertatea nu poate fi definită printr-o vârstă", a declarat el, adăugând: "Oamenii pot să se căsătorească cu un copil dacă el sau ea a atins pubertatea".
Comitetul consideră nelegitimă legea care stipulează că un soţ trebuie să obţină autorizaţia primei sale soţii pentru a se putea căsători cu încă o femeie. "Islamul autorizează un bărbat să aibă patru soţii, fără să-i impună să ceară consimţământul primei", a subliniat el.
Responsabili ai asociaţiilor de apărare a drepturilor omului au lansat un apel Parlamentului să ignore cele două recomandări ale comitetului, denunţând violări ale drepturilor femeilor.

"Gena grăsimii", descoperită de cercetători

"Gena grăsimii", identificată recent de o echipă de cercetători din Canada şi Statele Unite ale Americii, ar putea duce la crearea unui tratament împotriva obezităţii. Gena respectivă, care codifică proteina IRX3, controlează metabolismul şi consumul de energie, iar cercetătorii au descoperit că şoarecii care au un deficit de 30% din această proteină sunt de obicei mai slabi decât ceilalţi. Cercetătorii au descoperit că şoarecii care aveau un deficit din această proteină cântăreau mai puţin în ciuda faptului că mâncau la fel şi făceau la fel de multă mişcare ca ceilalţi şoareci de laborator. Când au primit o dietă bogată în grăsimi, şoarecii cu deficit de IRX3 şi-au păstrat greutatea şi nivelul normal de grăsimi, spre deosebire de ceilalţi şoareci, care aproape şi-au dublat greutatea. De asemenea, celulele grase ale şoarecilor cu deficit de IRX3 erau mai mici, cercetătorii observând că aceştia aveau un nivel mai crescut de celule grase brune, care ard celulele grase albe ce formează ţesutul adipos. "Aceşti şoareci sunt slabi şi pierd în greutate în primul rând prin pierderea grăsimii. Ei sunt rezistenţi la obezitatea indusă de o dietă bogată în grăsimi şi au o abilitate mult mai bună de a procesa glucoza - astfel încât par să fie protejaţi împotriva formelor de diabet", a declarat profesorul Chin-Chung Hui, de la Universitatea din Toronto.

Preşedintele SUA va face o vizită la Chişinău

Preşedintele american Barack Obama va face o vizită în Republica Moldova până la încheierea mandatului său, a anunţat premierul Iurie Leancă, care s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită oficială în Statele Unite. "Am iniţiat un nou cadru de dialog strategic cu SUA. Cadrul de lansare a acestui dialog este favorabil. În cadrul discuţiilor, Barack Obama a spus că va face o vizită aici, la Chişinău, până la încheierea mandatului său", a declarat Iurie Leancă. El a adăugat că Statele Unite şi Republica Moldova vor avea un dialog instituţional pe probleme energetice, economice şi comerţ, dar şi privind atragerea investiţiilor americane.
Premierul Iurie Leancă a a explicat că acest dialog strategic cu SUA înseamnă şi un dialog strategic pe probleme de securitate. "Nu trebuie să se ignore situaţia Republicii Moldova şi problemele cu care ne confruntăm. Să nu se neglijeze conflictul transnistrean îngheţat care ne macină de mulţi ani", a precizat Iurie Leancă.
În vizita de săptămâna trecută de la Washington, premierul Republicii Moldova a primit un mesaj puternic de susţinere din partea preşedintelui Barack Obama. Statele Unite vor "susţine enorm parcursul european al Republicii Moldova, înţelegem că acest drum nu este unul uşor, susţinem integritatea teritorială si suveranitatea Republicii Moldova", a afirmat preşedintele Obama.

Cel puţin patru morţi în urma prăbuşirii clădirilor New York

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 63 au fost rănite, după ce două clădiri s-au prăbuşit miercuri dimineaţă la New York în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaze. Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a deplâns o "tragedie teribilă" şi a promis că echipele de salvare "depun toate eforturile pentru a găsi toate persoanele dispărute" în urma exploziei. O a treia persoană decedată a fost descoperită miercuri seară sub dărâmături, a anunţat un purtător de cuvânt al pompierilor din New York, iar posturile de televiziune CNN, ABC şi CBS au relatat ulterior despre un al patrulea mort.  Peste 250 de pompieri au verificat ruinele în urma prăbuşirii celor două clădiri, unde se aflau 15 apartamente în cartierul locuit în majoritate de hispanici la East Harlem, la nord de Manhattan.
Oraşul New York încă trăieşte cu teama unor explozii în urma atentatelor din 11 septembrie 2001, care au vizat Turnurile Gemene şi care au provocat aproape 3.000 de victime.

Consumul de peşte reduce riscul de boli pentru persoanele în vârstă

Consumul de peşte reduce riscul de boli pentru persoanele în vârstă şi contribuie la menţinerea unui stil de viaţă activ şi sănătos. Cercetătorii de la Institutul naţional pentru sănătate şi nutriţie din Japonia au rugat peste 1.000 de bărbaţi şi femei să completeze un chestionar pentru evaluarea stării lor de sănătate fizice şi mentale. Subiecţii au fost chestionaţi cu privire la uşurinţa cu care folosesc reţeaua de transport public, plătesc facturi, îşi vizitează prietenii, dar şi în legătură cu obiceiurile lor alimentare. Persoanele care consumau proteine de origine animală, inclusiv peşte, aveau un risc cu 39% mai redus de a suferi de afecţiuni fizice sau psihice în următorii şapte ani. Proteinele sunt esenţiale pentru formarea masei musculare, care protejează de căderi şi fracturi, iar organismul le procesează şi asimilează mai greu pe măsură ce îmbătrâneşte. Prin urmare, persoanele în vârstă au nevoie de o rezervă mai mare de proteine pentru a-şi păstra starea de sănătate. Proteinele din peşte sunt cele mai sănătoase, datorită celorlalte substanţe nutritive pe care le conţine, cum ar fi acizii graşi Omega 3, care, printre altele, calmează durerile provocate de artrită şi previn apariţia demenţei senile. "Un consum mai mare de proteine ar putea contribui la menţinerea capacităţii funcţionale a persoanelor în vârstă", se arată în studiul cercetătorilor japonezi, publicat în Journal of the American Geriatrics Society.

Români, printre candidaţii la alegerile municipale din sud-estul Franţei

Peste 130 de candidaţi străini, între care şi români, s-au înscris la alegerile municipale din departamentele Drôme şi Ardèche din sud-estul Franţei.
La alegerile municipale din Franţa, în zona Drôme-Ardèche s-au înscris 137 de candidaţi care sunt născuţi în afara graniţelor Franţei, un număr mai mare decât în 2008. Dintre aceştia, 83 candidează în departamentul Drôme, iar 54 în Ardèche. Printre candidaţi se numără şi românca Ana Lumânaru, kinetoterapeut în vârstă de 33 de ani, înscrisă pe o listă la Annonay. Cei mai mulţi (40 la sută) sunt însă belgieni, urmaţi de olandezi (25 la sută), dar sunt şi germani, irlandezi, români sau luxemburghezi, potrivit site-ului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.