Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Parlamentul regional a proclamat independenţa Crimeei

Ziarul de Vrancea
11 mar 2014 559 vizualizări
Intre timp, Duma de Stat încearcă să schimbe legislaţia astfel încat Rusia să poată alipi noi teritorii fără să existe un acord între state

Deputaţii din Parlamentul prorus al Crimeei au adoptat ieri o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, o etapă prealabilă referendumului, care să permită alipirea acestei regiuni la Rusia. "O declaraţie de independenţă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol" a fost adoptată de 78 din totalul de 81 de deputaţi prezenţi, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autorităţile de la Kiev.
Pe de altă parte, deputaţii ruşi vor examina la 21 martie un proiect de lege care permite includerea de noi teritorii în componenţa Federaţiei Ruse, în baza unei solicitări în acest sens. Textul va fi dezbătut în Duma de Stat la cinci zile după referendmul care va fi organizat în Crimeea, au declarat reprezentanţi ai Camerei inferioare a Parlamentului rus.
Locuitorii, majoritatea rusofoni, din acest teritoriu ucrainean aflat practic sub controlul forţelor ruse după înlocuirea puterii de la Kiev cu opoziţia prooccidentală, urmează să se pronunţe duminică în legătură cu intrarea în componenţa Rusiei, un drept apărat de preşedintele Vladimir Putin, care nu ia în seamă protestele şi ameninţările Occidentului.
Până în prezent, legea rusă permitea intrarea unui teritoriu străin în componenţa Federaţiei Ruse, în urma semnării unui acord între statul rus şi un stat străin, care putea reprezenta fie teritoriul, fie un stat independent, fie statul căruia îi aparţine teritoriul. Legea excludea, în consecinţă, alipirea Crimeei la Rusia, în condiţiile în care noua putere de la Kiev îşi apără suveranitatea asupra peninsulei, iar, în schimb, Moscova nu recunoaşte legitimitatea noilor autorităţi ucrainene.
Amendamentul propus spre dezbatere în Dumă are însă în vedere modificarea legii, astfel încât să nu mai fie nevoie de acordul între state în vederea acceptării unui teritoriu în componenţa Federaţiei Ruse. Potrivit proiectului de lege, acest mecanism va fi utilizat în cazul în care în statul străin de care aparţine acest teritoriu nu există un guvern suveran eficient, care să susţină şi să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Putin şi-a depăşit recordul de popularitate

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a depăşit recordul de popularitate de la realegerea la Kremlin, în mai 2012, în urma intervenţiei în Ucraina, arată rezultatele sondajelor realizate de principalele institute din Rusia. Astfel, mai mult de doi ruşi din trei (69 la sută dintre persoanele intervievate, ceea înseamnă cu 9 la sută mai mult ca în februarie 2013) spun că aprobă politica lui Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lunii februarie de Centrul Levada. În schimb, doar 30 la sută dintre ruşi, faţă de 35 la sută în urmă cu un an, dezaprobă activitatea preşedintelui Putin.
Institutul VTSIOM, apropiat puterii, anunţă că popularitatea lui Vladimir Putin a ajuns la 68 la sută şi precizează că pentru 53 la sută dintre persoanele intervievate criza din Ucraina reprezintă "principala temă" de actualitate. "Cota popularităţii lui Putin, care se apropie de aceea din mai 2012, data realegerii pentru cel de-al treilea mandat prezidenţial, poate creşte încă, ţinând cont de faptul că ofensiva Rusiei în Ucraina continuă", a apreciat sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada. "Putin exploatează cu succes paternalismul, ruşii au încredere în interpretarea pe care o dă evenimentelor din Rusia şi din afara ţării", a explicat el.
Imaginea haosului din Ucraina, prezentată de presa rusă apropiată puterii, "pune în evidenţă stabilitatea putiniană", apreciază, la rândul său, politologul Evgheni Mintşcenko.
Cota de popularitate a lui Vladimir Putin nu a coborât niciodată sub pragul de 60 la sută, de la preluarea puterii, în 2000.

Atacul terorist, puţin probabil în cazul dispariţiei avionului din Malaysia

Aeronova a fost detectată de radarele militare zburand într-o altă direcţie decat cea stabilită, au dezvăluit ieri oficiali ai armatei malaysiene

Secretarul general al Interpol, Ronald K. Noble, a declarat ieri că "pista teroristă se îndepărtează", în ancheta privind dispariţia avionului companiei Malaysia Airlines. "Cu cât avem mai multe informaţii, cu atât suntem mai înclinaţi să conchidem că nu este vorba despre un incident terorist", a declarat Noble. "Este vorba despre trafic de fiinţe umane", a adăugat el, referindu-se la prezenţa la bordul avionului a cel puţin două persoane care s-au îmbarcat cu paşapoarte europene false. "Graţie presei am aflat cine era pe lista de îmbarcare şi am ştiut imediat că sunt paşapoarte furate", a precizat el. Potrivit lui Noble, cei doi călători care circulau cu paşapoarte furate, austriac şi italian, sunt doi iranieni care au călătorit de la Doha la Kuala Kumpur cu paşapoartele lor iraniene. Ei au folosit paşapoartele europene furate în momentul îmbarcării în Malaysia. Interpol a oferit două nume "care figurau pe paşapoartele iraniene", fără certitudinea că acestea corespund cu cei doi pasageri. Este vorba despre Puri Nur Mohammad, în vârstă de 19 ani, şi de Delavar Seyed Mohammad Reza, în vârstă de 30 de ani. Fotografiile lor au fost prezentate pentru scurt timp pe ecran, dar Interpol a refuzat să spună cum sau unde au fost capturate. "Acum, că se cunoaşte identitatea persoanelor, se ştie că ele părăseau Kuala Lumpur pentru a obţine statut de refugiat şi am putea să ne focalizăm asupra bandei criminale care le-a permis să călătorească", a subliniat el.

De ce zbura spre vest?

Pe de altă parte, armata malaysiană a localizat pe radar, cu puţin timp înainte de dispariţie, avionul de pasageri căutat de patru zile, aeronava fiind observată electronic la sute de kilometri distanţă de la traiectoria declarată. Iniţial, autorităţile anunţaseră că Zborul MH370 dispăruse la circa o oră după ce decolase din Kuala Lumpur spre Beijing. Însă, conform unor surse militare, după pierderea contactelor de către radarele civile, armata malaysiană detectase avionul de pasageri la sute de kilometri de traiectoria declarată. "Avionul a schimbat direcţia spre zona Kota Bharu şi a zburat la altitudine joasă. Ajunsese în zona Strâmtorii Malacca", a declarat un ofiţer militar. Practic, avionul a fost localizat la vest de Kuala Lumpur, deşi trebuia să zboare spre nord.
Informaţia prezentată ieri ajută la excluderea ipotezei unei defecţiuni esenţiale la altitudinea de croazieră, dat fiind că aeronava a fost localizată ultima dată la joasă altitudine. Este posibil ca radarele civile să nu mai fi localizat avionul pentru că sistemul propriu de localizare probabil a fost deconectat. În acest fel s-ar explica dispariţia avionului de pe radarele civile şi observarea acestuia pe un radar militar.
Avionul de tip Boeing 777, aparţinând companiei Malaysia Airlines, decolase de la Kuala Lumpur (Malaysia) şi avea ca destinaţie Beijing (China). Aeronava, care transporta 239 de oameni, a dispărut sâmbătă.

Investitorii preferă ideile de afaceri prezentate de bărbaţii frumoşi

Investitorii sunt mai dispuşi să îşi rişte banii într-o afacere a cărei idee le-a fost sugerată de un bărbat decât de o femeie şi sunt mai tentaţi să investească sume mai mari atunci când acea idee le-a fost prezentată de un bărbat care arată bine, potrivit unui studiu american.
Studiul, realizat de cercetători de la MIT, Universitatea Harvard şi Wharton School, a demonstrat faptul că o idee bună şi un prezentator experimentat nu sunt întotdeauna suficiente pentru a obţine sprijinul financiar de care este nevoie pentru deschiderea unei afaceri. "Studiul nostru a analizat şi alte criterii critice pe care investitorii le folosesc atunci când iau decizii: genul şi gradul de atractivitate fizică al antreprenorului", au declarat autorii studiului. Studiul a analizat mai multe idei de afaceri, atât în mai multe competiţii reale de idei de business din Statele Unite, cât şi în cadrul unui experiment controlat, în care concursul de idei era acelaşi ca şi în competiţia reală, însă prezentatorii erau diferiţi.
Savanţii americani au descoperit astfel că investitorii "preferă ideile de afaceri prezentate de antreprenori bărbaţi, în comparaţie cu cele prezentate de femei, chiar şi atunci când conţinutul ideii de afaceri era acelaşi". Totodată, cercetarea lor a arătat că "bărbaţii atrăgători erau deosebit de convingători, în timp ce frumuseţea fizică nu le-a ajutat pe femeile antreprenor".
Autorii spun că studiul lor este semnificativ datorită rolului important pe care antreprenoriatul îl are în economia americană şi pentru prosperitatea naţiunii, iar supravieţuirea unei companii start-up depinde considerabil de găsirea unor investitori.

O pulbere extrasă din spanac atenuează senzaţia de foame

Un extract din spanac, natural, are efecte promiţătoare împotriva acceselor de foame, contribuind la prevenirea îngrăşării, a precizat, luni, Universitatea Lund din Suedia. O specialistă în nutriţie din Suedia, Charlotte Erlanson-Albertsson, căuta o modalitate de a încetini digestia, pentru a atenua senzaţia de foame dintre mese. "Dat fiind că (Charlotte Erlanson-Albertsson, n.r.) nu cerceta decât molecule sintetice, aceasta l-a întrebat pe soţul său, un cercetător specializat în fotosinteză, dacă există o moleculă naturală care poate induce saţietatea", se arată în comunicatul universităţii suedeze. Acesta i-a recomandat să studieze tilacoidele, regăsite în membranele frunzelor verzi, "despre care se crede că încetinesc digerarea lipidelor" din stomac, motiv pentru care intestinul secretă mai departe hormonii saţietăţii. Cercetătoarea a ales spanacul ca sursă de tilacoide. "Consumul de spanac nu este, totuşi, suficient. Frunzele trebuie zdrobite, filtrate şi pasate, pentru eliberarea tilacoidelor din celulele plantei, deoarece corpul uman nu le poate separa direct din spanacul proaspăt", se explică în comunicat.

Elefanţii recunosc vocile oamenilor

Elefanţii au capacitatea de a recunoaşte limbajul oamenilor şi de a face diferenţa între etnii, ca şi între bărbaţi şi femei, potrivit unui studiu al Universităţii din Sussex, dat publicităţii ieri. Studiul, desfăşurat în Parcul Naţional Amboseli (Kenya), a vizat reacţia unor familii întregi de elefanţi faţă de vocile înregistrate ale unor persoane provenite din două dintre grupurile etnice majoritare în zonă, Masai şi Kamba.
Rezultatele arată că animalele au manifestat teamă şi un comportament agresiv când au auzit vocile unor adulţi Masai, în timp ce atitudinea lor faţă de vocile de femei şi copii a fost mai puţin agresivă. "Diferitele grupuri de fiinţe umane pot reprezenta diverse niveluri de pericol pentru animalele care trăiesc în jurul lor", a subliniat Karen McComb, profesor la Universitatea din Sussex şi cercetător principal în cadrul acestui studiu.
Elefanţii încearcă să se adapteze ameninţării omului, a adăugat Karen McComb. În opinia sa, "oamenii sunt cei mai periculoşi şi versatili prădători cu care se confruntă în prezent elefanţii".
Studii anterioare au arătat că elefanţii africani manifestă mai multă teamă faţă de mirosul hainelor purtate de bărbaţii Masai, precum şi un comportament agresiv când se prezintă în faţa lor o fiinţă umană îmbrăcată în roşu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.