Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Dispariţia avionului Boeing 777 rămâne învăluită în mister

Ziarul de Vrancea
8 mar 2014 423 vizualizări
Căutările pentru localizarea avionului Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, dispărut în noaptea de vineri spre sâmbătă, au rămas fără rezultat până ieri la prânz, în pofida anunţului privind descoperirea unor posibile rămăşiţe ale avionului în largul Vietnamului.

La mai bine de 48 de ore de la dispariţia avionului, soarta zborului MH370, care făcea legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, având la bord 227 de pasageri de 14 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, rămâne învăluită în mister. "Din nefericire, nu am găsit nimic care să aparţină avionului şi cu atât mai puţin aparatul", a declarat directorul aviaţiei civile din Malaysia, Azharuddin Abdul Rahman, care a apreciat că dispariţia este "uimitoare".
Autorităţile malaysiene, care au deschis o anchetă pentru terorism după ce s-a descoperit că cel puţin doi dintre pasagerii aflaţi la bordul avionului s-au îmbarcat cu paşapoarte false, continuau ieri să verifice zonele din apropierea coastei.

"Italianul" şi "austriacul" aveau trăsături asiatice

Dispariţia aavionului a provocat surprindere în rândul autorităţilor. Armata malaysiană citează analizele radar şi sugerează că avionul s-ar fi întors la Kuala Lumpur, dar aceasta ar fi trebuit să declanşeze alerte, iar pilotul nu au trimis niciun fel de semnal. Prezenţa la bordul avionului a patru persoane suspecte, dintre care cel puţin două s-au îmbarcat folosind paşapoarte europene false, ridică, de asemenea, numeroase semne de întrebare. Un cetăţean austriac, cu numele Christian Kozel, şi unul italian, cu numele Luigi Maraldi, au apărut pe lista pasagerilor, însă ulterior s-a dezvăluit că cei doi nu se aflau la bordul avionului.
Mai mult, Interpol a confirmat că paşapoartele celor doi au fost furate în Thailanda, în 2012 şi 2013. Poliţia din Thailanda a deschis o anchetă privind un posibil trafic de paşapoarte la Phuket, staţiune din sudul ţării, unde a fost furat paşaportul italianului Luigi Maraldi. Potrivit ministrului malaysian de Interne, Zahid Hamidi, cei doi pasageri aveau "trăsături asiatice". De asemenea, autorităţile locale au confirmat că alţi cinci pasageri, care au cumpărat bilete, şi-au înregistrat bagajele, dar nu s-au prezentat la îmbarcare. Compania Malaysia Airlines asigură însă că bagajele au fost izolate imediat ce a fost descoperită absenţa pasagerilor, înainte de decolarea avionului.
Americanii, care aveau la bord trei cetăţeni, au trimis agenţi FBI, subliind însă că, în acest moment, nu există dovezi privind o acţiune de terorism.

Varşovia bate obrazul Berlinului:Dependenţa Germaniei de gazul rusesc ameninţă suveranitatea Europei

Dependenţa Germaniei de gazul rusesc constituie o ameninţare pentru suveranitatea Europei, a declarat ieri premierul polonez Donald Tusk.  "Dependenţa Germaniei de gazul rusesc poate limita cu adevărat suveranitatea Europei. Sunt convins de acest lucru", a declarat Tusk în faţa presei, cu două zile înaintea unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Varşovia. "Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului şi securităţii Uniunii Europene", a declarat premierul polonez aflat în vizită la o bază militară în nordul Poloniei. El s-a pronunţat pentru "o anumită revizuire a politicii energetice" a UE. "Voi discuta foarte deschis despre acest lucru cu Merkel, subliniind că actualele concepţii despre politica privind clima şi gazele riscă să constituie o ameninţare pentru securitatea şi suveranitatea Europei întregi", a insistat el.
Gigantul public rus Gazprom a ameninţat vineri Ucraina cu întreruperea exporturilor de gaze din cauza unei sume de 1,89 de miliarde de dolari neplătite, aşa cum a fost cazul în 2009, când tăierile au perturbat aprovizionarea ţărilor europene.
Expunerea diferitelor ţări la gazul rusesc rămâne foarte contrastantă.
Gazul rusesc reprezintă, în ţările din Vestul Europei (Belgia, Olanda, Spania, Franţa, Marea Britanie, Italia), între zero şi un sfert din consumul lor total, potrivit unei note a Morgan Stanley. Alte ţări sunt mai dependente (Germania, Austria, Polonia), unele chiar foarte sau integral dependente (Finlanda, ţările baltice).

Sora lui Kim Jong-un devine tot mai influentă

Sora mai mică a lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, ocupă un rol foarte important în noua organigramă a regimului, afectat anul trecut de o epurare, potrivit televiziunii nord-coreene. Kim Yo-jong, care ar avea vârsta de 26 de ani, a apărut duminică alături de fratele ei, cu ocazia alegerilor parlamentare în care se prezintă un candidat unic în fiecare circumscripţie, desemnat de către Partidul Muncitorilor. Aceasta nu este prima apariţie publică a tinerei. În 2011 ea a apărut, plângând, la funeraliile tatălui său, Kim Jong-il, iar ulterior, în mod episodic, în delegaţii care-l însoţeau pe Kim Jong-un în turneele efectuate pe teren.
Însă duminică, pentru prima dată, în mijlocul mai multor demnitari politici şi militari, tânăra a fost desemnată nominal şi prezentată ca "reprezentant de rang înalt". Televiziunea de stat nu a precizat ce funcţie deţine, însă ea ar fi însărcinată cu evenimentele la Cabinetul lui Kim Jong-un.
Potrivit lui Ahn Chan-il, director la World Institute for North Korea Studies de la Seul, tânăra Kim Yo-jong ar urma să-şi ajute fratele să-şi consolideze controlul asupra puterii şi ţării, perpetuând astfel dinastia Kim, unică în istoria regimurilor de inspiraţie stalinistă. Acest rol era deţinut anterior de mătuşa lor dinspre tată, Kim Kyong-hui, soţia mentorului tânărului Kim Jong-un, Jang Song-thaek, executat în decembrie sub acuzaţia de corupţie şi trădare.

Noi gaze care distrug ozonul, descoperite în atmosferă

Patru noi gaze fluorurate care distrug stratul de ozon, dintre care trei aparţin familiei CFC (clorofluorocarburi), interzise din 2010, au fost identificate în atmosfera terestră, unde s-au acumulat începând din anii '60, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate duminică.
Potrivit AFP, aceste substanţe creează celebra gaură din stratul de ozon de deasupra polilor, acele zone ale atmosferei cuprinse între altitudini de 20 şi 50 kilometri şi care absorb cea mai mare parte din razele solare ultraviolete. "Studiul nostru a pus în evidenţă patru gaze care nu se găseau deloc în atmosferă până în anii 1960, fapt care sugerează că au fost emise de activitatea umană", au spus oamenii de ştiinţă, în acest studiu publicat în revista Nature Geoscience. "Identificarea acestor patru gaze noi este foarte îngrijorătoare, întrucât ele vor contribui la distrugerea stratului de ozon", estimează cercetătorii.
Originea gazelor nu a fost identificată, însă anumite ipoteze au fost evocate: produse chimice folosite la fabricarea de insecticide şi solvenţi pentru curăţarea componentelor electronice.
Stratul de ozon a încetat să se subţieze la sfârşitul anilor '90 şi anumite semnale indică faptul că a început să se refacă, a precizat unul dintre autorii acestui studiu, Johannes Laube.

Alimentele scăpate pe jos pot fi mâncate fără probleme

"Regula celor 5 secunde" există cu adevărat şi poate fi aplicată, întrucât alimentele scăpate pe jos pot fi mâncate fără riscuri deosebite pentru sănătate, mai ales dacă este vorba de felii de pâine prăjită, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie.
Mai mulţi experţi în microbiologie au dorit să testeze "regula celor 5 secunde" şi să vadă dacă această teorie se aplică tuturor alimentelor scăpate pe jos. În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că este mai puţin probabil ca bacteriile să se lipească de alimentele scăpate pe suprafeţe mochetate şi că alimentele umede, precum pastele şi dulciurile, sunt acelea în cazul cărora se aplică cel mai bine "regula celor 5 secunde".
Alimentele testate au inclus bucăţi de pâine prăjită, paste, biscuiţi şi dulciuri lipicioase, care au fost lăsate pe podea între trei şi 30 de secunde.
Studiul a confirmat faptul că timpul este un factor semnificativ pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente, însă tipul pardoselei este factorul decisiv. Suprafeţele carpetate sunt acelea care permit cel mai puţin transferul de bacterii, în orice perioadă de timp.
Pâinea prăjită cu unt sau dulceaţă creşte riscul de a atrage microbi. Alimentele umede, precum pastele şi dulciurile, pot fi ridicate de pe jos într-un interval de 5 secunde fără să contracteze bacterii - însă, dincolo de această perioadă, riscul de infectare creşte considerabil.
Suprafeţele laminate şi cele acoperite cu gresie sunt cele mai "rele" tipuri de pardosele, întrucât transferă cele mai multe bacterii pe alimente.

Cutremur puternic în largul coastelor Californiei

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,9 s-a produs în largul coastelor nordice ale Californiei, a anunţat Institutul american de geofizică USGS, fără să fie semnalate pagube. Seismul s-a produs la ora 5.18 GMT (7.18, ora României), iar epicentrul s-a situat la 77 de kilometri vest-nord-vest de oraşul Ferndale şi la o adâncime de şapte kilometri, a precizat USGS. Nicio victimă sau pagube nu au fost semnalate, dar cutremurul a fost resimţit la San Francisco, la aproximativ 400 kilometri sud de Ferndale. Autorităţile din comitatul Humboldt au declarat că nu le-au fost semnalate victime în această regiune, cel mai puţin populată în California.

Vine foametea?

Producţia de alimente la nivel mondial trebuie să crească cu 60% până la mijlocul acestui secol, în caz contrar existând un risc grav de penurie alimentară care ar putea conduce la tulburări sociale şi războaie civile, a avertizat ieri Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în cadrul unei conferinţe regionale privind siguranţa alimentară.
Cererea de alimente va creşte rapid în următoarele câteva decenii în condiţiile în care populaţia lumii va depăşi 9 miliarde de oameni, iar persoanele bogate îşi îmbunătăţesc dieta, consumând mai multe calorii, a estimat Hiroyuki Konuma, director general adjunct al FAO pentru zona Asia-Pacific. Deşi nevoia pentru o cantitate mai mare de alimente este în creştere, sumele alocate pentru cercetare în domeniul agriculturii sunt din ce în ce mai mici, ceea ce determină un număr mare de oameni de ştiinţă să îşi exprime îndoiala că producţia de alimente poate face faţă cererii tot mai mari. "Dacă nu reuşim să ne îndeplinim obiectivele şi va apărea o penurie de alimente, atunci va exista un risc ridicat de tulburări sociale şi politice, războaie civile şi terorism, iar securitatea mondială în ansamblu ar putea fi afectată", a mai spus Konuma. Ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu cea mai mare provocare pentru că aici este nevoie de o creştere a culturilor cu 77%, a adăugat el.
În pofida progreselor înregistrate în combaterea foametei la nivel mondial, există în continuare 842 de milioane de persoane subnutrite, conform FAO, din care aproape două treimi trăiesc în Asia-Pacific. Dintre aceştia, unu din patru copii sub cinci ani este afectat din cauza malnutriţiei.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.