Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea mai mare catastrofă aeriană din ultimul deceniu

Ziarul de Vrancea
9 mar 2014 791 vizualizări
Un avion Boeing 777 cu 239 de persoane la bord a dispărut sambătă, la scurt timp după ce a decolat din Kuala Lumpur n posibile rămăşiţe ale aeronavei au fost descoperite în largul Vietnamului, dar informaţia nu a fost confirmată oficial n autorităţile iau în calcul ipoteza unui atac terorist

Malaysia examinează ipoteza teroristă după dispariţia inexplicabilă a unui avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, la scurt timp după decolarea sa din Kuala Lumpur.
Îngrijorările legate de un posibil atac terorist au crescut după anunţul unei anchete privind prezenţa a patru persoane suspecte la bordul zborului MH370 care se deplasa între Kuala Lumpur şi Beijing. Printre ei, cel puţin doi pasageri au folosit paşapoarte europene furate. Americanii, care aveau trei cetăţeni la bord, au trimis agenţi FBI, subliniind că în acest stadiu nu există nicio dovadă de terorism. "Au fost mobilizate serviciile noastre de informaţii şi, bineînţeles, au fost informate agenţiile de contraterorism ale tuturor ţărilor vizate", a declarat ministrul malaysian al Transporturilor, Hishammuddin Hussein.

Malaysia Airlines "se teme de ce este mai rău".

Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 14 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, a dispărut sambătă de pe ecranele radarelor la o oră după ce a decolat, undeva între estul Malaysiei şi sudul Vietnamului, fără să fi transmis vreo alertă. "Există o posibilitate reală ca avionul să se fi întors din drum", a declarat ieri şeful forţelor aeriene malaysiene, generalul Rodzali Daud. Dar directorul Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya, a subliniat că sistemele de alertă ale avionului Boeing s-ar fi declanşat. "Când avionul se întoarce în zbor, pilotul nu poate continua aşa cum era prevăzut", a adăugat el, subliniind că autorităţile sunt "perplexe". În timp ce cercetările se concentrau ieri în estul Malaysiei, Kuala Lumpur a extins zona de căutare pe coasta de vest şi a cerut ajutorul Indoneziei. În total, circa 40 de nave şi 22 de aeronave diverse (în special din China, Statele Unite, Vietnam, Malaysia, Filipine, Singapore) participau la operaţiuni.
Malaysia Airlines a subliniat ieri că "se teme de ce este mai rău". De altfel, posibile rămăşiţe ale avionului au fost văzute în largul Vietnamului, a declarat aseară un oficial vietnamez. "Un avion vietnamez a anunţat că a descoperit două bucăţi, care par să aparţină unui avion" în largul insulei Tho Chu, a declarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului. Dacă avionul s-a scufundat în mare, aceasta ar fi catastrofa aeriană cu cele mai multe victime din 2001, când s-a prăbuşit avionul Airbus A-300 al American Airlines, care a provocat moartea a 265 de persoane în Statele Unite.

Cel mai grav accident din istorie pentru un Boeing 777

Un austriac pe numele Christian Kozel şi un italian pe nume Luigi Maraldi apăreau pe lista pasagerilor, dar niciunul dintre ei nu se afla la bord, potrivit oficialilor, amândurora fiindu-le furate paşapoartele în Thailanda în ultimii doi ani. În timp ce ministrul Transporturilor a vorbit despre patru suspecţi, directorul aviaţiei civile malaysiene, Azharuddin Abdul Rahman, a precizat că doar doi pasageri ar fi folosit paşapoarte furate. "Avem înregistrări cu doi suspecţi pe camerele de supraveghere". "Suntem la curent cu informaţii de zbor în cazul a doi pasageri. Nu am găsit nicio legătură cu terorismul, deşi este prea devreme şi în niciun caz definitiv", a declarat la rândul său un oficial american la Washington. "Faptul că paşapoartele au fost furate nu înseamnă că cei care călătoreau cu ele erau terorişti", a adăugat un oficial de rang înalt al Departamentului pentru Securitate Internă, menţionând că ar putea fi vorba despre "hoţi".
Avionul, un Boeing 777-200 aflat în serviciu de peste 11 ani, cu un pilot angajat de Malaysian Airlines din 1981, transporta 227 de pasageri, dintre care doi copii, şi 12 membri ai echipajului malaysieni, potrivit companiei.
Printre ei se aflau 153 de chinezi, patru francezi (dintre care trei elevi ai liceului francez din Beijing), 38 de malaysieni, şapte indonezieni, şase australieni şi trei americani. Douăzeci de angajaţi ai unei companii texane (12 malaysieni şi opt chinezi) se aflau, de asemenea, la bord.
În cazul în care catastrofa va fi confirmată, acesta ar putea fi accidentul cel mai grav în care este implicat un Boeing 777, care a cunoscut un singur accident mortal în 19 ani de istorie, cu trei morţi pe aeroportul din San Francisco, în iulie 2013.
Malaysia Airlines (MAS) a înregistrat, de asemenea, puţine accidente şi este considerată în general o companie fiabilă

Sarah Palin adoptă retorica nucleară împotriva lui Putin

"Singurul lucru care îl poate opri pe un tip rău cu o armă nucleară este un tip bun cu o armă nucleară", a declarat politicianul republican

Fosta candidată la vicepreşedinţia Statelor Unite Sarah Palin l-a sfătuit, ieri, pe preşedintele Barack Obama să adopte o strategie mai fermă faţă de omologul său rus Vladimir Putin în criza ucraineană. "Singurul lucru care îl poate opri pe un tip rău cu o armă nucleară este un tip bun cu o armă nucleară", a declarat ea la încheierea unei conferinţe a mişcării conservatoare americane (CPAC), în apropiere de Washington. Fraza este o reproducere a faimosului slogan al grupului de lobby în favoarea armelor de foc din Statele Unite, National Rifle Association (NRA): "singurul lucru care îl poate opri pe un tip rău cu o armă este un tip bun cu o armă".
Declaraţia, rostită în mijlocul unui dicurs plin de jocuri de cuvinte şi glume, a declanşat ovaţii în picioare din partea miilor de participanţi. Sarah Palin a luat în derâdere administraţia lui Barack Obama pentru că l-a ameninţat pe preşedintele rus cu un "telefon şi un stilou".
Fost guvernator al statului Alaska, fără funcţie politică din 2009, ea a fost aleasă, spre surpriza generală, de John McCain drept candidatul republican la vicepreşedinţie în 2008. Ea s-a lansat de atunci într-o carieră de televiziune şi a rostit discursuri în întreaga ţară. Sarah Palin este în prezent comentatoare politică la postul de ştiri conservator Fox News.

Ciocniri între susţinătorii Moscovei şi cei ai Kievului

Mai mult confruntări violente au izbucnit, ieri, la Sevastopol între susţinătorii Moscovei şi cei ai Kievului în acest oraş din Crimeea, la încheierea unei reuniuni a ucrainofonilor. Circa o sută de persoane înarmate cu bastoane au atacat forţele care protejau o reuniune organizată la sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea lui Taras Şevcenko, un poet ucrainean. Atacatorii au distrus o maşină şi le-au blocat pe cele aparţinând serviciului care asigura ordinea la manifestaţie, despre care au afirmat că aparţin Pravîi Sector, mişcare naţionalistă paramilitară care s-a ilustrat în prima linie a contestaţiei de la Kiev. Cel puţin cinci membri ai serviciului de ordine au fost reţinuţi de poliţie.

Situaţia din Ucraina ar putea avea impact asupra României

Situaţia din Ucraina e foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României, a declarat, ieri, la Pro TV, fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein. "Ca româno-american şi ca fost ambasador în România sunt, evident, profund îngrijorat de aceste chestiuni şi împărtăşesc multe dintre temerile exprimate de preşedintele dumneavostră, de prim-ministrul dumneavostră şi de ministrul Afacerilor Externe. Este o situaţie foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României ", a spus Gitenstein.
Întrebat dacă i se pare că siuaţia din Ucraina seamănă cu cea din Republica Moldova şi Transnistria, Gitensteins a răspuns : "Sunt de acord cu preşedintele Băsescu şi cred că e posibil, deşi sper să nu fie aşa, să ajungem să avem două conflicte în regiune, în Transnistria şi în Crimeea, ceea ce cred că ar fi tragic". El a precizat că este esenţial efortul intens făcut de preşedintele Obama şi de secretarul de stat Kerry pentru a împiedica o asemenea situaţie. "Nu mai vrem un alt conflict aici. Da. Cred că paralela e posibilă", a adăugat Gitenstein.
El a opinat că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina nu s-ar putea întâmpla niciodată în România datorită schimbărilor în statul de drept. "Poporul are putere aici. Cu cât poporul are mai multă putere, cu atât e mai puţin probabil ca mogulii să conducă ţara. Şi asta se întâmplă din ce în ce mai mult în România, pentru că daţi putere oamenilor obişnuiţi, graţie pieţei de capital, a respectării legii", a spus fostul diplomat.

Cafeaua poate fi cauza atacurilor de panică

Cafeaua consumată zilnic reprezintă, pentru mulţi oameni, doza necesară de energie, fiind considerată un mod simplu şi ieftin de a face faţă oboselii, însă noi cercetări arată că efectele acestei substanţe asupra organismului sunt subestimate. Potrivit cercetătorilor, cofeina este o substanţă psihoactivă extrem de puternică. Consumată moderat, cofeina îi face pe oameni să se simtă bine. În exces, însă, efectul este neplăcut, iar în cantităţi foarte mari ar putea fi chiar fatală.
Consumul în exces de cofeină poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpiraţie şi anxietate acută. Cel din urmă efect secundar este, în mod deosebit, îngrijorător, pentru că duce la creşterea incidenţei stărilor de depresie şi îngrijorare. Un adult din 20 suferă de anxietate, un sentiment de nelinişte sau teamă care poate fi uşor sau sever. De asemenea, cofeina a fost asociată cu atacurile de panică, ce sunt trecătoare, dar care pot afecta foarte mult organismul şi pot fi extrem de comune.

Tratamentele împotriva ridurilor pot provoca orbire

Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor cu colagen sau cu substanţe cosmetice speciale - proceduri de întinerire a pielii folosite foarte frecvent, cu efecte secundare în general limitate - pot provoca orbire dacă sunt efectuate foarte aproape de zona ochilor. Astfel, în SUA, au fost raportate cazuri de orbire permanentă în urma folosirii acestui tip de tratament antirid, care permite netezirea pielii şi remodelarea anumitor zone ale chipului. Din ce în ce mai răspândite, aceste intervenţii sunt destinate eliminării oboselii chipului şi rareori provoacă alte complicaţii decât inflamarea pielii şi echimoze. Însă nu sunt total lipsite de risc pentru ochi, spune medicul Michelle Carle, specialist oftalmolog din Los Angeles.
Carle s-a confruntat recent cu trei cazuri de pierdere a vederii, la unul sau ambii ochi, în rândul unor pacienţi care au apelat la proceduri estetice faciale. Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor - cu colagen, printre altele - sunt de obicei rezervate zonei de mijloc a feţei, de exemplu, în jurul gurii. Însă ele nu trebuie să fie utilizate în jurul ochilor, potrivit acestui specialist oftalmolog, pentru că "produsul poate, accidental, atinge vasele sangvine ale feţei, să-şi facă drum până la artera oculară şi să blocheze irigarea cu sânge a acestui organ".


Pentagonul a studiat limbajul corporal al lui Putin

Un grup de lucru aflat sub egida Pentagonului s-a specializat în studierea limbajului corporal al conducătorilor străini, între care şi preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a înţelege mai bine comportamentul lor.  Aceste studii, realizate pentru Departamentul de Stat până la începutul anilor 2000, sunt efectuate în prezent pentru un grup de reflexie al Pentagonului numit "Office of Net Assessment". Unul dintre subiectele studiate a fost Vladimir Putin. Portretul său psihologic a fost actualizat ultima oară în 2012, a recunoscut un responsabil al Pentagonului sub acoperirea anonimatului. Grupul a studiat 15 conducători străini, între care premierul rus Dmitri Medvedev, fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, liderul nord-coreean Kim Jong-Un, fostul şef al Al-Qaida, Oussama ben Laden. Studiul limbajului corporal şi al mişcărilor unei persoane poate permite constatarea unor obiceiuri comportamentale care să clarifice psihologia ei, asigură promotorii acestui teren de expertiză. Într-un editorial publicat în 2004, într-un cotidian din Rhode Island, Brenda Connors, o cercetătoare care efectuează aceste studii pentru Pentagon, oferea câteva indicaţii despre comportamentul şefului de la Kremlin. "Privind înregistrările video imagine cu imagine, este posibil să descoperi stilul mişcării unei persoane, o semnătură unică asemănătoare amprentelor digitale", scria ea. Astfel, modul în care se deplasează Putin arată, potrivit ei, "un bărbat care luptă pentru a avansa. Această instabilitate este compensată printr-o nevoie acută de control intern, pe care o manifestă etalându-şi forţa".






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.