Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Viktor Ianukovici ar fi spitalizat în stare gravă la Moscova

Ziarul de Vrancea
7 mar 2014 632 vizualizări
Jnformaţia nu a fost confirmată oficial

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost destituit de parlamentul ţării sale la 23 februarie, ar fi fost internat, în stare gravă, într-un spital din Moscova, informează vineri pe pagina sa de internet tabloidul rus Moskovski Komsomoleţ, cotidianul cu cel mai mare tiraj din Rusia.
Astfel, conform unor informaţii neoficiale, Ianukovici (63 de ani), care a fugit de la Kiev şi a cerut azil politic în Rusia, ar fi suferit un atac de cord.
Citând o sursă anonimă, Moskovski Komsomoleţ scrie că Ianukovici a fost spitalizat sub suspiciunea unui atac de cord, starea lui de sănătate fiind estimată drept "gravă". Dar, până în prezent, informaţia nu a putut fi confirmată din surse oficiale.
Speculaţiile cu privire la starea de sănătate a lui Viktor Ianukovici, care face obiectul unui mandat de arestare emis de noile autorităţi ucrainene, s-au înmulţi după 27 februarie, când a devenit cunoscut că s-a refugiat pe teritoriul Federaţiei Ruse. Preşedintele rus Vladimir Putin a dezminţit marţi zvonurile cu privire la decesul lui Viktor Ianukovici, puse în circulaţie pe internet.

Rusofonii din Crimeea promit alipirea Ucrainei la Rusia

Preşedintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, aflat vineri într-o vizită la Moscova, a declarat că, după referendumul din 16 martie din republica autonomă ucraineană, va face tot posibilul ca nu numai Crimeea să se unească cu Federaţia Rusă, ci întreaga Ucraină. "În ultimii ani, nu o dată am spus că, în Ucraina, va apărea un nou lider, un nou Bogdan Hmelniţki (hatmanul cazacilor, care a condus la jumătatea al XVII-lea coaliţia împotriva stăpânirii polono-lituaniene şi considerat erou naţional, n.red), care va uni cele două mari state ale noastre, care nu pot exista separat", a declarat Konstantinov la întrevederea avută cu preşedintele Dumei, Serghei Narîşkin, şi cu liderii fracţiunilor din camera inferioară a parlamentului federal rus. "Noi, cei din Crimeea, vom face tot posibilul ca aceasta să se întâmple, ca nu numai Crimeea să se unească cu Federaţia Rusă, ci întreaga Ucraină", a adăugat şeful parlamentului local din peninsula rusofonă. "Ucraina este parte a marii lumi ruse. După ce vom rezolva problema Crimeii - şi eu sunt convins că o vom rezolva -, suntem obligaţi să facem maximum de eforturi pentru a-i proteja nu numai pe ruşi, ci pe toţi cetăţenii din Ucraina, de fascism, nazism, de impertinenta presiune din partea reprezentanţilor statelor occidentale, care doresc să-şi impună ideologia lor şi care vorbesc de aşa-zisele mari valori europene'', a mai declarat Vladimir Konstantinov.
Anterior, preşedintele Dumei, Serghei Narîşkin, a declarat că parlamentul rus va respecta "alegerea istorică" a Crimeii la referendumul din 16 martie.
De amintit că deputaţii din Crimeea au votat joi pentru intrarea regiunii în componenţa Rusiei şi au solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin şi parlamentului rus să demareze procedura necesară în acest sens.
Preşedintele interimar de la Kiev, Olexandr Turcinov, a denunţat "o crimă împotriva Ucrainei comisă de militarii ruşI" şi a anunţat lansarea unei proceduri de dizolvare a parlamentului de la Simferopol (capitala Crimeii).

Pastorii din Ghana se roagă pentru aprecierea monedei

Preoţii au un mesaj şi pentru Satana: "Ia-ţi mâinile de pe banca centrală!"

Deprecierea puternică a monedei Ghanei, cedi, faţă de dolar în acest an a determinat mulţi pastori din statul african să se roage ca moneda să se aprecieze din nou, "în numele lui Iisus", în timp ce unii oameni dau vina pentru scăderea valorii pe diavol sau pitici practicanţi de magie neagră.
"Cer învierea cedi! În numele lui Iisus!", a afirmat în timpul unei predici pastorul evanghelist Nicholas Duncan-Williams, de la biserica Action Chapel, potrivit cotidianului american Wall Street Journal. Pastorul s-a adresat apoi Satanei: "Ia-ţi mâinile de pe banca centrală!".
Ţările din Africa au un an dificil din cauza deprecierii monedelor naţionale. Din Gambia şi până în Zambia, deprecierea puternică a monedelor în raport cu dolarul creşte costurile bunurilor de import, forţează proprietarii de magazine să crească preţurile şi afectează afacerile mallurilor, dealerilor auto şi restaurantelor fast-food. În Ghana, cedi s-a depreciat în primele două luni ale anului cu 11% faţă de dolar.
Unele personalităţi au dat vina la radio pentru evoluţia cursului pe diavol, alţii pe pitici care practică magia neagră în pădure. "Aceşti pitici, magia negră, fac cedi să piardă din valoare", a declarat recent la Anita Desooso, organizator de evenimente şi campanii pentru principalul partid din Ghana, Congresul Naţional Democrat.
Economiştii dau însă vina pentru deprecierea monedei pe motive mai lumeşti, precum reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni derulat de Rezerva Federală a SUA (Fed). Decizia Fed a cauzat aprecierea dolarului faţă de alte monede la nivel global. La aceasta se adaugă o altă componentă caracteristică multor state din Africa, deficitele bugetare ridicate.

Cel mai prost hoţ de maşini din lume

Un hoţ de maşini a fost prins de poliţia norvegiană după ce a furat o decapotabilă Saab şi a rămas, la scurt timp, fără benzină. El a sunat-o imediat pe proprietara maşinii, de pe telefonul acesteia, rămas în maşină, pentru a o întreba unde a pus cardul de combustibil. Proprietara, Anne Kristin Korsfur, a plecat în căutarea hoţului. L-a găsit după scurt timp şi l-a ţinut de vorbă pană la sosirea Poliţiei. "Era un tip de treabă, dar e bine că poliţiştii au venit rapid şi l-au arestat", a povestit Korsfur pentru ziarul Norway's Nordlys. Bărbatul a fost pus sub acuzare pentru furt şi conducere fără permis.

Facebook ar putea fi interzis în Turcia

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, implicat într-un scandal politico-financiar, a ameninţat cu interzicerea YouTube şi Facebook în Turcia după alegerile municipale din 30 martie. "Sunt noi măsuri pe care le vom lua în acest domeniu după 30 martie (...) inclusiv interzicerea (YouTube şi Facebook)", a declarat Erdogan pentru postul de televiziune privat turc ATV. De la inculparea, în decembrie, a zeci de apropiaţi a regimului, directori, aleşi sau funcţionari de rang înalt, suspectaţi de corupţie, opoziţia cere demisia lui Erdogan.
Conversaţiile telefonice care îl pun direct sub semnul întrebării în afacerile de corupţie sunt publicate pe Internet de săptămâna trecută.
În aceste convorbiri, a căror autenticitate nu a fost stabilită definitiv, premierul îi cere fiului său să ascundă sume mari de bani sau evocă un comision considerat insuficient, plătit de un grup industrial.
Miercuri, şeful Guvernului s-a arătat încă o dată indignat că i-au fost ascultate discuţiile telefonice, vorbind despre o "înscenare imorală" şi acuzându-şi rivalii de complot pentru înlăturarea de la putere a guvernului.
În plină campanie electorală, el a promis miercuri să plece din politică dacă partidul său nu va câştiga alegerile municipale din 30 martie, care au valoare de test pentru regimul său.

Străinii cu nume uşor de pronunţat inspiră mai multă încredere

Persoanele care au nume uşor de pronunţat se bucură de mai multă încredere din partea străinilor, conform concluziilor unui studiu realizat în Noua Zeelandă. Cercetătorii de la Victoria University au folosit nişte articole din presă pentru a crea asocieri fictive de nume, unele mai uşor de pronunţat decât altele, nume provenind din diferite regiuni ale lumii, printre care Orientul Mijlociu, Europa sau Asia. Ei au testat apoi reacţiile oamenilor faţă de aceste nume.
Unul dintre teste le solicita participanţilor la studiu să-şi imagineze că sunt turişti în căutarea unui ghid de încredere. Ei trebuiau să menţioneze ce impresie le lăsa fiecare nume străin în parte. Într-un alt test participanţilor li s-a solicitat să evalueze cât de periculos este un om, pornind doar de la nume, fără nicio altă informaţie. "Cel mai surprinzător a fost faptul că modul de pronunţare al numelor are efecte care se extind dincolo de nume în sine. Subiecţii testului înclinau să creadă că afirmaţiile care însoţeau numele mai uşor de pronunţat sunt mai degrabă adevărate", conform coordonatorului acestui studiu, Dr. Eryn Newman. După fiecare test din cadrul experimentului a reieşit că persoanele cu nume mai uşor de pronunţat sunt considerate drept mai familiare şi mai puţin periculoase.
"Există o serie de situaţii în care un nume uşor de pronunţat poate influenţa chiar decisiv viaţa unui individ. Spre exemplu, un martor ocular cu un nume uşor de pronunţat ar putea influenţa verdictul unui juriu", pentru că martorul ar fi mai credibil pentru acel juriu, a mai adăugat Dr. Eryn Newman.

Deşeurile spaţiale, distruse cu raze laser

Cercetătorii australieni vor să distrugă deşeurile spaţiale de pe orbita planetei noastre, potenţial periculoase, cu ajutorul unor raze laser lansate de pe Terra. "Vrem să curăţăm spaţiul pentru a evita riscul tot mai mare de coliziune şi pentru a evita tipul de evenimente relatate în filmul «Gravity»", a declarat vineri Matthew Colless de la Centrul de cercetări în astronomie şi astrofizică de la Universitatea Naţională a Australiei. Un nou centru de cercetare, ce vizează cooperarea în domeniul administrării mediului înconjurător din spaţiu, îşi va începe activitatea la jumătatea anului 2014 pentru a monitoriza cele mai mici deşeuri spaţiale şi pentru a trasa traiectoriile acestora, graţie observatorului de pe Muntele Stromlo din Canberra. Scopul final este acela de a deturna deşeurile spaţiale (sateliţi nefuncţionali, etaje din rachete spaţiale abandonate în spaţiu etc.) de pe traiectoriile lor şi de a le atinge cu raze laser expediate de pe Terra, obligându-le astfel să încetinească şi să cadă în atmosferă, unde vor fi distruse prin ardere.
Acest centru australian va coopera cu Lockheed Martin, NASA, Institutul naţional japonez de tehnologie a informaţiei şi comunicaţii, Universitatea tehnologică din Melbourne şi compania de telecomunicaţii Optus.
"Există deja atât de multe deşeuri spaţiale încât acestea intră în coliziune unele cu altele", a declarat coordonatorul centrului, Ben Greene.

NATO se antrenează să apere o ţară nordică invadată

Aproximativ 16.000 de militari provenind din 16 state se pregătesc să participe la manevre NATO de amploare în nordul Norvegiei, a anunţat vineri armata norvegiană.
Manevrele multinaţionale Cold Response, care au ajuns la a şaptea ediţie începând din 2006, vizează antrenarea trupelor Alianţei Nord-Atlantice pentru lupte într-un mediu rece, în prezenţa unor observatori străini, inclusiv ruşi. Prevăzute de mult timp, ele nu au nicio legătură cu actuala criză din Ucraina, care a condus la apariţia celor mai puternice tensiuni înregistrate între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului rece şi până în prezent. "Lucrăm la scenariu de doi ani", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Terje Bruoeygard, un purtător de cuvânt pentru Cold Response.
Potrivit ofiţerului norvegian, exerciţiul, la care participă forţe aeriene, maritime şi terestre are la bază un scenariu potrivit căruia teritoriul unei ţări fictive din Nord este invadat şi cere intervenţia aliaţilor din Sud.
În pofida faptului că scenariul de tip "free play" permite orice deznodământ, manevrele sunt prestabilite. "Va fi extrem de surprinzător ca agresorul Nordului să iasă învingător", a subliniat purtătorul de cuvânt. La exerciţiu participă 9.000 de militari norvegieni şi 7.000 de militari provenind din alte state NATO, inclusiv Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germnia sau Canada, dar şi din Suedia şi Elveţia, două state nealiniate.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.