Internațional

Violenţa afectează 62 de milioane de femei din UE

Ziarul de Vrancea
5 mar 2014 494 vizualizări
5% dintre femeile europene susţin că au fost violate n două din trei femei nu au raportat poliţiei cel mai grav incident de violenţă la care au fost supuse de către partener

Violenţa împotriva femeilor afectează toate statele UE, 62 de milioane de femei, respectiv o treime, spunând că au fost supuse violenţei fizice sau sexuale după vârsta de 15 ani, potrivit raportului Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a UE. Ancheta arată amploarea abuzurilor suferite de femei acasă, la serviciu, în public şi online.
În cadrul studiului au fost adresate femeilor întrebări cu privire la experienţele de violenţă fizică, sexuală şi psihologică, inclusiv violenţă domestică. Rezultatele arată că 33 la sută dintre femei au fost supuse violenţei fizice şi/sau sexuale după vârsta de 15 ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 62 de milioane de femei au avut asemenea experienţe.
De asemenea, 22 la sută au fost supuse violenţei fizice şi/sau sexuale de către partener, iar cinci la sută din numărul total al femeilor au fost violate.
România se află la mijlocul clasamentului, 30 la sută dintre românce răspunzând afirmativ întrebării privind agresiunile sexuale sau fizice după vârsta de 15 ani. Ţările cu cele mai mari procente sunt Danemarca (52 la sută), Finlanda (47 la sută) şi Suedia (46 la sută). Cele mai mici procente au fost înregistrate în Polonia (19 la sută), Austria (20 la sută) şi Croaţia (21 la sută).
În schimb, România se situează, alături de Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Grecia, Belgia şi Italia, printre primele state în ce priveşte abuzul fizic sau sexual în ultimele 12 luni înainte de efectuarea anchetei.

Una din trei femei a fost abuzată în copilărie

Alarmant este faptul că 67 la sută dintre femei nu au raportat poliţiei sau unei alte organizaţii cel mai grav incident de violenţă la care au fost supuse de către partener. "Dintre femeile care au fost supuse violenţei sexuale de către o altă persoană decât partenerul, aproape una din 10 a declarat că în cel mai grav incident au fost implicaţi mai mulţi agresori. 43 la sută au fost supuse, de partenerul actual sau de un fost partener, unei forme de violenţă psihologică. De exemplu, au fost umilite în faţa altor persoane, li s-a interzis să părăsească locuinţa sau au fost încuiate în casă, au fost obligate să se uite la materiale pornografice şi au primit ameninţări cu violenţa", se arată în raport.
Ancheta făcută în toate ţările UE mai arată că 33 la sută dintre femei au fost supuse violenţei fizice sau sexuale în copilărie de către un adult, 12 la sută fiind victime ale violenţei sexuale în copilărie, în jumătate din cazuri de către bărbaţi pe care nu îi cunoşteau. "Între 74 şi 75 la sută dintre femei au fost deja victime ale hărţuirii sexuale în cadrul profesional, chiar şi dacă ocupă un post de conducere, iar una din patru s-a confruntat cu fapte de hărţuire sexuală în anul precedent anchetei. Trebuie să recunoaştem că femeile care fac carieră în management sau ocupă alte posturi de nivel înalt se confruntă cu un risc mai crescut de a fi hărţuite sexual", notează autorii raportului.
Iniţiatorii raportului subliniază că violenţa asupra femeii este o violare a drepturilor omului răspândită în toată Europa, dar rareori semnalată. Raportul a fost întocmit în urma intervievării a peste 42.000 de femei din cele 28 de state membre UE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.