Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Militarii ruşi din Transnistria, în "alertă de război"

Ziarul de Vrancea
4 mar 2014 267 vizualizări
Un deputat rus a solicitat integrarea Transnistriei în Federaţia Rusă n el a motivat că România va recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova

Militarii ruşi din regiunea transnistreană se află în "alertă de război" din cauza situaţiei din Ucraina, scrie presa de la Tiraspol, care susţine că forţele Rusiei din zonă au primit veste antiglonţ şi muniţie de luptă. Potrivit presei de la Tiraspol, autoritaţile separatiste transnistrene proruse se tem că tensiunile din Ucraina ar putea afecta regiunea. În consecinţă, administraţia separatistă de la Tiraspol a consolidat procedurile de trecere a frontierei dintre Ucraina şi regiunea transnistreană înainte de începerea crizei din Crimeea, scrie Deutsche Welle.
Pe de altă parte, în urma evenimentelor din Ucraina, deputatul rus Roman Hudeakov a trimis o solicitare Ministerului rus de Externe, în care cere examinarea posibilitaţii recunoaşterii Transnistriei şi integrării acesteia în Federaţia Rusă. Deputatul rus, originar din Transnistria, a invocat faptul că România ar putea recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova.
La rândul lor, analiştii de la Chişinău consideră că dacă Ucraina va ceda în faţa agresiunii ruseşti, atunci se poate afirma că "Moldova va fi ocupată de Rusia din nou" şi consideră că este necesară o convocare a Parlamentului Republicii Moldovei, pentru adoptarea unei declaraţii în legatură cu agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, Republica Moldova trebuie să ceară UE şi SUA asigurarea protecţiei din partea NATO. De altfel, şeful Comitetului pentru Informaţii de la Casa Albă, Mike Rogers, a declarat recent că R. Moldova ar putea fi următoarea "victimă a agresiunii ruse".
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, s-a aflat luni într-o vizită oficială în Statele Unite, unde a primit un mesaj puternic de susţinere din partea preşedintelui Barack Obama.

Vladimir Putin: O intervenţie armată în Ucraina ar fi legitimă

Orice decizie de folosire a forţelor armate ruse în Ucraina va fi "legitimă", a declarat ieri preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii. "Avem o solicitare din partea preşedintelui legitim", a adăugat el.
Astfel, Putin a denunţat "o lovitură de stat" şi "o preluare a puterii prin arme" în Ucraina. "Poate să existe doar o singură apreciere cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Kiev şi în Ucraina: este vorba despre o lovitură de stat, anticonstituţională, despre o preluare a puterii prin arme", a spus Putin. El a precizat că Viktor Ianukovici, destituit de facto de către Parlament şi înlocuit cu un preşedinte interimar, este singurul preşedinte legitim al Ucrainei. "Există, din punct de vedere juridic, doar un preşedinte legitim. Este clar că nu are putere. Dar, am spus-o deja şi vreau să o repet, acest preşdinte legitim din punct de vedere pur juridic este, evident, Ianukovici", a spus Putin.

Londra se opune sancţiunilor economice pentru Rusia

Marea Britanie "nu va susţine sancţiuni comerciale" vizând Rusia, în criza ucraineană, şi nu va "închide" accesul ruşilor la City, potrivit unui document "prins" în obiectiv de către un fotograf şi prezentat ieri ca document oficial de către presa britanică. Fotograful, aflat în faţa sediului Guvernului, a făcut o fotografie acestui document pe care îl ţinea în mână un consilier al lui David Cameron. "Marea Britanie nu va susţine, pentru moment, sancţiuni comerciale (...) şi nu va închide centrul financiar din Londra pentru ruşi", se poate citi în acest document publicat de către BBC şi mai multe ziare.
Numeroase societăţi ruseşti au ales să fie cotate pe Bursa de la Londra, iar numeroşi oligarhi ruşi deţin locuinţe somptuoase în capitala britanică.
Potrivit presei, documentul respectiv sugerează că Marea Britanie nu va susţine pregătiri militare NATO şi că ONU, ci nu UE, este necesar să se afle în prima linie în încercarea de soluţionare politică a crizei din Ucraina.
Pe de altă parte, compania rusă Gazprom a anunţat că va anula, din aprilie, tarifele preferenţiale la gaze pentru Ucraina, stabilite în decembrie în cadrul unui plan de salvare al acestei foste republici sovietice, a anunţat ieri directorul gigantului rus Aleksei Miller. "Dat fiind că Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile, nu îndeplineşte acordurile privind rabatul semnat drept clauză adiţională la contract, Gazprom a decis să nu mai prelungească rabatul, iar acest lucru se va întâmpla de luna viitoare", a declarat Miller, în cadrul unei întrevederi cu premierul Dmitri Medvedev.

Singapore este cel mai scump oraş din lume

Bucureştiul se află pe locul 124 din 131 de oraşe

Singapore a devansat Tokyo şi a devenit este cel mai costisitor oraş din lume, în timp ce Bucureştiul este unul din cele mai ieftine oraşe din lume, arată un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU). Potrivit documentului, care a analizat 131 de oraşe, Singapore a urcat cinci poziţii comparativ cu anul trecut şi, în prezent, este cel mai scump oraş din lume cu un scor WCOL de 130 de puncte. Liderul de anul trecut, Tokyo, a pierdut şase poziţii ca urmare a deprecierii yenului şi în prezent este devansat de Paris, Oslo, Zurich, Sydeney, Caracas şi Geneva.
La cealaltă parte a clasamentului, cele mai ieftine oraşe din lume sunt Riad, locul 122, Jeddah, locul 122, şi Bucureşti, locul 124, la egalitate cu Panama City. "Creşterea costului vieţii în Singapore este atribuită, parţial, întăririi continue a monedei locale însă oraşul a înregistrat şi creşteri de preţuri cauzate de dependenţa de importuri", a declarat editorul EIU, Jon Copestake.
În urmă cu zece ani, Singapore ocupa locul 18 în topul celor mai scumpe oraşe din lume, însă în ultimul deceniu a urcat constant în clasament ca urmare a aprecierii monedei locale, a costului ridicat al deţinerii unui automobil şi a creşterii preţurilor la utilităţi.
Acest studiu bianual realizat de EIU compară preţul unor produse şi servicii precum îmbrăcăminte, transport, utilităţi, şcoli private etc. în 131 de oraşe, utilizând New York-ul ca bază de comparaţie.

Un virus vechi de 30.000 de ani s-a "trezit" la viaţă

Un nou tip de virus uriaş, denumit "Pithovirus", a supravieţuit congelat peste 30.000 de ani, într-un strat de permafrost siberian contemporan cu extincţia omului de Neanderthal, potrivit unui studiu publicat luni.
Acest virus foarte vechi, capabil să infecteze amibe, dar inofensiv pentru oameni şi animale, a făcut ca numărul familiilor de virusuri uriaşe cunoscute să ajungă la cifra 3, notează autorii. Descoperit în solul îngheţat în permanenţă din extremul nord-estic siberian, Pithovirus este într-adevăr diferit de virusurile uriaşe descoperite anterior - Mimivirus (familia Megaviridae), descoperit în 2003, şi Pandoravirus, descris în revista Science în iulie 2013. Virusurile uriaşe (cu un diametru mai mare de 0,5 din a milioana parte dintr-un metru) sunt, contrar altor virusuri, uşor de văzut cu un simplu microscop optic.
Acest virus care infectează amibele conţine un număr foarte mare de gene în raport cu alte virusuri curente (cel al gripei şi HIV conţin doar aproximativ 10 gene). Dimensiunea lor (şi genomul lor) este comparabilă cu cele ale multor bacterii sau chiar mai mari. "Faptul că acest virus refugiat în sol în urmă cu peste 30.000 de ani poate să supravieţuiască şi să fie încă infecţios sugerează că topirea permafrostului din cauza încălzirii globale şi a explotărilor miniere şi industriale din regiunile arctice ar putea să prezinte anumite riscuri pentru sănătatea publică", a subliniat Jean-Michel Claverie, de la laboratorul Information Génomique et Structurale, coautor al studiului. Posibilitatea reapariţiei unor virusuri considerate eradicate, precum cel al variolei, care se multiplică într-o manieră similară celei a Pithovirusului, pornind din acel uriaş "frigider" care este permafrostul siberian, nu mai ţine de un scenariu ştiinţifico-fantastic, a declarat Jean-Michel Claverie, reamintind faptul că variola a făcut ravagii de-a lungul timpului în Siberia. Potrivit cercetătorilor, această descoperire a subliniat cât de sărace sunt cunoştinţele umane despre biodiversitatea microscopică, atunci când sunt explorate noi medii.

Papa Francisc a scăpat o înjurătură

Papa Francisc i-a şocat pe credincioşii catolici de la Vatican, duminică, în momentul în care a scăpat din greşeală un cuvânt vulgar în timpul slujbei săptămânale. Suveranul pontif argentinian şi-a susţinut discursul în limba italiană în momentul în care a folosit cuvântul "cazzo" (echivalentul vulgar pentru "penis") în loc de "caso", care înseamnă "caz". Papa Francisc, în vârstă de 76 de ani, a cărui limbă maternă este spaniola, s-a corectat imediat, însă greşeala lui nu a scăpat neobservată. Potrivit contactmusic.com, papa Francisc a devenit, prin această greşeală stânjenitoare, primul pontif din istorie căruia îi scapă o înjurătură în timpul unei slujbe publice.

Un consilier al lui David Cameron, anchetat pentru pedofilie

Un consilier apropiat al premierului britanic David Cameron a demisionat după ce a fost arestat pentru deţinere de imagini cu caracter pedofil, a anunţat Downing Street. Patrick Rock, în vârstă de 62 de ani, a fost arestat la domiciliu la 13 februarie de poliţişti ai agenţiei naţionale privind criminalitatea (NCA), avertizată anterior de serviciile Downing Street.
"Premierul a fost informat imediat, apoi ţinut la curent pe tot parcursul" afacerii, a precizat un purtător de cuvânt al lui David Cameron. "O anchetă este în desfăşurare şi nu este adecvat să comentăm, dar premierul apreciază că posesia de imagini cu caracter pedofil este abjectă şi că orice persoană implicată în aşa ceva trebuie să răspundă în faţa legii", afirmă comunicatul.
Rock a fost consilier al partidului conservator de aproximativ 30 de ani.

Ouăle ar putea să prevină pierderile de memorie

Ouăle ar putea să prevină pierderile de memorie şi să reducă riscul de demenţă, potrivit unui studiu aflat în plină desfăşurare în Statele Unite ale Americii. În acest studiu, care are o durată de şase luni, jumătate dintre participanţi vor mânca două ouă pe zi, iar rezultatele lor medicale vor fi comparate cu cele ale pacienţilor din grupul de control, care nu vor mânca ouă în perioada menţionată. Voluntarii din ambele grupuri vor fi testaţi pentru memorie, raţionare, fluenţă verbală şi atenţie - un declin al acestor patru factori se traduce într-un risc major de apariţie a demenţei în a doua jumătate a vieţii. Ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de doi antioxidanţi - luteină şi zeaxantină -, care, potrivit unor studii precedente, au capacitatea de a ameliora funcţiile cognitive.
Cercetătorii de la Universitatea Tufts din Statele Unite se aşteaptă să observe "o creştere semnificativă" a funcţiilor mintale în grupul de voluntare care primesc ouă.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.