Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Pericol la graniţa Romaniei - Alertă maximă în Ucraina: Rusia a declarat "război"

Ziarul de Vrancea
2 mar 2014 729 vizualizări
Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk susţine că acţiunile Rusiei în Crimeea echivalează cu o declaraţie de război u tensiunile dintre cele două state au ca miză controlul asupra Crimeii

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerand acţiunile Moscovei drept o "declaraţie de război" şi avertizand că există riscul unui "dezastru". "Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina", a spus Arseni Iaţeniuk, citat de AFP. "Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina", a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev. Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Trei baze militare ucrainene, înconjurate

În acest context, surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN au declarat că trupe ruse au înconjurat, ieri, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea. Potrivit surselor citate de CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă. Sute de indivizi înarmaţi au înconjurat baze militare din zona Privolnoie, în regiunea Crimeea. Indivizii, presupuşi militari ruşi, au sosit cu 13 transportoare blindate avand numere de înmatriculare ruse. În faţa unităţilor militare este şi un tanc rusesc. Ucraina a decis, ca răspuns, să închidă spaţiului aerian pentru aeronavele militare, informează site-ul publicaţiei Kyiv Post. Ordinul a fost dat de preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov. În plus, securitatea a fost sporită la toate aeroporturile, cu excepţia celor din Crimeea, aflate sub controlul unor miliţii proruse. Tot ca răspuns organizaţia ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreapta, implicată în violenţele de la manifestaţiile proeuropene din Kiev, îşi mobilizează militanţii pentru a răspunde intervenţiei militare ruse în Crimeea, anunţă liderul mişcării extremiste, Dmitro Iaroş, citat de Kyiv Post. Dmitro Iaroş a precizat că Sectorul Dreapta îşi va coordona acţiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională. "Le vom garanta securitatea tuturor civililor din Crimeea", a spus Iaroş într-o conferinţă de presă. El a lansat un apel pentru recrutarea de voluntari civili în miliţiile organizaţiei ultranaţionaliste. Iaroş a precizat că organizaţia Sectorul Dreapta a creat un cartier general pentru coordonarea acţiunilor militare ale militanţilor. "Principala sarcină a brigăzilor noastre este securizarea regiunilor care suferă de pe urma intervenţiei militare ruse", a explicat liderul ultranaţionalist.

NATO somează Rusia

Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizand că operaţiunile ruse reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei". "Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei; Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înaintea unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles. "Ceea ce face Rusia în momentul de faţă în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite", a subliniat secretarul general al NATO. Ultimele evoluţii ale conflictului dintre Ucraina şi Rusia au starnit şi reacţia celor mai importanţi lideri ai lumii. Astfel, secretarul de Stat american, John Kerry a spus că Rusia riscă să piardă locul în organizaţia statelor puternic industralizate - G8. "Dacă operaţiunile din Ucraina continuă, preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea părăsi G8", a atras atenţia şeful diplomaţiei americane, citat de AFP. Rusia urmează să organizeze în iunie, în staţiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre. Grupul statelor puternic industrializate - G8 - include Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Canada şi Rusia. Mai mult, Barack Obama, preşedntele SUA a purtat o discuţie de 90 de minute cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Un nou conflict îngheţat la Marea Neagră

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că situaţia din Ucraina se va încheia cu apariţia unui nou conflict îngheţat la Marea Neagră, menţionand că Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea. Potrivit lui Traian Băsescu, preşedintele rus Vladimir Putin îşi apără interesele geostrategice, în condiţiile în care Federaţia Rusă are un angajament, semnat la Budapesta, cu SUA, Ucraina şi Anglia. "Acum văd că alte state îşi plimbă miniştrii pe la Kiev", a spus Băsescu. Întrebat cum se va încheia conflictul din Ucraina, Băsescu a declarat: "Cred că se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră, prin obţinerea unui statut extrem de favorabil Crimeii pentru Federaţia Rusă şi mărire a resurselor militare dislocate de ruşi pe teritoriul Crimeii". El s-a declarat "dezamăgit de jocul de imagini făcut de miniştri şi oficiali ai statelor UE". "Foarte mulţi miniştri şi-au făcut drum prin Maidan", a spus preşedintele, fără a specifica la cine se referă.

"Încetaţi orice joc pe teritoriul Republicii Moldova"

Acest mesaj a fost transmis de preşedintele Traian Băsescu liderului rus Vladimir Putin

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că mesajul pe care i l-ar transmite liderului rus Vladimir Putin este "Încetaţi orice joc pe teritoriul Republicii Moldova şi doi, limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina". Întrebat ce i-ar transmite lui Vladimir Putin, preşedintele a răspuns: "Nu prea ia în seamă Putin ce îi transmite preşedintele SUA, mă îndoiesc că va ţine cont de ce îi spun eu, dar, am două planuri în care i-aş transmite un mesaj: «Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova», şi nu o spun întamplător. «Încetaţi orice joc pe teritoriul Republicii Moldova» şi doi, «Limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina». Potrivit lui Traian Băsescu, Putin îşi apără interesele geostrategice în Ucraina, şi a amintit faptul că Federaţia Rusă are un angajament, în1994, premergător dezarmării nuclare a Ucrainei, cand la Budapesta s-a semnat un acord: "Sunt trei puteri garante a suveranităţii şi independenţei Ucrainei, SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă". Preşedintele a adăugat că există "un risc major de contaminare" şi a apreciat că poziţiile sale din ultimii ani nu sunt întamplătoare, legate de Republica Moldova, ţara noastră propunandu-şi obiectivul tractării acestei ţări către Uniunea Europeană, deşi se ştiu riscurile din partea Federaţiei Ruse. "Noi cel puţin pană acum, am spus cu modestie şi bun simţ, ne-am atins obiectivul şlegat de Republica Moldova. (..) Polonia s-a ocupat de Ucraina, acesta a fost principalul lor obiectiv în Parteneriatul Estic. A fost prost gestionată relaţia cu Ucraina, îmi pare rău, şi de către Comisarul Fulle şi de către cei care şi-au asumat calitatea de sponsori ai proceselor pro-europene din Ucraina", a mai spus Băsescu. Traian Băsescu a mai afirmat că Romania a avut relaţii reci cu Ucraina, după ce Kievul a pierdut procesul la Haga, după pierderea teritoriului din Marea Neagră, unde tocmai s-au găsit gaze care vor asigura independenţa energetică a Romaniei începand din 2018-2019. "Am încercat să menţinem o relaţie, nu putem spune amicală, dar am observat răcirea relaţiei Kievului (...) şi nu am vrut să forţăm lucrurile". Preşedintele a mai spus că Romania se vede într-o zonă de conflict, în condiţiile în care lucrurile se vor deprecia în Ucraina, şi o zonă de instabilitate, astfel că şi costurile de finanţare a Romaniei vor creşte, iar investiţiile directe vor scădea.

Carnagiu într-o gară din China

Mai mulţi indivizi înarmaţi cu cuţite şi macete au ucis 29 de persoane şi au rănit alte 130

Cel puţin 29 de persoane au fost înjunghiate mortal, iar alte peste 130 au fost rănite într-un atac care a avut loc sambătă într-o gară din sud-vestul Chinei, a anunţat agenţia China Nouă, citată de AFP. Potrivit sursei citate, atacurile, comise de mai mulţi indivizi avand cuţite, au avut loc într-o gară din apropierea oraşului Kunming, capitala provinciei Yunnan. Bilanţul atacului, comis sambătă, la ora locală 21.20 (15.20, ora Romaniei), este pentru moment de 29 de morţi şi peste 130 de răniţi, potrivit agenţiei. Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut apel la "dublarea eforturilor" în vederea anchetării atacului şi pentru ca atacatorii să fie pedepsiţi "conform legii", anunţă aceeaşi sursă. Conform unor probe de la faţa locului, atacul ar fi fost comis de către separatişti uiguri, musulmani turcofoni care se consideră excluşi din proiectele de investiţii lansate de Beijing în regiunea lor şi împiedicaţi să-şi practice religia şi cultura. Potrivit postului de televiziune public CCTV, Meng Jianzhu, un oficial de rang înalt din cadrul securităţii, este aşteptat la Kunming pentru a superviza investigaţiile, iar preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Keqiang au adresat condoleanţe familiilor victimelor. China Nouă evocă un "atac terorist şi premeditat", comis de către "indivizi neidentificaţi înarmaţi cu cuţite". Poliţia a împuşcat mortal patru atacatori, al căror număr total nu a fost precizat, în gară şi continuă să-i urmărească pe ceilalţi. Forţele de ordine au stabilit o vastă zonă de securitate în jurul gării, iar poliţia continuă să interogheze persoane care au fost martore la acest atac sangeros, potrivit agenţiei China Nouă. Atacatorii au fost îmbrăcaţi în negru, a anunţat la randul său agenţia China News Service, citand martori. Potrivit unui alt martor, unii dintre atacatori aveau feţele acoperite.

Martin Schulz, candidat la şefia CE

Germanul Martin Schulz a fost desemnat candidat al socialiştilor europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, cu ocazia reuniunii desfăşurate sambătă la Roma. Potrivit AFP, Schulz a primit 368 de voturi pentru din totalul de 404, cu ocazia Congresului Partidului Socialist European, la care participă 800 de delegaţi. Pentru prima dată, în virtutea Tratatului de la Lisabona, şefii de stat şi de guvern vor ţine cont de rezultatele alegerilor europene în desemnarea preşedintelui Executivului Uniunii Europene. "Prioritatea mea principală, în calitatea de preşedinte al Comisiei Europene, va fi crearea de locuri de muncă", a declarat Schulz. "Vreau să reduc discrepanţele între bogaţi şi săraci, între ţările mari şi cele mici", a subliniat Schulz.

Cutremur puternic în Pacific

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a avut loc ieri în Oceanul Pacific, în largul statului Nicaragua, anunţă Institutul american de geofizică (USGS). Seismul a avut loc la ora locală 3.37 (11.37, ora Romaniei), la adancimea de 72 de kilometri. Epicentrul a fost în Oceanul Pacific, la 23 de kilometri vest-sudvest de Jiquilillo (Nicaragua), la 51 de kilometri vest de El Viejo (Nicaragua) şi la 160 de kilometri vest-nord-vest de capitală, Managua.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.