Internațional

Moldovenii ar putea călători fără vize din luna mai

Ziarul de Vrancea
26 feb 2014 465 vizualizări
De măsura Parlamentului European să vor bucura doar cetăţenii care deţin paşaport biometric, aproximativ 15% din populaţia ţării

Parlamentul European votează, astăzi, propunerea legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova şi, dacă nu vor apărea "accidente" pe parcurs, moldovenii ar putea călători în Spaţiul Schengen fără vize încă de la jumătatea lunii mai. După votul din Comisia LIBE din 12 februarie, votul de azi ar trebui să fie o simplă formalitate, în condiţiile în care există sprijinul principalelor grupuri politice din Parlamentul European.
Raportorul S&D Tanja Fajon (Slovenia) pe acest dosar consideră că această liberalizare reprezintă "un instrument pentru stabilitatea" Republicii Moldova şi "un moment istoric" pentru viitorul său în Uniunea Europeană.
În opinia sa, ridicarea vizelor este "importantă în special pentru cetăţenii obişnuiţi" care vor putea călători mai uşor în Schengen. Aceasta atrage însă atenţia că ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. În plus, doar cei care deţin paşaport biometric vor putea beneficia de această măsură. Potrivit raportorului sloven, în prezent doar 15% dintre cetăţenii moldoveni deţin un paşaport biometric, dar numărul lor, cu siguranţă, va creşte. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.
Pe de altă parte, după ce în cazul unor ţări din Balcanii de Vest - Serbia, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina - s-a înregistrat un număr mare de cetăţeni care au profitat de relaxarea regimului de vize pentru a căuta de lucru sau pentru a beneficia de asistenţă socială în ţări precum Germania, Suedia, Belgia sau Luxemburg, autorităţile europene au introdus o clauză care permite statelor din Schengen să reintroducă vizele, în cazul în care se confruntă cu un aflux mare de persoane dintr-o anumită ţară.
Referitor la moldovenii care primesc cetăţenie română, Fajon a recunoscut că este "o chestiune sensibilă" la nivel european, dar consideră că este "o situaţie specială", dat fiind faptul că este vorba despre o recăpătare a cetăţeniei române în cazul multor moldoveni şi nu se poate face comparaţie cu cazul Maltei, care acordă cetăţenie oricui pentru o anumită sumă de bani investită în ţară.

Desant franco-german la Chişinău

Miniştrii de Externe din Germania şi Franţa, Frank Walter-Steinmeier şi Laurent Fabius, se vor afla luni într-o vizită la Chişinău, în cadrul unui turneu în regiune care include şi Georgia, relatează Europa Liberă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chişinău a declarat că agenda vizitei nu a fost încă stabilită şi a menţionat că, printre altele, discuţiile vor viza securitatea energetică a Republicii Moldova. Cei doi miniştri au stabilit la reuniunea comună a Guvernelor din cele două ţări care a avut loc la 19 februarie la Paris că Franţa şi Germania îşi vor coordona iniţiativele privind statele din Parteneriatul Estic. Vizita în Republica Moldova este prima iniţiativă comună a Franţei şi Germaniei în afara spaţiului Uniunii Europene. După deplasările în Republica Moldova şi Georgia, şefii diplomaţiilor de la Paris şi Berlin intenţionează să viziteze împreună în aprilie o ţară din nordul Africii.
Cei doi miniştri sunt aşteptaţi la Chişinău în condiţiile în care Republica Moldova şi Georgia urmează să semneze Acordurile de Asociere cu UE în vara acestui an. Apropierea celor două ţări de UE este susţinută atât de Bruxelles, cât şi de administraţia de la Washington, în contextul crizei din Ucraina. De altfel, ministrul de Externe al R. Moldova, Iurie Leancă, începe tot luni o vizită în Statele Unite, unde are programate discuţii cu vicepreşedintele Joe Biden.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.