Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Situaţie tensionată în Crimeea

Ziarul de Vrancea
26 feb 2014 517 vizualizări
Există riscul ca regiunea ucraineană, în care etnicii ruşi sunt majoritari, să se separe de restul ţării n fireşte, cu sprijinul autorităţilor de la Moscova

Tensiunile s-au intensificat, ieri, în Crimeea, în sudul Ucrainei, unde susţinătorii noii conduceri de la Kiev şi contestararii proruşi ai acesteia s-au reunit în faţa Parlamentului regional din Simferopol. Potrivit presei locale, între manifestanţii proruşi şi cei proucraineni au izbucnit mai multe altercaţii, cele două tabere aruncând cu pietre, sticle şi bucăţi de lemn.
Tătarii crimeeni şi activiştii locali care susţin demonstranţii de la Kiev s-au reunit în faţa autorităţii legislative locale din Simferopol. În apropiere a avut loc şi o demonstraţie prorusă, cele două grupuri fiind separate doar de un cordon al poliţiei.
Cele două manifestaţii care au escaladat în violenţe au avut loc în timp ce Parlamentul regiunii urma să discute despre statutul Crimeei. Peninsula, unde etnicii ruşi sunt majoritari, a fost transferată Ucrainei în 1954.
Schimbarea Guvernului de la Kiev a ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul bazelor navele ruseşti din portul Sevastopol din Crimeea. Majoritatea experţilor consideră că noua conducere nu va exercita presiuni pentru retragerea flotei ruseşti, acest lucru putând ameninţa şi mai mult stabilitatea internă a ţării, precum şi relaţiile fragile ale acesteia cu Rusia.
Anterior, preşedintele interimar al Ucrainei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la pericolul separatismului după îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici.

Trupele ruseşti de la graniţa cu Ucraina, în alertă

Pe de altă parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat ieri verificarea pregătirii pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei. "În concordanţă cu un ordin dat de preşedintele Rusiei, astăzi, la ora 14.00 (13.00 ora României), au fost puse în alertă forţele Districtului Militar Vestic şi unităţile staţionate în cel de-al doilea comandament al Districtului Militar Central al armatei implicate în apărarea aerospaţială, trupele aeroportate şi avioanele de transport", a anunţat agenţia Interfax, citându-l pe ministrul Apărării Serghei Şoigu. Districtul Vestic îşi are sediul la Sankt Petersburg şi se întinde din zona arctică de vest a Rusiei până la graniţa cu Ucraina şi Belarus. Districtul central îşi are sediul la Ekaterinburg şi se întinde din Siberia până la vest de Munţii Ural.
Această mişcare intervine pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici a generat îngrijorări în vest cu privire la o posibilă intervenţie militară a Rusiei în regiunile proruse din Ucraina, în special în Crimeea, unde staţionează Flota Rusă la Marea Neagră. Dar oficialii ruşi au declarat public că o astfel de mişcare este improbabilă. Ieri, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului rus a exclus orice intervenţie militară. "Un astfel de scenariu este imposibil", a declarat Valentina Matvienko. Ea a precizat că Rusia nu intenţionează să interfereze în afacerile interne ale Ucrainei.

S-a stins din viaţă o legendă a muzicii flamenco

Chitaristul spaniol Paco de Lucia a murit în Mexic, la vârsta de 66 de ani, a anunţat, ieri, primăria din Algeciras, oraşul natal al muzicianului, aflat în sudul Spaniei. Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă "o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia", a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce. Primăria din Algeciras a decretat ziua de ieri drept zi de doliu oficial în memoria muzicianului.
Paco de Lucia s-a născut pe 21 decembrie 1947, în acest oraş din Andaluzia, în apropiere de Cádiz, şi a devenit un chitarist cunoscut pe plan mondial, care a ştiut să modernizeze stilul flamenco tradiţional, combinându-l cu jazz-ul, şi inspirându-se din diverse alte orizonturi muzicale. Colaborările sale cu chitariştii John McLaughlin, Al Di Meola şi Larry Coryell de la sfârşitul anilor '70 l-au făcut cunoscut şi în afara Spaniei natale.

Chinezii au rămas fără măşti cu filtru

Stocurile celor mai importanţi distribuitori de măşti cu filtre din China au fost epuizate, în condiţiile în care nordul ţării se confruntă de o săptămână cu cea mai gravă poluare atmosferică. Creşterea achiziţionării de accesorii şi dispozitive împotriva consecinţelor nocive ale poluării a fost înregistrată în special pe Tmall.com, site de vânzări online care aparţine companiei de specialitate Alibaba. Astfel, 26 din cele 29 de modele de măşti cu filtru puse în vânzare pe site de compania americană 3M erau ieri epuizate sau indisponibile. De asemenea, Totobobo, un lanţ de magazine special pentru vânzarea de măşti fabricate în Sigapore, a anunţat că nu va relua distribuţia înainte de 1 aprilie.
Creşterea vânzărilor de măşti are loc în condiţiile în care densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni, aflate la originea a sute de mii de decese premature în China, a atins ieri dimineaţă la Beijing pragul de 557 de micrograme pe metrul cub, potrivit Ambasadei SUA.
În oraşul Xinji, din provincia Hebei, cunoscută pentru industriile grele foarte poluante, a fost înregistrată o densitate a particulelor de 2,5 din 761 de micrograme, potrivit unui raport oficial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un plafon maxim de 25 pentru o expunere de 24 de ore.
Poluarea atmosferică a devenit unul dintre principalele subiecte de nemulţumire a chinezilor, sătui să se sufoce şi să asiste la creşterea numărului de cancere de plămâni în zonele urbane. Autorităţile chineze promit periodic să închidă termocentralele, dar continuă să se echipeze cu surse de energie poluante. Potrivit Greenpeace, 570 de centrale pe cărbune sunt programate sau sunt în construcţie în China.

Thailanda riscă să ajungă la război civil

Thailanda este în pragul unui război civil, avertizează oficiali ai serviciilor de securitate, în contextul crizei politice care durează de patru luni. "Ne temem de tendinţele spre război civil", afirmă Tarit Pengdith, şeful Departamentului thailandez pentru anchete speciale. În total, 22 de oameni au murit în violenţele care au avut loc în Thailanda în ultimele patru luni, aceasta fiind cea mai gravă criză care afectează ţara în ultimii ani. "Dacă părţile nu respectă regulile, vom ajunge la război civil", a avertizat Prayut Chan-O-Cha, comandantul Forţelor Terestre thailandeze.
Există preocupări că susţinătorii Guvernului thailandez ar putea ieşi pe străzi, în contextul protestelor violente ale opoziţiei, o situaţie care ar conduce în mod sigur la amplificarea tensiunilor şi chiar la confruntări armate.

Romanul "Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian, bestsellerul anului în Armenia

Romanul "Cartea şoaptelor", scris de Varujan Vosganian, a fost declarat bestsellerul anului 2013 în Armenia, conform agenţiei de presă Armenpress. Agenţia a lansat anul trecut proiectul "Lista celor mai bine vândute cărţi". În aprilie 2012, "Cartea şoaptelor" a apărut în armeană, la editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, traducere coordonată de Sergiu Selian. "Cartea şoaptelor", una dintre cele mai apreciate şi mai premiate cărţi din anul editorial 2009, a fost tradusă deja în numeroase limbi, astfel că la numai trei luni de la apariţia romanului la editura Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achiziţionat drepturile de publicare a "Cărţii şoaptelor" în limba spaniolă. Alături de versiunea spaniolă, a fost publicată în 2011 traducerea în limba italiană. "Cartea şoaptelor" a mai apărut în bulgară, în franceză, în ebraică, în maghiară, cehă şi în suedeză.
Recent, romanul semnat de Varujan Vosganian a obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, premiul Târgului de Carte de la Leipzig.
Varujan Vosganian, Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu şi Norman Manea sunt scriitorii propuşi anul acesta de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiul Nobel.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.