Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Adrian Năstase, gelos pe Iulia Timoşenko

Ziarul de Vrancea
23 feb 2014 600 vizualizări
Fostul premier comentează ironic reacţia Occidentului în cazul eliberării Iuliei Timoşenko n Năstase compară "marţea neagră" din Romania cu decizia legislativului de la Kiev de a amenda Codul Penal n Vitali Kliciko şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din Ucraina

La Kiev, "marţea neagră" a avut loc vineri, a scris fostul premier Adrian Năstase pe blogul său, referire la ziua în care Parlamentul din Romania a încercat să adopte legea de amnistie pentru infractori. "Aşa cum anticipam, situaţia din Ucraina s-a deteriorat continuu după reuniunea de la Vilnius. Frământări sociale şi politice acumulate, tensiuni recente între SUA şi Rusia au creat, la Kiev, un incendiu cu auto-combustie. Sugeram, în urmă cu câteva săptămâni, organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate — ca soluţie pentru re-legitimarea puterii în Ucraina. Probabil că preşedintele Ianukovici nu a citit articolul meu...", a comentat Adrian Năstase. Potrivit fostului premier, Parlamentul de la Kiev a organizat vineri "o marţe neagră", "modificând, peste noapte, Codul penal". "În plus, această modificare permite graţierea (şi amnistierea?) Iuliei Timoşenko — desemnată premier după Revoluţia portocalie (pro-occidentală) şi acuzată de abuz în serviciu prin semnarea unor contracte dezavantajoase cu Gazprom (din Rusia). Sper să nu afle, cumva, această decizie preşedintele Barroso,Traian Băsescu sau Crin Antonescu. S-ar putea supăra foarte tare", a adăugat ironic fostul premier.

Rusia nu vrea scrutin prezidenţial pe 25 mai

Fostul campion la box Vitali Kliciko a anunţat, ieri, că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai.
"Voi fi candidat la prezidenţiale. Sunt convins că trebuie să schimbăm complet principiile şi regulile jocului în Ucraina, trebuie să restabilim dreptatea", a declarat el în faţa jurnaliştilor la Parlament.
Pe de altă parte, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a pronunţat ieri împotriva organizării în Ucraina a unor alegeri prezidenţiale anticipate pe 25 mai, apreciind că acest lucru este contrar acordului cu privire la ieşirea din criză semnat la Kiev săptămâna trecută. Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că acest acord, semnat vineri de către Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei în prezenţa unor mediatori europeni - dar pe care Rusia nu l-a semnat -, prevede ca alegeri prezidenţiale să fie organizate abia după adoptarea unei reforme constituţionale, proces preconizat să dureze până în septembrie. De fapt, organizarea unor alegeri pe 25 mai "este deja o renunţare la acordul" cu privire la ieşirea din criză, a preciat Lavrov.

Unde a dispărut Ianukovici?

Preşedintele demis Viktor Ianukovici este de negăsit de câteva zile. "Sunt sigur că nu îl vom găsi. Atâţia oameni îl caută de atâtea zile", explică Vitali, pompier în Ministerul Situaţiilor de Urgenţă. El a însoţit echipa AFP până la acest ansamblu de vile cochete din Doneţk, unde străzile înguste sunt complet goale, la circa zece kilometri de centrul oraşului. "Dacă aş şti ceva, aş spune şi aş primi o recompensă substanţială", adaugă acest bărbat în vârstă de 37 de ani, care locuieşte la periferia oraşului Doneţk.
Acest oraş industrial se află în centrul regiunii miniere Donbas, unde Viktor Ianukovici s-a născut în 1950. Justiţia ucraineană a emis un mandat de arestare împotriva lui pentru "ucidere în masă" şi Parlamentul tocmai a votat o rezoluţie care cere Curţii Penale Internaţionale de la Haga să îl urmărească în cadrul unei anchete pentru "crime împotriva umanităţii".
Zvonuri dintre cele mai incredibile circulă cu privire la Viktor Ianukovici, despre care nu se mai ştie nimic de când a încercat în zadar, sâmbătă, să fugă din Doneţk la bordul unui avion particular. Fostul preşedinte a părăsit puterea sub presiunea străzii, după ce peste 80 de persoane au murit în decurs de trei zile în confruntările de la Kiev, unde poliţia a tras cu muniţie de război. Pentru numeroşi locuitori din acest oraş cu peste un milion de locuitori, el se ascunde probabil în împrejurimi.
"Cred că este la Doneţk şi se ascunde", a declarat Mark, un student, în imensa piaţă Lenin.  Alţii şuşotesc că este posibil să fie la Sevastopol, în peninsula ucraineană prorusă Crimeea, unde se află navele Flotei ruse la Marea Neagră. Alţii că ar fi reuşit deja să părăsească Ucraina. Dar un lucru este sigur: practic toate persoanele întâlnite în fieful său de la Doneţk îl critică. "Fuga sa din Kiev este un act de trădare. Şi-a abandonat poporul", afirmă Dmitri, un student în vârstă de 22 de ani, care recunoaşte că a votat pentru el.

Unii ambasadori americani nu au habar despre ţara în care sunt trimişi

La audierile din Senat cel mai prost s-au prezentat ambasadorii trimişi în Norvegia, Argentina, Islanda şi Ungaria

Patru noi ambasadori numiţi în fruntea legaţiilor americane din străinătate pentru donaţiile lor de milioane de dolari la campania preşedintelui SUA Barack Obama s-au făcut de râs în timpul audierii lor de comisia Senatului ce trebuia să le aprobe numirea, pentru că nu ştiau nimic despre ţara unde sunt trimişi, nota ieri ziarul ABC. Fără să fi mers vreodată în ţara respectivă, fără să aibă habar despre istoria, geografia sau politica respectivei naţiuni, este cea mai proastă carte de vizită cu care se poate prezenta aspirantul la un post de ambasador. Şi totuşi aşa s-a întâmplat cu importanţi contribuabili la campania prezidenţială a lui Obama, premiaţi de preşedinte cu un post de ambasador în străinătate.
Mulţi dintre ei s-au acoperit de ridicol şi au riscat chiar să complice relaţiile cu viitoarea ţară, în timpul prestaţiei lor în faţa comisiei Senatului ce trebuia să le autorizeze numirea. Cel mai prost s-au prezentat ambasadorii trimişi în Norvegia, Argentina, Islanda şi Ungaria.
Acest fapt a readus în discuţie numărul mare al ambasadelor unde nu sunt trimise persoane cu carieră diplomatică, ci persoane care "cumpără" aceste posturi datorită contribuţiilor lor financiare la campania prezidenţială. Este un mijloc utilizat în mod tradiţional de preşedinţii americani pentru a acoperi 30% din posturile de ambasador. Însă în al doilea mandat al lui Obama procentul a crescut la 53%, potrivit Serviciului Diplomatic al SUA.

"Nu am alte întrebări pentru acest grup de persoane înalt calificate"

Există totuşi persoane fără o carieră diplomatică care s-au achitat cu brio de misiunea lor, precum James Costos, noul ambasador al SUA la Madrid, care a ajutat cu fonduri din industria de divertisment la realegerea lui Obama. Însă Costos a vizitat de multe ori Spania şi a contribuit la întâlnirea de luna trecută a premierului spaniol Mariano Rajoy cu Barack Obama la Washington.
Dar există şi cazuri controversate scoase în evidenţă de mass-media şi de clasa politică din Washington. "Nu am alte întrebări pentru acest grup de persoane înalt calificate", a comentat ironic în timpul şedinţei de examinare senatorul John McCain. El făcea aluzie la George Tsunis, consilier delegat al reţelei Chartwell Hotels, care a donat jumătate de milion de dolari la campania lui Obama şi a fost propus ambasador în Norvegia. În timpul audierii sale, el a recunoscut că nu a vizitat niciodată această ţară şi a dovedit că ştie puţin şi despre realitatea ei politică. Tsunis s-a grăbit să denunţe valorile antidemocratice ale Partidului Progresului (extremist) şi a rămas mut când i s-a spus că acesta face parte din coaliţia de guvernământ de centru-dreapta. Nu există un început mai prost pentru un viitor ambasador decât să critice guvernul unei ţări în care este trimis în misiune.

Argentina, "o ţară aliată"

Omul de afaceri Noah Bryson Mamet a donat în total un milion de dolari la campania preşedintelui Obama şi a fost recompensat cu ambasada SUA din Argentina. În timpul audierii, senatorii hispanici Bob Menéndez şi Marco Rubio l-au întrebat direct în spaniolă dacă a fost vreodată acolo. A recunoscut că nu şi că nu ştie prea bine nici spaniola. Mai rău, a considerat Argentina "o ţară aliată", punând în chestiune şi cunoştinţele sale politice despre această ţară. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Robert C. Barber, care a ajutat la strângerea a 1,6 milioane de dolari la campania lui Obama din 2012. A fost numit în fruntea legaţiei din Islanda, deşi a recunoscut că nu a fost niciodată în insulă şi nici nu cunoaşte realitatea politică a acestei ţări.
Producătoarea de spectacole Colleen Bell, care a ajutat la strângerea a 800.000 de dolari pentru realegerea preşedintelui Obama, a fost la rândul ei premiată cu o numire la Ambasada SUA din Budapesta. Singurul lucru pe care l-a spus despre viitoarea ei activitate şi despre contextul strategic ungar este că va denunţa atitudinile extremiste din această ţară împotriva evreilor şi altor minorităţi.

A treia limbă străină, cerinţa de bază pentru a lucra în străinătate

A stăpâni a treia limbă străină a devenit o cerinţă de bază pentru a avea acces la un loc de muncă calificat în străinătate, iar candidaţii cunoscători de mai multe limbi străine sunt căutaţi mai ales în profesii tehnice, finanţe şi bănci, posturi de conducere în cabinete de avocatură, vânzări şi marketing, informează online ziarul La Razon.
Sunt principalele concluzii ale raportului intitulat "Limbile cele mai cerute în domeniul muncii din străinătate", realizat de agenţia de head hunting Randstad, care a evidenţiat că cerinţa cunoaşterii altor limbi neconvenţionale îşi face loc cu tot mai multă forţă şi presupune unul din factorii cei mai atractivi în momentul angajării unui profesionist. "Cu cât este mai mare calificarea, cu atât este mai mare cerinţa cunoaşterii mai multor limbi străine", comentează Randstad, potrivit căreia cunoaşterea unei a doua limbi străine este o cerinţă cuprinsă în 58% din ofertele adresate noilor absolvenţi, în 65 % din ofertele pentru posturile de conducere intermediare şi în 100 % pentru posturile de conducere la vârf.
Limba engleză este cea mai solicitată limbă în rândul candidaţilor care vizează un post în străinătate, urmată de germană şi franceză. Potrivit Randstad, a stăpâni engleza şi germana este o cerinţă de bază pentru inginerii mecanici şi electronişti, pentru posturile din finanţe, directorii de vânzări şi marketing şi în telecomunicaţii.
O pondere importantă are şi limba franceză în domeniul sănătăţii, iar portugheza în inginerie, având în vedere creşterea cererii de profesionişti din partea Braziliei în perspectiva Campionatului Mondial de Fotbal din 2014 şi a Jocurilor Olimpice din 2016.
Se evidenţiază de asemenea că limbi precum chineza, japoneza, araba şi chiar rusa sunt considerate limbi neconvenţionale de "interes în creştere", ca urmare a deschiderii unor pieţe necunoscute până nu demult de companiile spaniole.

Pe întuneric suntem mai deştepţi

Persoanele care trebuie să ia decizii dificile reuşesc să reflecteze cu o mai mare obiectivitate atunci când analizează diverse aspecte pe întuneric, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea din Toronto. Oamenii de ştiinţă canadieni spun că stingerea luminilor reduce intensitatea emoţională, permiţând oamenilor să îşi păstreze luciditatea atunci când trebuie să ia decizii dificile. Potrivit cercetătorilor de la University of Toronto Scarborough din Canada, atât emoţiile pozitive, cât şi cele negative sunt resimţite mult mai intens pe lumină. Alison Jing Xu, profesor de management la această universitate, şi Aparna Labroo, profesor la Northwestern University, au realizat o serie de studii pentru a examina neobişnuitul paradox al luminii şi al emoţiilor umane.
În schimb, alte studii precedente au arătat că oamenii pot fi mai optimişti în privinţa cotaţiilor de la bursă în zilele însorite, în timp ce zilele noroase pot declanşa tulburări de dispoziţie sezoniere.
Profesorul Xu crede că efectul pe care lumina strălucitoare îl are asupra sistemului de emoţii uman ar putea fi rezultatul faptului că aceasta este percepută ca o sursă de căldură, iar perceperea căldurii poate să declanşeze o serie de emoţii.

Facebook renunţă la sistemul său de adrese e-mail

Reţeaua de socializare Facebook a renunţat la serviciul său de adrese e-mail de tip @facebook.com, pe care l-a lansat la sfârşitul anului 2010, dar care era foarte rar utilizat. "Îi prevenim pe utilizatorii care folosesc adresele de tip @facebook.com că această funcţie a fost modificată", a declarat, luni, un purtător de cuvânt al companiei. De acum înainte, e-mailurile trimise la adresele de acest tip vor fi transferate în e-mailurile personale pe baza cărora utilizatorii şi-au creat conturile de Facebook.
"Când cineva trimite un mesaj pe o adresă de tip @facebook.com, acel mesaj nu va mai ajunge în mesageria contului de Facebook. În schimb, e-mailul va fi transferat în prima adresă a contului (utilizatorii au opţiunea de a dezactiva transferul)", a precizat acelaşi purtător de cuvânt.
Potrivit bbc.co.uk, această modificare va fi operată la începutul lunii martie.
Purtătorul de cuvânt a explicat că decizia în cauză a fost luată pentru că "cei mai mulţi utilizatori nu îşi foloseau adresele de Facebook" şi că grupul american preferă "să se concentreze pe îmbunătăţirea serviciului (său) de mesagerie mobilă".

Obezitatea ar putea deveni regula în Europa

Excesul de greutate este atât de răspândit în Europa, îndeosebi în rândul tinerilor, încât riscă să devină "o nouă normă", a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit unui studiu desfăşurat în 53 de ţări, până la 27% din adolescenţii de 13 ani şi 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali. OMS salută eforturile depuse de câteva guverne, mai ales cele din Franţa şi ţările scandinave, care au reuşit să limiteze fenomenul printr-o serie de măsuri cum ar fi promovarea consumului de fructe şi legume şi taxarea anumitor alimente.
În medie însă obezitatea câştigă teren din două motive, arată Zsuzsanna Jakab, director OMS pentru Europa: activitatea fizică insuficientă şi consumul de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi. Această combinaţie de factori este "fatală", adaugă ea. "Percepţia noastră asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. Să fii supraponderal este văzut acum ca ceva obişnuit. Nu trebuie să mai lăsăm o generaţie să crească cu ideea că obezitatea este o nouă normă", insistă ea.
Obezitatea la copiii de 11 ani atinge cele mai înalte niveluri în Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania, cele mai scăzute niveluri fiind înregistrate în Olanda şi Elveţia. În 23 de ţări în care s-a desfăşurat studiul, peste 30% din adolescenţii de 15 ani nu fac destulă mişcare. OMS recomandă practicarea a cel puţin 60 de minute pe zi de exerciţii fizice la copiii între cinci şi 17 ani şi a cel puţin 150 de minute de exerciţii moderate pe săptămână la adulţi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.