Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Kievul fumegă, Moscova spumegă

Ziarul de Vrancea
24 feb 2014 529 vizualizări
Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani pentru a evita falimentul n Rusia nu "recunoaşte" revoluţia de la Kiev şi ameninţă cu sancţiuni economice

Decizia Occidentului de a recunoaşte noile autorităţi din Ucraina este "o aberaţie", afirmă premierului Rusiei, Dmitri Medvedev, ridicând "serioase semne de întrebare" în legătură cu legitimitatea puterii de la Kiev. "La modul concret, astăzi nu mai avem cu cine să vorbim. Legitimitatea unora dintre organismele de putere de acolo ridică dubii serioase", a explicat Dmitri Medvedev. "Unii dintre partenerii noştri occidentali consideră că este legitim. Nu ştiu ce Constituţie au citit ei, dar mie mi se pare o aberaţie să consideri legitim ceea ce este rezultatul unei revolte", a subliniat Medvedev.
De asemenea, Rusia a anunţat că va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina în cazul în care Kievul decide apropierea ţării de Uniunea Europeană. "Noi transmitem Ucrainei următorul lucru: bineînţeles că aveţi dreptul să vă alegeţi drumul. Dar, în cazul apropierii de UE, vom fi nevoiţi să majorăm taxele vamale la importuri", a avertizat ministrul rus al Economiei Aleksei Uliukaev. "Kievul nu poate rămâne un partener puternic al Moscovei dacă semnează un acord de asociere cu UE. Cele două lucruri nu sunt compatibile unul cu celălalt", a subliniat Uliukaev. Ministrul rus a denunţat efectele negative ale crizei din Ucraina asupra economiei Rusiei: "Numeroase fonduri de investiţii îşi retrag banii din Ucraina, iar multe şi din Rusia".

Liderii de la Kiev fac apel la donatorii internaţionali

Ucraina are nevoie de suma de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani şi solicită organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor în acest sens, a anunţat ieri ministrul interimar al Finanţelor Iuri Kolobov. "Am cerut partenerilor noştri occidentali (Polonia, Statele Unite) acordarea unui credit în termen de o săptămână-două", a subliniat ministrul, fără să precizeze valoarea creditului solicitat. Ucraina a propus, de asemenea, "organizarea unei mari conferinţe internaţionale a donatorilor, împreună cu UE, Statele Unite, FMI şi alte organizaţii financiare internaţionale, cu scopul de obţine fonduri în vederea modernizării şi reformelor în ţară", a subliniat el.
Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a avertizat duminică asupra faptului că Ucraina riscă un default.
Reamintim că Parlamentul ucrainean l-a destituit de facto, sâmbătă, pe Viktor Ianukovici, după o baie de sânge în centrul Kievului, săptămâna trecută, soldată cu 82 de morţi. De negăsit începând de sâmbătă, Ianukovizi este vizat, în prezent, de un mandat de arestare pentru "uciderea în masă" a civililor, a anunţat ieri ministrul interimar de Interne.

Teamă de o invazie rusească

Pe de altă parte, autorităţile ucrainene au sporit măsurile de securitate la frontiere, pe fondul informaţiilor privind prezenţa trupelor ruse la graniţa estică, relatează site-ul agenţiei Interfax Ukraine. Oleg Tiahnibok, liderul grupului parlamentar al partidului Svoboda, a declarat ieri, în Parlament, că Rusia a mobilizat trupe la frontiera Ucrainei, sugerând că Moscova ar pregăti o invazie. În acest context, Agenţia pentru protejarea frontierelor a decis consolidarea măsurilor de securitate. "Serviciul pentru protejarea frontierelor este în alertă. Nu au fost observate mişcări de trupe la frontiera cu Ucraina", a declarat Serghei Astahov, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Olli Rehn: Ucraina are perspectiva aderării la UE

Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană în viitor, în termen mediu sau lung, dacă va îndeplini anumite condiţii, afirmă Olli Rehn, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Monetare. "Ucraina se află într-un moment de răscruce istoric, iar Europa trebuie să facă faţă acestui moment istoric şi să poată oferi Ucrainei perspective de aderare pe termen mediu şi lung – dacă poate îndeplini condiţiile de aderare", a declarat Rehn la Sydney, cu ocazia unei reuniuni a organizaţiei G20. "Suntem pregătiţi să oferim asistenţă financiară substanţială Ucrainei imediat ce va fi găsită o soluţie politică, bazată pe principii democratice, şi după ce va fi instalat un nou guvern care să se angajeze cu seriozitate că va aplica reforme economice şi instituţionale", a subliniat Rehn

Un cristal de zirconiu, cea mai veche rocă de pe Terra

Un cristal de zirconiu descoperit de cercetătorii americani la o fermă din vestul Australiei este considerat cel mai vechi fragment de rocă de pe Terra, oamenii de ştiinţă stabilind că s-a format în urmă cu 4,4 miliarde de ani.
Într-un studiu publicat duminică în revista Nature Geoscience, cercetătorii americani de la Universitatea Wisconsin afirmă că această descoperire indică faptul că scoarţa terestră s-a format la scurt timp după geneza planetei şi că fragmentul de zirconiu este o rămăşiţă din acea perioadă.
Pentru a stabili vechimea fragmentului de zirconiu, oamenii de ştiinţă au folosit mai întâi o tehnică de datare larg acceptată, pe baza vitezei cu care uraniul se degradează în plumb. Însă, deoarece unii oameni de ştiinţă au emis ipoteza că această tehnică ar putea furniza date false, cercetătorii au făcut apel la o a doua metodă sofisticată de datare pentru a verifica descoperirea. Aceştia au folosit datarea cu ajutorul sondei atomice tomografice pentru a identifica atomii individuali de plumb din cristal şi pentru a stabili masa acestora, confirmând astfel că zirconiul avea într-adevăr o vechime de aproximativ 4,4 miliarde de ani.
Pentru a avea o perspectivă, Pământul s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, ca o masă enormă de rocă topită, iar scoarţa s-a format destul de rapid, cu 100 de milioane de ani mai târziu. Vechimea acestui cristal înseamnă, de asemenea, că scoarţa terestră s-a format la circa 160 de milioane de ani după apariţia sistemului nostru solar.
Descoperirea susţine teoria unei planete "Pământ care s-a răcit rapid", cu temperaturi destul de joase pentru a susţine existenţa oceanelor şi, probabil, a vieţii, chiar mai devreme decât s-a crezut până de curând.

Pentagonul, obligat să achiziţioneze doar steaguri "Made in USA"

Steagurile americane urmează să fie de-acum înainte exclusiv "Made în USA", prevede o nouă legislaţie, care impune Departamentului Apărării să achiziţioneze numai steaguri produse în Statele Unite. Pentagonul este un important "consumator" de steaguri, care flutură la pupa navelor, la baze sau sunt folosite în cadrul sărbătorilor ori ceremoniilor de înhumare a militarilor ucişi în luptă.
La presiunea congresmenului democrat Mike Thompson, în a cărui circumscripţie se află un fabricant de steaguri, Congresul a adoptat un amendament pentru ca atât fabricarea, cât şi pânza utilizată să fie americane. "Bărbaţii noştri şi femeile noastre în uniformă ar trebui să servească sub steaguri făcute în Statele Unite", pleda el săptămâna trecută, pe pagina de Facebook.
Subsecretarul Apărării însărcinat cu achiziţiile Richard Ginman a implementat această nouă politică de achiziţii printr-un memorandum pe care l-a transmis vineri către diversele servicii, potrivit Pentagonului.
Această dispoziţie cu privire la steaguri se aplică doar Departamentului Apărării şi nu întregului Guvern american. Ea a fost integrată în "Amendement Berry" din 1941, care impune Pentagonului, fără derogare, să se aprovizioneze în Statele Unite cu o serie de produse, inclusiv hrană şi uniforme.

Norvegia, vizată de ameninţări teroriste din cauza conflictului sirian

Serviciul norvegian de Informaţii Externe a apreciat, ieri, că "ameninţarea teroristă" vizând Norvegia va creşte în cursul acestui an, din cauza conflictului din Siria, unde zeci de cetăţeni din statul scandinav au luptat sau luptă alături de rebeli. Un număr de cel puţin 40-50 de persoane având legături cu Norvegia au participat sau participă la lupte împotriva regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad şi riscă să revină radicalizaţi pe teritoriul norvegian, afirmă Serviciul de Informaţii Externe în raportul anul privind ameninţările la adresa ţării. "Concluzionăm că ameninţarea a crescut deja şi va continua să crească în 2014", a declarat generalul Kjell Grandhagen, şeful serviciului militar de informaţii, care a menţionat că luptători radicali acţionează în grupările islamiste precum Stat Islamic în Irak şi Levant sau Frontul al-Nosra.
În ceea ce priveşte Europa, numărul luptătorilor angajaţi în conflictul din Siria este estimat la aproximativ 2.000 de persoane, a mai afirmat oficialul norvegian, fără a peciza originea acestor cifre. Pe de altă parte, cotidianul norvegian Verdens Gang scrie ieri că zeci de femei au părăsit Norvegia în ultimul an pentru a sprijini grupările rebele din Siria.
La sfârşitul lui 2013, povestea a două adolescente din Norvegia care au plecat ilegal în Siria pentru a participa la lupte a provocat un scandal imens în statul scandinav. Cele două surori de origine somaleză, care aveau atunci 16, respectiv 19 ani, au fost într-un final găsite tefere şi nevătămate de către tatăl lor, după săptămâni de căutări.

Britanicii îşi schimbă legile pentru ca un bărbat să nu poată deveni regină

După ce au autorizat căsătoria între persoane de acelaşi sex, britanicii sunt nevoiţi să îşi reformuleze textele de lege care vizează familia regală. Un efect colateral al acceptării căsătoriilor gay în Marea Britanie - care intră în vigoare în luna martie - ar fi că un bărbat ar putea ajunge regină, scrie The Telegraph. De peste 700 de ani, legile care privesc familia regală arată că, atunci când un rege se căsătoreşte, soţia lui devine regină, prinţul are drept soţie o prinţesă, ducii — ducese ş.a.m.d. Legea trebuie aşadar reformulată pentru a evita pe viitor ca un bărbat să ajungă regină. Prin acţiunea de "curăţare" a textelor, funcţionarii britanici trebuie să înlocuiască termenii de "soţ", "soţie", "văduv" sau "văduvă".
Primele căsătorii între persoane de acelaşi sex urmează să aibă loc în Anglia şi Ţara Galilor pe 29 martie.

Papa a creat un Minister al Economiei

Papa Francisc a creat ieri un secretariat (minister) al Economiei, pentru coordonarea tututor activităţilor economice şi administrative ale Vaticanului, aceasta fiind prima decizie de amploare luată de Suveranul Pontif în cadrul marii reforme a Curiei. Curia Romană (în latină Curia Romana, în trad. "Curtea romană") este aparatul administrativ al Sfântului Scaun care coordonează și realizează organizarea necesară Bisericii Catolice pentru corecta împlinire a misiunii sale. Este comparată în general cu un organism guvernamental. "Un nou secretariat al Economiei va avea autoritate în privinţa tuturor activităţilor economice şi administrative din interiorul Sfântului Scaun şi al statului Vatican", se arată într-un comunicat al Vaticanului, care precizează că noua instituţie va fi însărcinată cu pregătirea bugetului şi planificarea financiară.
Secretariatul va fi condus de cardinalul australian George Pell, ales de papa Francisc într-un consiliu de opt cardinali cu care se consultă în mod regulat.
Această reformă este adoptată în conformitate cu recomandările unei comisii compuse dintr-o majoritate de experţi laici, numiţi de papă vara trecută pentru a investiga activităţile economice şi administrative ale Sfântului Scaun

Igiena dentară riguroasă poate preveni artrita

Igiena dentară corespunzătoare poate preveni artrita reumatoidă, afirmă cercetătorii americani, care au descoperit o legătură între bacteriile care provoacă afecţiuni gingivale şi instalarea acestei afecţiuni. Bacteriile responsabile pentru afecţiunile gingivale produc o enzimă care interacţionează cu reziduurile anumitor proteine. Organismul consideră aceste proteine drept intruşi, declanşând astfel un atac imunitar, au afirmat cercetătorii de la Facultatea de stomatologie a Universităţii din Louisville, SUA. La pacienţii bolnavi de artrită, rezultatul este inflamarea cronică responsabilă pentru distrugerea ţesutului osos şi a cartilajului de la nivelul încheieturilor.
Studii anterioare au indicat faptul că afecţiunile gingivale au o incidenţă de două ori mai mare în rândul pacienţilor bolnavi de artrită reumatoidă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.