Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: A ieşit Iulia, a dispărut Viktor

Ziarul de Vrancea
23 feb 2014 528 vizualizări
Demis din funcţie de Parlament, fostul preşedintele Viktor Ianukovici este de negăsit n el ar fi încercat să fugă în Rusia, susţin surse oficiale n eliberarea din închisoare a Iuliei Timoşenko a fost primită cu entuziasm în Piaţa Independenţei din Kiev n povestea ucrainenă nu are încă un happy-end cert, existand pericolul ca ţara să fie divizată între o regiune vestică, pro-occidentală şi una estică, rusofilă

Iulia Timoşenko a fost eliberată sambătă dimineaţa din închisoare, ea întreptandu-se imediat spre Piaţa Independenţei unde i-a salutat pe cei 50.000 de manifestanţi din centrul Kievului. "Sunteţi eroi, sunteţi cei mai buni din Ucraina!", a declarat Timoşenko, izbucnind în lacrimi, aşezată într-un scaun cu rotile. Mulţimea scanda "Iulia! Iulia! Iulia!". "Nu am recunoscut Kievul, cu maşini arse, cu baricade, dar este altă Ucraină, Ucraina oamenilor liberi", a afirmat ea, după doar câteva ore de la destituirea lui Ianukovici de către Parlament. "Dacă cineva mi-ar fi spus că totul se va termina şi eu voi putea sta în faţa voastră, nu aş fi crezut", a afirmat Timoşenko. Ea a insistat că "dacă cei care au ucis şi cei care au dat un astfel de ordin nu vor fi pedepsiţi cu cea mai mare severitate, aceasta va fi o ruşine eternă".
Timoşenko a fost încarcerată în 2011 pentru abuz de putere. Parlamentul ucrainean a adoptat sâmbătă o rezoluţie cu privire la "eliberarea imediată" a opozantei şi organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate în mai, destituindu-l de facto pe Viktor Ianukovici, care a refuzat să demisioneze.
Portretul ei se afla în centrul Pieţei Independenţei, ocupate de trei luni de către manifestanţi ostili preşedintelui Ianukovici.
Partidul Batkivşcina al opozantei Iulia Timoşenko analiza ieri o posibilă candidatură a acesteia la funcţia de şef al Guvernului Ucrainei. Totuşi, Timoşenko a declarată că nu este interesată de această funcţie. Nu ar fi totuşi exclus ca fostul premier să candideze la prezidenţialele programate în luna mai. Pe de altă parte, Iulia Timoşenko se va întâlni "foarte curând" cu cancelarul german Angela Merkel, cu care a purtat încă de ieri o conversaţie telefonică. "Ele au convenit să se întâlnească foarte curând", a anunţat partidul Batkivşcina.

Partidul Regiunilor se dezice de Ianukovici

Preşedintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov va prelua interimar funcţia de preşedinte al ţării în locul lui Viktor Ianukovici, potrivit unei rezoluţii adoptate ieri de către deputaţi. Constituţia ucraineană prevede ca preşedintele Parlamentului să asume funcţia de şef de stat în cazul vacanţei postului.  De remarcat că fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost criticat extrem de dur, ieri, de către partidul său, care l-a declarat "responsabil de evenimentele tragice" din Ucraina şi care i-a condamnat "trădarea". "Ucraina a fost trădată, ucrainenii ridicaţi unii împotriva altora", a declarat Partidul Regiunilor, acuzând "responsabilitatea lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi". Pană aseară nu se ştia cu precizie unde se află Ianukovici, despre care au existat zvonuri că ar fi încercat să fugă ilegal în Rusia.

Depozitele nucleare au rămas fără pază

Oficiali de rang înalt din cadrul Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), atât de la cartierul general, cât şi de la nivelul filialelor regionale, au dezertat fără să-şi delege atribuţiile, au fost informaţi ieri parlamentarii ucraineni. "SBU nu are comandant, nu are adjuncţi de comandanţi. Şefii şi adjuncţii lor au dezertat şi şi-au închis telefoanele", a declarat Valentin Nalivaicenko, care asigură legătura cu Securitatea. De asemenea, Agenţia "nu are comunicaţii, nu are conducere, nu are planuri pentru apărarea depozitelor nucleare, Centralei Hidroelectrică de pe Nipru, nu are nimic", a subliniat el. Nalivaicenko l-a îndemnat pe preşedintele Parlamentului să "prezinte candidaturi în vederea încredinţării securităţii" Ucrainei.
El a îndemnat totodată la numirea unui nou procuror general şi şef al serviciilor speciale de protecţie.

Comunitatea internaţională se teme de împărţirea Ucrainei

O împărţire a Ucrainei sau "revenirea la violenţă" nu sunt în interesul Ucrainei, Rusiei, UE sau Statelor Unite, a apreciat ieri Susan Rice, o consilieră apropiată preşedintelui Barack Obama. "Nu există o contradicţie între o Ucraină care întreţine de mult timp legături istorice şi culturale cu Rusia şi o Ucraină modernă care vrea să se integreze mai mult în Europa. Una nu o împiedică pe cealaltă", a declarat consiliera pentru Securitate Naţională. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au subliniat ieri, într-o conversaţie telefonică, asupra importanţei păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului german. "Cei doi (lideri politici) sunt de acord asupra faptului că Ucraina are nevoie, rapid, de un guvern în măsură să acţioneze şi ca integritatea sa teritorială să fie păstrată", a anunţat Cancelaria germană într-un comunicat. Tot într-un comunicat, preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că România, ca stat vecin şi membru al UE şi NATO, susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, care trebuie urmărite şi garantate de către întreaga clasă politică ucraineană.

NASA colaborează cu scriitorii de romane SF

Agenţia americană urmăreşte ca astfel operele literare să conţină mai puţine erori ştiinţifice

Pasiunea pentru ştiinţă reprezintă fundamentul însuşi al literaturii ştiinţifico-fantastice - o pasiune uneori optimistă, adeseori pesimistă, dar totuşi o pasiune. S-ar putea crede că reciproca acestei teorii nu este adevărată şi că ştiinţa priveşte cu dispreţ aceste romane SF, care au adeseori la bază fapte nerealiste şi cunoştinţe aproximative. NASA a decis însă să pună capăt acestei situaţii. Celebra agenţie spaţială americană a lansat de curând un nou proiect intitulat "NASA inspired works of fiction" (Romane de ficţiune inspirate de NASA, n.r.), în colaborare cu o editură care lansează romane ştiinţifico-fantastice, Tor. Scopul acestui program este de a-i pune în legătură pe scriitorii SF cu oamenii de ştiinţă de la NASA, pentru ca aceştia din urmă să ofere o expertiză şi să corecteze eventualele erori ale romancierilor. Niciun aport financiar nu este oferit autorilor de romane SF. Obiectivul este de a produce pur şi simplu opere literare aprobate din punct de vedere ştiinţific. O vizită la sediile NASA a fost organizată pentru scriitorii interesaţi. Anumite romane provenite din această colaborare au fost deja lansate, iar altele sunt în stadiu de proiect, vizând diverse domenii, precum exploataţiile miniere de pe asteroizi şi astrobiologia.

NASA şi cultura "pop", un vechi mariaj

Nu este pentru prima dată când agenţia spaţială americană se asociază cu cultura populară. Specialiştii de la NASA au fost consultaţi de multe ori de producătorii unor filme precum "Armageddon - Sfârşitul lumii?", peliculele din seria "Transformers" şi "Răzbunătorii/ The Avengers". La sediul Cité des Sciences din Toulouse romancierii interesaţi pot să vizioneze un documentar realizat de NASA despre telescopul spaţial Hubble, narat de Leonardo DiCaprio şi produs de studiourile Warner şi IMAX.
În urmă cu doi ani, NASA i-a permis muzicianului will.i.am să devină primul artist difuzat pe Marte cu ajutorul roverului Curiosity. "O crimă pentru urechile săracilor marţieni, poate, dar mai ales o excelentă strategie publicitară, cât se poate de calculată", afirmă autorii acestui articol apărut pe site-ul publicaţiei Le Nouvel Observateur. Agenţia spaţială americană este într-adevăr un mare specialist în comunicare, producând documentare, spoturi televizate şi mediatizându-şi extrem de bine proiectele.

Limba engleză pierde teren în şcolile din Marea Britanie

Numărul copiilor est-europeni care învaţă în Marea Britanie aproape s-a triplat în perioada 2008-2013, de la 44.000 la 123.000, iar al românilor a crescut de peste cinci ori, de la 1.420 în 2008 la 8.906 în 2013, potrivit unor date oficiale, relatează Daily Mail.  Potrivit publicaţiei, "în mod surprinzător una din nouă şcoli are în prezent o majoritate de copii care nu vorbesc limba engleză ca prima limbă", datele oficiale "relevând presiunea enormă pe care migrarea în masă o exercită asupra şcolilor" britanice.
Tabloidul prezintă un "Top zece" al limbilor vorbite ca primă limbă în şcolile britanice pe care precizează că l-a întocmit cu ajutorul unor date pe care le-a obţinut de la Ministerul britanic al Educaţiei, în baza legislaţiei privind accesul liber la informaţii, înaintea anulării restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor la 1 ianuarie 2014, subliniind asupra unei "tendinţe de creştere". The Daily Mail a întocmit topul după criteriul creşterii numărului de copii în perioada ianuarie 2008-ianuarie 2013. Astfel, cea mai mare creştere a înregistrat-o româna, cu 527%, urmată de letonă (414), ungară (359), bulgară (255), slovacă (246), lituaniană (214), cehă (205), rusă (138) şi poloneză (136).
Însă, ca număr, poloneza este cea mai vorbită prima limbă în ianuarie 2013 (63.257 de copii), urmată de lituaniană (13.650) şi rusă (9.153), româna ocupând locul al patrulea (8.906), iar bulgara (4.335 de copii) ocupând ultimul loc după acest criteriu.
Şcolile se confruntă deja cu problema cererii de locuri, unele organizând clase "temporare", mai scrie tabloidul, adăugând că, potrivit unor estimări oficiale, în următorul deceniu vor fi necesare un milion de locuri suplimentare. "Guvernul va cheltui cinci miliarde de lire sterline până în 2015 cu suplimentarea numărului de locuri, pentru a face faţă crizei", subliniază publicaţia.
În prezent, în şcolile primare şi secundare din Marea Britanie se vorbesc 309 limbi şi dialecte, de la afrikaans şi amharică (limbă semitică vorbită în Etiopia) până la shqip (limbă indoeuropeană vorbită în Albania şi Kosovo) şi zulu, potrivit tabloidului.

A fost creată cea mai mică "insectă-dronă" din lume

Oamenii de ştiinţă olandezi au creat cea mai mică "insectă-dronă" din lume, o sosie robotizată a unei libelule cu vedere în 3D, care ar putea să revoluţioneze o gamă vastă de activităţi, de la organizarea de concerte şi până la agricultură şi acordarea primului ajutor. "Acesta este DelFly Explorer, cea mai mică dronă din lume care poate să bată din aripi pentru a zbura şi să evite obstacolele în mod indenpendent", a precizat unul dintre creatorii micului robot, Guido de Croon, profesor la Universitatea tehnică din Delft, un oraş în vestul Olandei.
Cântărind aproape 20 de grame, echivalentul greutăţii a patru coli de hârtie A4, această libelulă robotizată ar putea fi utilizată în situaţii în care folosirea altor drone cu patru elice, mai grele, ar fi periculoasă. DelFly Explorer ar putea fi folosită pentru a filma publicul care asistă la un concert sau la un eveniment sportiv. Atunci când bate din aripi, aparatul, care are o avengură a aripilor de 28 de centimetri, foloseşte două camere miniaturale de înaltă rezoluţie care reproduc vederea umană în 3D pentru a se orienta.
Imaginile sunt transmise unui computer de bord, care examinează împrejurimile, şi, prin intermediul unui algoritm special creat, transmite decizii instantaneu care permit robotului DelFly să evite obstacolele.
Drona, la fel ca o insectă adevărată, ar putea să se simtă în largul ei şi în mijlocul plantelor: "Ar putea fi utilizată pentru a zbura în sere şi să repereze fructele care s-au copt", spune Guido de Croon, referindu-se la uriaşa piaţă de legume şi fructe obţinute în serele din Olanda.
Deşi există şi alte drone create pe baza aceluiaşi concept, precum "albina-robot", creată de studenţii de la Universitatea Harvard din Statele Unite, acestea depind de conectarea la o serie de cabluri în ceea ce priveşte energia, controlul şi analiza datelor, fiind deci departe de a fi autonome.
DelFly Explorer are propria baterie de litiu care îi permite să zboare timp de aproximativ nouă minute.

Islanda renunţă la integrarea în UE

Cele două partide care au câştigat alegerile parlamentare din Islanda au decis să retragă candidatura de aderare a ţării la Uniunea Europeană (UE), a anunţat Guvernul de la Reykjavik. Partidul Progresului (de centru) şi Partidul Independenţei (de dreapta), care au obţinut victoria în ultimele alegeri parlamentare din Islanda, au ajuns la un acord în proiectul de lege care solicită Guvernului "să retragă candidatura de aderare la Uniunea Europeană", depusă în 2010. Guvernul islandez a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a căror activitate a fost suspendată la începutul campaniei legislative din 2013. "O altă candidatură nu va fi depusă fără organizarea unui referendum", anunţă proiectul de lege.
În mai 2013, cele două partide au ajuns la un acord pentru organizarea unui referendum privind aderarea ţării la UE, însă acesta nu va mai avea loc. Islanda are divergenţe cu UE asupra problemei drepturilor de pescuit. Cunoscute ca "războiul macroului", aceste divergenţe au apărut după ce Islanda a luat hotărârea unilaterală de a creşte în mod considerabil cota sa de macrou. Insula se află în conflict cu UE şi asupra problemei vânătorii de balene.
Industria pescuitului constituie o activitate vitală pentru această insulă din Atlanticul de Nord şi cei peste 320.000 de locuitori a săi. Marele avantaj al aderării Islandei la UE ar fi adoptarea monedei euro, care ar contribui la stabilitatea economiei ţării, potrivit social-democraţilor şi unei minorităţi din cadrul partidelor aflate la guvernare.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.