Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Spionaj la proces

Ziarul de Vrancea
16 feb 2014 608 vizualizări
NSA a monitorizat o firmă americană de avocatură ce reprezenta Indonezia într-un litigiu cu SUA

Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a colaborat cu serviciile de informaţii australiene pentru spionarea unei firme de avocatură din Statele Unite care ajuta Guvernul indonezian într-un litigiu comercial cu Washingtonul, scrie ziarul The New York Times, în ediţia online. Potrivit unui document ultrasecret oferit de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia, o firmă de avocatură din Statele Unite a fost monitorizată de Direcţia de Spionaj din Australia în timp ce reprezenta Guvernul Indoneziei într-o dispută comercială cu Washingtonul. Direcţia de Spionaj din Australia a oferit NSA informaţiile obţinute prin monitorizarea comunicaţiilor între oficiali indonezieni şi avocaţii firmei americane. Numele firmei de avocatură nu a fost dezvăluit, dar Mayer Brown, o companie din Chicago, a oferit consultanţă juridică Guvernului de la Jakarta într-un litigiu comercial cu Statele Unite. Agenţia americană pentru Securitatea Naţională a refuzat să comenteze informaţiile dezvăluite de ziarul The New York Times. Duane Layton, un avocat al firmei Mayer Brown care a fost implicat în serviciile juridice oferite Indoneziei, nu a fost surprinsă de aceste dezvăluiri. "Eu mă întreb mereu dacă nu ascultă cineva convorbirile, pentru că trebuie să fii idiot să nu te gandeşti la aşa ceva în epoca noastră", a spus ea.

Ciuma neagră a modificat genomul uman

Un nou studiu, care a avut la bază analiza ADN-ului romilor care au migrat în Romania în urmă cu peste o mie de ani, arată că ciuma neagră a modificat semnificativ genomul uman, acesta fiind motivul pentru care europenii au supravieţuit acestei bacterii, informează lefigaro.fr. Ciuma neagră şi-a lăsat propria marcă în genomul uman, favorizand indivizii purtători ai unei anumite secvenţe genetice, se arată într-un studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători şi publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. (PNAS). Răspandindu-se în Europa pe drumul mătăsii, prin Geneva, apoi Marsilia, în 1347, ciuma neagră a ucis o treime din populaţia de atunci a Europei în mai puţin de cinci ani. "Moartea neagră", cum a fost numită, a terorizat populaţia, care vedea în această boală mana diavolului, a evreilor sau a leproşilor. Boala era însă provocată de o bacterie - Yersinia pestis - şi numai indivizii cei mai rezistenţi scăpau cu viaţă. "Bolile infecţioase, precum ciuma şi holera, au modelat genomul nostru de-a lungul secolelor, favorizand anumiţi indivizi", a explicat Norbert Gualde, specialist în imunologie la Universitatea Bordeaux-II. Această selecţie naturală rămane dificil de caracterizat, pentru că există o varietate mare de agenţi patogeni, depinzand şi de epoci şi de variaţii genetice. Autorii noului studiu au găsit o metodă de a retrasa impactul ciumei negre asupra ADN-ului europenilor, luand ca model romii instalaţi în Romania. Potrivit acestui studiu, aceştia au părăsit nordul Indiei în secolul al XI-lea şi s-au amestecat foarte puţin cu populaţia romanească în epocă. Romii şi europenii din Romania, spun cercetătorii, posedau astfel caracteristici genetice distincte în perioada pandemiei. Specialiştii au analizat modul în care au evoluat genomurile, în cazul a trei populaţii actuale: romanii de origine europeană, romanii de origine indiană, dar şi un grup de 500 de indivizi din nordul Indiei. Ei au descoperit că, la o mie de ani după ce s-au separat, cele două grupuri de romi aveau acelaşi patrimoniu genetic, cu excepţia unui număr de circa 20 de gene care nu există decat la romii şi europenii din Romania. Localizate pe cromozomul 4, trei dintre acestea sunt în mod particular interesante, pentru că produc receptori membranari, TLR, care se fixează pe bacteriile patogene şi declanşează o reacţie imunitară. Testand reactivitatea receptorilor pe Yersinia pestis, cercetătorii au constatat că secvenţa genetică identificată de ei era cea mai eficace.
 
Atac cu bombă la o maşină cu turişti în Egipt

Explozia produsă ieri într-un autocar turistic, la frontiera dintre Egipt şi Israel, a fost provocată de o bombă, anunţă autorităţile egiptene, citate de AFP. Cel puţin trei persoane au murit, iar alte 20 au fost rănite în urma exploziei produse într-un autocar turistic în Peninsula Sinai, la un punct vamal între Israel şi Egipt, informează site-ul Ynetnews. Potrivit autorităţilor egiptene, victimele sunt turişti sud-coreeni. Poliţia israeliană a precizat că explozia a avut loc într-un autocar cu turişti, la cateva secunde după ce vehiculul trecuse din Israel în Egipt prin punctul vamal Taba. "Am văzut mult fum; incidentul a avut loc la 50 de metri de frontieră", a declarat un purtător de cuvant al poliţiei israeliene. În Peninsula Sinai (Egipt) sunt active numeroase grupuri islamiste afiliate reţelei teroriste Al-Qaida. Organizaţiile islamiste au intensificat atacurile pe fondul crizei din Egipt, amplificată după înlăturarea de la putere de către armată, în iulie 2013, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Un avion cu 14 persoane la bord a dispărut în Nepal

Un avion al companiei Nepal Airlines avand la bord 14 persoane a dispărut de pe radare ieri, în timp ce se deplasa spre o staţiune montană, anunţă autorităţile locale, citate de AFP. "Avionul companiei Nepal Airlines care avea 14 persoane la bord decolase de pe aeroportul din Pohara şi a dispărut la aproximativ 15 minute după decolare", a declarat Ganesh KC, un purtător de cuvant al poliţiei nepaleze. Avionul se îndrepta spre staţiunea Jumla, situată la 350 de kilometri vest de capitala Katmandu. Accidentele aviatice sunt relativ frecvente în Nepal, din cauza pistelor greu accesibile şi a condiţiilor meteo nefavorabile.

Bilanţ negru în Japonia

Cel puţin 12 persoane au murit, iar alte 1.650 au fost rănite în intemperiile care afectează o mare parte a Japoniei, anunţă autorităţile nipone, citate de AFP. Precedentul bilanţ era de trei morţi şi 850 de răniţi. Peste 800 de vehicule sunt blocate pe o şosea care face legătura între prefecturile Gunma şi Nagano, la nord de capitala Tokyo. Mai multe refugii au fost deschise pentru adăpostirea şoferilor rămaşi izolaţi. Sute de curse aeriene au fost anulate, iar numeroase trenuri au întarzieri. În ultimele 24 de ore a nins în continuu în Japonia, stratul de zăpadă atingand 30 de centimetri pe insula principală Honshu.

Maşina în care se afla Berlusconi, atacată cu roşii

Protestatari furioşi au aruncat cu roşii spre maşina în care se afla fostul premier italian Silvio Berlusconi, în faţa sediului Preşedinţiei Italiei, unde au loc consultări în vederea formării unui nou guvern, informează Corriere della Sera, în ediţia online. Numeroase persoane au protestat, sambătă seara, în faţa Preşedinţiei Italiei, denunţand acordul preşedintelui Giorgio Napolitano de a-l primi pe liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi, la consultările politice în vederea formării noului guvern. Silvio Berlusconi participă la consultări deşi are de ispăşit un an de închisoare pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset. "Domnule preşedinte, nu vă prefaceţi că nu ştiţi!", au strigat manifestanţii, numindu-l pe Berlusconi "infractor". Preşedintele Napolitano a iniţiat consultări cu partidele după demisia premierului Enrico Letta. Primul-ministru a decis să îşi prezinte demisia după ce Partidul Democrat a cerut formarea unui nou Cabinet. Conducerea Partidului Democrat (centru-stanga) a aprobat joi un document care pledează pentru "o etapă nouă" în politica italiană, "cu un nou guvern". Matteo Renzi, liderul Partidului Democrat, i-a mulţumit premierului Enrico Letta pentru activitate, apreciind "necesară şi urgentă deschiderea unei noi etape, cu un nou Executiv susţinut de majoritatea actuală", formată împreună cu deputaţi de centru-dreapta.










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.