Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Raport ONU:Inegalităţile şi discriminarea, principalele obstacole în calea dezvoltării

Ziarul de Vrancea
13 feb 2014 581 vizualizări
Inegalităţile şi discriminările, în special vizând femeile, se află printre principalele obstacole în calea dezvoltării, subliniază Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA) într-un raport publicat miercuri.

Raportul, care conţine date despre 176 de ţări, prezintă situaţia după 20 de ani de la Conferinţa Internaţională cu privire la Populaţie şi Dezvoltare, organizată la Cairo în 1994. În raport se subliniază că inegalităţile tot mai mari riscă să afecteze progresele înregistrate între timp în domenii ca sănătatea, educaţia şi lupta împotriva sărăciei.
Intitulat "Raport mondial, dincolo de 2014", documentul recomandă guvernelor să adopte măsuri legislative în vederea protejării populaţiilor celor mai sărace şi marginalizate, în special adolescenţii, femeile victime ale violenţelor şi comunităţile rurale.
Progrese importante au fost înregistrate în cei 20 de ani, se arată în document. Astfel, mortalitatea în timpul sarcinii şi la naştere a scăzut cu 47% în perioada 1990-2010, tot mai multe fete merg la şcoală, iar creşterea demografică a încetinit. Însă, în 2010, 800 de femei au murit în timpul naşterii zilnic, 222 de milioane de femei nu au acces, în continuare, la măsuri de contracepţie, iar o femeie din trei, la nivel mondial, declară că a fost supusă unor violenţe fizice sau sexuale. În contextul în care căsătoria între minori este ilegală în 158 de ţări, una din trei minore se căsătoreşte înainte de 18 ani, în ţările în curs de dezvoltare, o situaţie care riscă să le distrugă şansele la educaţie şi de afirmare socială.

Bogaţii devin tot mai bogaţi

Directorul general al UNFPA, Babatunde Osotimehin, afirmă că de progrese beneficiază doar o minoritate infimă. "Raportul relevă inegalităţile care persistă şi discriminarea care ameninţă să încetinească dezvoltarea", declară el. Astfel, peste jumătate din veniturile suplimentare generate în perioada 1988-2008 a ajuns la 5% din populaţia mondială, la cei mai bogaţi, în timp ce la cei 10% cei mai săraci nu a ajuns nimic. "Cea mai mare provocare pentru noi constă în faptul că progresele noastre sunt din ce în ce mai inegal repartizate, o situaţie care ne ameninţă dezvoltarea, mediul şi viitorul comun", se subliniază în raport. "Inegalităţile tot mai mari sunt foarte dăunătoare dezvoltării durabile", continuă UNFPA. În schimb, unele "cercetări sugerează că femeile cele mai bine educate şi familiile care se bucură de sănătate au un efect pozitiv asupra creşterii Produsului Naţional Brut". "Este necesar ca guvernele să adopte şi să pună în aplicare legi care să elimine inegalităţile", subliniază Osotimehin, care propune ca măsurarea eforturilor depuse să aibă în centru situaţia adolescenţilor. Ei sunt, într-adevăr, "deosebit de ameninţaţi în comunităţile cele mai sărace: cei mai mulţi îşi duc până la capăt studiile în şcoala primară, dar se confruntă cu dificultăţi în continuarea studiilor în ciclul secundar", adaugă el. "Este esenţial să-i ajutăm să-şi realizeze ambiţiile", îndeană oficialul ONU.

Ministrul olandez care a promovat eutanasia a fost asasinat

Fostul ministru olandez al Sănătăţii, Els Borst, sub egida căreia a intrat în vigoare în 2002 prima lege a eutanasierii din lume, şi care a fost descoperită decedată în locuinţa sa din oraşul Bilthoven, ar fi fost asasinată, a anunţat Parchetul de la Haga. "Rezultatele anchetei arată că, cel mai probabil, cauza decesului a fost o acţiune criminală", a anunţat Parchetul într-un comunicat.
Cadavrul fostului ministru, în vârstă de 81 de ani, a fost descoperit luni seara de o prietenă în garajul locuinţei sale din oraşul Bilthoven. De profesie medic, cunoscută pentru poziţiile sale progresiste şi liberale în privinţa multor probleme legate de asistenţa medicală, Els Borst a fost ministru al Sănătăţii şi vicepremier al Olandei în perioada 1994 - 2002.
Sub mandatul său, Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat eutanasia. Adoptată în Olanda în 2001, legea eutanasierii a intrat în vigoare la 1 aprilie 2002. De atunci, eutanasia este acceptată de tot mai multe persoane. Aproape 4.000 de persoane au recurs la această practică în 2012.

PIB-ul României, comparabil cu cel al statului Iowa

n chiar şi cu imensele sale resurse de petrol, Arabia Saudită a avut în 2012 un PIB mai mic decât cel al statului american Florida, arată un interesant studiu publicat recent

O comparaţie între PIB-ul statelor americane şi cel al altor ţări din lume în 2012 arată că România poate fi asimilată statului Iowa, cea de-a 30-a economie a SUA din cele 51 analizate, arată un studiu realizat de profesorul Mark J. Perry. Harta, publicată de blogul centrului de reflecţie American Enterprise Institute, a fost creată prin compararea producţiei economice din statele americane în 2012 cu cele străine având un PIB similar. Conform acestei analize, statul cu cea mai productivă economie din Statele Unite este California, cu 2,003 trilioane de dolari în 2012, cu doar puţin sub PIB-ul Italiei în acelaşi an, care a fost de 2,013 trilioane de dolari. Cea de-a doua economie din Statele Unite, cea a statului Texas, a fost de 1,4 trilioane de dolari în 2012, plasându-se uşor sub cea a Austriei (1,56 de trilioane de dolari). Chiar şi cu resursele sale de petrol, Arabia Saudită a avut în 2012 un PIB mai mic decât cel al Floridei (777 miliarde de dolari), şi cu doar puţin mai mare decât al statului Illinois (695 de miliarde de dolari). PIB-ul New Yorkului este puţin mai mare decât al Mexicului, iar cel al statului Washington aproape cât cel al Venezuelei, în pofida diferenţei demografice mari.
PIB-ul României, de 169,396 de miliarde dolari în 2012, este cât cel al statului american Iowa (152,436 de miliarde dolari). Iowa este pe locul al 30-lea dintre cele 50 de state americane plus Disctrict of Columbia.
Economia Bulgariei este similară celei a statului Alaska şi se află pe locul al 45-lea, în timp ce cea a Ungariei este similară cu cea a District of Columbia (locul 34).

Dosar penal pentru reţinerea directorului de la liceul din Tiraspol

Procuratura Generală a R. Moldova a deschis un dosar penal în urma reţinerii directorului Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, de către forţele de securitate din regiunea separatistă transnistreană.
Procuratura a anunţat că membrii "forţelor neconstituţionale" din regiunea transnistreană riscă de la trei până la şapte ani de închisoare pentru privare ilegală de libertate. Demersul instanţei din Republica Moldova intervine după ce directorul liceului cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi alţi doi angajaţi ai instituţiei de învăţământ au fost reţinuţi săptămâna trecută pentru mai multe ore când reveneau de la Chişinău cu salariile profesoriilor, sub acuzaţia de "contrabandă cu valută".
Directorul Liceului Lucian Blaga a fost citat pentru ieri de procurorii din regiunea separatistă transnistreană, care ar putea decide sancţiuni în acest caz.
Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi în special Liceul "Lucian Blaga" sunt vizate în ultima perioadă de presiunile autorităţilor separatiste de la Tiraspol.
Presiunile Tiraspolului asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost condamnate săptămâna trecută într-o rezoluţie a Parlamentului European. În replică, Ministerul rus de Externe a denunţat "dorinţa arogantă a eurodeputaţilor care au susţinut rezoluţia de a trece drept experţi într-o problemă atât de delicată şi complexă".

Lavrov: Statele UE care refuză să colaboreze cu Rusia au "vederi înguste"

Ministrul rus de Externe a apreciat că refuzul unor state membre ale Uniunii Europene de a colabora cu Rusia reprezintă o dovadă a vederilor înguste şi a păstrării stereotipurilor din timpul Războiului Rece. "Stereotipurile epocii precedente continuă să influenţeze pe mulţi politicieni din Uniunea Europeană, împiedicându-i să se gândească serios la relaţiile cu Rusia în secolul XXI", a afirmat Lavrov. "Se creează impresia că partenerii noştri europeni acţionează din reflex, ghidându-se după principiul «omul nostru sau om străin», fără a se gândi la consecinţele de lungă durată a acţiunilor lor", a apreciat ministrul rus. În opinia sa, "concurenţa primitivă între Uniunea Europeană şi Rusia nu corespunde necesităţilor relaţiilor internaţionale şi este o ruşine pentru experienţa bogată în domeniul diplomatic, adunată de-a lungul veacurilor de statele europene".

Singurătatea promovează instinctul de supravieţuire

Singurătatea, considerată un stigmat mai ales în perioada din preajma Zilei Îndrăgostiţilor, poate declanşa schimbări pozitive la nivel comportamental, îndeplinind funcţii adaptative în habitate specifice, au descoperit cercetătorii americani de la Universitatea din Chicago. "Cercetările din ultimele decenii au sugerat o perspectivă extrem de diferită asupra singurătăţii, faţă de ceea ce se susţine în experienţa personală de zi cu zi, aceea conform căreia singurătatea îndeplineşte o varietate de funcţii adaptative în habitate specifice", a afirmat John Cacioppoat, coordonatorul echipei de cercetători din Chicago. "Deşi ar putea părea că singurătatea nu are nicio trăsătură eliberatoare, aceasta promovează schimbări comportamentale care sporesc probabilitatea de supravieţuire a genelor umane. Suferinţa provocată de singurătate a avut rolul de a ne îndemna să reînnoim conexiunile de care avem nevoie pentru a reînnoi legăturile de care avem nevoie pentru a asigura supravieţuirea şi promova încrederea socială, coeziunea şi acţiunea colectivă", a precizat John Cacioppoat.
Totodată, cercetătorii au afirmat că singurătatea ar putea explica şi decizia oamenilor de a susţine o echipă sportivă sau un anumit grup. "Existenţa unui factor al legăturilor la nivel colectiv, care se află la baza singurătăţii, prin urmare, sugerează că oamenii ar fi putut dezvolta capacitatea pentru şi motivaţia de a forma relaţii nu numai cu alţi indivizi, ci şi cu alte grupuri, urmarea fiind promovarea cooperării în condiţii potrivnice (competiţii, vânătoare, război). Identificarea cu grupul şi investirea în acesta, în schimb, ar putea creşte probabilitatea continuităţii grupului, a membrilor săi şi a moştenirii lor genetice individuale", a spus profesorul Cacioppoat.

Popularitatea lui Hollande, la un minim istoric

Popularitatea preşedintelui Franţei, François Hollande, continuă să înregistreze valori minime istorice şi a ajuns la 16%, potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri de versiunea franceză a publicaţiei Huffington Post.
Sondajul de opinie a fost realizat prin Internet între 6 şi 10 februarie, adică înainte ca şeful statului francez să efectueze vizita oficială în SUA pentru a se întâlni cu preşedintele Barack Obama. Potrivit aceluiaşi studiu, principalul motiv de îngrijorare pentru francezi este şomajul, care îi preocupă pe 31% dintre subiecţi, urmat de impozite (18%) şi datoria şi finanţele publice (10%). Referitor la alegerile municipale, care vor avea loc în Franţa în zilele de 23 şi 30 martie, 63% dintre subiecţi afirmă că îşi vor stabili opţiunea în funcţie de "provocările politicii locale", iar 22% vor ţine cont de politica naţională.
Săptămâna aceasta, un sondaj de opinie realizat de TNS Sofres a arătat că Frontul Naţional (FN) a atins cel mai înalt nivel al său de popularitate, în condiţiile în care 34% dintre francezi spun că sprijină ideile partidului de extremă dreaptă. De când Marine Le Pen a preluat conducerea formaţiunii, înlocuindu-l pe tatăl său, Jean-Marie Le Pen, în 2011, adeziunea populaţiei a crescut necontenit: 22% în momentul respectiv, 31% în 2012, 32% în 2013 şi 34% în prezent.

Amintirile neplăcute pot fi şterse cu ajutorul curentului electric

Amintirile neplăcute pot fi şterse din memorie cu ajutorul terapiei electroconvulsive (ECT), potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii olandezi. Autorii studiului consideră că descoperirea lor ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente noi pentru o serie de afecţiuni, precum stresul posttraumatic. Deşi controversată şi utilizată de multe decenii, ECT este în continuare folosită cu regularitate pentru a trata cazurile de depresie severă. Metoda implică trecerea unui flux electric prin creier, cu scopul de a induce o convulsie cerebrală, pentru a atenua depresia.
ECT este administrată sub anestezie generală, iar pacientului îi sunt administrate substanţe cu rol de relaxare a muşchilor, pentru ca trupul să nu fie cuprins de convulsii în timpul tratamentului. Nimeni nu cunoaşte cu certitudine motivul exact pentru care această terapie funcţionează şi există mai multe teorii care încearcă să explice fenomenul.
Anumiţi specialişti cred că ECT atenuează simptomele neplăcute prin modificarea tiparului de circulaţie a sângelui prin creier, în timp ce alţi experţi sunt de părere că metoda este eficientă deoarece eliberează anumite substanţe chimice la nivelul creierului. Studii recente au sugerat, totodată, că ECT poate să stimuleze creşterea de noi celule şi apariţia unor noi reţele neuronale în anumite zone ale creierului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.