Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Băsescu respinge Memorandumul cu FMI

Ziarul de Vrancea
12 feb 2014 636 vizualizări
Jose Manuel Barroso propune grupurilor politice favorabile UE să "iasă din zona de confort" şi să susţină împreună procesul de integrare

Unii analişti prezic că un grup format din partide de extremă dreaptă eurosceptice - Frontul Naţional din Franţa, UKIP din Marea Britanie, Partidul Libertăţii din Olanda, împreună cu partidul elen Syriza (anti-austeritate) şi Mişcarea Cinci Stele din Italia - ar putea obţine 20% sau mai mult din locurile din Parlamentul European. Acest lucru a alimentat temerile potrivit cărora măsurile suplimentare pentru integrarea zonei euro ar putea fi zădărnicite. Jose Manuel Barroso (foto) a respins însă aceste previziuni pesimiste. "O majoritate foarte clară va fi obţinută de partidele pro-europene, aşa că nu mă aştept la dificultăţi majore în ceea ce priveşte adoptarea actelor legislative", a afirmat Barosso, cu ocazia unei reuniuni organizate de Reuters privind zona euro, la care au participat legislatori, economişti şi jucătorii de pe piaţă. Însă această majoritate ar conta mai puţin dacă formaţiunile de centru-stânga, centru-dreapta, liberalii şi Verzii nu se vor uni pentru a susţine o mai mare integrare care de prea multe ori a fost luată drept sigură de politicieni din UE. "Vor trebui să părăsească zona lor de confort şi să susţină cauza Europei", a mai spus el.
Principalele partide ar trebui să reziste tentaţiei de a lua în derâdere atitudinea euroscepticilor în contextul unui nivel ridicat al şomajului, nemulţumirii provocate de măsurile de austeritate şi a creşterii economice timide care alimentează sprijinul populaţiei pentru partidele radicale. Şeful executivului european a declarat că în Europa se face simţită o uşoară creştere. Măsurile de reducere a deficitului au fost cruciale pentru a calma presiunile de pe piaţă în timpul crizei datoriilor din zona euro, a afirmat Barosso, însă mult mai importante au fost reformele structurale pentru a face economiile din UE mai competitive. În acest sens el a dat exemplul Irlandei, al Spaniei şi al Portugaliei - în cazul cărora se aşteaptă că vor ieşi din planul de salvare în luna mai. Totodată, Barroso şi-a exprimat surprinderea că Marea Britanie, mult timp un "campion" al pieţei interne a UE şi a libertăţii de circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor, încearcă acum să impună restricţii.

Fiabilitatea autoturismelor a scăzut pentru prima dată în 15 ani

cel mai fiabil model este Lexus, brandul de lux al Toyota, potrivit unui sondaj realizat annual de compania J.D. Power

Numărul problemelor înregistrate de autoturismele cu vechime de trei ani a crescut pentru prima dată în ultimii 15 ani, potrivit celui mai recent sondaj privind fiabilitatea realizat de compania americană J.D. Power. Posesorii de autoturisme au raportat în ediţia din acest an cu 6% mai multe probleme la maşinile fabricate în 2011 decât în ediţia precedentă a sondajului, în care au fost verificate automobile produse în 2010.
"Până anul acesta am înregistrat o îmbunătăţire continuă a fiabilităţii maşinilor. Unele dintre schimbările implementate de producătorii auto la modele din 2011 au condus la o creştere substanţială a numărului de probleme raportate", a declarat David Sargent, vicepreşedinte la J.D. Power. Compania chestionează participanţii la sondaj asupra tuturor nemulţumirilor, nu doar despre defecte. Sondajul nu separă defecţiunile de restul nemulţumirilor posesorilor de autoturisme. Rezultatele sondajului au indicat motoarele şi sistemele de transmisie ca surse importante de probleme, în mod deosebit motoarele cu patru cilindri. Cele mai multe nemulţumiri în privinţa motorelor cu patru cilindri sunt legate de nivelul de zgomot şi acceleraţia dezamăgitoare, nu de defecţiuni care ar afecta funcţionarea. Fiabilitatea maşinilor este un indicator important în privinţa loialităţii clienţilor, potrivit J.D. Power. Posesorii de autoturisme care nu înregistrează probleme cu maşinile lor cumpără în 56% din cazuri acelaşi brand. Loialitatea clienţilor scade însă abrupt odată cu creşterea nemulţumirii.
Lexus - brandul de lux al Toyota, este cel mai fiabil, potrivit sondajului, cu numai 68 de probleme raportate la 100 de autoturisme. Pe poziţia a doua s-a situat Mercedes-Benz, cu 104 probleme la 100 de maşini. Pe locurile următoare se află Cadillac - brand de lux al General Motors, Acura - marca de lux a Honda şi Buick - brand premium al General Motors.
Cel mai problematic brand a fost Mini al grupului german BMW.

Mesaj antisemit într-un tren belgian: "Mergem la Auschwitz; evreii, rugaţi să coboare pentru un duş"

O persoană rămasă neidentificată a transmis un mesaj cu caracter antisemit prin sistemul audio de informare al unui tren din Belgia, anunţând că destinaţia este "Auschwitz", unde "toţi evreii sunt rugaţi să coboare pentru a face un duş". Incidentul a avut loc pe 31 ianuarie, dar a fost făcut public abia ieri. Călătorii unui tren care circula pe ruta Namur-Bruxelles au auzit prin sistemul audio un anunţ surprinzător: "Doamnelor şi domnilor, mergem la Auschwitz. Toţi evreii sunt rugaţi să coboare pentru a face un mic duş". Autorităţile belgiene au declanşat o anchetă în acest caz, suspectând că la originea anunţului ar fi un grup de adolescenţi care au pătruns în sistemul audio al trenului. În perioada 1942 - 1944, 28 de trenuri au deportat în lagărul nazist de la Auschwitz (localitate situată în prezent pe teritoriul Poloniei) 24.916 evrei din Belgia.

România a coborât trei locuri în clasamentul libertăţii presei

România a coborât trei locuri, de pe 42 pe 45, în clasamentul mondial privind respectarea libertăţii presei realizat anual de organizaţia franceză Reporters sans Frontières (RSF), situându-se în acest top după Papua Noua Guinee, însă înainte de SUA. Republica Moldova s-a situat pe locul 56, în coborâre cu un loc faţă de anul precedent.
În acest clasament care cuprinde 180 de ţări, cu una mai mult faţă de anul trecut, pe primul loc se situează Finlanda, fiind urmată în top, în ordine, de Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, Danemarca, Islanda, Noua Zelandă şi Suedia. Ungaria se situează pe locul 64 în acest top al libertăţii presei, în timp ce Bulgaria se află pe locul 100.
În acelaşi clasament, Republica Cehă se află pe locul 13, Germania, pe 14, Polonia, pe 19, Slovacia, pe 20, Lituania, pe 32, Marea Britanie, pe 33, Slovenia, pe 34, Spania, pe 35, Serbia, pe 54, Croaţia, pe 65, Israel, pe 96, Grecia, pe 99, Rusia, pe 148, Turcia, pe 154, China, pe 175.
Pe ultimele locuri în acest loc se află Turkmenistan (178), Coreea de Nord (179) şi Eritreea, un stat din nord-estul Africii (pe locul 180)
Potrivit RSF, libertatea presei a cunoscut un declin în numeroase ţări, precum Statele Unite ale Americii, Republica Central Africană şi Guatemala, însă a cunoscut îmbunătăţiri în Ecuador, Bolivia şi Africa de Sud. Christophe Deloire, secretar general al RSF, a spus că acest clasament are la bază mai multe criterii, între care nivelul abuzurilor, asigurarea pluralismului, independenţa media, mediul şi autocenzura, legislaţia, transparenţa şi infrastructura.


O treime dintre francezi susţin ideile Frontului Naţional

Mai mult de o treime dintre francezi afirmă că susţin ideile partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel de popularitate pentru formaţiunea condusă de Marine Le Pen, arată un sondaj dat publicităţii la Paris. Potrivit sondajului, 34 la sută dintre persoanele intervievate au afirmat că susţin "ideile Frontului Naţional", în timp ce 59 la sută se declară împotriva proiectelor susţinute de partidul de extremă dreapta. Susţinerea formaţiunii a crescut de la 22 la sută, în 2011, când la conducerea Frontului Naţional se afla Jean-Marie Le Pen, la 32 la sută în 2013, după ce în fruntea partidului a ajuns Marine Le Pen.
De altfel, 58 la sută dintre persoanele intervievate au exprimat o opinie favorabilă despre Marine Le Pen, care, în opinia participanţilor la sondaj, "înţelege problemele zilnice ale francezilor" şi "are idei noi pentru soluţionarea problemelor ţării". În schimb, două dintre proiectele-cheie ale Frontului Naţional - renunţarea la moneda euro şi principiul priorităţii naţionale în ceea ce priveşte piaţa muncii, sunt respinse de o proporţie de 64 la sută, respectiv 72 la sută dintre participanţii la sondaj.
Publicarea sondajului are loc înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai, unde se aşteaptă ca formaţiunile populiste să obţină un loc important în viitoarea componenţă a Parlamentului European.

Fostul premier ceh Petr Necas, inculpat pentru corupţie

Fostul premier ceh Petr Necas a fost inculpat pentru corupţie în cazul scandalului care a condus la căderea guvernului său, în iunie 2013, şi a provocat o criză politică. Petr Necas a fost informat marţi că împotriva sa a fost iniţiată o procedură de inculpare, a afirmat avocatul Josef Lzicar, adăugând că încă nu cunoaşte toate detaliile.
Potrivit site-ului ziarului Pravo, Petr Necas a fost inculpat pentru că le-ar fi propus unor deputaţi din cadrul partidului ODS, care se opuneau măsurilor fiscale, să demisioneze în schimbul unor funcţii în cadrul administraţiei publice. Dacă va fi găsit vinovat, Petr Necas riscă o pedeapsă de până la şase ani de închisoare, informează Pravo.
Premier în perioada iulie 2010 - iunie 2013, Necas a fost nevoit să demisioneze în iunie, după un scandal privind acte de corupţie şi abuz de putere în care era implicată fosta sa şefă de cabinet şi amantă Jana Nagoya, cu care s-a căsătorit între timp.

Zeul Apollo ar putea media o apropiere între gruparea Hamas şi ţările occidentale

Gruparea Hamas, aflată la putere în Gaza, solicită asistenţa arheologilor internaţionali pentru a evalua o statuie antică a zeului grec Apollo, descoperită în regiune. Oficiali din cadrul Departamentului de Antichităţi al guvernului Hamas au declarat că este vorba despre o statuie de bronz a zeului Apollo, cu o greutate de aproximativ 450 kg, a cărei valoare ar putea ajunge la 250 de milioane de euro. "Avem în desfăşurare investigaţii pentru a cunoaşte toate detaliile despre această statuie şi despre originea sa", a declarat premierul guvernului Hamas, Ziad al-Zaza, adăugand că statuia a fost descoperită în mare, de pescari, în luna august. "La finalul investigaţiilor, statuia va fi dată Ministerului Turismului şi Antichităţilor care va iniţia prin intermediul guvernului contacte cu părţile internaţionale interesate, în special cu Franţa, care este una dintre ţările cele mai ataşate de antichităţi", a arătat oficialul guvernamental.
Vice-ministrul Turismului şi Antichităţilor, Khalla Mohammad, a declarat că "statuia ar putea fi împrumutată unui muzeu francez sau britanic celebru, ceea ce ar putea conduce la contacte între guvernul din Gaza şi guvernele străine".
Ţările Uniunii Europene, inclusiv Franţa, au refuzat orice contact oficial cu Hamas, grupare considerată de UE şi SUA drept "o organizaţie teroristă".

Procuror general: Mii de ruşi stau ani întregi la închisoare fără a fi vinovaţi

Mii de ruşi petrec ani întregi în detenţie "fără niciun motiv legal", a recunoscut, ieri, procurorul general rus, Iuri Ceaika. "Există oameni care stau ani întregi în detenţie fără niciun motiv legal. În ultimii trei ani, 14.261 de persoane au fost vizate de proceduri judiciare în mod ilegal", a precizat procurorul general. Peste 4.600 de persoane au fost reţinute sau arestate în mod ilegal în aceeaşi perioadă, a adăugat Ceaika, audiat în Duma de Stat. "Acesta este stilul de lucru al poliţiei ruse: dacă cineva pare suspect, nu se obosesc să caute dovezi, pur şi simplu îl arestează", a declarat Valeri Borciceov, un activist pentru drepturile omului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.