Internațional

Muşcăturile de pisică, mai grave decât se credea

Ziarul de Vrancea
11 feb 2014 2505 vizualizări
Muşcăturile de pisică ce determină urgenţe medicale duc, în unul din trei cazuri, la spitalizare şi, în două cazuri din trei, la operaţie, relevă un studiu realizat într-un spital american.

Muşcăturile de pisică nu sunt cumva subestimate? Această întrebare vine imediat în minte după ce faci cunoştinţă cu rezultatele unui studiu coordonat de doctorul Brian Carlsen şi publicat în "Journal of Hand Surgery". Alături de colegii săi din Mayo Clinic, Rochester (SUA), Carlsen a analizat fişele a 193 de pacienţi trataţi în perioada 2009-2011. Jumătate dintre aceştia au fost internaţi la urgenţă, în timp ce restul în urma unei consultaţii de medicină generală. Spre marea surpriză a chirurgilor americani, aproape într-un caz din trei a fost necesară spitalizarea victimei (în medie pentru trei zile), în unele cazuri ajungându-se chiar la blocul operator, pentru ca rana să poată fi curăţată cum se cuvine.
După cum precizează Le Figaro, se estimează că, anual, în Franţa sunt muşcate de diverse animale între 250.000 şi 500.000 de persoane. Dintre acestea, 70.000 au nevoie de îngrijiri medicale. Muşcăturile de pisică, care reprezintă 10-15 la sută din totalul acestor incidente, sunt considerate "răni murdare", în condiţiile în care saliva de pisică este plină de germeni, care nu sunt neapărat prietenii omului.
Pisicile au colţi mici şi ascuţiţi, care se pot înfige profund în ţesuturile moi şi inocula bacterii în spaţii închise, cum sunt tendoanele, articulaţiile, oasele, ca şi cum un ac murdar ar fi implantat în carne. De aici necesitatea de a spăla imediat şi temeinic rănile, cu apă şi săpun. De altfel, complicaţiile s-au dovedit frecvente (pe eşantionul analizat), cu 6 abcese, 14 leziuni de tendon, 2 leziuni ale nervilor şi 14 cazuri de reducere a mobilităţii articulaţiilor. Autorii studiului subliniază că prezenţa unei umflături, a unei roşeţi sau a unei muşcături într-o zonă sensibilă (articulaţie, tendon) constituie cei trei factori de risc de complicaţii care justifică un tratament viguros, în special cu antibiotice. În cazul unei simple zgârieturi, gestul recomandat este cel de a curăţa plaga cu apă cu săpun sau cu un dezinfectant.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.