Internațional

Mari diferenţe de opinii între catolici pe subiectele sensibile

Ziarul de Vrancea
10 feb 2014 618 vizualizări
Majoritatea catolicilor au o poziţie diferită de cea a Bisericii în ceea ce priveşte avortul, contraceptivele şi divorţul şi au păreri împărţite faţă de posibilitatea ca femeile să devină preot, relevă un recent sondaj de opinie global care pune în evidenţă diferenţe de la o ţară la alta.

În timp ce Africa şi Asia aderă în majoritate la doctrina Bisericii, ţările occidentale europene, SUA şi unele ţări latino-americane sprijină practici considerate imorale de Vatican. Numai 19% dintre catolicii din Europa şi 30% dintre cei din America Latină sunt de acord cu poziţia Vaticanului de a nega comuniunea celor divorţaţi recăsătoriţi civil, pe când în majoritatea ţărilor catolice africane procentajul este de 75%.
Referitor la avort, 65% dintre subiecţi consideră că ar trebui să fie permis: 8% susţin ca avortul să fie posibil în toate cazurile, iar 57% îl doresc numai în unele cazuri, ca atunci când viaţa mamei este în pericol. Cel mai mare sprijin faţă de întreruperea sarcinii provine din Europa. Avortul este susţinut şi în Brazilia, Argentina şi SUA. În Filipine, din contră, 73% dintre catolici cred că avortul nu ar trebui să fie permis niciodată. În ceea ce priveşte posibilitatea ca femeile să devină preot, 30% dintre catolicii europeni şi 36% dintre cei din SUA se opun, faţă de 80% în Africa şi 76% în Filipine, ţara cu cea mai numeroasă populaţie catolică din Asia.

Papa Francis, singurul care îi "uneşte"

Printre subiectele care generează un consens mai mare se numără contraceptivele, cu 78% opinii favorabile folosirii acestora. Cel puţin 90% dintre catolicii din Spania, Argentina, Columbia, Brazilia şi Franţa sunt pentru folosirea contraceptivelor, în timp ce în SUA procentajul este de 79%. În Filipine, sprijinul este de 68%, iar în Congo şi Uganda, uşor peste 40%. Potrivit aceluiaşi sondaj de opinie, 66% dintre catolici se opun căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Opoziţia este majoritară în 8 dintre cele 12 ţări participante la studiu. Pe de altă parte, acest sondaj de opinie confirmă popularitatea Papei Francisc printre credincioşi: 74% consideră excelentă munca sa, iar 25% cred că este bună.
Analiza socio-demografică a datelor relevă că persoanele căsătorite cu vârste de cel puţin 55 de ani care trăiesc în localităţi mici şi asistă frecvent la slujbe tind să fie mai mult de acord cu poziţiile Bisericii.
Sondajul de opinie, realizat de firma Bendixen & Amandi International a fost realizat pe un eşantion de peste 12.000 de catolici din 12 ţări din lumea întreagă.  Numărul catolicilor din întreaga lume este în jur de 1,2 miliarde, potrivit aceleiaşi surse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.