Internațional

O analiză interesantă - Cele cinci lecţii dintr-o înjurătură

Ziarul de Vrancea
10 feb 2014 640 vizualizări
Se ştia deja că defuncţii preşedinţi americani Andrew Johnson şi Richard Nixon vorbeau ca nişte birjari în intimitatea Biroului Oval, dar până de curând s-a ignorat că unii diplomaţi americani perpetuează această tradiţie şi astăzi. Datorită ruşilor se ştie acum că Victoria Nuland (foto), secretarul de stat adjunct american pentru Europa, este o demnă urmaşă a limbajului dur de la Casa Albă, notează cotidianul francez Le Monde.

Potrivit publicaţiei, din întâmplarea cu Nuland pot fi trase cinci concluzii.
Prima concluzie: Moscova nu ezită să recurgă la vechile tehnici ale KGB-ului. Potrivit agenţiei Reuters, care citează o sursă diplomatică, înregistrarea a fost difuzată pe YouTube joi, de către Dmitri Loskutov, un colaborator al vicepremierului rus Dmitri Rogozin, cu transcrierea discuţiei în limba rusă, în momentul când Nuland sosea la Kiev. O altă conversaţie telefonică, mai puţin toxică, derulată între Helga Schmidt, o adjunctă a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, şi ambasadorul UE la Kiev, Jan Tombinski, a fost postată pe YouTube în acelaşi moment. Mesajul subliminal era acela că liderii occidentali au venit şi vin în Ucraina pentru a sprijini mişcarea de protest EuroMaidan, dar că serviciile secrete ruseşti sunt în această ţară ca la ele acasă.
A doua concluzie: nu mai există diplomaţie secretă. Cu toate acestea, americanii sunt cei mai în măsură să o ştie, după gigantica "scurgere de telegrame diplomatice" prin WikiLeaks în 2010 şi afacerea Snowden în 2013. Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) interceptează întreaga lume, dar cei doi înalţi responsabili americani discută de pe telefoanele lor mobile despre una dintre cele mai sensibile crize mondiale ale momentului, fără a se gândi că sunt ascultaţi? Potrivit presei americane, diplomaţii de rang înalt din SUA nu sunt echipaţi cu telefoane portabile criptate.

"Americanii sunt de pe Marte şi europenii de pe Venus"

A treia concluzie: Declaraţiile Victoriei Nuland relevă divergenţele profunde dintre americani şi europeni pe marginea dosarului ucrainean. SUA tratează cazul ucrainean ca pe o criză din timpul războiului rece: Occidentul contra Rusiei. Ele doresc să iniţieze sancţiuni şi nu înţeleg de ce UE ezită. Europenii, la rândul lor, văd în Ucraina o criză care vizează în primul rând UE şi pe unul dintre vecinii săi, o bună parte din populaţia căruia aspiră să se ralieze structurii paneuropene. Pe de altă parte, SUA sunt un stat federal, în timp ce în Europa deciziile sunt luate de cele 28 de state membre UE. Acest lucru este mai complicat şi exasperează Washingtonul.
Soţul Victoriei Nuland, Robert Kagan, este autorul unei celebre cărţi, "Power and weakness" (Putere şi slăbiciune), în care explică faptul că "americanii sunt de pe Marte şi europenii de pe Venus". Fără îndoială, aceasta este o viziune împărtăşită de Nuland, subliniază ziarul francez. Însă, dincolo de sancţiuni, SUA nu au o soluţie-cheie pe care să o propună pentru criza ucraineană.

Satisfacţia ruşilor şi exasperarea nemţilor

A patra concluzie: Neîndemânarea sau mai exact aroganţa americană. Familiaritatea cu care secretarul de stat adjunct american îi evocă pe liderii opoziţiei ucrainene ("Yats" pentru Arseni Iaţeniuk, "Klitsch" pentru Vitali Kliciko) şi posturile pe care le atribuie acestora într-un eventual guvern traduce o surprinzătoare neîndemânare sau mai exact aroganţă în metodă, ţinând cont de eşecurile americane în ceea ce priveşte instalarea de echipe la putere în alte ţări, de peste zece ani. Nuland însăşi şi ambasadorul Pyatt vorbesc despre protagoniştii crizei ucrainene ca şi cum soarta lor depinde de ei, ceea ce nu este cazul. Inevitabil, titlul înregistrării de pe banda audio pe YouTube este, în rusă, următorul: "Marionetele Maidanului"
A cincea concluzie: Exasperarea germană. Afacerea anunţă tensiuni suplimentare între Germania şi SUA, din ce în ce mai reci. Cancelarul federal german Angela Merkel nu a "înghiţit" deloc bine informaţia lui Edward Snowden conform căreia NSA i-a interceptat telefonul mobil, astfel că de atunci le-o tot plăteşte americanilor, punând în prim plan furia declanşată în cadrul opiniei publice germane de revelaţiile privind amploarea supravegherii electronice. Astfel, Merkel a fost prima care a reacţionat, vineri, făcând cunoscut faptul că, în opinia sa, cuvintele spuse de Nuland sunt "absolut inacceptabile". Alţi lideri europeni preferă pentru moment să râdă sau să fiarbă de furie pe ascuns, sau, precum ambasadorul UE la Washington, Joao Vale de Almedia, să riposteze cu umor.
În final, prejudiciile ar putea fi mai importante decât lăsa să se creadă la început dimensiunea anecdotică a gafei lui Nuland. O altă mişcare inspirată a ruşilor în partida de şah care se joacă între Moscova şi occidentali, conchide Le Monde.

Alizeele au frânat încălzirea globală

O creştere fără precedent a alizeelor din Oceanul Pacific a frânat încălzirea globală în ultimii 12 ani, însă efectele acestui fenomen sunt temporare, iar temperaturile globale vor reîncepe să se ridice, potrivit unui studiu publicat ieri în revista Nature. Creşterea puternică a alizeelor care suflă din cele două Americi până în Pacificul de Vest, în regiunea ecuatorului, a stimulat mişcarea apelor oceanice, au afirmat autorii acestui studiu, o echipă de cercetători australieni. "Dacă alizeele suflă cu o anumită vigoare, apa caldă care se acumulează începe să se deplaseze spre interiorul mării", a explicat coordonatorul studiului, Matthew England. "Într-o anumită manieră, acest proces închide sub suprafaţa oceanului energia degajată de gazele cu efect de seră şi acesta este fenomenul care a provocat această oprire (a procesului de încălzire globală)", a adăugat el. "Această pauză în încălzirea temperaturilor de la suprafaţă nu înseamnă că încălzirea globală s-a oprit. Am văzut cum gheţarii arctici s-au topit până la un nivel record. Suprafeţele îngheţate de pe continente se topesc şi ele la fel de repede, iar temperaturile din oceane vor continua să crească", a adăugat coordonatorul studiului. Autorii studiului, la care au participat şi savanţi americani, au descoperit că "există suficient de multă căldură captivă în ocean pentru a explica" plafonarea temperaturilor înregistrată în ultimii ani.
Oceanele captează această căldură suplimentară, mai ales Oceanul Pacific, întrucât alizeele au crescut considerabil în intensitate în ultimele două decenii. Însă, această creştere în intensitate este doar temporară şi efectele sale de răcire vor înceta şi chiar vor fi inversate, imediat ce ODP va intra într-o fază caldă, în cel mult un deceniu.

A fost descoperită o stea aproape la fel de bătrână ca Universul

Astronomii australieni au anunţat că au identificat o stea, apărută în urmă cu circa 13,6 miliarde de ani, la scurt timp după apariţia Universului, fapt care o face să devină cel mai bătrân corp ceresc de gen descoperit până în prezent. Potrivit calculelor oamenilor de ştiinţă, această stea s-a format la doar 200 milioane de ani după Big Bang. Până acum, cele mai vechi stele identificate - descrise în 2007, respectiv 2013 de echipe de cercetători europeni şi americani - aveau vechimi de aproximativ 13,2 miliarde de ani.
La scară astronomică, această stea antică se află relativ aproape de Terra, a precizat Stefan Keller, de la Observatorul Mont Stromlo din Canberra.
Steaua se află în Calea Lactee, galaxia noastră, la o distanţă de circa 6.000 de ani-lumină de Terra. "Factorul revelator al vârstei acestei stele este absenţa oricărui nivel detectabil de fier în spectrul luminos pe care îl emite", a precizat Stefan Keller.
Iniţial, Big Bang a creat un Univers umplut cu hidrogen, heliu şi puţin litiu. Toate celelalte elemente chimice care există astăzi au fost create în interiorul stelelor, născute din norii de gaze şi praf lăsaţi în urmă de supernove, acele explozii ale unor stele uriaşe aflate la sfârşitul vieţii.
Reciclarea fără încetare a acestor elemente poate să îi ajute pe astrofizicieni să evalueze vârsta unei stele, întrucât concentraţia de fier creşte odată cu "reîncarnările" succesive. Altfel spus, cu cât există mai puţin fier într-o stea, cu atât aceasta este mai veche. "Concentraţia de fier din Univers a crescut de-a lungul timpului, pe măsură ce noi generaţii de fier se formează şi mor. Putem să utilizăm cantitatea de fier conţinută într-o stea ca un fel de «orologiu» care ne spune momentul în care steaua s-a format", a precizat profesorul Keller.

Hillary Clinton o considera pe Monica Lewinsky drept o "narcisistă prostuţă"

Hillary Clinton a descris-o pe Monica Lewinsky drept "o persoană narcisistă prostuţă" după ce funcţionara de la Casa Albă a avut o relaţie amoroasă cu soţul ei, fostul preşedinte SUA Bill Clinton, conform unor documente citate de site-ul The Washington Free Bacon. "A fost o scăpare, dar Hillary spune că soţul afirmă, credibil, că a încercat să termine această relaţie, a încercat să se distanţeze, a încercat să facă faţă unei persoane narcisiste prostuţe; dar a fost dincolo de controlul lui", a scris Diane Blair, o prietenă între timp decedată a familiei Clinton. Memoriile Dianei Blair sunt la Universitatea din Arkansas, unde a predat ştiinţe Politice.
Hillary Clinton i-a sugerat Dianei Blair că Bill Clinton a avut relaţia cu Monica Lewinsky după o serie de probleme, precum moartea părinţilor preşedintelui şi a unui prieten Vince Foster. "În plus, au fost forţele urâte care au încercat să inventeze lucruri rele despre ei", explica Diane Blair.
Dezvăluirile au fost făcute în contextul speculaţiilor că Hillary Clinton va intra din nou în cursa pentru Casa Albă.

A ucis doi oameni din curiozitate

Elevul rus care a ucis recent două persoane şi a sechestrat 24 de colegi în propria şcoală s-a dus înarmat la ore pentru a vedea cum reacţionau oamenii la acţiunile sale. "Nu doream să ucid pe nimeni, doream să mor. Eram curios să ştiu ce este după aceea. Ce este după moarte. Voiam să ştiu şi cum reacţionează lumea la ceea ce fac. Am venit să mă ucid", a declarat Serghei Gordeev, din închisoare, pentru ziarul Izvestia.
Elevul în vârstă de 15 ani a dat asigurări că nu intenţiona să-l ucidă pe profesorul de geografie. "Nu aveam probleme cu Andrei Nikolaevici (Kirilov, profesorul asasinat). Din contră, aveam o bună relaţie cu el. Când s-a îndreptat spre mine am tras în el, nici nu ştiu de ce, poate pentru ca nimeni să nu creadă că nu eram în stare să trag", a afirmat tânărul. Gordeev şi-a manifestat părerea de rău faţă de uciderea a două persoane (profesorul şi un poliţist), însă a refuzat să răspundă la întrebări referitoare la părinţii săi şi la armele pe care le luase cu el la şcoală.
Elevul a tras cel puţin 11 focuri de armă şi a ţinut sechestrate 24 de persoane la 3 februarie, într-o clasă a şcolii sale din Moscova, înainte de a se preda.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.