Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Penatgonul lucrează la dispozitive electronice care se autodistrug

Ziarul de Vrancea
9 feb 2014 280 vizualizări
Pentagonul s-a lansat în căutarea unor componente electronice efemere, capabile să se autodistrugă pentru a nu cădea în mâinile inamicilor, după modelul serialului "Misiune imposibilă".

Darpa, Agenţia americană pentru proiecte de cercetare avansată de apărare, a acordat în ultimele luni peste 17 milioane de dolari sub formă de contracte unor companii care să pună la punct componente electronice distructibile la distanţă sau care să se poată descompune în mediul înconjurător. Nu este vorba doar despre distrugerea bandei magnetice care conţine ordinele misiunii prin degajarea unui fum alb, aşa cum se întâmpla în serialul de televiziune din anii 1960, reluat apoi pe marile ecrane, obiectivul este acela de a păstra secrete datele conţinute de aceste componente. În timpul operaţiunii militare, aparatele sau componentele electronice au fost "de multe ori pierdute pe câmpul de luptă şi pot fi confiscate de inamic, reprogramate sau studiate pentru a compromite avantajul tehnologic al Departamentului Apărării", a explicat Darpa atunci când a lansat proiectul, la începutul lui 2013. Cutia de idei a Pentagonului, această agenţie este la originea a numeroase invenţii, între care Internetul şi GPS-ul, care au revoluţionat lumea.

Posibile aplicaţii în medicină

"Darpa caută un mijloc pentru ca (dispozitivele) electronice să nu dureze mai mult decât este necesar. Descopunerea acestor componente ar putea fi declanşată de un semnal trimis printr-o comandă sau condiţii de mediu, precum temperatura", explică responsabilul de acest program, Alicia Jackson. Potenţialele aplicaţii sunt "revoluţionare", potrivit Agenţiei. Ele ar putea merge de la diferiţi senzori capabili să strângă şi să transmită date într-o perioadă de timp determinată, la instrumente de diagnostic medical inserate în corp şi biodegradabile. Darpa a lucrat deja în 2012 la un cip de silicon şi magneziu încapsulat în mătase şi implantat în corp pentru a acţiona ca un bactericid împotriva infecţiilor. "Abordările actuale pentru a obţine electronice degradabile se bazează în mare parte pe polimeri sau materiale biologice dar slabele lor proprietăţi electronice restrâng puternic câmpul lor de aplicabilitate", arată Darpa.
Aceste componente ar putea, de asemenea, să fie încorporate în armament pentru a furniza un scurt circuit în cazul folosirii nedorite a armei. Glonţul este acum în mâinile echipelor de cercetare private. La 31 ianuarie, Darpa a alocat un buget de 3,5 milioane de dolari grupului informatic american IBM pentru a pune la punct o componentă pe bază de sticlă, dotată cu un microdetonator sau un strat de metal reactiv care să fie activat prin semnal radio pentru a o sparge. În aceeaşi zi, Centrul de cercetare din Palo Alto (California), o filială a Xerox, a obţinut 2,4 milioane de dolari pentru un proiect similar de detonare electronică denumit Dust (praf). În zilele şi săptămânile anterioare, gigantul anglo-american din domeniul apărării BAE Systems a primit 4,5 milioane de dolari, în timp ce concernul american Honeywell a obţinut 2,5 milioane pentru proiecte similare.

Manifestaţie împotriva Femen la Paris

Şase sute de persoane, potrivit poliţiei, s-au reunit sâmbătă la Paris pentru a cere dizolvarea mişcării feministe Femen, considerată "sectantă" şi care îl "urăşte pe Dumnezeu". Potrivit preşedintelui Alianţei Generale împotriva rasismului şi pentru respectul identităţii franceze şi creştine (Agrif), Bernard Antony, care a făcut apel la această reuniune, manifestanţii au fost în număr de 15.000. În apropierea unui banner pe care scria "Non à la République fem-haine" ("Nu Republicii fem-ură"), susţinătorii dreptei s-au succedat la tribună pentru a critica dur "complezenţa celor mai înalte autorităţi ale statului, responsabililor politici şi mediatici faţă de Femen", a constatat un jurnalist al AFP. Acest grup contestatar feminist, care a luat fiinţă în 2008 la Kiev, a deschis un birou şi un centru de antrenament la Paris în septembrie 2012, pentru a proceda la acţiuni militante în toată lumea. În capitala franceză ele s-au dezbrăcat în catedrala Notre-Dame din Paris, iar una dintre ele a mimat avortul Fecioarei Maria în Biserica Madeleine, două acţiuni considerate ca profanări de către numeroşi catolici.
Bernard Antony a calificat Femen drept un "grupuscul sectar". Fostul secretar general al partidului de extremă dreapta Frontul Naţional Carl Lang a asigurat că Femen îl "urăsc pe Dumnezeu, urăsc sacrul şi Europa creştină", denunţând "acţiunile sălbatice şi sacrilegiile" acestor "harpii".
Purtând decoraţii militare pe vestă, Roger Holeindre, cofondatorul Frontului Naţional în 1972 alături de Jean-Marie Le Pen, l-a acuzat pe ministrul de Interne că "protejează Femen".

Bărbatul care a vrut să deturneze un avion spre Soci voia să-l "salveze" pe Ianukovici

Ucraineanul care a încercat, vineri seara, să deturneze un avion de pasageri spre Soci (Rusia), afirmase în ajun că vrea să-l "salveze" pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici care, în opinia lui, este "ostaticul" lui Vladimir Putin, a anunţat un oficial regional din Harkiv. Suspectul, identificat sub numele de Artiom Kozlov, "ar trebui să fie examinat de un psihiatru", a apreciat Ivan Vartcenko, consilier regional din Harkiv şi membru al partidului de opoziţie Batkivşina (Patria).
Recunoscând că îl cunoaşte pe Kozlov, Vartcenko a povestit că acesta a studiat la Universitatea Aerospaţială din Harkiv şi se ocupa de grafica paginilor de internet, însă în ultima perioadă Kozlov avea un "comportament deviant". În ajunul tentativei sale de deturnare a unui avion turc, Kozlov le-a spus mai multor persoane, inclusiv lui Vartcenko, că Ianukovici este "ţinut ostatic" de către preşedintele rus Vladimir Putin şi trebuie să fie salvat. "Nu am reuşit să-l calmăm, dar nimeni nu se aştepta că el va fi capabil să încerce să deturneze un avion", a adăugat acest oficial.
Potrivit serviciilor speciale turce şi ucrainene, suspectul a afirmat, la bordul avionului, că "Putin şi Ianukovici au mâinile pătate cu sânge" şi a cerut "eliberarea manifestanţilor deţinuţi în Ucraina".
Kozlov a fost reţinut de forţele speciale turce la câteva ore după aterizarea avionului Boeing 737 al companiei turce Pegasus pe aeroportul Sabiha Gökçen, pe malul asiatic al Istanbulului. Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate din Ucraina a anunţat că acest bărbat era "în stare de ebrietate avansată" şi că a încercat să intre în cabina piloţilor strigând "Să mergem la Soci".

Merkel: Germania nu poate visa la un partener mai bun decât SUA

Cancelarul german Angela Merkel a luat o atitudine mai binevoitoare faţă de Statele Unite, într-un discurs susţinut sâmbătă, după ce în ajun s-a arătat foarte indignată de insultele unui diplomat american la adresa Uniunii Europene. "UE şi, în special, Germania nici nu pot visa la un partener mai bun decât Statele Unite în această problemă", a declarat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă, la Erfurt, în estul Germaniei. "Dorim exact acelaşi lucru pentru Ucraina", a adăugat ea. Merkel a apreciat vineri, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că insultele lansate de secretarul de Stat adjunct american pentru Europa,Victoria Nuland, cu privire la Uniunea Europeană sunt "complet inacceptabile". O scurgere de informaţii a făcut ca o conversaţie telefonică a lui Nuland în legătură cu rolul UE în Ucraina să fie dată publicităţii joi.
Nuland, a cărei voce poate fi clar identificată, are o discuţie cu un bărbat care este foarte sigur ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomaţi discută timp de patru minute despre rezolvarea situaţiei politice din această ţară. "F... EU", i-a spus Nuland interlocutorului său.

Secretarul de stat britanic pentru Imigraţie a demisionat pentru că angajase o imigrantă ilegală

Secretarul de stat britanic pentru Imigraţie, Mark Harper, care coordonează un proiect de lege ce prevede înăsprirea condiţiilor de primire în Marea Britanie, a demisionat sâmbătă pentru că a angajat o menajeră în situaţie ilegală. În scrisoarea sa de demisie adresată premierului David Cameron, secretarul de stat asigură că menajera i-a prezentat documente în regulă atunci când a recrutat-o, în 2007, pentru a-i face curat în apartamentul său din Londra. Dar atunci când a vrut să verifice din nou, la începutul anului, "având în vedere accentul pus pe aceste probleme" în proiectul său de lege, el şi-a dat seama că angajata sa - a cărei naţionalitate nu este cunoscută pentru moment - i-a prezentat documente false. "Chiar dacă am respectat întodeauna legea, consider că, în calitate de secretar de stat pentru Imigraţie, care prezintă un proiect de lege în Parlament ce va înăspri legile noastre pe tema imigraţiei, trebuie să îmi impun niveluri de exigenţă mai ridicate decât alţii", scrie Harper, care cere tocmai ca angajatorii să participe la efort verificând cu conştiinciozitate actele salariaţilor lor. "Prin urmare, am decis că cel mai convenabil este să mă retrag", a adăugat el, scuzându-se pentru problemele cauzate Guvernului lui David Cameron.
Premierul i-a acceptat demisia "cu regret", vorbind despre o "decizie onorabilă".

Un diplomat roman sugerează Suediei să interzică cerşetoria

Ambasadoarea României la Stockholm a sugerat, sâmbătă, într-un articol publicat în presă interzicerea cerşetoriei în Suedia, pentru a descuraja romii să vină să se instaleze în mahalele. "Este important ca cerşetoria pe stradă să nu fie încurajată în Suedia", a scris ambasadoarea Răduţa Matache, în cotidianul de referinţă Dagens Nyheter. "În acest domeniu există o posibilitate pentru municipalităţile suedeze şi anume de a interzice cerşetoria dacă alte măsuri pentru rezolvarea problemei nu îşi ating obiectivul", a adăugat ea.
Sărăcia extremă a romilor veniţi în ultimii ani din România este o problemă din ce în ce mai frecvent dezbătută în Suedia, unde au apărut mici mahalale la marginea marilor oraşe.
Percepţia că majoritatea cerşetorilor din Suedia sunt romi este larg răspândită în rândul populaţiei. Aplecându-se doar asupra cetăţenilor Uniunii Europene, Ministerul Adacerilor Sociale din Suedia a numărat 370 de persoane fără adăpost în 2012, dintre care "o majoritate imensă" de români. Matache a apreciat că România depune eforturi pentru ameliorarea situaţiei celor 600.000 de romi din ţară şi că suedezii ar trebui să o ajute. "Cerşetoria este interzisă nu numai în România, ci şi în alte câteva state UE, cum ar fi de exemplu Danemarca şi Olanda. Autorizarea ei în unele ţări UE, între care Suedia, nu facilitează eforturile României de a ajunge la o integrare socială şi la un acces mai bun la locuri de muncă", a subliniat ea.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.