Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Un cuvant cu "f" tensionează relaţia din SUA şi UE

Ziarul de Vrancea
7 feb 2014 721 vizualizări
O înjurătură adresată de diplomata americană Victoria Nuland la adresa Uniunii Europene, într-o conversaţie privată, a fost taxată drept "inacceptabilă" de cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel apreciază că insultele proferate de către diplomata americană, Victoria Nuland, la adresa Uniunii Europene (UE), cu privire la criza din Ucraina sunt "absolut inacceptabile", a declarat vineri un purtător de cuvânt. "Cancelarul consideră aceste afirmaţii absolut inacceptabile. Cancelarul vrea să sublinieze din nou asupra faptului că (şefa diplomaţiei UE) Lady Catherine Ashton face o muncă excelentă", a declarat Christiane Wirtz, o adjunctă a purtătorului de cuvânt al Guvernului.
Nuland a prezentat joi scuze UE. Însă, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Kiev, ea a refuzat să comenteze pe tema afirmaţiilor sale injurioase, subliniind că este vorba despre o "conversaţie diplomatică privată" înregistrată într-un mod "impresionant".
Într-o înregistrare audio a unei conversaţii telefonice, postate online, diplomata americană cu cel mai înalt rang pentru continentul european este auzită spunându-i interlocutorului său "F... EU". Nuland, a cărei voce este foarte clar identificabilă, discută cu un bărbat care este, cu o mare doză de siguranţă, ambasadorul Statelor Unite în Ucraina Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomaţi vorbesc timp de patru minute despre modul de soluţionare a crizei politice din această ţară.
Conversaţia, care pare că a fost înregistrată fără ca vorbitorii să ştie, nu este datată şi nu putea să fie autentificată.
UE a refuzat, vineri, să comenteze aceste declaraţii prea puţin diplomatice.

Ruşii spun că n-au nici o vină

Pe de altă parte, un oficial guvernamental susţine că Moscova nu a jucat niciun rol în difuzarea convorbirii telefonice a Victoriei Nuland. Dmitri Loskutov, consilier al unuia dintre vicepremierii ruşi, susţine că a descoperit înregistrarea audio pe Internet şi a redifuzat-o. Oficialul rus a dat asigurări, conform revistei Business Week, că nici el, nici Guvernul de la Moscova nu au jucat niciun rol în postarea iniţială pe YouTube a conversaţiei.
În schimb, Casa Albă şi Departamentul de Stat american au denunţat implicarea Rusiei în difuzarea înregistrării compromiţătoare.

Oraşul Napoli, la un pas de faliment

Napoli, al treilea oraş ca mărime din Italia, riscă să intre în încetare de plăţi după ce o instanţă de judecată a respins un plan de restructurare a datoriilor primăriei, ajunse la aproximativ 1 miliard de euro. "Napoli este, tehnic, în faliment. Dacă auditorii nu se vor răzgândi, Napoli nu va primi un împrumut cheie de la stat şi, asemenea Detroitului, va deveni incapabil să-şi plătească angajaţii sau să asigure servicii de bază pentru cetăţeni", a declarat pentru Bloomberg Riccardo Realfonzo, profesor de economie şi fost consilier local pe afaceri economice în Napoli.
Tribunalul regional a decis că planul de reducere a cheltuielilor bugetare şi restructurare a datoriilor prezentat de primăria din Napoli este nerealist.
Un împrumut de 220 milioane euro, cu maturitatea la 10 ani, obţinut anul trecut de la guvernul central nu va face decât să crească datoriile oraşului şi să reducă eficacitatea tăierilor de cheltuieli, consideră instanţa. Guvernul a plătit până acum 58 milioane euro din împrumut.
Municipalitatea susţine că nu va intra în încetare de plăţi. Primarul Luigi De Magistris a declarat că va face recurs la decizia magistraţilor. El a adăugat că îl va suna pe premierul Enrico Letta pentru a-i cere sfatul.
Decizia instanţei regionale deschide calea pentru intrarea oraşului cu 960.000 de locuitori în administrare specială.
Într-o situaţie similară s-a aflat şi Detroit, cel mai mare oraş american intrat vreodată în faliment. În luna iulie a anului trecut, justiţia a numit un administrator judiciar pentru Detroit, care acumulase datorii de 18 miliarde de dolari şi nu mai putea asigura servicii de bază pentru cetăţeni, de la salubritate la poliţie şi pompieri.
Napoli şi regiunile de sud ale Italiei sunt mai sărace decât restul ţării şi au fost afectate mai dur de criză. Sistemul de transport public din oraş a fost aproape paralizat anul trecut din cauza grevelor şi accesului dificil la carburant auto. Napoli a traversat de asemenea în ultimii ani mai multe crize legate de salubritate, cu munţi de gunoaie pe străzi. În 2008, autorităţile estimau la un moment dat că pe străzile oraşului zac 30.000 de tone de deşeuri. Produsul Intern Brut pe locuitor din Napoli reprezintă numai 65% din media naţională.

Un chinez a plătit o amendă de 900.000 euro pentru că are trei copii

Cineastul chinez Zhang Yimou, care a recunoscut că are trei copii cu actuala soţie, încălcând astfel politica oficială a copilului unic, a plătit amenda de 7,48 de milioane de yuani (900.000 de euro). Vineri, la prânz (ora locală), cineastul şi soţia acestuia, Chen Ting, au plătit serviciilor Comisiei de planning familial suma totală prevăzută de amendă, a precizat, pe un microblog, Oficiul de propagandă din localitatea Binghu, în estul Chinei, unde domiciliază soţia lui Zhang Yimou. Suma, extrem de ridicată, calculată în funcţie de veniturile cineastului, a fost făcută publică la capătul câtorva luni de controverse legate de gravitatea delictului de care a fost acuzat Zhang Yimou. Pentru a pune capăt zvonurilor, regizorul chinez a recunoscut, în decembrie 2013, că are doi fii şi o fiică împreună cu soţia lui actuală şi că a încălcat legea copilului unic, fapt pentru care şi-a cerut scuze. Ulterior, Zhang Yimou, de asemenea tatăl unei fiice avute din prima căsătorie, s-a apărat invocând respectul faţă de "tradiţie", conform căreia copiii sunt o garanţie a prosperităţii în familie.
Ancheta autorităţilor chineze a implicat nouă echipe de investigatori şi a durat peste şase luni.
Beijingul a anunţat, în noiembrie 2013, o modificare importantă a politicii sale de control al naşterilor şi va permite cuplurilor cu copil unic să aibă de acum înainte şi un al doilea copil.
Cel mai mare succes de box-office al regizorului Zhang Yimou a fost lungmetrajul "Eroii/ Hero", cu Jet Li în rolul principal, care a avut încasări de 54 de milioane de dolari în Statele Unite ale Americii. Cel mai recent film al său se intitulează "The Flowers of War" (2011) şi l-a avut în rolul principal pe actorul Christian Bale. Acest lungmetraj a fost nominalizat în 2012 la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Vioară Stradivarius, descoperită în podul unei case

Vioara Stradivarius, veche de 300 de ani, care a fost furată de la concertmaistrul Orchestrei simfonice din statul american Milwaukee, în timpul unui jaf armat, a fost găsită de poliţie în podul unei case din acest oraş, au declarat, joi, reprezentanţii legii. Poliţia a descoperit instrumentul cu coarde miercuri seară, ascuns într-o valiză ce se afla în podul unei case din sudul oraşului Milwaukee, a afirmat Ed Flynn, şeful Departamentului de poliţie din oraş. Recuperarea viorii urmează după arestarea, în cursul zilei de luni, a trei suspecţi, unul dintre aceştia fiind un infractor cunoscut pentru furtul obiectelor de artă din Milwaukee.
Preţiosul instrument muzical a fost restituit joi proprietarului - a cărui identitate nu a fost făcută publică -, care, la rândul său, îl împrumutase pe termen nelimitat violonistului Frank Almond, concertmaistrul Orchestrei simfonice din Milwaukee. Datând din 1715, vioara poate fi identificată cu ajutorul unor striaţii unice de pe spatele acesteia.
Hoţi înarmaţi cu un pistol cu electroşocuri l-au atacat pe violonistul Frank Almond, după un concert susţinut de acesta la Wisconsin Lutheran College, în seara de 27 ianuarie. Proprietarul casei în care a fost găsit instrumentul a declarat autorităţilor că unul dintre suspecţi l-a rugat să lase valiza la domiciliul acestuia, iar proprietarul a fost de acord, fără să ştie ce se află înăuntru. Vioara recuperată este estimată la 5 milioane de dolari.
Doar 600 de viori, viole şi violoncele realizate de celebrul artizan italian Antonio Stradivari au rezistat până în zilele noastre. Aceste instrumente sunt extrem de apreciate pentru sonoritatea lor deosebită şi inimitabilă.

Obama despre relaţia personală cu Putin: "Există surprinzător de mult umor"

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat joi că imaginea de tip dur sau plictisit pe care o afişează în cadrul reuniunilor la nivel înalt omologul său rus, Vladimir Putin, nu este decât un "truc" politic. Obama şi Putin au devenit deja celebri pentru faptul că apar cu privirile reci şi fixe în fotografiile oficiale făcute la summituri sau la întrevederi bilaterale. Dar, într-un interviu acordat NBC, Obama a oferit asigurări că aparenţele pot fi înşelătoare. "Adevărul este că, atunci când suntem la reuniuni, avem numeroase schimburi, există, de asemenea, surprinzător de mult umor, precum şi multe concesii dintr-o parte şi din cealaltă", a subliniat el, adăugând că relaţia dintre cei doi lideri nu este deloc "glacială". "El (Putin) mă tratează întotdeauna cu cel mai mare respect", a insistat Obama, care apreciază că, în pofida divergenţelor din ultimele luni între Casa Albă şi Kremlin, Vladimir Putin înţelege necesitatea de a colabora cu Statele Unite. "El are, cu siguranţă, un stil al său, destinat opiniei publice, în care îi place să pară oarecum plictisit în timpul discuţiilor comune", a spus preşedintele american. "Dar, din punctul meu de vedere, este vorba despre un truc politic, pentru a apărea în ţara sa ca un tip dur", a adăugat el. "Oamenii politici din Statele Unite au un stil diferit. Noi avem tendinţa de a zâmbi uneori", a notat Obama.
Washingtonul şi Moscova s-au plasat recent pe poziţii total opuse în dosarul sirian sau în cazul Edward Snowden, un fost consultant al NSA refugiat în prezent în Rusia.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.