Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Copiii, supuşi unor suferinţe cumplite în Siria

Ziarul de Vrancea
5 feb 2014 3451 vizualizări
Copiii sirieni au fost supuşi unor suferinţe "de nedescris" în cei trei ani de război civil, Guvernul şi miliţiile sale comiţând nenumărate crime, multilându-i şi supunându-i torturii, iar opoziţia recrutându-i să lupte şi să folosească tactici teroriste în zone locuite de civili, denunţă ONU.

"Încălcările trebuie să înceteze acum", scrie secretarul general Ban Ki-moon în acest raport, publicat de către Consiliul de Securitate. "Îndemn toate părţile implicate în conflict să adopte, fără întârziere, toate măsurile necesare în vederea protejării şi respectării drepturilor tuturor copiilor din Siria", a subliniat secretarul general al ONU.
Raportul, primul care vizează situaţia copiilor şi care acoperă perioada 1 martie 2011-15 noiembrie 2013, prezintă o serie de orori la care copii din Siria au fost supuşi de când opoziţia a declanşat o revoltă care s-a militarizat ce vizează îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad de la putere. Documentul enumeră de la comiterea unor abuzuri directe asupra copiilor, inclusiv violenţe de natură sexuală, până la încălcări de ordin mai general ale drepturilor copiilor, care merg, la rândul lor, de la închiderea şcolilor şi până la interzicea accesului la ajutoare umanitare. "Acest raport subliniază asupra faptului că utilizarea armamentului şi unor tactici militare sunt disproporţionate şi folosite fără discernământ de către forţele guvernamentale şi miliţiile asociate acestora şi au condus la nenumărate crime şi mutilări ale unor copii şi au obstrucţionat accesul copiilor la educaţie şi la servicii în domeniul sănătăţii", scrie Ban Ki-moon. "Forţele guvernamentale au fost responsabile, de asemenea, de arestări şi încarcerări arbitrare, aplicarea unor rele tratamente şi torturii asupra copiilor. Grupuri armate ale opoziţiei au fost responsabile de recrutarea şi folosirea copiilor atât în luptă, cât şi ca susţinere, dar şi în efectuarea unor operaţiuni militare, utilizând inclusiv tactici teroriste, în zone locuite de civili, conducând la victime civile, inclusiv copii", denunţă raportul.

Violaţi, biciuiţi şi arşi cu ţigara

Documentul relevă dispariţia a numeroşi copii, că toate părţile în conflict au împiedicat livrarea de asistenţă umanitară în zonele cele mai afectate de război şi avertizează că aceşti copii au fost supuşi unui nivel ridicat de stres din cauză că au asistat la uciderea şi rănirea membrilor familiilor lor sau pentru că au fost despărţiţi de familii şi/sau deplasaţi. Oferind detalii despre încarcerarea unor copii în vârstă de 11 ani, în baza unor acuzaţii de "asociere" cu grupări armate, măsuri dispuse de către forţele guvernamentale în cadrul unor campanii la scară largă, martori citaţi în document afirmă că aceşti copii au fost supuşi unor rele tratamente şi torturaţi cu scopul de li se smulge mărturisiri sau de a fi umiliţi ori pentru a exercita presiuni asupra unor rude să se predau sau să mărturisească.
"Rele tratamente şi acte asimilate torturii au inclus, potrivit unor martori, bătăi cu cabluri de metal, biciuri şi bare de lemn sau metal, aplicarea unor şocuri electrice, inclusiv în zona genitală, smulgerea unghiilor de la mâini şi picioare, supunerea la violenţe sexuale, inclusiv violuri şi ameninţări cu violul, simularea unor execuţii, arderea cu ţigara, privarea de somn, închiderea izolată şi expunerea în cursul torturării rudelor", se detaliază în raport. "Potrivit unor mărturii, copiii au fost legaţi de mâini sau alte membre şi suspendaţi de pereţi ori plafoane, au fost obligaţi să îşi introducă capul, gâtul şi picioarele în cauciucuri în timp ce erau bătuţi şi au foste legaţi de masă şi bătuţi", se mai arată în document.

"Bătuţi cu un ciocan pe spate, până la moarte"

Raportul citează mărturia unui băiat în vârstă de 16 ani care afirmă că a fost prezent la comiterea unor abuzuri sexuale asupra unui prieten în vârstă de 14 ani, care a fost ucis după aceea, şi relevă alte acuzaţii potrivit cărora băieţi, dar şi fete în câteva cazuri, au fost violaţi. Băiatul afirmă că alţi copii şi adulţi au fost bătuţi cu bare de metal, că le-au fost smulse unghiile şi le-au fost tăiate degete. "Sau au fost bătuţi cu un ciocan pe spate, uneori până la moarte", a spus tânărul.
ONU a înregistrat acuzaţii cu privire la comiterea unor violenţe de natură sexuală şi împotriva unor grupări din cadrul opoziţiei, dar anunţă că nu le-a putut investiga din cauza lipsei de acces. Potrivit documentului, forţe din cadrul opoziţiei au recrutat şi au folosit copii atât în lupte, cât şi în roluri de susţinere, iar forţele guvernamentale au folosit copii ca scut uman. În primii doi ani de conflict, cele mai multe ucideri şi mutilări ale unor copii au fost atribuite forţelor guvernamentale. Însă, în principal din cauza accesului la armament greu şi utilizarea unor tactici teroriste, grupări armate din cadrul opoziţiei s-au angajat şi ele în asemenea acte, în 2013, se arată în document. "Grupări armate din cadrul opoziţiei au comis, de asemenea, execuţii sumare ale unor copii", se arată în raport, în care se precizează că lipsa de acces, inclusiv din motive de securitate, a împiedicat ONU să se documenteze în mod sistematic.

Propagandă mai ceva ca în epoca sovietică
Putin a calmat din priviri un pui de leopard care s-a năpustit asupra unor ziarişti

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a mângâiat şi a calmat din priviri un pui de leopard care atacase grup de ziarişti aflat în vizită la un centru de creştere şi ocrotire a acestor feline situat în regiunea Soci, unde vineri începe olimpiada de iarnă, relatează agenţia rusă Interfax.
Putin se afla în parcul naţional pentru a face un tur la volanul unei maşini Lada Niva, avându-i lângă el ca pasageri pe Gilbert Felli, directorul executiv al Comitetului Olimpic Internaţional pentru Jocurile Olimpice şi pe Jean Claude Killy, preşedintele comisiei de coordonare a acestui comitet. La un moment dat, directorul centrului le-a propus invitaţilor să intre în cuşti pentru a-i vedea mai îndeaproape pe cei patru pui de leopard. Într-una dintre cuşti îi aştepta felina botezată Grom (Tunet), un pui de leopard în vârstă de şase luni, care, la apariţia oaspeţilor a început să se agite şi să mârâie. Atunci, după cum susţine agenţia Interfax, liderul de la Kremlin s-a apropiat de Grom şi a început să-l mângâie, dar felinei se pare că nu i-au plăcut flash-urile camerelor foto şi s-a năpustit asupra ziariştilor, unul dintre aceştia alegându-se cu o zgârietură, iar un altul cu o muşcătură la genunchi. După acest episod, invitaţii au ieşit din cuşcă, însă Putin a mai rămas câteva minute în apropierea lui Grom, privindu-l fix şi încercând să-l liniştească. "Îmi plac animalele. Am impresia că reuşim să stabilim o conexiune reciprocă", a spus liderul rus în faţa jurnaliştilor care-l însoţeau.
Nu este pentru prima dată când Vladimir Putin este protagonistul unor întâmplări cu animale. Spre exemplu, în toamna anului 2012, a fost filmat când, la bordul unui deltaplan, zbura în faţa unui stol de cocori.

Ce muzica asculta oamenii inteligenţi

Spune-mi ce muzică asculţi, ca să-ţi spun cine eşti! Potrivit unui studiu realizat de lepoint.fr, elevii care au cele mai mici note la examenul Scholastic Assessment Test (testul din SUA pentru admiterea la universitate) ascultă Beyonce, Jay-Z, Lil Wayne, Justin Timberlake şi Akon.
"Cercetarea" a fost făcută de hackerul Virgil Griffith, care a adunat informatii despre muzica preferată de pe Facebook, monitorizând 133 de artişti si apoi comparând rezultatele preferinţelor cu notele elevilor.
Se pare că notele cele mai mari la test au fost luate de către cei care ascultă L.V. Beethoven, Bob Dylan, Radiohead şi U2, iar cei cu rezultate medii ascultă Frank Sinatra, Bob Marley şi Elton John.
Virgil Griffith este cel care în 2007 a lansat Wiki Scanner, un program ce permite, prin intermediul adreselor IP, studierea legăturilor dintre milioane de modificări anonime făcute pe Wikipedia şi organizaţiile susceptibile de a se afla la originea acelor modificări. Programul a arătat că CIA şi cultul scientologic modifică în mod regulat articolele apărute despre ele în această enciclopedie participativă.

Anul 2013, al şaselea cel mai cald an înregistrat din 1850

Anul 2013 a fost al şaselea cel mai cald an înregistrat din 1850, arată statisticile date publicităţii de către Organizaţia Mondială pentru Meteorologie (OMM), o instituţie din cadrul Naţiunilor Unite. Temperatura medie la suprafeţei pământului şi oceanelor a depăşit cu 0,50 de grade Celsius norma calculată în perioada 1961-1990 şi cu 0,03 grade Celsius media ultimului deceniu (2001-2010), precizează OMM. "Temperatura medie din 2013 confirma tendinţa de încălzire pe termen lung", subliniază secretarul general al OMM Michel Jarraud. "Este o realitatea evidentă, chiar dacă ritmul încălzirii nu este uniform. Ţinând cont de concentraţiile record de gaz cu efect de seră măsurate în atmosferă, creşterea temperaturilor va continua mai mulţi ani", a apreciat expertul.
Secolul XXI numără deja 13 dintre cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată. Recordul este deţinut de anii 2010 şi 2005, caracterizaţi de o temperatură medie depăşind cu 0,55 grade Celsius media normală, urmaţi de 1998, marcat de fenomenul El Nino, extrem de puternic, subliniază OMM. Datele publicate ieri sunt rezultate preliminare din cadrul raportului anual pe care OMM îl va difuza în luna martie.

Nutriţioniştii cer interzicerea vânzării de margarină în Bulgaria

Nutriţioniştii din Bulgaria vor ca vânzarea de margarină să fie interzisă în această ţară din cauza acizilor graşi pe care îi conţine. Experţii din cadrul Agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentară susţin că un consum constant de margarină este potenţial periculos deoarece grăsimile trans sunt greu de digerat şi încetinesc metabolismul, ceea ce poate provoca diverse boli.
Margarina este foarte populară în Bulgaria graţie preţului său mic comparativ cu untul şi este de multe ori prezentată ca bună pentru copii şi ca prevenind bolile cardiace.
Recent, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente a decis că uleiurile hidrogenate, de tipul margarinei, nu mai sunt considerate sigure pentru consum.

Ţigani romani, agresaţi cu acid la Paris

Romi din România care trăiesc în apropiere de Place de la République, la Paris, au fost victime ale unor atacuri cu acid, relatează Le Monde în pagina electronică de ieri. Potrivit publicaţiei, voluntari din cadrul Asociaţiei Autremonde afirmă că au văzut pe 16 ianuarie un bărbat care vărsa un lichid pe o saltea aparţinând unui cuplu instalat la colţul străzilor Temple şi Béranger. Agresorul a fugit atunci când i-a văzut pe voluntari, care nu au avut altceva de făcut decât să constate pagubele. "Lichidul ardea saltelele, un lichid negru, ori negrul era rezultatul coroziunii. Oricum, rodea saltelele", a declarat unul dintre ei. Mai mare a fost frica decât răul provocat romilor, dar alt voluntar s-a ars la degete cu lichidul care s-a impregnat într-unul dintre rucsacii săi, potrivit publicaţiei. În opinia unui coleg de-al acestuia ar fi vorba despre "o formă lichidă de acid sulfuric sau sodă caustică, un tip de produse pe care-l utilizăm pentru desfundarea ţevilor. Este coroziv, arde". Voluntarii au aflat de la alţi romi că agresorul nu era la prima încercare, că o femeie a fost deja stropită cu un produs coroziv la nivelul antebraţului şi că agresorul a revenit pentru a ameninţa familiile prezente. Potrivit martorilor, agresorul ar fi una şi aceeaşi persoană, iar atacurile, despre care au auzit mai multe asociaţii, ar fi început în vara lui 2013. Agresorul ar fi "proprietarul unor imobile care ar vrea să «cureţe totul»", a declarat preşedinta Asociaţiei "Entraides citoyennes", care ajută persoane fără adăpost.
Romii s-au angajat să depună plângere la comisariatul celui de-al treilea arondisment.
Ministrul francez de Interne Manuel Valls declara pe 24 septembrie că romii sunt "populaţii cu moduri de viaţă extrem de diferite de ale noastre şi care sunt, în mod evident, în confruntare". "Îi ajut pe francezi împotriva acestor populaţii, pe aceste populaţii împotriva francezilor", adăuga el, apreciind că romii au vocaţia să se întoarcă în România sau Bulgaria.

Cele două Corei au convenit asupra organizării unei întâlniri între familiile separate de război

Coreea de Sud şi Coreea de Nord au căzut de acord ieri asupra organizării, înainte de sfârşitul acestei luni, a unei întâlniri între familiile separate de război, prima în ultimii trei ani.
Acordul a fost anunţat după negocierile care au avut loc între cele două părţi în localitatea de frontieră Panmunjon - unde în 1953 a fost semnat armistiţiul care a pus capăt ostilităţilor. Această întâlnire va avea loc între 20 şi 25 februarie în staţiunea din Munţii Kumgang, pe teritoriul nord-coreean, unde au avut loc şi precedentele reuniuni, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificării. "Sperăm ca acest acord să fie respectat pentru a alina suferinţa şi durerea familiilor separate", a subliniat ministerul menţionat.
În luna septembrie, Phenianul a anulat în ultimul minut o reuniune prevăzută între familiile separate de Războiul din Coreea (1950-1953), aducând ca argument "ostilitatea" Seulului. Nu este exclus nici de această dată ca Phenianul să anuleze întâlnirea, Coreea de Nord manifestându-şi în repetate rânduri iritarea faţă de exerciţiile militare programate între SUA şi Coreea de Sud la sfârşitul lunii februarie.
Din anul 2000, sub egida Crucii Roşii, familiile de la nord şi de la sud de graniţă se întâlnesc pentru câteva zile după decenii de separare. Aproximativ 17.000 de coreeni au avut astfel prilejul de a-şi strânge în braţe un copil, o soră sau un părinte. Nici o cale de comunicare, poştală sau telefonică, nu este permisă între locuitorii celor două Corei.

Angela Merkel, sceptică în legătură cu aderarea Turciei la UE

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, care l-a primit marţi pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan, ar prefera ca Uniunea Europeană (UE) să lege un parteneriat privilegiat cu Ankara. Aflat într-o situaţie dificilă pe plan intern, Recep Tayyip Erdogan caută sprijin din partea străinilor. După ce, în urmă cu o săptămână, l-a primit pe preşedintele francez, Francois Hollande, la Ankara, premierul turc s-a deplasat marţi la Berlin.
Tocmai în Germania se află cea mai mare comunitate turcă din Europa, cu circa trei milioane de persoane. În timpul întrevederii cu Merkel, Erdogan a pledat din nou pentru aderarea ţării sale la UE. "Solicităm ca Germania să se angajeze mai ferm decât a făcut-o până acum. Aderarea Turciei la UE ar contribui în mod considerabil la pacea regională şi mondială", a declarat Recep Tayyip Erdogan. Însă, după cum constată Le Figaro, aceste argumente nu au fost tocmai convingătoare. Marţi, Angela Merkel a cerut ca discuţiile, "care nu sunt supuse unei limite de timp", să ducă totuşi la un rezultat. "Negocierile de aderare cu Turcia sunt un proces al cărui deznodământ este deschis. Însă eu sunt sceptică în legătură cu un statut al Turciei de membru complet", a explicat cancelarul german. Angela Merkel ar prefera ca Europa să lege un parteneriat privilegiat cu Turcia.
Potrivit Le Figaro, relaţiile dintre Angela Merkel şi Recep Tayyip Erdogan sunt unele glaciale. De altfel, în cadrul guvernului german se evită "caracterizarea" lor în afara formulelor diplomatice.

Directorul liceului romanesc din Tiraspol, reţinut

Directorul Liceului "Lucian Blaga" cu predare în limba română de la Tiraspol Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituţiei au fost reţinuţi de către securitatea transnistreană în zona satului Parcani, în apropiere de Tiraspol.  Adjunctul directorului liceului, Raisa Pădurean, a declarat ieri că cei trei sunt reţinuţi pentru contrabandă. Conducerea ţării a fost informată despre această reţinere, a declarat Octavian Mahu, un ofiţer de presă de la Biroul pentru Reintegrare, precizând că de caz se ocupă delegaţia moldoveană la Comisia Unificată pentru Control. "La rugămintea profesorilor, (cei trei) au mers după salarii. Acum sunt învinuiţi că fac contrabandă pe teritoriul transnistrean. Telefoanele lor sunt bruiate", a declarat Pădurean.
Liceul "Lucian Blaga" este una dintre cele opt instituţii de învăţământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
Ministerul moldovean al Educaţiei a confirmat informaţia cu privire la reţinerea angajaţilor liceului. "Tiraspolul creează noi piedici în buna funcţionare a liceelor noastre, cu toate că au promis că nu vor crea noi probleme. Acest caz este regretabil şi face parte din arsenalul folosit de partea transnistreană", a declarat Igor Grosu, adjunctul ministrului Educaţiei.
Conturile liceului teoretic cu predare în limba română "Lucian Blaga" de la Tiraspol au fost deblocate săptămâna trecută, după ce au fost blocate la mijlocul lui ianuarie. La începutul lui decembrie, liceul a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene. Autorităţile de la Tiraspol au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului în calitate de "instrument de confruntare politică".

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.