Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Un sat britanic s-a transformat în insulă, din cauza inundaţiilor

Ziarul de Vrancea
4 feb 2014 548 vizualizări
Departe de a fi revoltaţi pe autorităţi, locuitorii din sat se ajută reciproc şi fac haz de necaz

Un mic sat, Muchelney ("insulă mare", în saxona veche), a devenit o insulă, de aproximativ cinci săptămâni. Micul târg se află în partea centrală a Somerset Levels, nişte câmpii mlăştinoase, în vest, iar o suprafaţă de 11.500 de hectare se află sub ape, după ce ianuarie a fost cea mai plină de precipitaţii lună ianuarie înregistrată în Marea Britanie din 1910 încoace. Astfel, cei 150 de locuitori s-au transformat, de voie, de nevoie, în nişte marinari experimentaţi. Alte câteva sate trăiesc într-un regim semiautarhic, în voia naturii, baricadate în spatele unor saci de nisip puşi în calea apelor al căror nivel continuă să crească.
Weekendul trecut 180 de case au fost acoperite de ape, iar armata se află în stare de aşteptare, în contextul în care sunt prevăzute noi ploi pentru miercuri.
Guvernul, în faţa unei crize care riscă să se acutizeze, se confruntă cu nemulţumirea tot mai puternică a sinistraţilor, care-l acuză de abandonarea zonei rurale în favoare oraşelor. Ministrul britanic al Mediului a fost huiduit, în cursul unei vizite în regiune. Prinţul Charles era aşteptat ieri să efectueze o vizită în zonă.

La biserică se organizează mese

Locuitorii de la Muchelney sunt însă obişnuiţi cu inundaţiile. "Ele l-au blocat aici pe Cromwell (în secolul al XVII-lea), în perioada în care vizita bisericile", a declarat zâmbind Catherine Denny, o învăţătoare pensionară. Ea şi-a exprimat satisfacţia că frescele unei abaţii din secolul al X-lea nu au fost distruse. "Însă, anul acesta, (perioada inundaţiilor) este deosebit de lungă", constată ea. Începând de la 3 ianuarie, satul, situat pe o movilă, este total izolat. De atunci, toate căile de acces sunt sub ape, care în unele zone ating un nivel de până la doi metri, iar satul este accesibil doar cu barca.
Lucrurile s-au complicat, de la mersul la serviciu şi dusul copiilor la şcoală până la cumpărături. "Îţi trebuie două ore să te duci să cumperi o pintă de lapte", rezumă un locuitor, Nigel Smith. "Atunci, ne organizăm", spune Catherine Denny, adăugând că oamenii se ajută reciproc ("Ai cartofi? Aduc eu pâine") la biserică, unde sunt organizate mese. "Oamenii spun că ar trebui să se facă ceva. Dar, sincer, nu ştiu ce s-ar putea face. Este râul, iar în jur este câmpie. Dacă nu accepţi acest lucru, mai bine nu te instalezi aici", subliniază ea. Guvernul sugerează acelaşi lucru, întrebându-se dacă este necesar ca aceste zone inundabile să fie protejate cu orice preţ. Ele sunt puţin locuite, iar oamenii s-au instalat în zonă în deplină cunoştinţă de cauză. "Construirea unor diguri este foarte scumpă", declară Lordul Chris Smith, conducătorul Agenţiei pentru mediu. În ceea ce priveşte o eventuală dragare a albiilor râurilor, premierul David Cameron a promis patru milioane de lire sterline în acest scop, însă cei mai mulţi dintre experţi apreciază că operaţiunea nu va servi la nimic.
"Să lupţi împotriva naturii nu conduce decât la eşec. Singura soluţie raţională este să te retragi", afirmă Colin Thorpe, un specialist în domeniu, de la Universitatea de la Nottingham.

Bruxelles-ul nu prevede un ajutor masiv pentru Ucraina

Uniunea Europeană a dezminţit că pregăteşte un plan de ajutor financiar masiv pentru Ucraina, explicând că nu doreşte să intre într-un proces de supralicitare cu Rusia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a recunoscut faptul că se reflectează la mijloacele de a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică gravă cu care se confruntă, dar a dat asigurări că Uniunea Europeană nu are nicio intenţie de a băga mâna în portofel pentru a convinge o ţară să se apropie de UE. "Nu vom intra într-un proces de supralicitare pentru a stabili cine plăteşte mai mult" pentru a încerca să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere, a declarat Barroso.
Wall Street Journal scria luni, citând o purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a pune la punct un important program de asistenţă financiară pentru Ucraina. Luni seara, Departamentul de Stat al SUA a declarat că ''a început consultări cu UE şi alţi parteneri în legătură sprijinul de care Ucraina ar putea avea nevoie după formarea unui nou guvern tehnic'', adăugând că discuţiile sunt într-un stadiu preliminar.

"Noi îi oferim Ucrainei accesul la cea mai mare piaţă din lume"

Mai mulţi responsabili europeni au declarat totuşi pentru Reuters, sub acoperirea anonimatului, că Bruxellesul nu prevede deblocarea unui ajutor suplimentar faţă de cel care este prevăzut în cazul semnării Acordului de Asociere. Refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest acord, în noiembrie, se află la originea mişcării de contestare care paralizează ţara de două luni. "Nu se pune problema de a acorda bani în plus. Catherine Ashton a evocat mai multe opţiuni, dar a fost mereu foarte clar că aceasta se înscrie în programul care răspunde nevoilor pe termen scurt şi pe termen lung (ale Ucrainei)", a spus unul dintre responsabili. Ajutorul european rămâne condiţionat de adoptarea de către Kiev a unor reforme politice şi economice şi de un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a adăugat el. Un alt responsabil european a declarat că UE nu dispune de fonduri de rezervă în plus faţă de cele care au fost deja bugetate.
Bruxellesul a promis Ucrainei un împrumut de 610 milioane de euro în cazul unui acord cu FMI şi a evaluat la 19 miliarde de euro suma împrumuturilor şi a donaţiilor de care ar beneficia Kievul pe şapte ani în caz de asociere cu Uniunea Europeană. Această ofertă rămâne de actualitate, au spus responsabilii europeni. Potrivit declaraţiilor lui Barroso, Comisia Europeană examinează cu partenerii săi ''dacă este posibil de a face un pic mai mult'' pentru a ajuta Ucraina să iasă din impas, dar că ar fi vorba de o mână de ajutor pe termen scurt. ''Ne opunem ideii că trebuie să plătim pentru ca o ţară să semneze un acord de asociere. Oferta noastră cea mai bună pentru Ucraina este acordul însuşi. Noi îi oferim Ucrainei accesul la cea mai mare piaţă din lume, care este piaţa internă a Uniunii Europene'', a insistat el.

Principalul post de televiziune al opoziţiei din Rusia, ameninţat cu închiderea

Principalul post de televiziune al opoziţiei din Rusia, Dojd, a anunţat că este ameninţat cu închiderea, după decizia principalilor operatori prin cablu de a-l elimina din grilă. Postul, unul dintre puţinele mijloace de informare cu un ton critic la adresa preşedintelui Vladimir Putin, este vizat de critici după ce şi-a întrebat telespectatorii, într-un sondaj realizat pe Internet, dacă autorităţile sovietice nu ar fi trebuit să predea controlul asupra oraşului, devenit între timp Sankt-Petersburg, Germaniei naziste, pentru "a salva vieţile a sute de mii de oameni". În urma sondajului, trei dintre cei mai importanţi operatori prin cablu din Rusia, printre care şi TriColor TV, au anunţat că vor rezilia contractele cu postul de televiziune Drojd, care a transmis în direct eliberarea din închisoare a membrelor grupului Pussy Riot.
Sondajul care a provocat scandalul a fost publicat cu ocazia marcării a 70 de ani de la încheierea asediului asupra Leningradului, care a durat din septembrie 1941 până în ianuarie 1944, şi în timpul căruia două treimi din locuitorii oraşului au murit de foame, frig, epuizare sau au căzut victime ale bombardamentelor. Sondajul a fost retras ulterior de pe site-ul postului de televiziune, iar conducerea Dojd şi-a cerut scuze.
Grupurile parlamentare din Dumă (Camera inferioară a Parlamentului rus) au condamnat în unanimitate sondajul, apreciind că întrebarea reprezintă o ofensă adusă memoriei foştilor combatanţi. În schimb, mai mulţi comentatori liberali au denunţat demersul şi au apreciat că acesta reprezintă un atac politic la adresa postului de televiziune foarte critic la adresa Kremlinului.
Reprezentantul Kremlinului pentru drepturile omului, Vladimir Luşkin, a condamnat, la rândul său, eliminarea postului Dojd din grila anumitor companii de cablu. "Este un post care are mult succes şi cu emisiuni captivante şi interesante", a apreciat el, criticând însă sondajul privind asediul asupra Leningradului.

Cuplurile care vizionează filme romantice au relaţii mai durabile

Cuplurile care urmăresc cinci filme despre relaţii pe lună îşi reduc la jumătate riscul de divorţ sau separare în primii trei ani de relaţie, au descoperit cercetătorii americani de la Universitatea Rochester. Studiul arată că vizionarea filmelor romantice în cuplu şi discuţiile pe tema acestora se pot dovedi la fel de eficiente ca şi metodele propuse în terapiile de cuplu - reducând rata divorţului sau a separării de la 24 % la 11 %, după trei ani. Studiul, la care au participat 174 cupluri, este prima cercetare pe termen lung ce compară diferite tipuri de terapie de cuplu, în etapele timpurii ale relaţiei. "La început, am crezut că tratamentul cu ajutorul filmelor va fi de ajutor, dar nu aproape la fel de mult ca şi celelalte programe în care predam toate celelalte metode moderne (de terapie, n.r.)", a declarat Ronald Rogge, coordonatorul studiului.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că discutarea filmelor despre relaţii a fost la fel de eficientă ca programele mai intensive de exersare a abilităţilor de comunicare în cuplu. "Cred că schimbarea apare atunci când cuplurile reinvestesc în relaţie şi examinează dintr-o perspectivă critică propriului comportament", a precizat Ronald Rogge.

Românce, reţinute după descoperirea unor iguane rare într-un bagaj pe Aeroportul Heathrow

Două românce au fost reţinute de către poliţie după ce oficiali de la Aeroportul Heathrow au găsit 13 iguane "incredibil de rare", înfăşurate în şosete, într-o valiză, în aeroport.  Iguanele rare, originare din El Salvador, fiecare înfăşurată într-un ciorap, au fost găsite într-un bagaj, provenind din Bahamas, de către ofiţeri de vamă care efectuau verificări, luni. Una dintre cele 13 iguane nu a supravieţuit călătoriei. Cele două femei, în vârstă de 24 şi 26 de ani, au fost arestate fiind suspectate de infracţiuni în domeniul importului. "Această specie de iguană este extrem de rară. Ar mai exista numai câteva sute de exemplare", a declarat Grant Miller, un oficial de rang înalt din cadrul serviciului vamal britanic. În opinia sa, este vorba despre o "captură importantă". "Având în vedere circumstanţele în care le-am găsit, pare incredibil că au supravieţuit aproape toate, cu excepţia uneia, unui zbor atât de lung", a adăugat el. Oficialul a precizat că animalele erau dezhidratate şi că au fost plasate sub supravegherea unui specialist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.