Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Încă o zi de foc în Ucraina

Ziarul de Vrancea
2 feb 2014 442 vizualizări
Protestatarii s-au adunat ieri din nou în centrul Kievului u mitingul a început cu discursurile unor preoţi greco-catolici şi ortodocşi u opoziţia proeuropeană din Ucraina a cerut, ieri, mediere internaţională în negocierile cu Administraţia Viktor Ianukovici

Protestatarii s-au adunat ieri în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, unde manifestaţiile continuă de două luni, protestatarii cerand demisia Administraţiei Viktor Ianokovici, relatează AFP. Opoziţia proeuropeană a prezentat manifestaţia de duminică drept o "reuniune de informare". Mitingul a început cu discursurile unor preoţi greco-catolici şi ortodocşi care au făcut apel la dreptate şi la unitate naţională în contextul crizei fără precedent cu care se confruntă Ucraina. Sambătă, rivalitarea ruso-occidentală a revenit în prim-plan, în contextul în care Statele Unite, Germania şi Franţa au exprimat susţinere pentru opoziţia ucraineană, în timp ce Rusia a denunţat manifestaţiile "ilegale" din Ucraina. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Aleksei Pucikov, a acuzat duminică Uniunea Europeană de comportament "colonizator" faţă de Ucraina.

Mediere internaţională

Opoziţia proeuropeană din Ucraina a cerut, ieri, mediere internaţională în negocierile cu Administraţia Viktor Ianukovici pentru a se evita "interpretările divergente", relatează AFP. Această idee a fost abordată sambătă, la Munchen, în discuţiile între reprezentanţi ai opoziţiei ucrainene şi şefii diplomaţiilor din Statele Unite, Franţa şi Germania, a declarat Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene. Un alt lider al opoziţiei de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că partidele proeuropene au cerut asistenţă financiară din partea Occidentului. "Ne-am adresat partenerilor occidentali pentru asistenţă financiară. Occidentalii au anunţat că sunt pregătiţi să ne ofere ajutor", a spus Iaţeniuk. Vitali Kliciko a declarat la Munchen că, deocamdată, nu se conturează nicio soluţie la criza din Ucraina, în pofida negocierilor dintre putere şi opoziţie.

Sfaturile lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a spus că un dezastru în domeniul securităţii ar fi ca în Ucraina să intervină armata pentru a calma situaţia, făcand un apel ca omologul de la Kiev să nu trimită armata pe străzi. Băsescu a spus că este nevoie de o "abordare mai consistentă" privind perspectivele de aderare la UE pentru ţările din Parteneriatul Estic. "E nevoie de o abordare mai consistentă. Nu poţi doar să le inviţi la Asociere dar să le spui că nu e o garanţie că vor intra în UE. Cred că UE trebuie să fie mai puternică în crearea perspectivei de intrare în UE", a spus şeful statului, citat de caleaeuropeana.ro. El s-a referit şi la problema conflictelor îngheţate. "Un alt lucru este că din toate cele şase state ale Parteneriatului Estic, patru au conflicte îngheţate. Trebuie să găsim o soluţie ca toate aceste state să rezolve pentru totdeauna aceste conflicte îngheţate. Aceste state nu au perspectiva apartenenţei la UE daca nu îşi rezolvă conflictele", a precizat Băsescu.

Un extract din rădăcină de muşcate, un posibil leac contra SIDA

Un extract preparat din rădăcinile de muşcate ar putea să devină elementul-cheie pentru o nouă clasă de tratamente anti-SIDA, întrucat împiedică virusul HIV să invadeze celulele umane, informează dailymail.co.uk. Extractul din rădăcinile de muşcate Pelargonium sidoides dezactivează HIV-1 şi previne infectarea organismului cu acest virus. HIV se împarte în două tipuri de virus - HIV-1 şi HIV-2. Primul dintre ele cauzează majoritatea cazurilor de infecţii cu HIV. Oamenii de ştiinţă de la Centrul german de cercetări asupra sănătăţii mediului din oraşul german Munchen consideră că extractul de muşcate ar putea deveni o nouă clasă de medicamente anti-HIV-1 ce vor fi folosite în tratamentele contra SIDA. Extractul din rădăcina de muşcată conţine o substanţă care atacă HIV-1 şi împiedică virusul să se înmulţească în corpul uman. Totodată, aceeaşi substanţă protejează celulele sangvine şi cele ale sistemului imunitar în faţa virusului. Substanţa activă din acel extract împiedică HIV să se ataşeze de celulele umane şi, astfel, să le invadeze. Mai multe teste clinice au demonstrat deja faptul că extractul de muşcată este sănătos pentru om, iar Germania a autorizat comercializarea acestuia pe post de medicament pe bază de plante. Studiul a fost coordonat de profesorul Ruth Brack-Werner. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 35 de milioane de persoane din lume sunt infectate cu HIV, majoritatea fiind depistate pozitiv cu tipul HIV-1. Fără tratament, HIV distruge sistemul imunitar şi duce la declanşarea sindromului imunodeficienţei dobandite (SIDA), o maladie mortală. SIDA reprezintă una dintre cele 10 cauze majore de deces pe plan mondial.

Sunday Times: Siria consolidează arsenalul chimic şi biologic

Regimul Bashar al-Assad consolidează arsenalul chimic şi biologic, modernizandu-l cu ajutorul tehnologiilor din Coreea de Nord şi Iran, afirmă experţi israelieni şi ruşi citaţi de publicaţia britanică The Sunday Times. Potrivit surselor citate, regimul sirian depozitează armament chimic şi biologic în vestul ţării, în zona preponderent alawită, o denominaţiune şiită din care face parte familia preşedintelui sirian.  "Bashar al-Assad îşi pregăteşte o garanţie în cazul în care Siria va fi divizată", explică un oficial rus. Armamentul neconvenţional este stocat în zona Portului Latakia, bombardat săptămana trecută într-un raid aerian atribuit aviaţiei militare israeliene. "Această regiune este în totalitate fortificată şi izolată de restul Siriei. Regimul al-Assad a predat pană acum doar peste 4% din arsenalul chimic, astfel că a fost ratat termenul pentru evacuarea armamentului şi va fi ratat obiectivul neutralizării pană pe 30 iunie, pană cand ar trebui distruse 1.300 de tone de arme chimice", afirmă un membru al serviciilor de spionaj israeliene. Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a îndemnat regimul Bashar al-Assad să respecte obligaţiile internaţionale privind distrugerea armamentului chimic, avertizand că, în caz contrar, vor exista "consecinţe". "Îi reamintesc preşedintelui Bashar al-Assad că acordul la care am ajuns în Consiliul de Securitate ONU, indică clar că, dacă vor exista probleme cu respectarea angajamentelor, acestea vor fi analizate prin prisma Capitolului 7 al Cartei ONU", a subliniat Kerry. "ştim acum că regimul al-Assad nu a acţionat atat de rapid cum a promis pentru evacuarea armelor chimice din Siria", a subliniat el. Administraţia de la Washington este "preocupată" de ritmul lent al evacuării armamentului chimic din Siria, a afirmat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel. "Statele Unite sunt preocupate că Administraţia siriană este în întarziere în privinţa transferului armamentului chimic", a spus Hagel într-o conferinţă de presă organizată la Varşovia.

Demolare în premieră la Frankfurt

Un bloc turn cu înălţimea de 116 metri a fost dinamitat controlat, ieri dimineaţă, în oraşul german Frankfurt, fiind cea mai înaltă clădire din Europa demolată în acest fel, relatează AFP. Pentru demolare au fost utilizate 1.400 de dispozitive explozive, cu o greutate totală de 950 de kilograme. Turnul de 116 metri, construit în anul 1972, s-a prăbuşit în cateva secunde, sub privirile a aproximativ 30.000 de persoane. Clădirea, aflată într-o zonă rezidenţială, aparţinea unei universităţi din cartierul Bockenheim, situat în vestul oraşului Frankfurt. În locul turnului demolat duminică vor fi construite alte două edificii care vor avea înălţimea de peste 100 de metri.

Ungaria impune restricţii de circulaţie

Circulaţia vehiculelor cu masa de peste 7,5 tone a fost interzisă în mai multe comitate din Ungaria, din cauza poleiului, au anunţat autorităţile ungare sambătă seara, la Budapesta, relatează AFP. "Circulaţia vehiculelor cu masa de peste 7,5 tone este interzisă în comitatele Somogy, Zala, Fejér şi Tolna, din cauza unor condiţii extrem de dificile, cauzate de polei", a anunţat Ministerul ungar de Interne. Comitatele vizate sunt situate în sud-vestul ţării. Poliţia a fost mobilizată în comitatele vizate pentru a veni în ajutorul şoferilor care întampină dificultăţi. Autorităţile au decis să limiteze la 60 de kilometri pe oră viteza pe autostrada M7, care asigură legătură între Budapesta şi Slovenia. De asemenea, Ungaria a interzis intrarea pe teritoriul său pentru vehiculele cu masa de peste 7,5 tone pe la punctele vamale cu Austria şi Serbia, care au luat aceeaşi decizie.

Preşedintele bulgar a cerut desecretizarea arhivelor comuniste

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut, deschiderea completă a arhivelor serviciilor secrete comuniste, după aproape 25 de ani de la înlăturarea de la putere a regimului, care a avut loc la 10 noiembrie 1989, relatează AFP. "După 25 de ani, nu mai este necesar să păstrăm secrete (...). Toţi cetăţenii, elevii şi studenţii au dreptul să afle (...) adevărul despre puterea totalitară", a subliniat el, într-o declaraţie transmisă simultan la radio şi televiziune. Plevneliev, un conservator, a afirmat că absenţa unei analize aprofundate a totalitarismului reprezintă drept "cea mai mare slăbiciune a tranziţiei" postcomuniste. Din 2007, o comisie deschide sistematic dosarele unor miniştri, diplomaţi, candidaţi la alegeri, jurnalişti şi antreprenori. Legea aflată în vigoare - pe care mai mulţi deputaţi, în special socialişti, doresc să o supende - prevede ca arhivele serviciilor secrete să fie publicate pe Internet. Bulgaria a comemorat, sambătă, victimele regimului comunist. La 1 februarie 1945, un tribunal comunist a condamnat la moarte miniştri, 67 de deputaţi, dar şi pe regenţii şi consilierii regali ai ultimului rege bulgar Simeon al II-lea.

Radu Gabrea a prezentat la Berlin un film în premieră mondială

Filmul "Lindenfeld, o poveste de dragoste", regizat de Radu Gabrea, va fi prezentat în premieră mondială, pe 13 februarie, la Institutul Cultural Roman (ICR) din Berlin, informează instituţia din capitala Germaniei. Astfel, ICR Berlin organizează pe 13 februarie o seară dedicată regizorului Radu Gabrea. În cadrul acesteia, va fi prezentat filmul "Lindenfeld, o poveste de dragoste". Cu un scenariu semnat de Lucian Dan Teodorovici şi de Florin Lăzărescu, filmul reprezintă o adaptare după romanul omonim scris de Ioan T. Morar. Protagoniştii filmului sunt Victoria Cociaş, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu. Regizorul Radu Gabrea şi actriţa Victoria Cociaş vor fi prezenţi la proiecţie şi vor participa la o discuţie cu publicul. Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori romani, Radu Gabrea a debutat cu lungmetrajele "Prea mic pentru un război atat de mare" şi "Dincolo de nisipuri", ambele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes. Ca reacţie la îngrădirea activităţii sale din cauza cenzurii comuniste, el a reuşit să plece în Germania, în 1974, unde a realizat în special producţii de televiziune.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.