Internațional

Romania implora: Eliberati-i!

Ziarul de Vrancea
28 apr 2005 692 vizualizări
In premiera, autoritatile dialogheaza cu teroristii prin mass-media. Presedintia a solicitat ieri teroristilor prelungirea termenului limita. Parlamentul preseaza CSAT, iar dramatismul situatiei creste.

Autoritatile statului au decis cu doar citeva ore inaintea expirarii ultimatumului dat de grupul care ii detine pe jurnalistii romani rapiti in Irak, sa aleaga mass-media drept cale de comunicare cu acestia. De la declansarea crizei jurnalistilor romani rapiti in Irak la 28 martie, este pentru prima data cind autoritatile romane aleg aceasta cale de comunicare cu teroristii, dupa ce mult timp au cerut presei sa fie rezervata in reflectarea evolutiilor crizei.

Cererea adresata grupului care ii detine pe cei trei ziaristi - de a prelungi cel de-al doilea ultimatum de o zi - a fost facuta printr-un comunicat al Departamentului de Comunicare Publica al Presedintiei. Nu se precizeaza cine a luat aceasta decizie si nici de ce a fost aleasa aceasta cale de comunicare. Modalitatea aleasa sugereaza insa ca grupul care ii detine pe ostatici urmareste mass-media din Romania. De altfel, aceasta atitudine a fost vizibila chiar marti, cind mesajul audio al grupului care ii detine pe ziaristi a fost trimis presei din Romania, iar ultimatumul si caseta video au ajuns la Al-Jazeera, de unde au fost preluate de presa romana. Pe de alta parte, solicitarea autoritatilor romane de prelungire a ultimatumului nu face referire la vreun viitor termen, lasind se pare la latitudinea teroristilor sa anunte un nou termen, probabil tot prin intermediul presei, daca vor accepta cererea. Aceasta practica - utilizata in premiera - este cu atit mai surprinzatoare cu cit, dupa lansarea primului ultimatum, Presedintia a anuntat ca acesta a fost de fapt un mesaj de recunoastere solicitat de autoritatile romane si ca a transmis, la rindul sau, un mesaj grupului pe care ii detine de ziaristii romani, fara a preciza care a fost acesta. Este posibil insa ca, in paralel cu solicitarea exprimata prin mass-media, sa existe in continuare contacte si discutii intre autoritati si gruparea respectiva, dar despre care sa nu se vorbeasca public.

Consiliului Inteleptilor Musulmani, chemat la negocieri

Prin comunicat autoritatile romane solicita, de asemenea, Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema al Muslimin al - Iraki) implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor romani, "inclusiv prin initierea de negocieri". Grupul care ii detine pe jurnalistii rapiti in Irak pare a fi deschis negocierilor, iar Consiliul Inteleptilor Musulmani - la care au facut apel autoritatile romane - este un interlocutor indispensabil in astfel de situatii, sustine analistul francez Nicholas Henin. Potrivit lui Henin, Consiliul Inteleptilor Musulmani din Irak - care reprezinta forul religios suprem - este indispensabil in astfel de negocieri, fiind interlocutorul cel mai important in acest gen de situatii. Din atitudinea rapitorilor, din stilul in care au comunicat cu autoritatile, cu media si chiar cu publicul larg prin mesaje adresate direct poporului roman, acestia "sint dispusi sa negocieze". "Vorbim despre cultura care a inventat bazarul, locul de tirguiala, de negociere. Si prelungirea termenului limita ne duce la ideea ca avem de-a face cu un grup pragmatic, care face presiuni, care vrea sa obtina cit mai mult de pe urma ostaticilor pe care ii detine", a declarat Henin, intr-o conferinta de presa.

Presa si mediile dilomatice au relatat ca aceasta grupare s-ar fi intilnit deja cu ambasadorul Romaniei la Bagdad, ceea ce ar fi in contradictie cu comunicatul Presedintiei. Desi mesajele transmise prin mass-media in ultimele zile de teroristi sint dramatice, mai exista un singur element care ar putea sugera ca inca nu se pune problema executarii ostaticilor: afirmatiile presedintele Traian Basescu, de vineri seara, facute in fata PalatuluI Cotroceni familiilor si colegilor celor trei jurnalisti. Basescu promitea atunci ca, daca se va iesi din "tipicul" unor negocieri, va anunta public acest lucru. "Vom evita criza maxima. Obiectivul este sa-i scoatem in modalitatile clasice", a spus Traian Basescu, dupa anuntarea primului ultimatum la Al-Jazeera. Dar pina acum asa ceva nu s-a intimplat sau presedintele a ales tacerea chiar si in al doisprezecelea ceas.

Parlamentul cere explicatii de la CSAT

Plenul comun al celor doua Camere a adoptat, ieri, o Declaratie a Parlamentului Romaniei cu privire la criza ostaticilor romani in Irak, cerind Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) analizarea in regim de urgenta a acestei situatii si prezentarea forului legislativ a stadiului negocierilor cu rapitorii. Aceasta declaratie a fost semnata de liderii grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor si a fost adoptata cu 225 de voturi "pentru", cinci "impotriva" si 35 de abtineri. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la Parlament, ca autoritatile se afla "in principiu" in contact cu rapitorii jurnalistilor. El a facut un apel reprezentantilor mass-media de a incerca sa nu amplifice starea emotionala care exista, deoarece acest lucru "nu serveste nici parintilor ziaristilor si nici starii de spirit generale a populatiei".

Presiunea opiniei publice creste

In Piata Universitatii, cei aproximativ 250 de oameni adunati in semn de solidaritate cu jurnalistii romani si insotitorul lor rapiti la Bagdad cu o luna in urma, au cerut autoritatilor retragerea trupelor din Irak. Manifestantii striga numele celor trei jurnalisti rapiti: Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian, dar si a lui Mohamed Munaf, precum si "Eliberati-i", "Nu-i lasati sa moara", "Ii vrem acasa". La ora expirarii ultimatumului, manifestantii au ramas in Piata Universitatii, unde au chemat populatia Bucurestiului sa li se alature. Ulterior, o parte dintre manifestantii prezenti in Piata Universitatii au pornit in mars catre Piata Victoriei, unde s-au oprit in fata Guvernului si s-au rugat pentru soarta jurnalittilor. Spre deosebire de zilele anterioare, manifestantii nu au mai strins de la populatie doar semnaturi pentru exprimarea solidaritatii, ci si pentru retragerea trupelor din Irak. In cursul diminetii aproximativ 2.000 de cetateni aflati in trecere prin Piata Universitatii au semnat pe aceste liste.

Manifestarile de solidarizare au luat amploare dupa ce, marti dupa-amiaza, Prima TV a primit un apel telefonic, din partea unei persoane care sustinea ca vorbeste in numele grupului care ii detine pe cei trei. Apoi, acea persoana a pus la telefon o inregistrare audio cu vocile celor trei jurnalisti, care cereau autoritatilor si populatiei sa faca eforturi pentru eliberarea lor. Apoi, in aceeasi zi, la ora 21:00, Al-Jazeera a transmis o noua inregistrare video cu cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, care pling. In inregistrare, cei trei jurnalisti au o alta vestimentatie decit in imaginile prezentate vineri. Ghidul lor Mohamad Munaf a aparut si de aceasta data intr-o imagine separata. Atit Munaf, cit si cameramanul Sorin Miscoci sint imbracati in haine portocalii si au capetele acoperite. In cazuri precedente de rapiri, vestimentatia portocalie ii desemna pe ostaticii care ar fi urmat sa fie executati. Grupul care ii detine pe jurnalisti a prelugit deja o data, cu inca 24 de ore, termenul limita initial, de patru zile.

Cameraman irakian arestat pentru ca ar avea legaturi cu rapitorii

Potrivit unui comunicat al organizatiei RSF, cameramanul irakian Hassan Walid Abdul Wahab, a fost arestat la 20 aprilie la Bagdad, fiind acuzat, potrivit unor apropiati, de legaturi cu rapitorii jurnalistilor romani si ai ghidului lor. Potrivit site-ului RSF, Hassan Walid Abdul Wahab, in virsta de 23 de ani, colaboreaza in mod regulat cu televiziunea germana Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF). El a fost ridicat de acasa, la 20 aprilie, impreuna cu tatal si doi frati ai sai, care nu lucreaza in presa. Un apropiat la familiei a declarat ca politia a pretextat ca exista o legatura intre cameraman si rapitorii jurnalistilor romani si ai ghidului lor. Pe 26 aprilie, ca urmare a cererilor repetate ale apropiatilor celor arestati, politia a fixat o cautiune de 10.000 de dolari americani, potrivit RSF.

Reprezentantii RSF au declarat ca "pastreaza rezerve fata de motivul invocat de politie pentru arestarea cameramanului". "Politia din aceasta tara cauta tot timpul pretexte pentru arestarea anumitor jurnalisti. De data aceasta a fost folosita situatia jurnalistilor romani", au declarat reprezentantii RSF. Ei au precizat ca tocmai din cauza ca nu au incredere in motivatia arestarii nu au facut un subiect special din aceasta informatie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.