Internațional

Al-Jazeera, scoasa la mezat

Ziarul de Vrancea
28 apr 2005 714 vizualizări
Autoritatile din Qatar vor sa vinda Al-Jazeera. Privatizarea postului ar putea determina schimbarea modului de prezentare a evenimentelor.

Autoritatile din Qatar vor sa privatizeze postul de televiziune prin satelit Al-Jazeera, din cauza presiunilor exercitate de Statele Unite si a boicotului asupra publicitatii impus de statele arabe, nemultumite de politica editoriala a postului. Reporterii Al-Jazeera se tem ca, in cazul in care postul de televiziune va fi privatizat, presiunile comerciale vor conduce la o schimbare a modului de prezentare a evenimentelor. Modul in care Al-Jazeera prezinta evenimentele politice a antrenat Qatarul in dispute cu aproape toate tarile din regiune, inclusiv cu Arabia Saudita si Iran. Din cauza materialelor inedite difuzate, Al-Jazeera are o audienta de circa 35-40 de milioane de persoane. Arabia Saudita este liderul unui boicot privind publicitatea, pe care directorul stirilor economice de la Al-Jazeera, Ahmed Abdul Mohsen al-Qady, l-a descris drept "singurul lucru asupra caruia toti ministrii arabi ai Informatiei pot ajunge la un consens". In absenta veniturilor din publicitate, institutiile guvernamentale finanteaza postul de televiziune. Exista temeri potrivit carora sauditii vor cumpara postul de televiziune, in cazul in care actiunile Al-Jazeera vor fi puse in vinzare la bursa din Qatar.

Al-Jazeera, un progres pentru democratia araba

Al-Jazeera, care si-a inceput activitatea in 1996, a fost postul de televiziune care a inceput revolutia media in lumea araba. Impreuna cu Internetul, posturile de televiziune prin satelit demonstreaza ca regimurile autocrate nu mai pot monopoliza fluxul informativ. Regimul din Qatar este proamerican, lucru neobisnuit intr-o regiune unde liderii politici critica de obicei administratia de la Washington. In acelasi timp, Qatarul a gazduit trupele americane pe teritoriul sau in timpul razboiului din Irak. Administratia de la Washington este insa critica la adresa programelor difuzate de Al-Jazeera, mai ales a celor referitoare la reteaua terorista al-Qaida, la conflictul israeliano-palestinian si la Irak. "Sintem nemultumiti de faptul ca Al-Jazeera ofera timp de emisie persoanelor care incita la violenta. Nu este vorba de un amestec guvernamental, ci este o problema de etica. Le semnalam problemele de etica si ziaristilor din Statele Unite", a declarat Hans Wechsel, responsabil al Departamentului american de Stat. Pe de alta parte, exista persoane, inclusiv militanti de la Washington, care apreciaza ca Al-Jazeera reprezinta un progres pentru democratia araba. In prezent, postul de televiziune invita oficiali americani in cadrul programelor sale, pentru a le oferi posibilitatea sa isi prezinte punctul de vedere. Hugh Miles, autorul cartii "Al-Jazeera: cum au schimbat stirile arabe lumea", a declarat ca postul de televiziune "a difuzat in total cinci ore de discursuri rostite de Osama ben Laden si 500 de ore cu declaratii facute de Bush".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.