Internațional

Adeptii constitutiei UE folosesc SUA drept sperietoare

Ziarul de Vrancea
28 apr 2005 655 vizualizări
Michel Barnier pledeaza pentru o Europa independenta de Statele Unite pentru a-i determina pe francezi sa voteze pentru Constitutia Europeana.

Ministrul francez de Externe, Michel Barnier considera ca francezii vor trebui sa opteze, la 29 mai, intre "o Europa europeana" si "o Europa sub influenta americana". "Alegerea este intre o Europa europeana si o Europa sub influenta americana", a spus Barnier. El s-a referit la functia de ministru de Externe al UE, creata prin Tratatul constitutional. "Alegerea nu este intre Franta si Europa, contrar a ceea ce spun unii", a subliniat ministrul. In ceea ce priveste sistemul european de navigare prin satelit, Galileo, "sintem supusi influentei americane, dar eu nu visez la o Europa aflata sub influenta", a spus seful diplomatiei franceze. "Comisarul european Loyola de Palacio a initiat proiectul Galileo pentru ca noi sa fim independenti", a continuat Barnier. "Institutia care apara firma Airbus in conflictul cu compania Boeing este Comisia Europeana", a reamintit ministrul de Externe. "Ce s-ar fi intimplat daca nu am fi creat Airbus sau Eurocopter? De unde am fi cumparat avioane? Doar de la americani", a adaugat Barnier. "Airbus are 15.000 de angajati in Franta, iar Eurocopter are mii, la Marsilia", a tinut sa mentioneze responsabilul francez. "Cum vom recupera decalajul fata de Statele Unite, care in materie de aparare si cercetare in domeniul apararii este de 1 la 7", a intrebat retoric Barnier, sugerind ca atitudinea individualista nu este calea cea mai buna. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Ipsos, 52% dintre francezi vor vota impotriva Tratatului constitutional, cu trei procente mai putin decit indicau studiile precedente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.