Internațional

Eurosceptismul ia amploare odata cu aderarea Romaniei

Ziarul de Vrancea
28 apr 2005 742 vizualizări
Mass-media din tarile membre s-a dovedit a fi extrem de iritata de noul val de extindere al Uniunii Europene. In timp ce Romania, in care "pluteste spectrul coruptiei si al structurilor mafiote", este perceputa ca "schiopatind in urma celorlalte tari membre", Uninuea Europeana apare drept necredibila.

Ziarul spaniol de stinga, El Pais considera ca noua runda de extindere a UE ar fi "iresponsabila" deoarece "Uniunea isi deschide portile, dar nu si baierile pungii". Ziarul se arata revoltat ca, in conditiile actuale, Spania va trebui sa plateasca pentru largire mai mult decit marile state ale Uniunii. Nici comentatorii germani nu se arata tocmai entuziasti. Ziarul estgerman Ostthueringer Zeitung semnaleaza atit "grijile provocate de excesiva impovarare institutionala a administratiei de la Bruxelles, cit si pe cele generate de concurenta miinii de lucru ieftine din rasarit". Handelsblatt il citeaza si demnitarul crestin-democrat Peter Hintze care "considera ca UE a comis o grava eroare, fixindusi fara rost pozitia prea de timpuriu", devreme ce asupra ambelor tari "pluteste spectrul coruptiei si al structurilor mafiote". La cele doua aderari se refera si ziarul berlinez Die Welt care subliniaza ca in sfera luptei impotriva crimei organizate, Romania si Bulgaria "schioapata in urma celorlalte tari membre, coruptia fiind la ordinea zilei, justitia si administratia intr-o stare deplorabila, iar drepturile omului si libertatea presei continua sa fie frecvent incalcate". Ziarul recomanda UE "sa demonstreze curaj si sa apese pe frina spre a-si amplifica mult credibilitatea".

Frankfurter Allgemeine Zeitung remarca ca "vechea UE n-a reusit inca sa digere precedentele 10 state preluate. Cit de grele s-au dovedit bucatele acestei mese, reiese abia acum. In epoci de criza", scrie ziarul, "predomina proasta dispozitie si acreala determinata de perspectiva extinderii solidaritatii europene asupra unor noi tari membre. Oboseala (apuseana) e atit de mare, incit a impregnat dezbaterea franceza asupra proiectului constitutional. E mare teama ca UE ia proportii debordante", precizeaza cotidianul conservator german,  potrivit caruie "e de notorietate generala ca absenta securitatii juridice si coruptia interzic de fapt aderarea intr-un an si jumatate a Romaniei".

"Atmosfera sinistra la ceremonie"

Cotidianul Le Figaro ofera o descriere extrem de ingrijoratoare:"Ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Bulgariei si Romaniei s-a derulat la Luxemburg intr-o atmosfera de-a dreptul sinistra. Ploaia n-a incetat sa cada asupra Abatiei Neumunster, cu greu inveselita de cintecele bulgaresti. Salutul «WELKOMM!» scris mare in fundal suna aproape fals date fiind fetele sumbre si discursurile retinute. Nimic din sarbatoarea care a insotit in aprilie 2003 semnarea tratatelor de aderare a celor zece noi state membre, sub Acropole, la Atena (...) Amplificarea "Nu"-ului in Franta, tara fondatoare, odinioara primul sustinator al candidaturii Romaniei si Bulgariei, a contribuit mult la stricarea sarbatorii. Obligat sa plece mai devreme decit colegii sai la Paris, seful diplomatiei franceze, Michel Barnier, a delegat semnarea colegei sale Claudine Haignere. "Eu sau ea, e acelasi lucru, este Franta!", le-a explicat el romanilor putin deceptionati".

Cotidianul francez consacra un intreg dosar Romaniei, axat numai pe aspectele negative: "Aproape noua mii de copii romani abandonati in 2004", "Satele romanesti sunt inca sinistre" si "Un pariu dificil" ("dualitatea agriculturii romanesti") sunt titlurile din acest dosar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.