Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Protestele din Ucraina, transmise în direct pe Internet

Ziarul de Vrancea
29 ian 2014 611 vizualizări
Revolta din Ucraina este filmată cu telefoane smartphone şi transmisă în direct pe Internet, unde, chiar dacă imaginea este uneori neclară, se poate vedea cum "zboară" coctail-urile Molotov asupra clădirilor oficiale, sau cum intervin forţele de ordine împotriva manifestanţilor, relatează AFP.

Posturile de televiziune pe Internet s-au înmulţit de la începutul protestelor, iar toate oferă programe în direct susţinute de prezentatori purtând căşti cu microfon care transmit din studiouri improvizate. Toate aceste posturi de televiziune transmit în special imagini de la manifestaţii, cum a procedat în 2004 postul de opoziţie Kanal 5, primul care a transmis imagini de la "revoluţia portocalie", în urma căreia au ajuns la putere prooccidentalii.
Ironia face ca postul Kanal 5 să fie în continuare foarte activ, însă preia programele postate online de aceste posturi, cum ar fi Espreso TV.
Conţinutul programelor transmise de aceste posturi de televiziune online a urmat evoluţiile din Ucraina. Dacă în urmă cu două luni puteau fi văzute imagini cu mulţimea adunată în Piaţa Independenţei într-o atmosferă paşnică, programele sunt acum difuzate într-un ritm alert şi prezintă imagini de la intervenţia forţelor speciale ucraiene împotriva baricadelor ridicate de protestatari sau de la preluarea controlului asupra instituţiilor oficiale, ministerelor de la Kiev şi administraţiilor regionale din alte oraşe.
Difuzarea imaginilor a reprezentat un avantaj important pentru mişcarea de protest, care a devenit astfel cunoscută în afara ţării şi, în acelaşi timp, a contribuit la răspândirea informaţiilor privind evoluţiile de la Kiev în interioul Ucrainei. Pe teren, fiecare manifestant care a lansat un coctail Molotov sau a căzut la pământ sub loviturile poliţiştilor, este filmat cu telefonul mobil de către numeroşi alţi protestatari.

SMS-urile, mai importante decat site-urile de socializare

"Este o tehnologie disponibilă pentru manifestanţi, care o folosesc pentru a transmite informaţii în celelalte regiuni din ţară", declară Olga Onuch, cercetător la Nuffield College, în cadrul Universităţii Oxford, care analizează folosirea Internetului în mişcările de protest. "Acest lucru îi dă spectatorului impresia că participă la proteste şi îi permite să aibă acces la zonele în care au loc manifestaţii 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte", adaugă expertul. În schimb, Internetul şi reţelele sociale au fost foosite în egală măsură pentru transmiterea de informaţii false, mai spune Olga Onuch. Ea dă exemplu o fotografie în care un bărbat era prezentat drept un membru al forţelor ruse de elită, care ar fi deschis focul asupra manifestanţilor în timpul ciocnirilor sângeroase de la Kiev. Fotografia a fost răspândită pe reţelele sociale, însă incidentul nu a fost confirmat de nimeni.
Deşi studiile realizate de Olga Onuch au arătat că Internetul reprezintă prima sursă de informare pentru manifestanţi, participarea la proteste depinde mai mult de telefoanele sau SMS-urile primite. Olga Onuch relativizează astfel creşterea folosirii Twitter, puţin cunoscut în Ucraina, cu ocazia manifestanţiilor. "O creştere cu câteva sute de mii de utilizatori rămâne modestă într-o ţară cu 45 de milioane de locuitori", explică cercetătorul. De altfel, autorităţile ucrainene au luat în serios ameninţarea, astfel că, una dintre legile privind manifestaţiile adoptate recent prevedea pedepse pentru defăimărea pe Internet. În final, legile au fost abrogate marţi de Parlamentul de la Kiev. Cel puţin "nu au blocat Internetul, cum s-a întâmplat în Egipt şi Turcia" la manifestaţiile din ultimii ani, subliniază Onuch.

Internet-ul, principala sursă de informare

Potrivit unui studiu publicat în cursul acestei săptămâni de compania TNS Ucraina, 83,7% dintre persoanele intervievate au afirmat că se informează în legăturile cu manifestaţiile din Ucraina de pe Internet, mai mult decât la televizor, posturile de radio sau persoanele apropiate. Site-ul publicaţiei Ukrainskaia Pravda, aflat în prima linie a protestelor şi unde scrie jurnalista bătută în decembrie anul trecut, a înregistrat o creştere considerabilă a vizitatorilor, care au accesat pagina cotidianului printr-un link distribuit pe Facebook şi Twitter în ultimele săptămâni. De altfel, reţelele sociale au "ajutat" mişcarea de protest să aibă ecou în afara Ucrainei. Pentru prima oară în cursul acestei săptămâni, hashtagul #digitalmaidan a intrat în lista celor mai răspândite din lume pe Twitter, cu sprijinul diasporei ucrainene din străinătate. El a fost folosit marţi seară de premierul francez Jean-Marc Ayrault, care şi-a exprimat speranţa, în limba ucraineană, pe contul său Twitter, că "aspiraţiile poporului ucrainean vor fi auzite".

NATO denunţă presiunile Rusiei asupra Ucrainei

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a denunţat presiunile Rusiei asupra Ucrainei şi atitudinea "ostilă" faţă de extinderea NATO spre est, conform unui interviu acordat ziarului Le Figaro. "Un acord de asociere cu Ucraina ar fi sporit considerabil securitatea la nivel euro-atlantic; regret sincer că nu se poate semna. Motivul este bine-cunoscut: presiunile exercitate de Rusia asupra Kievului", a declarat Anders Fogh Rasmussen. Secretarul general NATO a condamnat acţiunile de reprimare a manifestaţiilor în Ucraina, îndemnând liderii de la Kiev să exercite independenţa, apropiindu-se de Alianţa Nord-Atlantică şi de Uniunea Europeană. Potrivit lui Rasmussen, cooperarea între NATO şi Rusia s-a îmbunătăţit în anumite domenii, însă există în continuare disensiuni pe tema influenţei asupra estului Europei. "Continuăm să avem disensiuni şi probleme reale. Este evident că Rusia are o atitudine ostilă faţă de extinderea NATO spre est", a subliniat Rasmussen.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins orice ingerinţă externă în afacerile Ucrainei, dând asigurări că nu va renunţa la acordurile cu Kievul dacă opoziţia va ajunge la putere. "Cred că poporul ucrainean este capabil să rezolve problemele prin mijloace proprii", a declarat Putin cu ocazia summitului UE-Rusia, desfăşurat la Bruxelles. "Rusia nu se va implica în această criză", a subliniat Putin, exprimând speranţă că europenii vor avea aceeaşi abordare.

Moldova, condamnată la CEDO pentru că a "închis ochii" faţă de violenţa domestică

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Republica Moldova pentru că nu a protejat suficient o femeie împotriva violenţei fostului ei soţ, un caz care ilustrează, în opinia ei, tendinţa autorităţilor de a "închide ochii" la violenţa domestică. Curtea a obligat Republica Moldova să plătească 15.000 de euro ca daune morale reclamantei, în vârstă de 31 de ani, precum şi fiicei sale, în vârstă de 11 ani, pentru acte de violenţă domestică, "ignorate" de către autorităţile locale. Potrivit judecătorilor de la Strasbourg, această ignorare poate fi analizată ca "tratament inuman sau degradant", iar cazul mamei ca un caz de discriminare. Femeia, după depunerea mai multor plângeri pentru violenţă împotriva soţului ei, a solicitat în aprilie 2011 un ordin de protecţie, însă a trebuit să aştepte cinci luni până când cererea i-a fost aprobată.
Ea a afirmat că această întârziere relevă "discriminarea bazată pe sex, care ar proveni de la ideile preconcepute ale autorităţilor, privind rolul femeilor în societate". CEDO i-a dat dreptate reclamantei, apreciind că autorităţile moldoveneşti "închid ochii faţă de acest tip de violenţă", iar comportamentul lor "reflectă o atitudine discriminatorie" faţă de reclamantă "ca femeie". Chişinăul are la dispoziţie trei luni pentru a cere o reexaminare a acestui dosar la CEDO, care însă nu este obligată să-i acorde această posibilitate.

Celule tratate cu acid, o posibilă metodă de vindecare a unor boli grave

Celulele tratate cu acid ar putea deveni o metodă eficientă utilizată pentru a vindeca o serie de boli grave, precum maladia Alzheimer, cele cardiace şi accidentele vasculare cerebrale, au anunţat oamenii de ştiinţă japonezi.
Deşi substanţele acide au efecte distrugătoare asupra celulelor vii, cercetătorii de la Riken Centre for Developmental Biology din Kobe, Japonia, spun că substanţele cu o aciditate moderată pot fi utilizate pentru a readuce celulele la o stare neutră, din care acestea pot fi transformate într-o varietate de alte tipuri de celule. Această descoperire reprezintă un pas major pentru programele care se ocupă cu producerea în laborator a organelor şi a ţesuturilor, o disciplină vitală în lupta contra unor afecţiuni precum maladia Alzheimer, vătămările măduvei spinării, accidentele vasculare cerebrale, maladiile cardiace şi artrita reumatoidă. Cercetătorii niponi au descoperit că expunerea unor celule de şoarece la acţiunea unor factori cu aciditate moderată a dus la revenirea acelor celule într-o stare neutră timp de 30 de minute. Experţii în domeniu consideră că, din acea stare neutră, celulele pot fi transformate apoi în orice alt tip de celule vii.
Această descoperire este deosebit de importantă, întrucât ea înseamnă că "leacul" pentru o varietate de boli grave ar putea să provină chiar din corpul pacientului.

Consumul de alcool  contribuie la dezvoltarea cancerului de piele

Consumul de alcool în mod regulat poate contribui la creşterea riscului de a dezvolta melanom, cea mai agresivă formă a cancerului de piele. Specialiştii, a căror nouă cercetare a fost publicată în British Journal of Dermatology, au consultat 16 studii anterioare în care au fost implicaţi peste 6.200 de pacienţi. Astfel, aceştia au descoperit că persoanele care au consumat cel puţin o băutură în fiecare zi au avut un risc de a dezvolta melanom cu 10% mai mare în comparaţie cu cei care nu au consumat alcool deloc sau au consumat doar ocazional. În cazul celor care au consumat cel puţin două băuturi pe zi, riscul de a dezvolta melanom a fost cu 18% mai ridicat. În ceea ce priveşte persoanele care au consumat cel puţin patru băuturi pe zi, acestea erau cu 55% mai predispuse la a dezvolta cancer. O porţie de băutură a fost definită ca având 12,5 grame de alcool, care este echivalentul unui pahar cu vin sau al unei jumătăţi de halbă cu bere tare.
Riscul de a dezvolta cancer de piele poate fi rezultatul faptului că alcoolul îi face pe oameni mai nesăbuiţi în ceea ce priveşte protecţia solară. Oamenii de ştiinţă susţin că alcoolul provoacă schimbări biologice care fac ca pielea să fie mult mai sensibilă la lumină şi pot agrava impactul la expunerea la razele ultraviolete.

Obama: Al-Qaida este pe cale de a fi "învinsă"

Preşedintele american Barack Obama a apreciat marţi că Statele Unite au pus Al-Qaida pe "calea înfrângerii", însă "ameninţarea a evoluat", grupările teroriste înrâdăcinându-se în alte părţi, precum Yemen, Somalia, Irak şi Mali,. "Noi trebuie să continuăm să colaborăm cu partenerii noştri din Yemen, Somalia, Irak şi Mali, pentru a slăbi aceste reţele şi a le face ineficiente", a afirmat Obama în discursul său anual despre "starea Uniunii".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.