Internațional

Uniunea Europeană şi gazele de şist: Fiecare ţară va face după placul său

Ziarul de Vrancea
27 ian 2014 726 vizualizări
Presa poloneză exultă după ce ţara sa, alături de Marea Britanie, şi-a impus punctul de vedere în dosarul exploatării gazelor de şist

Săptămâna trecută, Comisia Europeană (CE) a tranşat: în ceea ce priveşte extracţiile de gaz de şist, fiecare ţară membră va aplica legislaţia paneuropeană în curs, pe care o va putea amenda ulterior. Gazeta Wyborcza, cel mai mare cotidian de opinie din Polonia, salută această decizie a Bruxellesului, decizie în favoarea căreia polonezii au pledat timp de ani de zile, informează Courrier International.
Toate propunerile eurodeputaţilor de a adăuga noi reglementări la această legislaţie, reglementări care ar fi diminuat rentabilitatea extracţiilor de gaz de şist şi ar fi făcut mai severe constrângerile de mediu, au fost respinse. Or, în numeroase ţări europene dispute febrile îi opun pe ecologişti, care cer o înăsprire a legislaţiei (dacă nu un moratoriu, ca în Franţa), celor care cred că exploatarea gazului de şist este posibilă în acelaşi timp cu protejarea mediului.

Cuplul polonezo-britanic împotriva cuplului gremano-francez

Decizia CE de a abandona orice noi reguli este un semnal lipsit de ambiguitate la adresa oricărei tentative de a strecura un amendament într-o manieră indirectă. Parlamentul european a încercat acest gen de demers în toamna lui 2013, ceea ce declanşat un protest unanim din partea tuturor eurodeputaţilor polonezi, aminteşte Gazeta Wyborcza. Această victorie pentru partizanii exploatării gazelor de şist este esenţială în a acorda mai mult credit cuplului polonezo-britanic, în pofida faptului că aceasta a avut loc, în mod curios, într-un moment în care polemica dintre Varşovia şi Londra privind imigraţia înregistrează un punct culminant. În timp ce germanii şi francezii militau, între alţii, pentru aplicarea de noi reglementări la legislaţia menţionată, premierul britanic David Cameron înscria problema gazului de şist pe lista exigenţelor sale "ancestrale" formulate la adresa Bruxellesului. În ceea ce priveşte Polonia, aceasta a reuşit, în scopul combaterii propunerilor germane şi franceze, să mobilizeze de partea sa Republica Cehă, Slovacia, Estonia, şi să încurajeze România, confruntată la ea acasă cu proteste împotriva extracţiei gazelor de şist. Nu în ultimul rând, greutatea politică şi economică a Marii Britanii a fost determinantă.
Acest happy-end arată că, în probleme energetice, Polonia reuşeşte să acţioneze eficient pe scena europeană, conchide Gazeta Wyborcza.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.